^

Здраве

Анализ на слюнката

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Анализът на слюнката е модерен диагностичен метод, който се използва за идентифициране на различни инфекции в тялото. Използвайки анализа на слюнката, можете да проверите ДНК тест и да научите как да отслабнете. Да разгледаме характеристиките на диагнозата на организма с помощта на това изследване.

Анализът на слюнката е много необичаен и дори неконвенционален метод за диагностика. Но въпреки това той печели популярност. Досега много аптеки могат да си купят тест и да проведат анализ вкъщи. Но колко е ефективен анализът на слюнката и може да замести кръвния тест? С помощта на такъв анализ е възможно да се идентифицира дисбактериозата на устната кухина, която е един от симптомите на GI заболяванията. Летливите киселини се натрупват в слюнката, които се фиксират от системата за тестване. Съставът на киселините може да определи причината за дисбиозата, т.е. Болестта и да предпише ефективно лечение.

Много често анализът на слюнката в практиката се използва от зъболекарите. Анализът е необходим, ако се установи дисбаланс в микрофлората, за да се определи причината за симптома. Анализът на слюнката ви позволява да предскажете възможността за развитие на кариес, а ДНК тестът за слюнката ви позволява да определите бащинството. Изследванията се провеждат, а определението за наркотици, такива диагностика, се занимават със специализирани лаборатории. Преди да издържите теста, не можете да си измиете зъбите, да ядете, да изплакнете устата си или да дъвчете дъвка, също трябва да спрете да приемате антибиотици и лекарства.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Към кого да се свържете?

Анализ ДНК по слюне

Анализът на ДНК чрез слюнката ви позволява да определите връзката, както и да идентифицирате наличието на различни инфекциозни агенти в тялото, които причиняват заболяване. ДНК анализ чрез слюнка се извършва в специализирани LHC лаборатории. За да извършите това изследване, например, за да определите връзката, е необходимо да се съберат три проби от слюнката за сравнение. По този начин, за да се определи бащинството, е необходима проба от слюнката на майката, бащата и детето.

Остъргването на епитела трябва да се вземе с памучен тампон от вътрешната повърхност на бузата. След това смазката се изсушава при стайна температура, но на тъмно място, поставена в хартиена обвивка и прехвърлена в лабораторията за по-нататъшно изследване. Спазването на правилата за доставяне на анализа гарантира надеждни резултати от изследването.

trusted-source[9], [10]

Анализ на слюнката за отслабване

Анализът на слюнката за загуба на тегло може да определи факторите, които пречат на тялото да намали теглото си. С помощта на това изследване могат да се определят хормоналните неуспехи в организма и проблемите във функционирането на системите и органите. Както при анализа на кръвта, се правят специални диети, препоръки за загуба на тегло, списък на разрешените и забранени продукти, като се използват резултатите от анализа на слюнката.

В допълнение към анализа на слюнката е необходима пълна диагноза и преглед на тялото за отслабване. За тази цел се препоръчва да се направи кръвен тест за биохимия. Това проучване ще покаже нивото на мастния метаболизъм в организма, както и нивото на холестерола, инсулина, лептина, липопротеините и други. В комплекса, всички тези анализи ще дадат пълна картина на това, което е пречка за пътя към хармонията и как да се справим с нея.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Диета за анализ на слюнката

Диетата за анализ на слюнката се прави въз основа на резултатите от анализа. При съставянето на диета се вземат предвид възможните заболявания и инфекции, както и всички нарушения на тялото, които са диагностицирани по време на изследванията на слюнката. Диетата за анализ на слюнката е подобна на диетите, които се основават на резултатите от кръвните тестове и кръвните групи.

Поради това, поради резултатите от изследването, диетологът индивидуално съставя списък на разрешените и забранени продукти и общите препоръки за храненето. Това ви позволява да наблюдавате диетата и да използвате балансирано меню, което е насочено към намаляване на теглото или борба с определени заболявания.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22]

Анализ на слюнката при PCR

Анализ на слюнката PCR е анализ на полимеразната верижна реакция, т.е. ДНК диагностика. Като правило PCR се използва за диагностициране на сексуални инфекции, тъй като дава най-точни резултати. За да се анализира слюнката при PCR, се извлича от слизестата мембрана на бузата. В допълнение към слюнката, PCR поема урина, кръв и други биологични течности.

Преди да вземете теста, се препоръчва да не се яде или да се изчеткат зъбите ви, тъй като това ще ви позволи да получите точни резултати от изследвания с минимални грешки. Резултатите могат да бъдат получени в рамките на два до три дни след раждането. Ако се използва система за тестване за анализ на слюнката по PCR, тестовете ще бъдат готови за няколко часа.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Биохимичен анализ на слюнката

Биохимичният анализ на слюнката е насочен към изследването на ензимите, които определят състоянието на вътрешните органи (черен дроб, бъбрек, жлъчен мехур и др.). Това проучване ви позволява да идентифицирате дисбактериозата и причините за появата й. В проучването са диагностицирани индикаторите за наличие на различни патологии. Патологичните процеси могат да възникнат поради патологични промени в микрофлората, които водят до това или това заболяване.

Биохимичният анализ на слюнката постепенно измества идентичния кръвен тест. Биохимичните параметри при анализа на слюнката са същите като в изследванията на кръвта или урината. Всичко това предполага, че анализът на слюнката е безболезнено и точно изследване, което ви позволява да диагностицирате проблеми в тялото и възможни заболявания.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38]

Анализ на слюнката за инфекция

Анализът на слюнката за инфекция може да идентифицира патогенни микроорганизми в човешкото тяло и да предпише ефективно лечение. Бактериоскопията е петно върху флората. С помощта на този анализ е възможно да се определи наличието на фактори, предизвикващи различни заболявания.

Така че, с помощта на слюнката, е възможно да се идентифицират инфекциите, които водят до заболявания на стомашно-чревния тракт и други органи. Моля, имайте предвид, че в устата си повечето от бактерии, така че ако се интересувате от наличието на специфична инфекция, която е бактериални микроорганизми, по-добре е да се използва кръвен тест или да биохимична изследвания комплекс (кръв, урина, слюнка) и сравняване на резултатите.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43], [44], [45]

Генетичен анализ на слюнката

Генетичният анализ на слюнката или ДНК анализът се извършва, за да се определи връзката. Най-често този анализ се използва за определяне на бащинството. Това изследване се извършва само в специализирани лаборатории. По този начин материалът, взет за анализ, преминава през няколко етапа на подготвителни процедури за пречистване и екстракция на ДНК проба за генотипизиране.

Генетичният анализ на слюнката е необходим и за определяне на генетичната предразположеност към определени заболявания. Така че тестът за слюнка дава точен резултат от 99,7%. Такава генетична диагностика чрез анализа на слюнката позволява да се спаси един организъм от възможни заболявания. В допълнение, генетичният анализ на слюнката търси роднини. Само за анализа са необходими ДНК маркери от няколко донора за сравняване на получените резултати с родствеността.

Анализ на слюнката за туберкулоза

Анализът на слюнката за туберкулоза трябва да се извършва при хора, за които има съмнения за белодробни заболявания. В допълнение към анализа на слюнката, за диагностициране на туберкулозата се използва анализ на кръвна ELISA и PCR. Проучването на слюнката е, че няколко капки от реагента се капват върху полученото намазка, което показва съответната реакция. Ако смазката е променила цвета, това показва наличието на болестта, ако няма промяна в цвета, тогава няма инфекция на причинителя на туберкулозата в тялото.

В допълнение към анализа на слюнката, храчката и мантата се използват за диагностициране на туберкулозата. Кръвният тест е друг ефективен метод за определяне на заболяването. Но за разлика от горните тестове, анализът на слюнката е най-лесен за преминаване и изследването на пробата не изисква много време и специални лабораторни условия. Но въпреки това анализът на слюнката за туберкулоза остава най-скъпият.

Анализът на слюнката е уникален метод за изследване, с който можете да диагностицирате различни заболявания, да определите наличието на инфекции и паразити в организма. Но най-важното е, че с помощта на анализ на слюнката е възможно да се извърши ДНК диагностика. Това ви позволява да определите връзката или просто да диагностицирате състоянието на тялото.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53], [54], [55], [56], [57]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.