^

Здраве

Болка в клитора

, Медицински редактор
Последно прегледани: 27.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Болката в клитора може да възникне в резултат на увреждане или увреждане на някоя от структурите на вулвата (външните генитални органи), включително вътрешните и външните срамби, входа на вагината. Симптомите на болката в клитора могат да бъдат постоянни или променливи и могат да се подобрят или да се влошат по време на движения или сексуална активност. Защо има болка в клитора и какво да правим?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Причини за болка в клитора

Причини за болка в клитора

Болката в клитора може да възникне по различни причини. Тя може да се опише като усещане за парене или сърбеж, който варира в интензивност от светлина до тежка. Понякога болката, която се възприема като болка в клитора, всъщност се проявява в резултат на травма, заболяване или инфекция в други части на вулвата.

Клитора се характеризира с болка в рамките на няколко дни след интензивна сексуална активност. Много момичета не разбират това. И тогава се притесняват, защото техният клитор боли по време на следващия секс. Интензивното триене на клитора и зоната около тънките тъкани на клитора може да доведе до неговата болезненост.

За щастие това чувство на болка почти винаги преминава бързо. Можете да го облекчите, като използвате лек крем за анестезия на всеки осем часа след секса. Още по-добре е да се въздържате от секс през следващите няколко дни.

За да се предотвратят подобни ситуации в бъдеще, по време на любовна игра, полов акт или мастурбация, клитора трябва да бъде добре смазан. Смазочните материали, които могат да бъдат използвани за това, се продават свободно в аптеката. Освен това, за да се предотврати увреждането на клитора след секс, можете да използвате естествен вагинален заряд, за да овладеете клиторалния регион.

В допълнение, болката в клитора може да възникне по причини, които са свързани със състоянието на тялото като цяло, например при заболяване като захарен диабет. Причината за болката в клитора също може да бъде периферна невропатия - заболяване, което причинява дисфункция на нервите, разположени извън мозъка и гръбначния мозък. Това може да доведе до увреждане на един или повече нерви в областта на вулвата, което води до възпаление на килирата, сърбеж, изтръпване или парене в него.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Други причини за болка в клитора

 • Хирургия във вулвата
 • Увреждания от сексуално насилие
 • Дразнене на нервите във вулвата
 • Обрив във вулвата
 • Повтарящи се инфекции на мая
 • Повторни полово предавани инфекции
 • Дразнене на кожата, дължащо се на излагане на химикали, като например перилни препарати, сапуни или други предмети за женска хигиена (напр. Подложки)

Какво представлява клитора?

Клитора е женски полов орган, който се счита за външен. Той се сравнява с мъжкия фалос, въпреки че клитора е много по-малък. Ролята на клитора е да натрупа сексуалните усещания на жената. Когато клитора е развълнуван, жената има ерекция като мъж. Но има една отличителна черта: клитора се изтрива около 2 минути след възбуда и мъжкият фалос се развълнува почти веднага.

По местонахождението, клитора е разположен в близост до краищата на големите устни. Клитора е малък по размер, но по-голямата част от него, като част от айсберга, се крие под кожните гънки. Над повърхността на слюновете се вижда само главата на клитора.

Изключително малък клитор

Много жени смятат, че техните клатове са твърде малки. Въпреки това, в гинекологичната практика почти няма случаи, когато клитора на жената е патологично малък. Проблемът е, че изненадващо малко жени (или мъже) знаят за клитора достатъчно информация. Всъщност видимата част на клитора е само малък размер на граховете. Останалата част от нея е скрита от гледна точка.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Прекомерен клитор

Дори когато една жена е възбудена сексуално, нейният клитор, естествено, няма да бъде по-голям от големия грах. Моля, имайте предвид, че тук говорим за видимата част на клитора.

Работата на д-р Хелън О'Конъл от Австралия доказа, че невидимата част от клитора (т.е. Частта, която е под повърхността на кожата) се простира далеч отвъд това, което можем да приемем. Ако клитора е малко по-голям от нормалното, сексът може да причини кръвотечение, което лесно преминава, ако се откажете от секса за буквално една седмица.

Въпреки това, жените могат да имат твърде голям клитор, причината може да е хормонални проблеми или анатомични особености на момичетата. Например, може да се получи прекомерно увеличение на клитора поради приемането на лекарства с мъжки хормони (по-специално тестостерон). В такива случаи е много важно да се изслуша мнението на квалифициран гинеколог.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Симптоми на болката в клитора

Оток на клитора

За жените не е необичайно, когато клитора изглежда малко подути "на сутринта след" прелюдия, полов акт или мастурбация.

Но резултатът е, че няма какво да се притеснявате. Това състояние е причинено от течност, която е преминала от кръвоносните съдове към клиторните тъкани. Клициторен тумор обикновено преминава в продължение на два дни, ако клитора не дразни допълнително.

Хематом на клитора

Понякога подуването и болезнеността на клитора е по-тежко и продължава през цялата седмица. Това може да се дължи на леко кървене в средата на клитора. Този вид натъртване е по същество същият като насиняване. Той се нарича хематом. Когато това се случи, би било правилно да се въздържа от секс в продължение на две седмици. И тогава идва пълно възстановяване.

В повечето случаи на появата на хематом на клитора, този орган всъщност не кърви, защото малко количество кръв просто се абсорбира в тъканта - точно както нормалното натъртване става от само себе си.

Сърбеж и болка в клитора

Обикновено сърбежът в клитора с или без болка се свързва с гъбична инфекция, гъбична инфекция - известна също като кандидоза или гъбична инфекция. Почти винаги другите части на вулвата и на влагалището също се възпаляват и сърбеж, а жената обикновено има белезникаво отделяне.

В този случай лекарите препоръчват лечение с перорални противогъбични лекарства, използвани за лечение на вулвата и вагината. Те могат да се използват в комбинация с вагинални супозитории. Сексуалният партньор в случай на млечница също трябва да се лекува.

Възпалението на клитора и болката в клитора се срещат рядко - освен когато се причинява от млечница. Но причините за възпалението в повечето случаи остават неясни. Някои от причините са алергии или чувствителност към химикали - например тези, които се намират в интимни гелове, сапуни, вагинални кремове, спермициди, презервативи.

Сексуални проблеми, дължащи се на болка в клитора

Болката и дискомфортът във вулвата (вулводиния) е често срещана причина за болка в клитора, както и за дразнене на кожата от обриви или домакински химикали. Повтарящите се инфекции или рак могат да доведат и до болка в клитора. В други случаи клиторната болка може да бъде свързана с хронично основно заболяване, което засяга други части на тялото. Други причини за болка включват дрожди вагинални инфекции, полово предавани инфекции.

Продължителността и курсът на лечение на болката в клитора варират в зависимост от причините. Симптомите, причинени от травма, например като сексуално насилие, често се появяват внезапно. В други случаи, болката в клитора може да се появи поради инфекция, която се развива бавно и може да се влоши с течение на времето.

Какви други симптоми могат да възникнат с болката в клитора?

Клиничната болка може да бъде придружена от други симптоми, които варират в зависимост от основното заболяване, разстройство или състояние. Симптомите, които често засягат състоянието на клитора, могат да имат напълно различен източник - други системи на тялото.

Симптомите на болката във вулвата, които могат да се появят заедно с болката в клитора

 • кървене
 • Усещане за изгаряне
 • сърбеж
 • Усещане за дискомфорт
 • Кървав или розов цвят на урината (хематурия)
 • Трудности при уриниране (дисурия) и задържане на урина
 • Треска и студени тръпки
 • Проблеми с нервната система, които причиняват болка, изтръпване или изтръпване в клитора и крайниците
 • Болка по време на полов акт
 • Обрив в други части на тялото, с изключение на клитора

Симптоми, които могат да показват сериозно състояние

В някои случаи болката в клитора може да се появи заедно с други симптоми, които могат да показват сериозно заболяване, което при спешни ситуации трябва да бъде незабавно диагностицирано. Незабавно потърсете спешна медицинска помощ, ако имате болка в клитора заедно с други сериозни симптоми, включително:

 • Коремна болка, болка в таза или болка в гърба
 • Висока температура (над 38 градуса по Целзий)
 • Сърцебиене (тахикардия)
 • Предварителни въпроси на лекаря за диагнозата болка в клитора

Кой трябва да се свържа, ако почувствате болка в клитора?

За да диагностицирате състоянието си, гинекологът ще ви зададе няколко въпроса, свързани с болката в клитора:

 • Колко дълго чувствахте болка в клитора?
 • Кога за пръв път почувствахте болката на клитора?
 • Имате ли други симптоми?
 • Какви лекарства приемате?

Болката в клитора е симптом, който не може да бъде пренебрегнат. Ето защо трябва да знаете колкото е възможно повече и да отидете на лекар навреме.

Какви са възможните усложнения на болката в клитора?

Възможните усложнения на болката в клитора зависят от причината за нея. Навременното лечение на наранявания или инфекции може да ви помогне да избегнете сериозни усложнения като клиторна деформация или разпространение на инфекция. Клиничната болка, свързана със сериозни заболявания, като вагинални инфекции или диабет, може да доведе до дългосрочни и дори потенциално животозастрашаващи усложнения. При липса на лечение причините, които причиняват болка в клитора, могат да доведат до следните усложнения

 • абсцес
 • Сепсис (животозастрашаваща бактериална инфекция на кръвта)
 • Сексуална дисфункция
 • Разпространението на ракови метастази
 • Разпространение на вагинална инфекция
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.