^

Здраве

Ултразвук на колянната става

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Днес диагностичните възможности на ултразвук на колянната става се ревизират. Въпреки факта, че ултразвуковите техники в изследването на колянната става не могат напълно да заменят толкова високо информативни техники като ЯМР и стандартното рентгеново изследване, въпреки това ултразвуковия метод има своите категорични предимства. Един от най-важните предимства на ултразвукова метода е възможността да се оцени колянната става меките тъкани, включително връзки, сухожилия, елементи на мастната тъкан, невроваскуларните снопа съединителната тъкан. В допълнение, простотата на САЩ, е на разположение и на ниска цена да направи избор за първична диагностика на травматични увреждания на колянната става меките тъкани в полза на САЩ. Въпреки това, възможността за ултразвуковия метод при оценката на такива елементи като вътреставно менискус, кръстни връзки и ставния хрущял е ограничено, главно поради недостатъчна акустичен прозорец, така че резултатите от ултразвук в предполагаеми патологични промени трябва да бъдат потвърдени от ядрено-магнитен резонанс и рентгенови лъчи. Ултразвуковото изследване на коленните стави се извършва от високочестотни сензори с базови честоти от 5-7.5 MHz. Проучването трябва да бъдат наясно с анизотропна ефект, най-вече в изследването на сухожилията и ставните връзки. Необходимо е също така да се вземат предвид данните от анамнезата, която в някои случаи значително улеснява диагностиката.

Честите наранявания и проблеми с мускулно-скелетната система изискват медицинско обслужване и задълбочена диагноза. Ето защо е необходимо да знаете къде да направите ултразвук на колянната става, тъй като най-често се оплакват от нараняванията и нараняванията му. Колянната става свързва бедрената кост, патела и тибията и е второто по големина става. Но тъй като колянната става е повърхностна, тя често е предразположена към увреждане.

Показания за ултразвук на коляното

 • Разнообразие от наранявания, натъртвания и навяхвания.
 • Възпалителни отслабващи и дегенеративно-дистрофични заболявания.
 • Тумори на костна тъкан, остеохондропатия.
 • Увреждане на менискуси, латерални и кръстосани връзки.

По време на процедурата лекарят оценява наличието на течност в ставата, състоянието на вътрешните и външните връзки, дебелината и структурата на хрущялните и костните тъкани. Проучването предполага едновременно проучване на дясната и лявата колянна става. Докторът изследва предната и страничната повърхности, както и задната повърхност на колянната става.

Към кого да се свържете?

Къде да направим ултразвук на колянната става?

Киев:

 • Столична клиника (на базата на "Клиника Хипократ") - ст. Lepse, 4A, тел. (044) 599-00-03.
 • Мрежата на медицинските клиники "Вива" - ул. Лавручина, 6, тел. (044) 238-20-20.
 • Клиника по съвременна ревматология - ул. Спаски, 5, тел. (044) 537-19-12.
 • Медицински център "Медицински традиции" - булевард И. Лепсе, 8, сграда 4, 2-ри етаж, тел. (044) 454-13-42.
 • Медицински център "Алтернатива" - ст. Драгоманова, 31Б, тел. (044) 360-33-36.

Москва:

 • Клиника "Капитал" - Болшая Власиевски Лейн, 9.
 • Медицински център "Клиника Патеро" - Проспект Мира, 211/2.
 • Клиника "Добромед" - ст. Велик Черкизовски, 32/1.
 • "Голяма клиника" - Гуситников Лейн, 13/3.
 • Клиника по здравеопазване - Климентовски перелок, 6.

Санкт Петербург:

 • Медицински център "Здраве" - бул. "Королева 48/5", тел. (812) 306-27-72
 • Център за ултразвукова диагностика - Ударников, 21, тел. (812) 244-53-34.
 • Многопрофилен медицински център "Изключителен" - ст. Краснопутиловская, 8, тел. (812) 570-80-80.
 • Мултидисциплинарен медицински център "Гранж" - ст. Марата, 25А, тел. (812) 363-00-63.
 • Клиника "СМ" - ул. "Ударник", 19/1, тел. (812) 424-48-95.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.