^

Здраве

Облъчване при рак на гърдата

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Облъчването с рак на гърдата е един от методите за потискане на раковите клетки. Нека да разгледаме характеристиките на облъчване, индикации за неговото извършване и евентуални обезпечителни действия.

Облъчването с ракови клетки се извършва чрез йонизиращи лъчи с помощта на специално оборудване. Действието на лъчите е насочено към промяна на структурата на раковите клетки, което води до тяхната смърт. Процедурата се провежда под различни ъгли по отношение на неоплазмата, което позволява постигането на по-добър ефект. Този метод не засяга здравите тъкани, тъй като те не са чувствителни към лъчите. Като правило, облъчването се използва едновременно с химиотерапия и хирургично лечение. Това помага да се предотврати рецидиви на заболяването и да се унищожат раковите клетки, които не са били отстранени по време на операцията.

Съществуват редица фактори, които влияят върху избора на метода на лечение:

 • Степента на рака, наличието на метастази и размера на тумора.
 • Разположение на метастазите.
 • Хистологична структура на раковите клетки.
 • Възраст на пациентите и общо състояние.

Лъчите засягат само определени места, например тумор в млечните жлези и регионални лимфни възли. Облъчването се извършва на няколко сесии, което позволява да се сведат до минимум страничните ефекти от процедурата. Много често този метод се използва след отстраняването на гърдата, тъй като предотвратява рака.

В зависимост от метода на приложение лъчевата терапия е разделена на следните видове:

 • Предоперативен - за унищожаване на злокачествени клетки по периферията.
 • Следоперативно - да унищожи раковите клетки, останали след операцията.
 • Intraoperazionnaya - извършва се с операции organosohranayuschih.
 • Независим - е необходим за противопоказания за хирургично лечение.
 • Интраваскуларно - се използва за възловите форми на онкологията.

Използването на лъчева терапия при рак на гърдата е възможно само чрез медицински показания, когато един патологичен процес, който включва повече от 4 регионални лимфни възли удариха големи невроваскуларна разговори и аксиларни лимфни възли. Методът е ефективен при операции за спестяване на органи.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Индикации за облъчване

Раковите заболявания се характеризират не само с разрушаването на засегнатите органи, но и с метастази на злокачествени клетки с приток на кръв към всички органи и системи. Основната индикация за извършване на облъчване е разрушаването на лошите клетки, намаляването на размера на тумора и контрола върху неговия растеж.

Индикации за лъчетерапия:

 • Намаляване на болезнените симптоми.
 • Намаляване на риска от патологични фрактури в метастазите в костните тъкани.
 • Подобряване на дихателната функция и намаляване на кървенето.
 • Намаляване на притискането, което се дължи на ефекта на метастазите върху гръбначния мозък и нервните окончания.

Този метод на лечение е целеви ефект върху неоплазмата, не предизвиква болезнени усещания, но при продължителна употреба може да предизвика дискомфорт. След терапията облъчените тъкани стават радиоактивни. Продължителност на лечението от пет дни до седем седмици, сесията продължава около 30 минути. Радиацията не причинява загуба на коса, но може да доведе до обезцветяване на кожата. Страничните ефекти са временни.

В зависимост от целта, лъчетерапията може да бъде:

 • Radical - води до пълна резорбция на тумора.
 • Паразитът - използван при обикновен злокачествен процес, ви позволява да удължите живота на пациента и да намалите болезнените симптоми.
 • Симптоматично - елиминира тежките признаци на патология и синдром на изразена болка, които не могат да бъдат спрени с помощта на анестетици.

Облъчването е част от цялостното лечение, но в редки случаи може да се използва като монотерапия. Навременното прилагане на метода позволява да се отстрани туморът в ранните стадии, намалявайки риска от рецидив с 50-60%, а при комбинирана терапия с 80-90%.

Към кого да се свържете?

Схеми за скрининг на рак на гърдата

Има много възможности за използване на лъчева терапия, които зависят от етапа на рака, характеристиките на тялото на пациента и хода на заболяването. Графиците на облъчване се съставят поотделно за всеки пациент. При разработването на план за лечение лекарят избира възможността за максимален положителен ефект с минимални странични ефекти. На млечната жлеза се използват маркировки за удобно лазерно приложение. Облъчването се извършва с помощта на специално рентгеново оборудване, което точно определя кой ъгъл да насочва лъчевия лъч. Процедурата е трудоемка и може да отнеме много време.

Изборът на схемата за облъчване зависи от фактори като:

 • Локализация и разпространение на патологичния процес.
 • Хистологична структура на тумора.
 • Етапът и естеството на растежа на тумора.

В началните етапи на рака, когато размерът на тумора е в рамките на 2 см и лимфните възли не са увеличени, лъчетерапията се извършва както преди, така и след операцията. Според тази схема те се облъчват в последните етапи на онкологията, за да се предотврати повторната поява на заболяването и унищожаването на остатъчните ракови клетки.

Процедурата може да се извърши в следните режими:

 • Външни - се извършва в болница с помощта на рентгеново оборудване. Лечението е 30-40 сесии, т.е. 5 пъти седмично в продължение на 4-6 седмици.
 • Вътрешно - използва се по-рядко от външната. За процедурата се използват импланти с радиоактивни препарати. В гръдния кош се правят малки разрези, в които се прилагат катетри с лекарството. Инцизиите се правят така, че да има достъп до засегнатите тъкани на жлезата. Продължителността на сесията е 5-6 минути, дневно в продължение на 7 дни.

Ако ракът е метастазирал, тогава радиоактивните лъчи са настроени така, че да засегнат всички лезии, например върху костите на скелета, гръбначния стълб, регионалните лимфни възли. След прекратяване на терапията, тъканта на жлезата се възстановява постепенно.

trusted-source[9], [10], [11]

Облъчване след операция за рак на гърдата

Хирургичното лечение на онкологията включва използването на допълнителни методи, които подобряват резултатите от терапията. Облъчването след операция за рак на гърдата е необходимо, за да се премахнат напълно злокачествените клетки и да се предотврати повторната поява на заболяването. Това се дължи на невъзможността напълно да се изцеди цялата жлезиста тъкан, особено в съседство с кожата и простираща се по гръдните мускули. Ако след операцията остане малка тъкан с злокачествени клетки, тогава това може да причини повторно развитие на рак.

 1. Следоперативно облъчване

Той се провежда 2-4 седмици след операцията. Показания за неговото поведение са подозрения за неефективност на извършената операция. Основната цел на лечението:

 • Облъчване на ултразвукови лимфни възли (за профилактика).
 • Въздействие върху тъканите и регионалните лимфни възли, които не са отстранени.
 • Унищожаване на клетките с патологични промени, останали в работната област.
 1. интраоперативно

Използва се за операции за спестяване на органи. Необходимо е да се премахнат раковите клетки, останали след изрязването на тъканите.

 1. независим

Извършва се с неизползваеми форми на рак, като пациентите отказват операция и имат противопоказания за хирургическа интервенция.

Ефекти от облъчването при рак на гърдата

Лечението на злокачествени заболявания е дълъг процес, при който се използват различни терапии с различни ефекти и странични ефекти. Последствията от облъчването в рака на гърдата директно зависят от стадия на рака и могат да се проявяват от много органи и системи.

 • Кожни нежелани реакции

Като правило, когато се излага на облъчване, се появява зачервяване на кожата, сърбеж, лека болезненост и пилинг, което е подобно на слънчево изгаряне. Но за разлика от слънчевата радиация, реакцията на облъчване се проявява постепенно и само в някои области. По време на терапията кожата може да придобие червен нюанс, а някои области са с по-интензивен цвят (аксиларен регион, сгънат под гърдата, вътрешна част на жлезата). Такива реакции могат да бъдат както умерени, така и изразени. За да намалите нежеланите странични ефекти, носете свободни дрехи, изработени от естествени тъкани, използвайте сутиен, изработен от памучни материали, или изобщо не го носете.

 • Отрицателни ефекти върху гръдния кош

След лъчетерапията, млечната жлеза става гъста, развива се подпухналост, което води до болезнени усещания. Най-чувствителната част от гърдата е зърното, стана много раздразнено. След лечението подуването постепенно намалява, жлезата придобива формална форма, кожата изглежда твърда и млада.

 • Болезнени усещания в подмишниците

Дискомфортът в подмишницата може да се свърже с предишна хирургическа интервенция. Като правило има изтръпване на кожата поради увредени нерви, болезненост в областта на разреза, подуване поради нарушения на лимфния дренаж. Облъчването усилва тези усещания, но след терапията болката се свежда до минимум.

 • Бърза умора и умора

Свързан с ефектите от радиацията върху тялото, отрицателните ефекти от предишна химиотерапия или операция. Стресът и промените в начина на живот, дължащи се на терапия, също оказват отрицателно въздействие върху цялостното благосъстояние. За да намалите умората, трябва да спазвате съня и почивката, да поддържате редовна физическа активност и да се придържате към здравословна диета.

 • Отрицателни прояви на вътрешните органи

Според медицинските изследвания радиационната терапия оказва негативно влияние върху състоянието на сърдечно-съдовата система и белите дробове. Това се дължи на факта, че малка доза радиация навлиза в белите дробове, които се намират под предната част на гръдната стена. Благодарение на облъчването, в тях може да се образува белези. Това усложнение се открива с помощта на радиография и се проявява като суха кашлица и недостиг на въздух. Ако симптомите са обявени, тогава пациентите са предписвани стероидни агенти.

 • Болка в гръдните мускули

По време и след терапията може да възникне болка при снимане, която е сходна с тази при токов удар. Причината за дискомфорт е свързана с дразнене на нервните влакна. За да премахнете дискомфорта, използвайте противовъзпалителни средства. След пълен курс на облъчване дискомфортът преминава сам по себе си.

 • Мускулна пелена печат

По време и след лъчетерапията, много пациенти са изправени пред факта, че мускулите в гърдите стават твърди и плътни. Основната причина за патологията е образуването на тъкан от белег поради излагане на радиация. Това е радиация, която причинява уплътняване и скованост. Анестетици се използват за отстраняване на това усложнение.

 • Риск от счупване на ребрата

Ако облъчването се извършва след мастектомия, рискът от фрактури се увеличава значително, което се дължи на липсата на мускулна рамка. Дори ако имплантът е бил инсталиран след лечението, той не защитава костната плазмена тъкан.

Облъчването с рак на гърдата е метод на лечение, който може да се използва както преди, така и след операцията. Благодарение на този метод е възможно напълно да се премахнат злокачествените клетки от тялото, което свежда до минимум възможността от рецидиви.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.