^

Здраве

Анализи за рак на гърдата

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Диагнозата на рак не може да се представи без тестване, а тестове за рак на гърдата са включени в списъка на задължителните изследвания, извършени след мамографията.

Но стратегията на лечение се определя не от анализа на кръвта при рак на гърдата, а от имунохистохимичния анализ на материала на туморната биопсия.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Към кого да се свържете?

Кръвен тест за рак на гърдата

Каква информация за здравето на пациента дава на лекаря общ кръвен тест за рак на гърдата? Това са обективни данни за:

  • броя на левкоцитите в кръвта и техния състав (левкоцитна формула);
  • цветен индекс на кръвта (относително съдържание на хемоглобин в един еритроцит);
  • броя на тромбоцитите и гранулоцитите;
  • обема на еритроцитите (хематокрит), скоростта на тяхното отлагане (ESR) и нивото на младите еритроцити (ретикулоцити);
  • нивото на хемоглобина (HGB).

Както отбелязват експертите, общият анализ на кръвта при рак на гърдата няма диагностична стойност за оценка на възможната онкология в ранните етапи, но дава представа за функционалното състояние на костния мозък.

Биохимичният анализ на кръвта при рак на гърдата ще покаже нивото на електролитите (калий и калций) и ензимите (алкална фосфатаза), които могат да бъдат анормални при метастази на тумори. Въпреки това често се наблюдават промени в техните нива в много патологии, поради което диагнозата на рак на гърдата изисква други тестове.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Анализ на туморни маркери за рак на гърдата

До момента диагностичният стандарт в онкологията е изследването на венозна кръв за наличието и нивото на протеини, продуцирани от ракови клетки, възприемани от имунната система като антигени. Това е анализът за туморни маркери на рак на гърдата (СА или туморен маркер).

Маркер СА 15-3, съгласно диагностичните правилата Международната асоциация на онколози, не се отнася до специфични антигени за рак на гърдата, тъй като на нивото на кръвната също повишени при пациенти с неотговарящи на тумори на белия дроб, панкреаса, черния дроб, пикочния мехур, яйчниците и матката.

Както показва практиката, едва ли може да се счита, специфично за рак на гърдата и рак на туморен маркер СА 27,29, като увеличаването на съдържанието му в кръвната плазма може да се случи в fibromatous промени в гърдите, възпаление на ендометриума и овариални кисти.

Анализът за ракови маркери на рак на гърдата може да включва CEA-carcinoembryonic антиген тест (карциноембрионен антиген). Но се определя от не повече от 30% от случаите на рак на гърдата. Освен това, съдържанието му в серума може да се увеличи в хронична обструктивна белодробна болест, хипотиреоидизъм, язвен колит, грануломатозен ентерит (болест на Крон), панкреатит, и чернодробна цироза. Така че този кръвен тест за рак на гърдата не е надежден както за диагностика, така и като скринингов тест за ранно откриване на рак.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Имунохистохимичен анализ на рака на гърдата

Тест IHC (имунохистохимия) - имунохистохимичен анализ на рак на гърдата - проучване, проведено в пробата от туморна тъкан, която е получена чрез биопсия или след отстраняване на тумори в гърдата.

Анализ HER2 при рак на гърдата - определянето на рецептор на епидермален растежен фактор човека, т.е. Рецепторна тирозин киназа на епидермален растежен фактор (втори тип), който се намира на мембраните на туморна клетъчна тъкан. Ако има повишена експресия на her2 рецепторите (резултат от 3 + теста), тестът IHC показва "her2 положителен": злокачественото образуване е в процес на растеж. Ако индексът е от 0 до 1+, тогава her2 е отрицателен; индикаторът 2+ се счита за граничен.

Има и имунохистохимичен анализ на рака на гърдата (тест IHC) за експресията на туморни клетки на гърдата от рецепторите за естроген (ERS) и прогестерон (PRS). Когато броят на тези рецептори е голям (експонент 3), тогава растежът на раковите клетки се "захранва" от хормоните. Индикаторът 0 - рецепторите на хормоните не присъства (това е тумор на хормонално-рецептор-отрицателен); 1 - малко количество ERS и PRS; 2 - средно.

Наличието на естрогенни рецептори (ERS) е слаб прогностичен маркер на клиничния изход на заболяването, но е от голямо значение за целите на хормоналната терапия.

Генетичен анализ на рака на гърдата

Установено е, че в туморните клетки синтезата на рецепторите на епидермалния растежен фактор (her2) възниква при повишената активност на гените. В клетките на биоптата, анализът на рибите при рак на гърдата, или по-точно, тестът FISH (Fluorescence In Situ Hybridization), разкрива тяхната активност.

Хибридизацията флуоресценция в това място (на място) е цитогенетичен техника, която използва принципа за флуоресцентни сонди етикета (кратко ДНК последователности) и изследванията си чрез флуоресцентна микроскопия. Изследването позволява да се открие наличието на специфични ДНК последователности върху хромозомите и да се установи тяхната локализация, както и специфични РНК мишени в клетките на туморните тъкани.

Този тест визуализира специфични генетични структури в клетките на раковата тъкан. Колкото повече допълнителни копия на her2 гена имат клетки, толкова повече тези клетки имат her2 рецептори; рецепторите приемат сигнали, които стимулират растежа на атипични клетки.

Въпреки това, онколозите отбелязват значителни несъответствия между резултатите от имунохистохимичния анализ на рака на гърдата (IHC тест) и FISH-теста. Въпреки че анализът на рибите при рак на гърдата може да се използва за идентифициране на видовете тумори.

Oncotype DX тест изследва 21 гени за оценка на риска от повторна поява на естроген-зависим рак на етап I или II, както и дават основание за решението за използване на химиотерапия в допълнение към хормонално.

Генетичният анализ на податливост към рак на гърдата е изследване на гени BRCA1 (на хромозома 17) и BRCA 2 (на 13 хромозома), насочени към идентифицирането на наследствени нарушения.

Анализ на риска от рак на гърдата (в BRCA1 и BRCA 2 генна мутация) се извършва на кръв или слюнка проби Това може да даде няколко възможни резултати: положително, отрицателно или неопределен. Но дори и положителният резултат от този анализ не може да даде информация дали човек ще получи рак и кога. Например, някои жени с положителен резултат остават здрави.

Между другото, няма доказателства за ефективността на двустранната превантивна мастектомия при намаляване на вероятността от рак на гърдата, което разкрива анализ на риска от развитие на рак на гърдата или фамилна анамнеза за рак.

Тълкуване на кръвните тестове за рак на гърдата

Изключително важен етап от лабораторните изследвания е тълкуването и тълкуването на резултатите от анализите. Принципът, на който се основава декодирането на кръвния тест при рак на гърдата, е да се определи нивото на онкомаркерите и да се сравни с нормативните индекси.

Например нормалното ниво на маркера за рак CA 15-3 се разпознава под 30 U / ml, а онкологията може да показва ниво над 31 U / ml. Като се има предвид неспецифичността на този примерен маркер, този тест се използва за контролиране на заболяването по време на лечението. Нормата на туморния маркер СА 125 е 0-35 единици / ml, СА 27.29 - под 38 единици / ml. Като цяло, нивата на маркери за рак, по-големи от 100 единици / ml, означават изричното наличие на онкология.

Трябва да се има предвид, че една трета от пациентите в рамките на 30-90 дни след лечението, резултатите от анализа на серумни туморни маркери CA 27.29 по-висока, така че повторни курсове на химиотерапия трябва да направят този анализ само 2-3 месеца след лечението.

А за карциноемрионния антиген CEA нормалното ниво за непушачите е по-ниско от 2,5 ng / ml, а за пушачите - до 5 ng / ml. По правило CEA> 100 показва метастазен рак (стадий III-IV) или рецидив след лечение на рак.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.