^

Здраве

Болка в гърба и крака

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Болката в гърба и крака е разделена на следните видове:

По-времеви характеристики - за остра (внезапна поява и продължителност до 3 месеца), подостра (с бавно начало и продължителност), хронична (продължителност повече от 3 месеца, независимо от естеството на отвора), както и повтарящи се.

Особеностите на локализация и разпределение - до локална болка в долната лумбалните и лумбосакрален област (често лумбаго и lumbodynia), отразени (болка усеща в област, която има обща ембрионален произход с изумени тъкани и често локализиран в слабините, глутеалната или отпред, страна и задната част на бедрото, но може да се разшири до коляното), кореновата (разпределение болка дермато разпределени по протежение на гръбначния корените; в подножието често по седалищния нерв) и невронни; накрая, има болки, свързани главно с патологията на вътрешните органи.

Съгласно механизмите на поява, всички болкови синдроми в руската литература също се разделят на две групи: рефлекс, без признаци на увреждане на периферната нервна система и компресия (предимно радикулопатия)

Pain не са свързани с участието на корени и периферните нерви и вътрешни органи, по-мускулно-скелетна болка (неспецифични или свързани с възрастта microdefects или мускулно-скелетна дисфункция, мускулно-скелетни изменения). Това е най-често срещаният тип болка (почти 98% от всички случаи на болки в гърба). ICD 10 неспецифични болки синдроми на гърба (с възможно облъчване на крайниците), определен за клас XIII "мускулно-скелетната система и съединителната тъкан."

В допълнение към вземането предвид на вида на болката, е важно да се анализира моделът на болката (нейната природа и разпространение).

Важно е да се отбележи, че терминологията, използвана в руската литература за описване на болкови синдроми в гърба, не винаги съответства на академичните изисквания, изобилства от неологизми и не се приема в повечето развити страни по света. Терминът "остеохондроза" и "неврологични прояви на остеохондрозата на гръбначния стълб" се използват в руската литература в твърде широк смисъл.

За диагностицирането са особено важни характеристиките на болката като локализация и разпространение (зона за облъчване). Природата (качеството) на болката; времеви характеристики (като начало, периодичен или прогресивен курс, периоди на облекчение, опрощаване, обостряне); силата на болката и динамиката на болката; провокиращи и улесняващи фактори; свързани (чувствителни, моторни, вегетативни и други) прояви (неврологичен дефицит); наличие на други соматични заболявания (захарен диабет, съдова болест, туберкулоза, артрит, карцином и др.); винаги е важно да обърнете внимание на личността на пациента и възможните симптоми на наркотична зависимост.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

V. Други причини за болка в гърба и крака

Други причини за болки в гърба и крака включват фантомна болка отразява висцерална болка при заболявания на органи (тумор и възпалителни инфилтрати в ретроперитонеална пространство, заболявания на стомашно-чревния тракт, урогениталната система, аортна аневризма) и ортопедични заболявания. Крак болка може да бъде причинена от синдрома на мускулния слой (например, "синдром пред пищяла"), тумор-Barre Masson.

Фантомните болки, дължащи се на специфични клинични прояви, рядко служат като причина за сериозни диагностични съмнения.

Трябва да се обърне внимание на някои тревожни клинични симптоми (анамнеза и състояние), които могат да показват възможни по-сериозни причини за болки в гърба:

I. История:

 1. Повишена болка в покой или през нощта.
 2. Повишаване на интензивността на болката за една седмица или повече.
 3. Злокачествен тумор в анамнезата.
 4. Хронична инфекциозна болест при анамнезата.
 5. Наранявания в анамнезата.
 6. Продължителност на болката над 1 месец.
 7. Лечение на кортикостероиди при анамнеза.

II. С обективни изследвания:

 1. Непоявима треска.
 2. Неудовлетворена загуба на тегло.
 3. Болезненост с леки перкусии на спинозни процеси.
 4. Необичайната природа на болката: усещането за преминаващ електрически ток, пароксизма, вегетативен цвят.
 5. Необичайно облъчване на болка (пояс, перинеум, корем и т.н.).
 6. Връзки болки с приема на храна, дефекация, полов акт, уриниране.
 7. Свързани соматични разстройства (стомашно-чревни, урогенитални, гинекологични, хематологични и др.).
 8. Бързо прогресиращ неврологичен дефицит.

Lumbodynia в детството може да бъде причинено процеси, свързани с спина бифида (с кистозна форма) твърда синдром терминал резба или груби lyumbalizatsiey Сакрализацията, други ортопедични заболявания.

Сред възможните физични причини за болки в гърба и крака при възрастни, най-важните от тях са: множествена миелома, пикочните пътища и бъбречно заболяване, туберкулоза, сифилис, бруцелоза, саркоидоза, полимиозит, дисекция аортна аневризма, панкреатично заболяване, язва на дванадесетопръстника, гинекологични заболявания, ектопична бременност, хормонално spondylopathy, ятрогенна синдром (след инжектирането усложнения), коксартроза, оклузия на феморалната артерия.

Болка в гърба и крака, в зависимост от източниците на болка:

I. Болка от вертебрагенна природа:

 1. Пролапс и изпъкналост на диска.
 2. Нестабилност на гръбначния сегмент и спондилолист.
 3. Лумбална стеноза.
 4. Анкилозирующий спондилит.
 5. Спондилит с друга етиология.
 6. Фрактура на прешлена.
 7. Оток на гръбначния стълб (първичен или метастазирал), миелом.
 8. Болест на Paget.
 9. Болест на Реклингхаузен.
 10. Остеомиелит на гръбначния стълб.
 11. Остеофити.
 12. Лумбална спондилоза.
 13. Други сондопатии и вродени деформации.
 14. Флейтид синдром.
 15. Остеопорозата.
 16. Сакрализация и лумбаризация.

Патологични процеси в гръбначния стълб, способни понякога да причиняват компресионни лезии на корените, мембраните, съдовете и веществата на гръбначния мозък.

II. Болка с неподправен характер:

 1. Тунелни синдроми:
  • невропатия на страничния кожен нерв на бедрото;
  • невропатия на оклузивния нерв;
  • седалищна нервна невропатия;
  • невропатия на феморалния нерв;
  • невропатията на общия пернеален нерв и неговите клонове;
  • невропатия на лумбалния нерв;
  • Сметарна метадарсалгия.
 2. Травматични невропатии; херпесен генилит (херпес зостер); postherpetic neuralgia.
 3. Метаболитна мононевропатия и полиневропатия.
 4. Тумори на гръбначния мозък (извън- и вътрешност) и опашката на коня.
 5. Епидурален абсцес или хематом.
 6. Карциноматоза на менинги или хроничен менингит.
 7. Неврином на гръбначния мозък.
 8. Комплексен синдром на регионалната болка (рефлекторна симпатикова дистрофия).
 9. Спинален сифилис.
 10. Централна (таламична) болка.
 11. Плексит.
 12. Синдром на болка-очарование.
 13. Сирингомиелия.
 14. "Прекъсната клаудикация" (увяхване) на опашката на коня.
 15. Остър кръвен поток на гръбначния мозък.

III. Синдроми на миофасциалната болка.

IV. Психогенна болка.

V. Други причини.

I. Болка в гърба и крака с вертеброгенна природа

Увреждането на този или този лумбален диск може да бъде случайно радиологично намиране или да причини различни синдроми на болка. Има изолирани или комбинирани локални болки в областта на лумбалната област, локални и отразени болки, коренни болки и разгънат радикуларен синдром със симптоми на падане.

Някои патологични процеси в гръбначния стълб (в неговите дискове, стави, сухожилия и мускули и сухожилия) се съдържат мускулно-скелетна болка, мускулно напрежение, и променена подвижност (блок или нестабилност) на сегмента на гръбначния-мотор (диск издатината, остеофити, лумбална спондилоза, sacralization и lyumbalizatsiya , аспект артропатия, остеопороза, някои spondylopathies), докато други заболявания причиняват компресия на гръбначния стълб лезии, Cauda Equina, дурата торбичка, гръбначния мозък: дискова херния; свързани с възрастта промени в гръбначния стълб, което води до спинална стеноза; понякога - синдром аспект, спондилит; подуване; Компресия фрактури на гръбнака; спондилолистези; spondylopathies придружени от деформация на гръбначния стълб.

Първата група нарушения (мускулно-скелетни болки) се появява много по-често, отколкото втората. При мускулно-скелетна болка няма връзка между клиничните прояви на синдрома на болката и морфологичните промени в структурите на гръбначния стълб.

При липса на симптоми на компресия, засегнатият диск се открива чрез палпиране (локално мускулно напрежение) или перкусия на спинозни процеси, както и чрез методи за неврохибиране. Често пациентът има патологична поза с торса в обратната посока и има ограничени движения в гръбначния сегмент. Изолираната болка в гърба е по-характерна за разкъсване на синдрома на фиброзния пръстен, лицето, докато болката по седалищния нерв често показва изпъкналост на диска или лумбалната спинална стеноза. Сериозните увреждания на диска обикновено се предхождат от множество епизоди на лумбалната болка при анамнеза.

По-често, отколкото не, има пет причини за болка в гърба и по седалищния нерв:

 1. Хернизиран диск.
 2. Разрушаване на фибровия пръстен.
 3. Миогенна болка.
 4. Стеноза на гръбначния канал.
 5. Фасеточная артропатия.

Хернията на диска се характеризира със: специфична травма в анамнезата; болките в краката са по-изразени от болката в гърба; има симптоми на загуба и симптом на Lasega; болката се увеличава със седене, накланяне напред, кашляне, кихане и изправяне на крака, плантарна флексия на ipsilateral (и понякога контралатерално) крак; има радиологична индикация за участието на коренета (CT). Проявите на дискова херниизация зависят от нейната степен (изпъкналост, пролапс), мобилност и насоченост (медиен, постеролатерален, форминален, екстраформенен).

Разрушаването на влакнестия пръстен се характеризира с: травма в анамнезата; Болката в гърба обикновено е по-тежка, отколкото в крака. Болката в крака може да бъде двустранна или едностранна. Има симптом на Lasega (но няма радиологично потвърждение на компресията на корена). Болката се увеличава със седене, накланяне напред, кашляне, кихане и изправяне на крака.

Миогенната болка (болка от мускулен произход) се характеризира с мускулно претоварване в анамнезата; има връзка между пристъпи на болка и мускулно натоварване. Напрежението на паравертебралните лумбални мускули ("миозит") причинява болка. Напрежението на глутея увеличава болката в тази област и в бедрото. Болката по-скоро едностранна или двустранна от средната линия не се простира отвъд коляното. Нежността и мускулното напрежение се увеличават сутрин и след почивка, а също и с охлаждане. Болката се увеличава при продължителна мускулна работа; тя е най-интензивна след прекратяване на мускулната работа (непосредствено след края или на следващия ден). Тежестта на симптомите зависи от степента на мускулното натоварване. Падащо местно напрежение в участващите мускули; болката се увеличава при активно и пасивно свиване на мускулите. CT сканирането не показва патология.

Лумната стеноза се характеризира с факта, че болка в гърба и / или в крака (двустранна или едностранна) се появява след ходене за определено разстояние; симптомите се увеличават с продължаването на ходенето. Има слабост и изтръпване в краката. Флексията облекчава симптомите. Няма симптоми на пролапса. CT сканирането може да намали височината на диска, хипертрофия на фасети, дегенеративна спондилолист.

Фатална артропатия. Тя има история на травма; локално напрежение от едната страна над ставата. Болката се появява веднага, когато гръбнакът е разколебан; тя се увеличава с огъване до възпалена страна. Спира се, когато се инжектира анестезия или кортикостероид в ставата.

Положителният симптом Lasega позволява да се приеме участието на лумбосакралните корени или седалищния нерв. В присъствието на радикулопатия естеството на неврологичните симптоми прави възможно идентифицирането на засегнатия корен.

В повечето случаи диска L4-L5 (гръбначен стълб L5) или диск L5-S1 (гръбнак S1) страда. Други дискове на лумбалните нива рядко се включват: по-малко от 5% от всички случаи. Прострукциите или пролапсите на лумбалните дискове могат да причинят радикулопатия, но не могат да бъдат причина за миелопатия, тъй като гръбначният стълб завършва над диска L1-L2.

При определяне на нивото на засегнатата гръбначния стълб позволява локализиране на сензорни нарушения, двигателни разстройства локализация (разкрие мускул, който се намира в слабост, както и характеристики на разпределението на болка и състояние на рефлекси.

Симптомите на изпъкналост на диска L3-L4 (компресиране на корените L4) е слабостта на m. Квадрицепс и намален или отсъстващ рефлекс на коляното; възможна хиперестезия или хипоестезия в L4 дерматома.

Знаци на изпъкналостта на диска L1-L5 (компресия на коренчето L5) са слабостта на m. Тибиална предна част, разширител, дигиторум и халюцис. Слабостта на разширителните мускули на пръстите е характерна; слабостта на тези мускули също се разкрива, когато гръбнака S1 се компресира. Разстройства на чувствителността се наблюдават при L5 дерматом.

Симптомите на диск издатина L5- S1 (компресия на гръбначния стълб S1) показва слабост на мускулите на бедрата задни (бицепс феморис, полумембранен, семитендинозният), екстензия и хип флексорният пищял. Слабостта на m също се разкрива. Dluteus maximus и gastrocnemius мускули. Рефлексът на Ахил намалява или пада. Има нарушение на чувствителността в дерматом S1.

Голям диск пролапс в централната посока може да предизвика двустранно радикулопатия и понякога води до синдром на остър Cauda Equina с остра болка, отпуснат парализа на крака, арефлексия и тазови разстройства. Синдромът изисква възможно най-скоро бърза неврохирургична интервенция.

II. Болка в гърба и крака с не-ембриогенна природа

Основни тунелни синдроми:

Невропатия на страничния кожен нерв на бедрото (болестта на Roth-Bernhardt). Компресирането на нерва на нивото на лигаментния лигамент е най-честата причина за "пастетична мелалгия". Описани са типични усещания за изтръпване, изгаряне, изтръпване и други парестезии в антеро-външната област на бедрото, усилени чрез компресиране на външната част на сухожилието.

Диференциална диагноза на L2g на корени лезии - L3 (което е съпроводено обаче мотор загуба) и коксартроза, където болката локализиран в горната външната част на бедрото и обикновено не парестезия и чувствителност разстройства.

Невропатия на нерва. Рядък синдром, който се развива по време на компресирането на нерва чрез ретроперитонеален хематом, фетална глава, цервикален тумор или яйчник и други процеси, включително стесняване на оклузалния канал. Синдромът се проявява чрез болка в слабините и вътрешната повърхност на бедрото с парестезии и хиперстезия в средната и долната трета от вътрешната повърхност на бедрото. Възможна хипотрофия на мускулите на вътрешното бедро и намаляване на силата на мускулите, водещи бедрото. Понякога рефлексът от адуктори на бедрото пада или пада.

Невропатия на седалищния нерв (синдром на крушовидния мускул). Характеризира се с болезненост на крушовидния мускул в точката на излизане на седалищния нерв и тъп болка по задната повърхност на крака. В този случай зоната с намалена чувствителност не се издига над нивото на колянната става. С комбинацията от синдром piriformis и свиване на седалищен нерв корен радикулопатия lampasovidnaya разкрива хипестезия разпространението на сетивни и двигателни разстройства (атрофия) в седалищния региона. При грубо компресиране на седалищния нерв синдром на характерна болка (исхиалгия) е придружен от намаляване или загуба на ахилесовия рефлекс. Парезата на мускулите на краката се развива по-рядко.

Невропатия на бедрената нерв. Компресиране на увреждане на бедрената нерв често се развива в точката, където нерв минава между костите на таза и фасцията на илиачна (хематом, подути лимфни възли, тумор, лигатура време на операции херния), което се проявява с болка в слабините излъчване на бедрото и лумбалната област, недохранване и слабостта на четириглав бедрен мускул, загуба на рефлекс на коляното нестабилност при ходене. Понякога пациентът приема характерна поза в позиция от страна на пациента с флексия на гръбначния стълб и бедрото и коленните стави. Чувствителни нарушения, открити предимно в долната половина на бедрото и предната вътрешната повърхност и върху вътрешната повърхност на крака и стъпалото.

Невропатия на общия пернеален нерв и неговите клонове. Лезията на общия пероеален нерв и неговите главни клонове (повърхностни, дълбоки и повтарящи се перонеални нерви) често се появява близо до шията на фибулата под влакнестата ребро на дългия фибуларен мускул. Парестезии се наблюдават по протежение на външната повърхност на гръдния кош и краката и хипезиузията в тази зона. Сгъстяването или изтичането в областта на горната глава на фибулата причинява характерна болка. Наблюдава се парализа на разширителя на крака (висящото краче) и съответната походка.

Диференциална диагноза с лезии на L5 на гръбначния стълб (радикулопатия синдром парализира ишиас), клиничните прояви на които включват не само пареза на екстензори крака, но също така и съответната интраглутеално Последно намаляване натискане сила протегнати краката на леглото в податливи позиция.

Невропатия тибиален нерв компресия произход (синдром тарзалната тунел) обикновено се развива зад и под междинен малеол и проявява с болки в плантарната повърхност на стъпалото и пръстите на краката при ходене, често излъчване нагоре по протежение на седалищния нерв и парес-тезия и хипестезия предимно в стъпалото. Компресиране и подслушване на глезена и стъпалото наклонения на увеличава парестезии и болката, и ги кара да облъчване в района на крака и стъпалото. По-малко вероятно да имат двигателна функция (флексия и rastopyrivanie пръсти).

Метатарзалгия Мортън развива pridavlivaniya плантарна пръст I, II или III на напречната метатарзална нерв снопа (е опъната между главите на метатарзалните кости) и причинява болка в областта на дисталните кости метатарзалните време на ходене или продължително стоене. Нервите на II и III интерозирали пространства страдат по-често. Характеристика на хипоестезия в тази област.

Травматична невропатия на долните крайници лесно се разпознава от присъствието на история травма, и херпес gangliitis и постхерпетична невралгия - съответните кожни прояви на херпес зостер.

Метаболитни моно- и полиневропатии. Някои варианти на диабетна полиневропатия, например, множествена мононевропатия с преобладаващо участие на проксималните мускули (диабетна амиотрофия), са придружени от синдром на силна болка.

Болка в тумори на гръбначния мозък (екстра- и интраспинални) се открива чрез характерния напредва хода с прогресивно неврологично дефект. Cauda Equina тумор проявява изразена и постоянна болка в областта на съответните корените, хипоестезия стъпалата и краката, загуба Ахил и плантарна рефлекс, за предпочитане дисталния парапареза, разстройство на тазовите органи.

Епидурална абсцес се характеризира с болка в гърба на нивото на лезията (често в ниско-лумбалните и средната област на гърдите), последвано от прибавяне на синдром пълен мащаб кореновата и накрая, пареза и парализа на фона на честите симптоми на възпаление (треска, ускорени темпове на утаяване на еритроцитите). Лумбална пункция време епидурален абсцес е медицинско грешка поради опасността от гноен менингит, последвано от инвалидизиращи неврологични дефекти.

Спиналния арахноидит често се идентифицира като радиационна находка, която няма клинично значение (обикновено след неврохирургични операции или миелография); рядко могат да прогресират. В повечето случаи асоциацията на синдрома на болката с адхезивния процес в пликовете е неясна и съмнителна.

Епидуралната хематома се характеризира с остро развитие на синдрома на болката и симптомите на компресиране на гръбначния мозък.

Менингит карциноматоза на лумбалния теклни торбичка проявената болков синдром, боядисване менингеално дразнене и диагностицира чрез цитологично изследване на гръбначно-мозъчната течност.

Неврома на гръбначния гръбнака характеризиращ типичен "изпичане" на болка с висок интензитет, движение и чувствителни дисплеи съответните гръбнака лезии, често - блок субарахноидалното пространство и високо съдържание на протеин (по време на неврома лумбални корени).

Комплексен регионален болков синдром (рефлексна симпатикова дистрофия) - комбинация от изгаряне, спукването, болки болка чувствителни смущения (хипестезия, хиперпатия, алодиния, т.е. Не-болезнено усещане на болезнените стимули като а) и вегетативно-трофично заболявания, включително остеопороза при болка. Синдромът често се преобръща след симпатична блокада. Той често се развива след микротравматичен крайник или неговата имобилизация и може да бъде придружен от симптоми на включване на периферните нерви.

Гръбначния сифилис (сифилитичен meningomyelitis, сифилитичен гръбначния pachymeningitis, гръбначния съдови сифилис, amyelotrophy) могат да включват в неговите клинични прояви на болка в гърба и краката си, но болката обикновено не се отнася до основните прояви на невросифилис и са придружени от други типични симптоми.

Централната (таламична) болка обикновено се развива при пациенти, които са имали удар след дълъг (няколко месеца) латентен период; той прогресира на фона на възстановяването на двигателните функции и се характеризира с разпространение предимно в хемитен тип с неприятен изгарящ оттенък. Централната болка е описана и в случаите на извънклинично локализиране на инсулт. Тя не отговаря на приложението на аналгетици. Наличието на инсулт в историята и природата на синдрома на болката, напомнящ за "парещото усещане на потопените в ледените вода ръце" определя клиничната диагноза на този синдром. Често идентифицирана промоционална алодиния (появата на болка при преместване на крайниците). Болката в крака с този синдром обикновено е част от по-чести синдром на болка.

Поражението на плексуса (лумбалната и / или сакралната) може да причини болка в талията и долната част на гърба. При лумбалната плексопатия болката се локализира в талията с облъчване към слабините и вътрешните бедра. Чувствителни нарушения се наблюдават в областта на предната, страничната и вътрешната повърхност на бедрото. Наблюдава се слабост на флексията и намаляването на бедрото, както и флексията на пищяла. Понижени рефлекси на коляното и адуктора от засегнатата страна. По този начин двигателните и сензорни "симптоми на загуба" при плексопатията показват увреждане на повече от един периферен нерв. Слабостта се проявява главно в проксималните мускули: ileopsoas, мускули gluteus и мускулите на бедрената кост са засегнати.

Сакралните плексопатии се характеризират с болезнен синдром в областта на кръста, задните части и перинеума с разпространението на болката на задната повърхност на крака. Чувствителните разстройства улавят крака, глезена (с изключение на вътрешната повърхност), задната част на бедрото. Открива се слабост в мускулите на крака и флексора на долния крак. Ротацията и отстраняването на бедрата са трудни.

Причини плексит: травма (включително раждане и хирургична), ретроперитонеални тумори, абсцеси, лимфопролиферативно заболяване, идиопатична лумбосакрален плексит, васкулит на системни заболявания, коремна аортна аневризма и тазовите артериите, радиация плексит, хематом време на лечение с антикоагуланти и други малки органи заболявания таза. Необходим е ректален преглед; при жени - консултация с гинеколога.

Много патологични процеси (травма, злокачествен тумор, диабет и др.) Могат да повлияят на периферната нервна система на няколко нива (корените, плексуса, периферния нерв).

Синдром "мускулна болка и фасцикулации" (синдром на "мускулна болка - фасцикулации", "синдром спазми и фасцикулации", "доброкачествена мотор заболяване неврон") изглежда krampialnymi припадъци (в повечето случаи - в краката), константа фасцикулация и (или) myokymia. Кпъмп утежнява от натоварване, в по-тежки случаи - дори и при ходене. Сухожилно рефлекси и чувствителна зона - непокътнати. Наблюдавани добри ефекти на карбамазепин или antelepsina. Патогенезата на този синдром не е ясно. Нейната патофизиология е свързано с "хиперактивност моторни единици."

Сиригомиелията рядко причинява болка в долната част на гърба и краката, тъй като лумбосакралната форма на това заболяване се отнася до рядкост. Това се проявява чрез палатична пареза, белязана от трофични разстройства и дисоциирана нарушена чувствителност. Диференциалната диагноза с интрамедуларен тумор се решава с участието на невроизобразяващи методи, изследване на цереброспиналната течност и анализ на хода на заболяването.

"Прекъснатата клаудикация" (caudation) на cauda equina може да има както вертеброгенен, така и непроменен произход. Тя се проявява с преходни болки и парестезии при проекцията на някои корени на опашката на кон, развиваща се в долните крайници, когато стоят или ходят. Синдромът се развива в смесени форми на лумбална стеноза (комбинация от стеноза и дискова херния), в която страдат както корените, така и съпътстващите ги съдове. Тази "kaudogennuyu интермитентно накуцване" трябва да се различава от "миелогенна накуцване", която се проявява главно преходна слабост в краката. Този недостатък се задейства чрез ходене и намалява в покой, тя може да бъде придружено от чувство за тежест и изтръпване на краката, но експресията на болка, като куцане или когато kaudogennoy оклузивна болест, не се наблюдава.

Остра гръбначния нарушение циркулация появява внезапно разработен (въпреки че степента на остротата може WA-riirovat) отпуснат нисш парапареза, дисфункция на тазовите разстройства чувствителни. Болният синдром често предхожда или придружава първия етап от хода на гръбначния мозък.

IV. Психогенна болка в гърба и крака

Психогенната болка в долната част на гърба и долните крайници обикновено са част от един по-обобщен болка и наблюдава в картината на поведенчески разстройства, свързани с емоционални-лични (невротик, психопат и психотични) нарушения. Болният синдром е част от соматичните оплаквания за депресивни, хипохондрични или конвертиращи заболявания, съоръжения за наемане, състояния на безпокойство.

Болката в гърба и крака може да бъде симптом на шизофрения, нарушения на личността, деменция.

Строго локализираната болка при отсъствие на психични разстройства изисква постоянно търсене на соматични източници на болков синдром.

Болка в гърба и крака в зависимост от топографията

I. Болка в гърба (дорсалгия)

Болката главно в горната или средната част на гърба може да се дължи на болестта на Шийърман, спондилоза на гръдния кош, болестта на Бечетор. Това може да бъде резултат от прекомерна мускулна активност, синдром на лопатките или травматична невропатия на междукостовите нерви. Изразената междускуларна болка може да е признак на тумор на гръбнака, спондилит, епидурален хематом или начален напречен миелит.

Болките в лумбалния регион най-често имат ортопедични причини: остеохондроза; спондилоза; спондилолист и спондилолиза; феноменът Boostrup - увеличение на вертикалното измерение на спинозните процеси на лумбалните прешлени, което понякога води до контакт на процесите на съседните прешлени; сакроилеит; coccygodynia. Младите мъже може да имат болестта на Бехтерев, включваща сакролиак (нощни болки в легнало положение). Дегенерацията и увреждането на диска са често срещана причина за болка в лумбалния участък. Други възможни причини: арахноидна киста в сакралната област, локални мускулни плътности в глутеалните мускули, синдром на крушовидния мускул.

II. Болка в крака

Болка излъчване на лумбалната област на горната част на бедрото е най-често се свързва с възпаление на седалищния нерв или корени (обикновено във връзка с издатина или пролапс на диск херния на гръбначния стълб в). Ломбосакрелната коренна болка може да бъде проява на хроничен адхезивен лептоменигит или тумор. Подобен модел се наблюдава при тумори на сакралния плексус (например с ретроперитонеални тумори). За разлика от увреждане компресия корени на потта причинява смущения плексус (sudomotornye влакна излизат през предната част на гръбначния мозък корени L2 на - L3 и преминават през сплит). Нарушаването на потенето е характерно и за исхемичната невропатия на седалищния нерв (васкулит). В редки случаи болката от тази локализация е проява на тумора на гръбначния мозък. Други причини: синдром piriformis, бурсит седалищните мускули сухожилията, kaudiogennnaya интермитентно накуцване (разширени вени епидурални сега е свързана с по-ниска стойност).

Болка в областта на бедрото страна могат да бъдат причинени psevdokoreshkovoy облъчване при заболявания на тазобедрената става (разпределение lampasopodobnoe на болка). Тази болка може също така да бъде свързана с увреждане на горните лумбални корените (например дискова херния) и проявява остри лумбаго съответстващ гръбначния синдром, четириглав бедрен мускул слабост, намалена коляното рефлекс болка при въртенето на прав крак и сензорна дефицит в кореновата зона L4. Пареща болка в района на характеристиката на странично хълбочно за paresteticheskoy meralgii Rota-Bernard (синдром на тунел латерална бедрената кожен нерв).

Болка излъчване по предната повърхност на бедрената кост често предимство поради феморалната нерв лезията (например, херния операция или друга хирургия в корема). Такива увреждания възникнат четириглав бедрен мускул слабост, намаляване или загуба на рефлекс на коляното, чувствителни смущения типичен страдащи бедрената нерв.

Диференциалната диагноза между лезията на корените на L3-L4 и компресирането на лумбалния плексус често е много трудна. Изразената болка с атрофия на мускулите на бедрото най-често се дължи на асиметрична проксимална невропатия при захарен диабет. Изключително силна болка в тази област, която се появява заедно с пареза m. Quadriceps femoris може да бъде причинена от ретроперитонеален хематом (обикновено с антикоагулантно лечение).

Болката в областта на колянната става обикновено се свързва с ортопедични разстройства (патела, менискус, коляно и понякога заболяване на тазобедрената става). Парестезии и болка в областта на инервация на нерв затварящия понякога може да се разпространи до съвместно областта медиалната коляното (рак на простатата или други тазовата кост на таза), който също е придружено от слабост тазобедрената адукторните.

Болките в областта на гръдния кош могат да бъдат двустранни: синдром на неспокойните крака, синдром на мускулната болка и фаскулация, хронични полиневропатии. Синдромът на едностранна болка понякога се свързва със синдрома на мускулния лоб.

Cudogenous intermittent claudication (виж по-горе) може да бъде едностранно или двустранно. Миалгичният синдром в района на гърдите е типичен за инфекции, които засягат горните дихателни пътища (остър миозит). Болният синдром е характерен за нощните спазми (може да бъде едностранно или двустранно). Други причини: оклузивна болест (характеризиращи се с отсъствие на импулс на a.dorsalis педис, типичен интермитентно накуцване, трофични нарушения), лумбална стеноза, синдроми на тунела на краката (по-горе.), Предна тибиална артерия оклузия (остра артериално запушване).

Болката в областта на краката е най-често причинена от ортопедични причини (плоски крака, "шпори", халукс валгус и др.). Двустранната болка в стъпалото може да приеме формата на пареща парестезия при полиневропатия или да служи като проява на еритромелалгия (идиопатична и симптоматична). Едностранната болка в краката е характерна за синдрома на тралския канал и Metatarsalgia Morton.

III. Синдроми на миофасциалните болки в гърба и крака

Източникът на тази група болкови синдроми са мускулите на лумбалния и глутеалния регион обикновено са съпроводени от болка от друга локализация (отразена болка). Необходимо е да се търсят пунктове за задействане в областта на мускулите на бедрото и долната част на крака и анализ на модела на болката за точно диагностициране на миофасиалния синдром.

Кокцидония (синдром на тазовия под) е най-често миофасиален синдром в областта на перинеалния мускул, проявен от локалния му спазъм със съкращаване на тазовите връзки.

Диагностични тестове за болка в гърба и крака:

 1. Невротопепевтичен преглед.
 2. Радиография на лумбалния и сакрален гръбнак с функционални тестове.
 3. Компютърна томография
 4. Магнитно резонансно изображение
 5. Миелография (сега се използва по-рядко).
 6. Ултразвук на органите на коремната кухина
 7. Топография на емисиите от позитрон
 8. Клиничен и биохимичен кръвен тест
 9. Калций, фосфор и алкална и кисела фосфатаза
 10. изследване на урината
 11. Проучване и сеитба на алкохол
 12. Здравен отдел

Може да е необходимо: глюкоза тест толерантност, електрофореза на серумни протеини, тест коагулация, крайник ултразвуково изследване на рентгенова кръвен поток (както и корема и таза), ангиография, костен сканиране, лимфен възел биопсия (мускул, нерв), кръвното налягане долни крайници (аневризма), сигмоидоскопия, медицински консултации и други (по лекарско предписание) изследвания.

Болката в гърба по време на бременност може да има и други причини: дискова херния (по-лошо с изправяне и седене, понижаване на леглото); лиза на костна тъкан в областта на пубната става (болката се увеличава при застояване и ходене); преходна остеопороза на бедрото; дисфункция на илю-сакралната става.

trusted-source[8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.