^

Здраве

Маркери за рак на гърдата

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Анализ на гърдата туморни маркери - имунохимичен изследване на кръвта - се извършва по време на диагностиката и лечението на гърдата неопластични образувания заедно с диагностични процедури като мамография, ултразвук, компютърна томография (КТ), ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

За да се направи правилната диагноза и да се предпише подходящо лечение е възможно само на базата на съвкупността от данните от хардуерния преглед и тълкуването на кръвния тест за съпътстващи комбинации.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Към кого да се свържете?

Маркери за рак на гърдата: CA 15-3

Изменените ракови клетки синтезират протеин (високо молекулярен гликопротеин и О-свързани олигозахаридни вериги), които тялото възприема като антиген - чужд елемент. Този раков антиген (раков антиген, СА) прониква в кръвоносните и лимфните съдове и циркулира с кръв и лимфен поток. Това означава, че ако има злокачествен тумор, CA може да бъде открит с кръвен тест.

Получените туморни маркери за рак на гърдата - раков антигенен 15-3 (СА 15-3) и раков антигенен 27-29 (CA 27-29). Вътрешните онколози включват СА 15-3 до специфични ракови антигени в първични злокачествени тумори на гърдата, въпреки че е известно, че СА 15-3 също се увеличава в серума на рак на белия дроб, дебелото черво, панкреаса, черния дроб, яйчниците, шийката на матката и на ендометриума.

Лекари предписват тествани за гърдата туморни маркери не само за диференциацията на рак на гърдата и доброкачествени тумори, но и да следят за вече диагностицирана болест, оценка на ефективността на лечението, както и за откриване на ракови метастази.

За да определите раковия антиген, вземете кръв от вената (на празен стомах, не по-рано от 8 часа след последното хранене) и го подлагайте на имунохимично изследване. Нормата на маркерите за рак на гърдата CA 15-3 е до 26,9 U / ml, а в чужди клиники горната граница на нормалния диапазон е 30 U / ml.

trusted-source[8], [9]

Маркери за рака на гърдата: CA 27.29

В Американското дружество по клинична онкология (АСКО), единственият анализ на кръвта, който е специфичен за рака на гърдата, е анализът за маркери за рак на гърдата CA 27-29.

Тест CA 27-29 измерва серумното ниво на разтворимата форма на гликопротеина MUC1, което се изразява върху обвивките на повечето клетки на карцином на гърдата. Нормата на маркерите на CA 27-29 за рак на гърдата е по-ниска от 38-40 U / ml.

Чувствителност на туморен маркер, според експерти, също не е достатъчно висока: Резултатът е по-висока от нормалната, когато ендометриоза, овариални кисти, в първия триместър на бременността, доброкачествени заболявания на гърдата, бъбреците и черния дроб.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

Маркери за рак на гърдата: REA

В чужбина пациентите с патология на гърдата дават още един анализ - тест за карциноембрионен антиген (карциноемрион антиген, CEA). В домашната клинична практика той се нарича маркерът за рак REA - рак-ембрионален антиген.

Онколозите казват, че за да се установи правилната диагноза, е необходимо да се комбинира дефиницията на маркера за рак на рака СА 15-3 с откриването на раково-ембрионален антиген в кръвта на CEA. Този антиген след раждането практически изчезва и е трудно да се открие в серума на здрави възрастни хора. Стандартът на ремаркето REA - до 5 ng / ml.

Но тук в рак (особено рак на дебелото черво, белия дроб, гърдата, яйчниците, панкреаса, простатата и чернодробни метастази и кости) карциноембрионен антиген расте до 20 нг / мл или повече. В този случай, повече от една трета от пациентите, които са диагностицирани с рак на гърдата, се повишава нивото на CEA в кръвта.

Въпреки това, при някои заболявания на стомашно-чревния тракт, черен дроб или бели дробове, несвързани с онкологията, може да се наблюдава повишаване на CEA (в обхвата на по-малко от 10 ng / ml).

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19]

Маркери за рак на гърдата: HER2

Друг анализ - рецептор човешки епидермален растежен фактор (HER2, човешки епидермален растежен фактор рецептор 2) - предоставя информация за наличието на тирозин протеин - протеин трансмембраната клетъчни рецептори, които ускоряват растежа и разделянето на епителни клетки.

За анализа се прави туморна биопсия или се взема проба от тъканта след операция за отстраняване на тумора. Според статистиката този протеин се съдържа в голям брой от 25-30% от случаите на рак на гърдата. Също така, нивото на HER2 се увеличава при злокачествени заболявания на матката, яйчниците и стомаха.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Декодиране на маркери за рак на гърдата

Трябва да се отбележи, че според изследването маркерите за рак на гърдата, по-специално СА 15-3, са били повдигнати при приблизително 20% от пациентите с онкологични тумори на гърдата, диагностицирани в първия или втория етап на заболяването. Въпреки че в по-късните етапи маркерите за рак на гърдата вече са повдигнати на осем пациенти на всеки десет.

Рак антиген 15-3 (СА 15-3), рак на антиген 27-29 (Калифорния 27-29), и карциноембрионален антиген (СЕА) за извличане на рак на гърдата маркери са открити в 50-90% от жените с метастатичен рак на гърдата.

Въпреки рентгенографски признаци на устойчиви декодиране заболяване на гърдата туморни маркери СА 15-3 могат да се показват съвсем нормално ниво (т.е., в диапазона от 30 U / мл), а това означава, че лечението е успешно и остатъчното тумора, фиксирани върху мамография вече жизнеспособни.

Ако маркерите за рак на гърдата са повишени - CA 15-3 над 30 U / ml, CA 27-29 над 40 U / ml - това са основателни причини за диагностициране на онкологията. Когато показателите не намалеят след лечението, има две възможности: или лечението е било грешно, или болестта прогресира.

Ако маркерите за рак на гърдата се увеличат след терапията, това е ясен знак за неговата неефективност. В този случай се взема предвид липсата или наличието на клинични подобрения.

Така че интерпретацията на маркерите за рак на гърдата с антигенен антиген спомага за откриване на рецидиви на тумора на гърдата след лечение, както и на метастази в по-ранни времена.

Тумор на гърдата HER2 посочва дали е възможно да се използват при лечението на такова лекарство като трастузумаб (Herceptin Kadtsila), който блокира протеиновата синтеза на трансмембранни клетъчни рецептори и инхибира растежа на раковите клетки. В някои случаи, резултатите от биологични тестове помощ онколози оценка на склонността за прогресия на тумора, за да определи как тялото реагира на лечението и да се установи необходимостта от специфична химиотерапия.

Между другото, има леко повишени туморни маркери на гърдата при последното тримесечие beremennoti, чернодробна цироза, хроничен хепатит, системен лупус еритематозус, саркоидоза, туберкулоза. Ето защо досега маркерите за рак на гърдата не са абсолютен индикатор за онкологията без визуализиране на тумори с помощта на мамография.

trusted-source[28], [29]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.