^

Здраве

Клитор

, Медицински редактор
Последно прегледани: 27.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Clitoris (латински клитор от латински clitorido - "tickle") или остаряла. Рус. Любовникът е неподвоена формация при женските от бозайници. Хомологът на члена при мъжете. За разлика от пениса, не включва уретрата, с изключение на забелязания хиенен клитор, който се смята за псевдо пенис.

Прочетете още:

Представителите на по-слабия пол се считат за водещи сред чувствителните ерогенни зони. Той се намира зад и под предната спойка на големите срамни устни. Клитора е подобен на инвертираната латиница Y, малко компресирана отстрани. На клитора има глава (главичката клиторна), тяло (корпус клиторна), два кавернозните тела (корпуси кавернозум клиторна) и два крака (crura клиторна). Също така съдържа голям брой съдове и нервни окончания.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Историята на клитора

Историята на изследването на клитора съдържа голям брой "открития" на тази структура в различни страни и в различни векове. Използваната терминология е, наред с други неща, различна. Хипократ използва термина columella (малка колона). Авицена се позовава на клитора албатра или виргата (пръчката). Абулакис, друг арабски медицински лекар, нарече неговото тенциго (напрежение). Реал Коломбо използва определението за аморис дилцедо (деликатес на любовта), седи libidinis (седалище на похотта) и "муха на Венера". Рицарският схоластист Алберт Магнус подчертава приликата между мъжките и женските полови органи, използвайки термина виржи за обозначаване на мъжките и женските гениталии. Древните римляни използват скандалната дума landīca за обозначаване на клитора.

Regnier de Graaf настояваше, че трябва да различим нимфата от клитора, така че той предложи да се нарече тази анатомична структура само клитор. От 17-ти век това име е станало универсално разпознато, нимфите първоначално наричали вулвата, а по-късно и малките лапи. Гръцката дума κλειτορίς, е твърде вероятно да дойде от "гъделичкането", въпреки че може да означава, наред с други неща, "малък хълм"; с други думи, древните автори са имали възможността да използват играта на думи. Лингвистът Марсел Коен посвети глава в книгата на изучаването на появата на думата "клитор", въпреки че не стигна до определени изводи.

Отваряне на клитора

Отварянето на клитора често се свързва с Реал Коломбо - италиански анатомист от XVI век. През 1559 г. Той публикува книгата "De anatomica", в която описва "мястото на удоволствие на жената в полов акт" и се нарича пионер на клитора. Коломбо написа:

Тъй като никой не е описал тези процеси и тяхната функционалност и ако е възможно да даде името на намерените от мен органи, е необходимо да го наречем любов или сладост на Венера ...

Коломбо наред с други неща, посочени в раздела за клитора редки анатомични структури - той описва етиопските дамски клитора, който е с размерите на малък пръст, и вагиналния отвор е доста тесен.

Андреас Везалиус - приятел и наставник на Коломбо, чиято връзка по-късно бе разрушена, не признава това откритие. Веселиус смята, че женските гениталии са симетрично представяне на мъжките полови органи. Следвайки тази доктрина, пенисът беше поставен в съответствие с вагината и клитора не успя да намери подходящ мъжки орган. Протестирайки против мислите на Коломбо, Веселиус пише:

Няма никакъв смисъл да се обвинява другата в некомпетентност, въз основа на характера на веселбата, че можете да гледате някои от нежния пол, и вие няма да може да се идентифицира този нов и безполезна част при здрави жени. Вярвам, че тази структура е най-често се срещат в хермафродити, които изразени полови органи, както е описано от Павел Егина, въпреки че никога не съм виждал нито един член на дамите (които Авицена, посочени albarata, както гърците наричали клитора разширения нимфата и класифицирано като заболяване ) или дори рудимента на най-малкия фалос.

Доминирането на Коломбо в откриването на клитора е предизвикано от неговия приемник Габриел Флоопио, който се смята за пионер на клитора. В изказването си работа «Наблюдения anatomicae», който е написан в 1550-те години и публикувани в 1561, той също се предполага, че тази част от женската анатомия trudnoobnaruzhima, така че той става първият, който го открие; Останалите съобщават за клитора или за думите му или за думите на учениците си.

Каспар Бартолине, анатомик от 17-ти век, отхвърля двете твърдения, като твърди, че клитора е широко известен на медицинската наука от 2 в. Преди Коломбо, клитора е описан и от арабски, старогръцки и персийски лекари, въпреки че функцията му е погрешна. Френски анатом Чарлз Esten публикация 1545 «De Dissectione Partium Corporis Хумани» приписва на клитора пикочния функция. Вероятно Коломбо е първият, който описва сексуалната функция на клитора, но дори това е оспорено. Италиански философ и лекар Pietro d'Абано в книгата «помирител differentiarum philosophorum et medicorum» пише, че триенето между горните orifisa пубиса предизвика възбуда при нежния пол, макар и не анализира подробно анатомията на клитора.

клитор

Структура на клитора

Coglasno Research австралийски уролог Хелън О'Конъл клитора има две от кавернозните тялото (кавернозно клиторна), ръководител на клитора (лат. Главичката клиторна), клиторен крака (лат. Crus клиторна) и две крушки на предверието на влагалището (с други клиторен крушки) ( bulbus vestibuli vaginae). Оптични мембрани, които обграждат кавернозен тялото на половинките на клитора, конвергенция на средната повърхност и образуват бариера, които са закрепени към еластични и гладки мускулни влакна.

Анатомия на клитора

Кавернозен тялото на клитора на уретрата е разделен на два крака, пликове с двете страни на уретрата и вагината, и края две луковици, които klitorouretrovaginalny комплекс. Тялото на клитора е свързан към неподвижната става на седалищно-срамната клон (Рамус ischiopubicus) корен, докато две малки неподвижната става на седалищно кавернозен мускул (Musculus ischiocavernosus) са прикрепени към краката на вътрешната част на главата и клиторна корпуси Cavernosa и образува комплекс нервни окончания. Кръв снабдяване на клитора се извършва клонове на вътрешния половите органи артерия (артерия срамна международното). Видимата част на клитора може да бъде разделена на три основни области: главата, юзда клитора и клиторната качулка. Анатомично, клитора отговаря на мъжкия пенис.

Хомоложни структури на външните генитални органи

Главата на клитора

Главата на клитора (glans clitoridis) е най-чувствителната част от тялото на жената, има много кръвоносни съдове и нервни окончания. При някои представители на по-слаб пол главата е толкова чувствителна, че директното му стимулиране (при мастурбация или обитаване) може да причини неприятни усещания. Главата на клитора е покрита с кожна гънка (така наречената клиторска качулка) или препуциума. В спокойно състояние, главата на клитора или не е забележима въобще, или само малка част от него е видима. При сексуална възбуда се наблюдава ерекция на клитора и главата се простира напред.

trusted-source[5], [6], [7]

Клинични изпражнения

Clitoral frenum е гънка на кожата, която обединява предните краища на малкия устните и долната повърхност на клитора (frenulum clitoridis)

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Клиторска качулка

КЛИТРИЧНИЯТ КЛАРИДИЗЪМ обикновено се забелязва по време на гинекологичен преглед, но при някои жени, които имат пухкави големи лапи, клитора не се забелязва.

Най-известното място за интимно пиърсинг на жените. На първо място, когато говорим за пробит клитор, то точно хоризонталното пробиване на клитора, красиво украсено с пръстен, барбелум, микробан и други. Пункцията на клитора се смята за една от най-трудните и е вероятно само в случай на биосъвместимост с този тип пиърсинг (малък, лошо забележим клитор не може да бъде пробит).

trusted-source[15], [16], [17], [18]

Клитор при полов акт

При повечето жени клитора се счита за основната ерогенна зона. Поради тази причина клитора се счита за основен източник на приятни усещания, които жената изпитва по време на сексуален контакт. В същото време, в следствие от отличителните черти на женската анатомия, по време на вагинален член сношение от мъжете не влияе директно върху клитора, тъй като се появяват мъжки движенията на тялото във влагалището, както и пряка действащ директно върху клитора не е така.

Стимулирането на клитора по време на сексуален контакт възниква непряко през съседните части на женските генитални органи, например чрез издърпване и потрепване на малкия лабиринт. Традиционно, това е достатъчно, за да се увеличи възбудата и да се постигне оргазъм, въпреки че в някои случаи жените прибягват до допълнително стимулиране на клитора с пръсти.

Клитор при полов акт

В повечето случаи клитора не се развълнува веднага. Това се вижда от липсата на секреторна течност, която се освобождава от женските гениталии. Обикновено сексуалната възбуда е придружена от изобилна секреция на секреторна течност от влагалището. Малко преди достигане на оргазъм, клитора леко намалява. Това отчасти предпазва своята възприемчива част от последващи стимули. Но има съмнения, че това е така. В момента на оргазъм ритмичните контракции на мускулите се появяват във външната трета на гениталните органи и в матката. Те се появяват първоначално приблизително на всеки 0,8 секунди, след това стават по-малко интензивни и по-хаотично отделени, тъй като оргазмът продължава. Оргазмът може да има различен брой мускулни контракции въз основа на интензитета.

Веднага след оргазма, клитора може да бъде толкова чувствителен, че всяко стимулиране може да предизвика дискомфорт.

При някои жени със сексуално стимулиране клитора може да бъде приблизително удвоен, докато при други почти не променя размера си. За разлика от ерекцията на пениса при мъжете реакцията на клитора към сексуалния стимул се проявява само след 20-30 секунди след началото на действието.

При продължително интензивно възбуждане главата на клитора може да бъде почти напълно скрита в гънките на малките лабиринти. Малко преди оргазма клитора намалява приблизително наполовина. След 5-10 секунди след оргазъм клитора се връща към нормалния си размер.

trusted-source[19], [20]

Размери на клитора

В повечето човешки общности размерът на клитора не се счита за значителен. Но обитателите на Великденския остров одобриха голям клитор, а някои се опитаха с различна степен на успех да увеличат клитора на момичетата си.

Тео Lang inetresno припомня един регистриран случай, в който главата на дама клитора е с дължина 5 см и 7,5 см достига ", когато клитора в състояние на пълна ерекция". Ralph Поумрой записано, че бял женски клитора глава размери повече от 2,5 cm в дължина са много редки, но се намират в рамките на 2-3% от черен - "размер на 7,5 cm или повече са открити от всеки от около 300 или 400 черни жени ".

Друг автор отбелязва, че Паран-Душател среща жена, чиято глава на клитора е с дължина 8 см. Швейцарският биолог от XVIII век Албрехт фон Галер заяви, че е срещнал жена с гигантски клитор с дължина не по-малка от 18 сантиметра. Рекордната дължина на клитора, спомената от различни автори, е 30 сантиметра.

Размерите на клитора и неговите глави са индивидуални: общата дължина на главата е от 5 мм до 1 см, диаметър от 2 до 20 мм. Общата дължина на клитора е традиционно от 8 до 20 сантиметра.

Противно на установеното мнение, размерът на клитора е абсолютно несвързан със степента на сексуална възбуда, която жената може да изпита.

Клитора и неговият размер по никакъв начин не са свързани с възрастта, дори с периода на менопаузата и след нея. От жените, които раждат най-справедливия пол, в повечето случаи измерванията на клитора показват малко по-големи средни стойности на размера на клитора

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.