^

Здраве

Ароматерапевт

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Aromaterapevt - специалист със способността да влияе върху хода на заболяването с помощта на аромати на различни растения. Ароматерапията се отнася до един от многото нетрадиционни методи на лечение, които като лекарство използват естествени етерични масла, които въздействат на тялото с помощта на инхалации или през кожата.

Ароматните масла в нашето време могат да бъдат закупени навсякъде. Някои от тях предпочитат да се смесват с натурални растителни масла за употреба в процеса на масаж. В допълнение към специалните ароматни масла включва комбинация от специални вещества, които в резултат на взаимодействие със структурата на тялото имат пряк ефект върху неговото състояние. Например, след триене подметки чесън масло прониква в общия поток на кръвта, което води до определен период от време в издишания въздух на човешката ще бъдат изслушани миризма на чесън.

trusted-source[1], [2]

Кой е ароматерапевт?

Ароматерапията, като хомеопатия, акупунктура и физиотерапия, се отнася до независим метод за лечение на много заболявания на човешкото тяло. За първи път "ароматерапията" беше предложена в края на 20-те години на ХХ век от френския химик Рене Морис. Той изгори ръка с лавандулово масло, след като изгори ръката си, така че раната се излекува бързо и без следа. По този начин той заключи, че естествените ароматни масла не само могат да надминат синтетичните вещества, но и да ги превърнат в добра конкуренция.

Кой е ароматерапевт? Това е специалист, който изучава науката за лечение с помощта на миризми, в процеса на който използва етерични масла. Освен това, за да постигне по-добър ефект, той се доближава до лечението по сложен начин, използвайки като добавка рефлексология, хипноза и влиянието на музиката върху човек. Това се използва като фон, благоприятно влияещ на процеса на ароматерапия.

Ароматните растения и масла са използвани от хиляди години за производство на нови парфюми, козметика, кулинарни шедьоври и лекарствени вещества. През това време, свойствата на тези аромати и тяхното влияние върху човешкото тяло бързо се увеличиха. Още през 17-и век парфюмерията се отделя от комбинираната наука за ароматните масла, поради разликите между тях и спиртните напитки. В резултат на това фармацевтите са участвали в целенасочено проучване на ароматните масла.

Специален принос за развитието на ароматерапията е направена от Маргарита Мори, биохимик от Франция. Тя предложи използването на ароматни масла в процеса на масаж за по-голямо отпускане и въздействие върху тялото през кожата. Кой е ароматерапевт? Това е човек, който има познания и е в състояние да прилага ароматни вещества по такъв начин, че да оказва влияние върху вътрешните органи с терапевтична цел.

Кога трябва да отида при ароматерапевта?

Някои ароматни масла се оказаха ефективно антисептично свойство. Например, лавандуловото масло и чайното дърво имат ефект върху инфекциозните заболявания, причинени от вируси, бактерии или гъбички. Кога трябва да отида при ароматерапевта? С първите симптоми на остра респираторна вирусна инфекция, дисфункция на стомаха, както и нарушена менструална функция, струва си да се обърнете към ароматерапевта. Разбира се, препоръчително е първо да преминете някои тестове и да се консултирате със специалист, за да изключите по-сериозна патология.

По отношение на превантивните мерки, ароматерапията може да подобри защитните способности на човешката имунна система за справяне с различни инфекциозни агенти.

Кога трябва да отида при ароматерапевта? Когато човек изпитва слабост, липса на сила или страда от безсъние, ароматерапевтът може да помогне при лечението на такива състояния. В допълнение, влошаването на слуха и зрителната функция, лабилност на емоционалната система и болка в гърба са индикации за посещение на ароматерапевта.

Какви тестове трябва да преминете на ароматерапевта?

Какви тестове трябва да преминете на ароматерапевта? В зависимост от причината за лечението е необходимо да се разграничат необходимите анализи. Кръв и урина са необходими за изследването (клиничен кръвен тест и общ анализ на урината). С тяхна помощ може да се знае или да се представи наличието на възпалителен процес в тялото, анемия или патология на пикочната система. Освен това заболяванията. В случай на контакт с ароматерапевта за заболяването на дихателната система, е необходимо да се извърши рентгенова диагностика на гръдните органи, в присъствието на храчка - неговото изследване.

Ако причината за лечението е болка в гърба или в други стави, тогава е желателно да се провери кръвта за ревматоидния фактор и параметрите на острата фаза. Също така, рентгеновото изображение е моментна снимка на отдела на гръбначния стълб, който се притеснява.

Какви тестове трябва да преминете на ароматерапевта? В патологията на сърдечно-съдовата система или органите на репродуктивната система, тогава електрокардиографията и ултразвуковото изследване на сърцето са задължителни. По отношение на репродуктивната система е необходимо да се сключи специалист след консултация за решаване на употребата на ароматерапия. Като цяло при всяка болест е необходимо да се извършат определени изследвания, задължителни за всички е клиничен кръвен тест и общ тест за урина.

Какви методи на диагностика използва ароматерапевтът?

Диагностиката се отнася до началните етапи на терапевтичния процес на психотерапевтичната патология. Днес има много техники, с които можете да определите емоционалното състояние на човек. Сред тях се различават клиничните и психологическите диагностични методи.

Какви методи на диагностика използва ароматерапевтът? Ароматерапевтът може да оцени психическото състояние на човек без да използва оборудване или скъпи методи. За начало се използва въпросник, с помощта на който специалистът е взел под внимание определени скали (депресивни, фобически, истерични и др.). Този метод се използва за оценка на дълбочината на смущенията и за определяне на основната причина за развиващото се състояние.

След това се предлага да се подредят 5 вида етерични масла в зависимост от усещанията, причинени най-вече от онези, които са приятни с миризма и накрая - най-малко харесани. След като човек има масло в определена последователност, лекарят може да определи преобладаващата област на психиката в момента. Всяко етерично масло има стимулиращи, адаптогенни, релаксиращи, стабилизиращи емоции и хармонично действие. От това, което масло беше поставено на първо място, ароматерапевтът разбра кои емоции преобладават в човека.

Какво прави ароматерапевтът?

Ароматерапията стана популярна преди около 20 години. Дотогава тази наука беше смятана за ненадеждна предпоставка за ефекта на масла върху тялото, които нямаха никаква доказателствена база. С течение на времето много изследвания са показали лечебните свойства на растенията, които са консервирани и използвани като етерични масла. Все пак, въпреки експериментите, механизмът на терапевтичния ефект все още не е напълно известен. Какво прави ароматерапевтът? Той с помощта на знанията и ароматите си има положително въздействие не само върху физическото състояние на човека, но и върху душата.

Ароматерапията се счита за безопасен и нежен метод за действие върху тялото, но без контрола на ароматерапевта не се препоръчва да експериментирате независимо с масла и различни ароматни вещества. Освен това ароматерапевтът знае какво и в какви случаи може да се използва и какво да откаже.

Специално място в ароматерапията е масажирането с етерични масла, което има благоприятен ефект върху нервната система. Той може да успокои и отпусни човек, да облекчи стреса и да засили имунната защита. По време на масажа можете да използвате специално приготвени смеси, които включват бадемово масло и етерични масла от джинджифил, канела или лаврово дърво.

Необходимо е да се разграничи човек, който предлага масаж с ароматни масла от ароматерапевт. Последните трябва да получат специално образование, което включва не само изучаване на техниката на масаж, но и познания в областта на анатомията, физиологията и други методи на влияние върху тялото, например рефлексотерапията и акупунктурата. Ароматерапевтът има сложен ефект върху човек, който включва лечение на основното заболяване и коригиране на психоемоционалната държава.

Какви заболявания лекува ароматерапевтът?

Aromateripia ви позволява да предоставяте терапевтична помощ на хора от всички възрасти, които имат различни разстройства, вариращи от сериозна патология и завършваща с неразположение и апатия. Какви заболявания лекува ароматерапевтът? Има съобщения, че в началните стадии на развитие на ароматерапията е използвано за лечение на такива сериозни заболявания като туберкулоза и онкологични неоплазми. Въпреки това, няма претенции, че болестите са били излекувани, но е известно, че общото състояние на пациентите се е подобрило.

Ароматерапевтът може да осигури медицинска помощ в присъствието на хронични и рецидивиращи заболявания, които не могат да бъдат елиминирани чрез използване на стандартни методи за лечение. В допълнение, в повечето случаи, след лечение на едно заболяване, се появяват странични ефекти на лекарства, които не се наблюдават при използване на ароматни вещества. Също така те могат да се отърват от нежеланите ефекти на лекарствата върху тялото.

Какви заболявания лекува ароматерапевтът? Ароматерапевтът може да помогне с такива общи състояния като стрес, депресия, гняв, безсъние и главоболия. Етеричните масла подпомагат седацията и леката стимулация, като същевременно подобряват благосъстоянието.

Сред най-често срещаните заболявания, които подлежат ароматерапия е да осигури хроничен бронхит и други заболявания на дихателната система, назални различни етиологии, възпалителни процеси в организма, някои форми на кожни заболявания, сърдечни патологии, както и заболявания на храносмилателната и репродуктивната система.

Съвети от ароматерапевт

Ароматерапията се смята за безвреден и полезен метод за лечение на болестта с помощта на ароматни масла, но има някои противопоказания за употребата им.

Съветът на ароматерапевта има за цел да предотврати развитието на странични ефекти, ако не се спазват определени правила и препоръки. Те включват забраната за употреба на етерични масла по време на бременност. Особено се отнася до кипарис, лавандула, ментово масло и много други. Също така, не използвайте само ароматерапия, ако има сериозна форма на заболяването. Някои видове масла засягат хормоналния фон, който без контрола на ароматерапеда може да доведе до нежелани последствия.

По отношение на заболяванията на сърдечно-съдовата система, заслужава да се подчертаят някои нюанси. След сърдечен удар или с тежка стенокардия и ектонно етерично масло не трябва да се използват. В тежката форма на хипертония, масло от хвойна, босилек и мента е противопоказано. Терминалните форми на заболявания на пикочната система също не трябва да се лекуват с етерично масло от хвойна, мащерка и бор. Розмарин, босилек, мащерка и градински чай трябва да се използват с повишено внимание при хора с епилепсия.

Съветите на ароматерапевт лекар относно деца предупреждават за негативния ефект на ментовото масло върху кожата на децата, което може да доведе до безсъние преди навършване на 6-годишна възраст. Освен това не е необходимо едновременно да се предприемат хомеопатични и ароматни терапевтични мерки.

При варикозни вени и тромбофлебит, употребата на етерични масла от босилек и кипарис е противопоказана. Прекомерното използване на масло от сандалово дърво може да предизвика жажда, гадене и дискомфорт в епигастричния регион.

С висока възбудимост на нервната система, не трябва да използвате карамфил и градински чай. Лавандула не може да се използва успоредно с вземането на йод и желязо.

За масаж не се препоръчва използването на копър, копър, кимион, кориандър и анасон в чиста форма, тъй като те могат да предизвикат дразнене на кожата. Те могат да се използват само в комбинация със зеленчуци или други етерични масла.

Преди да използвате етеричното масло за инхалации или смазване на кожата, е необходимо да проведете алергичен тест за това вещество. За тази цел смесете 1 капка етерично масло и 1 мл зехтин или царевично масло. След това нанесете върху китката няколко капки от приготвения разтвор, леко се разтривайте в кожата и наблюдавайте през целия ден. В случай, че има зачервяване, сърбеж или подуване, това етерично масло е противопоказано за употреба в този човек.

В допълнение към тактилната реакция е необходимо да се провери обонятелната реакция. За да направите това, 1 капка етерично масло се нанася върху хартията и се препоръчва човек да вдишва аромата 4-5 пъти. За 20 минути трябва да наблюдавате състоянието. Ако няма реакция, може да се използва етерично масло.

Ароматерапевт - специалист по аромати, с помощта на който може да има не само подобрение във физическото състояние, но и морално. В това отношение ароматерапевтът е вид психотерапевт, благодарение на който хората се чувстват много по-добре.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.