^

Здраве

A
A
A

Алкохолизъм

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 29.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Алкохолизъм или алкохолна зависимост - хронична прекомерна консумация, състояща се от натрапчива алкохолизация, нарастваща толерантност, симптоми на отнемане. 

Прекомерната консумация на алкохол може да доведе до тежки физически и психически проблеми. 

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Епидемиология

Около 2/3 от американските възрастни консумират алкохол. Съотношението на мъжете към жените е 4: 1. Преобладаването на алкохола и злоупотребата с алкохол през целия живот е около 15%.

Хората, които злоупотребяват с алкохол и пристрастени към него, обикновено имат сериозни социални проблеми. Честото интоксикация е очевидно и разрушително, пречи на способността за общуване и работа. Така пиянството и алкохолизмът могат да доведат до унищожаване на социалните връзки, загуба на работа поради отсъствие. Освен това, поради пиянство, човек може да бъде арестуван, забавен за шофиране под влияние на алкохол, което изостря социалните последици от консумацията на алкохол. В Съединените щати концентрацията на алкохол в кръвта, допустима за шофиране, в повечето държави е £ 80 mg / dL (0,08%).

Жените, които страдат от алкохолизъм, са склонни да пият по-често сами и по-рядко са социално заклеймени. Пациентите, които имат алкохолизъм, могат да потърсят медицинска помощ при лечението на тяхното пиянство. В крайна сметка, те могат да бъдат хоспитализирани с алкохолен делириум или цироза на черния дроб. Те често се раняват. Колкото по-рано това поведение става ясно през целия живот, толкова по-лошо е разстройството.

Появата на такава болест като алкохолизма е по-висока при биологичните деца на родители, страдащи от алкохолизъм, отколкото в осиновени деца, като делът на децата от алкохолни родители, които имат проблеми с употребата на алкохол, е по-висок от този в общото население. Съответно, в някои популации и държави разпространението на алкохолизма е по-високо. Съществуват доказателства за генетично или биохимично предразположение, включително доказателства, че някои хора, които стават алкохолици, се развиват по-бавно в интоксикация, т.е. Те имат по-висок праг на алкохолни ефекти върху централната нервна система.

Подробности за разпространението и статистиката на алкохолизма в различните страни по света можете да прочетете тук.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12]

Причини алкохолизъм

Алкохолизмът е толкова древна болест, че дори датата 8000 г. Пр.н.е., когато алкохолната напитка се споменава за първи път, не е точна. Съдейки по степента на разпространение на алкохолизма, изглежда, че това е болест в кръвта на почти половината от населението на света от времето на Адам и Ева. Не става въпрос за пиене на култура, а е отделна тема за обсъждане. Проблемът е, че тази култура изчезва, а пълният алкохолизъм се движи на мястото й със скокове и граници. Съдете за себе си: според стандартите на ООН пиенето на алкохол над девет литра годишно се счита за болест. Има ли много хора, които се придържат към тези норми? Алкохолизмът се развива неусетно и когато преминава в заплашителна фаза, се формира такава стабилна зависимост, която със сигурност може да бъде излекувана, но е изключително трудна и е необходим дълъг период от време. Проблемът се крие във факта, че човекът, който е зависим от алкохола, упорито не признава болестта си, по-голямата част от безпокойството се бие от близки хора. Това може би обяснява ниския процент на лечението на зависимостта от алкохола - всъщност най-често пациентът просто е принуден да се консултира с лекар и личната му мотивация в този процес почти винаги е нула.

При злоупотреба с алкохол, най-общо се разбира неконтролираното потребление на алкохол, в резултат на неизпълнение на задълженията си, не се намира в опасна ситуация, проблеми със закона, социалните и междуличностни трудности при липса на данни в същото време за наличието на зависимост.

Алкохолизмът е честото потребление на големи количества алкохол, което води до толерантност, психическа и физическа зависимост и опасен синдром на отнемане. Терминът "алкохолизъм" често се използва като синоним на алкохолна зависимост, особено ако употребата на алкохол води до клинично изразени токсични ефекти и тъканни увреждания.

Използването на алкохол до нивото на интоксикация или формирането на недоброспособни стилове на консумация на алкохол, което води до злоупотреба, започва с желанието да се постигнат приятни усещания. Някои от тези, които консумират алкохол и се радват на него, са склонни да повтарят това състояние периодично.

За тези, които постоянно се използва алкохол или изпадне в зависимост от това, някои личностни черти са по-силно изразени: изолация, самота, срамежливост, депресия, пристрастяване, саморазрушителен враждебност и импулсивност, сексуална незрялост. Алкохолизмът често идва от развалени семейства, а алкохолиците са разбили връзките си с родителите си. Социалните фактори, предавани чрез култура и възпитание, оказват влияние върху характеристиките на употребата на алкохол и последващото поведение.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17]

Патогенеза

Алкохолът се отнася до лекарства, които потискат централната нервна система, защото има седативен ефект и причинява сънливост. Въпреки това, първоначалният ефект на алкохола, особено в ниски дози, често е със стимулиращ характер, вероятно поради инхибиране на инхибиторните системи. Доброволците, които имат само успокояващ ефект след приемане на алкохол, не се върнаха при него със свободен избор. Напоследък е показано, че алкохолът усилва действието на инхибиторния медиатор гама-аминомаслена киселина (GABA) върху определена субпопулация на GABA рецептори. В допълнение, етанолът е в състояние да увеличи активността на допаминергичните неврони на вентралната гума, които се простират върху съседното ядро, което води до повишаване нивото на екстрацелуларен допамин във вентралната стриатум. Това активиране може да бъде медиирано чрез GABA рецептори и потискане на инхибиторните неврони. Показано е, че този ефект е определен, тъй като плъховете се обучават да приемат алкохол. В същото време нивото на допамина в района на съседното ядро се увеличава веднага след като плъховете се поставят в клетка, където преди това са получили алкохол. По този начин един от фармакологичните ефекти на алкохола - повишаването на нивото на екстрацелуларния допамин в съседното му ядро - е подобно на действието на други пристрастяващи вещества - кокаин, хероин, никотин.

Има доказателства за включването на ендогенната опиоидна система в усилващия ефект на алкохола. В серия от експерименти беше показано, че животните, обучени да приемат алкохол, престават да предприемат необходимите действия за тази цел след прилагането на опиоидни рецепторни антагонисти на налоксон или налтрексон. Тези данни са в съответствие с резултатите, получени наскоро в изследването на алкохолици - на фона на въвеждането на дълго действащ антагонист налтрексон чувство на еуфория при вземането на опиоидните рецептори атенюирани алкохол. Приемането на алкохол в лабораторията води до значително повишаване на нивото на периферния бета-ендорфин само при доброволци, които са имали случаи на алкохолизъм в семейната история. Съществуват данни и за включването на серотонергичната система в усилващия ефект на алкохола. Възможно е алкохолът, който достига до централната нервна система при относително висока концентрация и влияе върху течливостта на клетъчната мембрана, може да засегне няколко системи на невротрансмитери. Съответно, може да има няколко механизма за развитие на еуфория и зависимост.

Алкохолът отслабва паметта за неотдавнашни събития и в големи концентрации води до "спадове" в паметта, когато обстоятелствата и действията изчезнат от паметта при интоксикация. Механизмът на влияние върху паметта е неясен, но опитът показва, че съобщенията на пациентите за причините за консумацията на алкохол и действията им в състояние на интоксикация са неверни. Алкохолиците често твърдят, че пият, за да облекчат тревожността и депресията. Независимо от това наблюденията показват, че те обикновено стават по-дисфорични, тъй като количеството пиянно доза се увеличава, което противоречи на даденото по-горе обяснение.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35]

Симптоми алкохолизъм

Алкохолизмът се счита за сериозно заболяване с хроничен дългосрочен курс, който започва тайно, асимптоматично и може да бъде много тъжно да се сложи край.

Признаци на остра алкохолна интоксикация

Алкохолът се абсорбира в кръвта главно от тънките черва. Той се натрупва в кръвта, тъй като абсорбцията се извършва по-бързо от окисляването и елиминирането. От 5 до 10% от консумирания алкохол се екскретира непроменен в урината, след това издишва въздуха; останалата част се окислява до СО 2 и вода със скорост от 5-10 ml / h абсолютен алкохол; всеки милилитър дава около 7 kcal. Алкохолът е основно депресант на ЦНС.

При концентрация на алкохол в кръвта около 50 mg / dl седира или успокоява се развива; при концентрация от 50 до 150 mg / dL - нарушена координация; 150 - 200 mg / dl - делир; концентрацията от 300-400 mg / dL води до загуба на съзнание. Концентрацията на повече от 400 mg / dL може да бъде смъртоносна. При бързото използване на големи количества алкохол може да настъпи внезапна смърт поради респираторна депресия или аритмия. Тези проблеми възникват в американските колежи, но и в други страни, където този синдром е по-често срещан.

trusted-source[36]

Знаци на хроничен алкохолизъм

Пациентите, които често консумират големи количества алкохол, стават толерантни към неговите ефекти, т.е. В крайна сметка, същото количество вещество води до по-малко опиянение. Толерантността се причинява от адаптивни промени в клетките на ЦНС (клетъчна или фармакодинамична толерантност). При пациенти, които развиват поносимост, може да има невероятно висока концентрация на алкохол в кръвта. От друга страна, толерантността към алкохола е непълна и се наблюдава определена степен на интоксикация и увреждане при достатъчно високи дози. Дори пациенти с висока толерантност могат да умрат поради потискане на дихателния център, вследствие на предозиране с алкохол. Пациентите с развита толерантност са податливи на алкохолна кетоацидоза, особено по време на пиене. Пациентите развиват кръстосана поносимост към много други депресанти на ЦНС (напр. Барбитурати, успокоителни други структури, бензодиазепини).

Физическа зависимост, толерантност придружава, е силна, и затова условието за прекратяване може да се развива потенциално фатални нежелани ефекти. Алкохолизъм да доведе до увреждане на органи, често хепатит и цироза, гастрит, панкреатит, кардиомиопатия, често придружени от аритмии, периферна невропатия, увреждане на мозъка [включително енцефалопатия на Wernicke, психоза Корсаков, Marchiafawa-Бигнами заболяване и алкохолна деменция].

Признаците и симптомите, придружаващи отнемането на алкохол, обикновено се появяват 12-48 часа след преустановяване на употребата. Синдромът на лека анулация се проявява чрез треперене, слабост, изпотяване, хиперрефлексия и стомашно-чревни симптоми. Някои пациенти развиват тонично-клонични припадъци, но обикновено не повече от 2 конвулсии в ред (алкохолна епилепсия).

Симптомите на алкохолната зависимост

Почти всички хора са имали лека алкохолна интоксикация, но нейните прояви са изключително индивидуални. При някои хора има само нарушение на координацията на движенията и сънливостта. Други стават развълнувани и приказливи. Тъй като концентрацията на алкохол в кръвта се увеличава, седативният ефект се увеличава, докато се развие кома. При много висока концентрация на алкохол се получава летален изход. Първоначалната чувствителност (вродена толерантност) към алкохола варира значително и корелира с наличието на случаи на алкохолизъм в семейната история. Лице с ниска чувствителност към алкохол може да понесе големи дози дори при първата употреба, без да нарушава координацията или други симптоми на интоксикация. Както вече беше посочено, тези хора са предразположени към развитието на алкохолизъм в бъдеще. При многократна употреба толерантността може постепенно да се увеличи (придобитата толерантност), така че дори при високо алкохолно съдържание в кръвта (300-400 mg / dl), алкохолиците не изглеждат пияни. Смъртоносната доза обаче не се увеличава пропорционално на толерантността към седация и по този начин се намалява обхватът на безопасна доза (терапевтичен индекс).

При консумирана алкохолна консумация се развива не само придобитата толерантност, но и физическата зависимост също неизбежно възниква. Човек е принуден да алкохолизира сутрин, за да възстанови нивото на алкохол в кръвта, което се дължи на факта, че значителна част от алкохола се метаболизира за една нощ. С течение на времето, такива хора могат да се събудят в средата на нощта и да пият, за да избегнат тревожност, причинена от ниски нива на алкохол. Синдромът на абстиненция на алкохол обикновено зависи от средната дневна доза и обикновено се спира от въвеждането на алкохол. Симптомите на отнемане са чести, но като правило те не са тежки сами по себе си и не застрашават живота, освен ако не се добавят други проблеми като инфекция, травма, нарушения на храненето или електролитен баланс. В такива ситуации може да възникне бял делириум тременс.

Признаци на алкохолна халюциноза

Алкохолната халюциноза се развива след рязко спиране на продължителната и прекомерна консумация на алкохол. Симптомите включват слухови илюзии и халюцинации често с обвиняващ и заплашителен характер; пациентите често са загрижени и се страхуват от халюцинации и ярки, страшни сънища. Този синдром може да има сходство с шизофренията, въпреки че мисленето обикновено не е нарушено и няма типична история на шизофрения. Симптомите не приличат на делирусно състояние с остър органичен мозъчен синдром, както и делириум на алкохола и други патологични реакции, свързани с анулиране. Съзнанието остава ясно и обикновено няма симптоми на автономна лабилност, характерни за алкохолния делириум. Когато има халюциноза, тя обикновено следва алкохолен делириум и е краткотрайна. Възстановяването обикновено настъпва между първата и третата седмица; Възможни са рецидиви, ако пациентът възобнови употребата на алкохол.

Знаци на алкохолен делириум

Делириум тременс обикновено започва на 48-72 часа след оттегляне на алкохол с пристъпи на тревожност, повишаване на объркване, нарушения на съня (придружени от страшни сънища и илюзии на нощта), хиперхидроза и изрази дълбока депресия. Типични са мимолетни халюцинации, които причиняват безпокойство, страх и дори ужас. Характерно за началото на бялата треска, състояние на обърканост и дезориентация, може да се превърне в състояние, при което пациентът често е, че той е на работа и се занимава с нещо обичайно. Вегетативно лабилност, която проявява себе си потене, ускорен пулс, повишена температура, придружена от делириум и прогресира заедно с него. Леко делириум обикновено придружено от тежка изпотяване, сърдечната честота до 100-120 удара в минута, температурата 37,2- 37,8 "С Изразено делириум груби дезориентация и когнитивно увреждане, придружено от безпокойство, сърдечната честота над 120 удара в минута, температура над 37,8 ° С

По време на периода на алкохолен делириум пациентът може погрешно да възприема различни стимули, особено обекти в сенките. Вестибуларните смущения могат да накарат пациента да бъде уверен, че подът се движи, стените падат и стаята се върти. Докато делириумът напредва, в ръцете се развива тремор, понякога се разпространява до главата и тялото. Атаксията се изразява; мониторингът е необходим, за да се предотврати самонараняване. Симптомите се проявяват различно при различните пациенти, но са подобни при екзацербации на същия пациент.

Симптоми на синдрома на отнемане на алкохол

 • Повишено желание за алкохол
 • Тремор, раздразнителност
 • гадене
 • Разстройства на съня
 • Тахикардия, артериална хипертония
 • изпотяване
 • халюцинации
 • Епилептични припадъци (12-48 часа след последното използване на алкохол)
 • Делириум (рядко се наблюдава при некомплициран синдром на отнемане)
 • Изненадващо вълнение
 • Объркване на съзнанието
 • Визуални халюцинации
 • Треска, тахикардия, обилно потене
 • Гадене, диария

Алкохолът причинява кръстосана поносимост към други седативни и хипнотични лекарства, например бензодиазепини. Това означава, че дозата бензодиазепин за облекчаване на тревожността при алкохолици трябва да бъде по-висока от тази на не-пиещите. Въпреки това, при комбинацията на алкохол с бензодиазепин, общият ефект е по-опасен от ефекта на всяко лекарство отделно. Самите бензодиазепини са относително безопасни при предозиране, но в комбинация с алкохол те могат да причинят смърт.

При хронично използване на алкохол и други лекарства, които потискат централната нервна система, депресията може да се развие и рискът от самоубийство сред алкохолиците е може би най-висок в сравнение с други категории пациенти. Невропсихологичният преглед на алкохолиците в трезво състояние показва когнитивни увреждания, които обикновено намаляват след няколко седмици или месеци на въздържание. По-тежките нарушения на паметта в последните събития са свързани със специфични увреждания на мозъка, причинени от хранителни недостатъци, особено при недостатъчен прием на тиамин. Алкохолът има токсичен ефект върху много организми и лесно прониква в плацентарната бариера, причинявайки алкохолен фетален синдром - една от най-честите причини за умствено изоставане.

Етапи

Алкохолизмът има няколко класически етапа.

Алкохолизъм: етап І (от една година до три до пет години): 

 • Нивото на толерантност към алкохолните напитки започва да се повишава. Човек може да консумира доста горещи напитки, а признаците на интоксикация ще бъдат същите като тези, които пият три пъти по-малко. 
 • Разработва истински алкохолизъм на нивото на психиката. Ако няма причина да пием по някакви обективни причини, човек показва всичките си най-негативни качества - раздразнителност, агресия и т.н. 
 • Няма нормална реакция на самозащита от страна на тялото - вехторен рефлекс към интоксикация.

Алкохолизъм: етап II (от пет до десет години, в зависимост от здравословното състояние и функционирането на защитните системи): 

 • Класически класически сутрешни синдроми на въздържание започват - искате да пиете, за да премахнете неприятните симптоми след прекомерна употреба предишния ден. Махмурлукът може да бъде придружен от типични признаци на втория етап - тремор, промяна в личните характеристики (човек е готов да се смири, за да получи това, което иска). Такива обсесии (натрапчиви) са невероятен признак на укрепена болест. За разлика от здрав човек, който отиде твърде далеч с дозата и буквално "умира" от всички класически симптоми на интоксикация, алкохолни пациентите изпитват не само жаждата за следващата доза, както и страстта, която е по-силна от ума и тялото си. 
 • Отстрани на психиката започват да се появяват синдроми на типично разстройство, нарушения на съзнанието. Сънят, като правило, повърхностно, придружен от кошмарни видения, подобни на илюзии. Характерни и лични качества вече се променят значително, така че околните хора често казват: "Той стана съвсем различен, а не като себе си бивш." Развитие на сетивните нарушения - нарушение на зрението, слуха. Често човек на този етап става изключително подозрителен, подозрителен, ревнив. Психопатичните прояви могат да се проявят под формата на убеждения, че някой наблюдава или наблюдава един болен човек (заблуди за преследване). При втория етап делириумът (бяла треска) не е рядък. Физиологичните промени вече са очевидни - гастродуоденит, разширена далака, възможен хепатит с алкохолна етиология. Либидото намалява (при мъжете силата се нарушава), паметта се прекъсва, а често и речта.

Алкохолизъм: Етап III (от пет до десет години): 

 • По принцип това е крайният етап, за съжаление, по време на който е почти невъзможно да се помогне на пациента. Разстройствата на психиката са необратими, както и разрушаването на вътрешните органи и системи. Цироза, краен стадий на енцефалопатия, деменция, атрофия на зрителния и слухови нерви, големи щети на периферната нервна система не оставя надежда не само да се възстанови, но и на практика не дават шанс за оцеляване.

Към кого да се свържете?

Лечение алкохолизъм

Човек е химически зависим и така пациентът обикновено се нарича в медицинска наркологична среда и трябва да бъде лекуван дълго време и по сложен начин. Освен това се смята, че алкохолизмът е системно заболяване в социален смисъл: ако човек е заобиколен от семейство, то в идеалния случай всички членове на семейството трябва да посещават специални сесии, сесии с психолог или психотерапевт. Тези хора се считат за пристрастени към болестта, т.е. Те също страдат, само без участието на духове.

Несъмнено ефективността на терапевтичните действия зависи от мотивацията на самия пациент. Каквото и съпругата иска да освободи мъжа си от пристрастяването, но той не разбира цялата трагедия на самата ситуация, не искат да променят живота си, всички усилия ще бъдат ограничени до физиологичен ремисия. На нивото на психиката, зависимостта ще остане на същото ниво, поради което има смущения след методите за лечение на наркотици. Идеални условия за лечение на пациенти с алкохолизъм са специализираните медицински рехабилитационни центрове, където пациентът трябва да бъде поне три месеца или дори повече.

Стандартните методи за лечение са следните: 

 • Нейтрализация абстиненции, детоксикация;
 • Използването на различни видове кодиране, изборът на които зависи от състоянието на пациента, продължителността на употреба, както и от психотипа; 
 • Участието в психотерапевтични сесии е помощта на психолог, психотерапевт, по-добре, ако е комбинация от индивидуална терапия и семейна терапия.

Лечение на остра алкохолна интоксикация

Когато хората консумират алкохол до степен на интоксикация, основната задача на лечението е да престанат да консумират допълнително количество алкохол, тъй като това може да доведе до загуба на съзнание и смърт. Втората задача е да осигурим безопасността на пациента и на другите, като не позволяваме на пациента да управлява превозни средства или на дейности, които могат да бъдат опасни поради консумацията на алкохол. Спокойни пациенти могат да станат тревожни и агресивни след понижаване на концентрацията на алкохол в кръвта.

Лечение на хроничен алкохолизъм

Медицинският преглед е преди всичко необходим за диагностицирането на съпътстващи заболявания, които могат да направят състоянието на отнемане по-лошо и да елиминират лезията на ЦНС, която може да се скрие зад маската на синдрома на отнемане или да го имитира. Симптомите на синдрома на отнемане трябва да бъдат разпознати и лекувани. Необходимо е да се предприемат стъпки за предотвратяване на синдрома на Вернике-Корсаков.

Някои лекарства, използвани в състоянието на спиране на алкохола, имат сходства във фармакологичните ефекти с алкохола. Всички пациенти със синдром на абстиненция могат да бъдат показани като депресанти на ЦНС, но не всеки има нужда от това. При много пациенти детоксификацията може да се извършва без медикаменти, при условие че се осигурява подходяща психологическа подкрепа, ако околната среда и самият контакт са безопасни. От друга страна, тези методи може да не са налични в общите болници и отделите за спешна помощ.

Основата за лечението на алкохолизма са бензодиазепините. Тяхната доза зависи от физическото и психическото състояние. В повечето случаи хлордиазепоксид се препоръчва в начална доза 50-100 mg перорално; ако е необходимо, дозата може да се повтаря два пъти след 4 часа. Алтернативата е да диазепам при доза от 5-10 мг интравенозно или орално на всеки час за постигане на седативен ефект. В сравнение с къси бензодиазепини (лоразепам, оксазепам) дълго действащи бензодиазепини (например, хлордиазепоксид, диазепам) изисква по-рядко приложение и по-ниски дози тяхната концентрация в кръвта намалява равномерно. При тежки чернодробни заболявания се предпочитат бензодиазепини с кратко действие (лоразепам) или метаболизирани от глюкуронидаза (оксазепам). (Внимание: бензодиазепини могат да причинят интоксикация, физическа зависимост и отказ състояние при пациенти с алкохолизъм, така че те трябва да се прекъсне след период на детоксикация Алтернативно, карбамазепин може да се използва при 200 мг орално 4 пъти на ден, последвано от постепенно оттегляне.).

Изолираните конвулсии не изискват специфична терапия; с повтарящи се пристъпи, диазепам 1-3 mg е ефективен. Злоупотребата с фенитоин не е необходима. Приемането на фенитоин в болница почти винаги е ненужна загуба на време и медикаменти, тъй като гърчове се наблюдават само в състояние на отнемане на алкохол и тежко пиене или унищожаване на пациенти не приемат антиконвулсанти.

Въпреки че алкохолният делириум може да започне да изчезва в рамките на 24 часа, той може да бъде смъртоносен и лечението трябва да започне незабавно. Пациентите с алкохолен делириум са изключително подмамливи и отговарят добре на вярванията.

Те обикновено не подлежат на физическо ограничение. Течният баланс трябва да се поддържа, е необходимо веднага да се дадат големи дози витамини В и С, особено тиамин. Значително повишаване на температурата по време на алкохолен делириум е лош прогностичен признак. Ако не се наблюдава подобрение в рамките на 24 часа, възможно е да се подозира наличието на други заболявания като супрадурален хематом, чернодробно и бъбречно заболяване или други психични разстройства.

Подкрепящо лечение на алкохолизма

Поддържането на трезвен начин на живот е трудна задача. Пациентът трябва да бъде предупреден, че няколко седмици по-късно, когато се възстанови от последната склонност, той може да има оправдание за пиене. Също така е необходимо да се каже, че пациентът може да се опита да контролира алкохолните напитки в продължение на няколко дни, по-рядко седмици, но в крайна сметка контролът се губи с времето.

Често най-добрият вариант е да се включи в програмата за рехабилитация. Повечето стационарни програми за рехабилитация траят 3-4 седмици и се провеждат в центъра, на който не се позволява да напускат по време на лечението. Рехабилитационните програми съчетават медицинско наблюдение и психотерапия, включително индивидуална и групова терапия. Психотерапията включва техники, които повишават мотивацията и обучават пациентите да избягват обстоятелствата, довели до наднормено пиене. Важна социална подкрепа за трезвен начин на живот, включително подкрепа за семейството и приятелите.

Анонимните алкохолици (АА) са най-успешният подход при лечението на алкохолизма. Пациентът трябва да намери група анонимни алгоглици, в която ще бъде удобен. Анонимни алкохолици осигуряват на пациента неприемливи приятели, които винаги са на разположение, както и средата, в която не се пие, в която се осъществява социализацията. Пациентът също така чува признанията на други членове на групата за това как обясняват причините за тяхното пиянство. Помощта, която пациентът дава на други алкохолици, помага да се повиши самочувствието и увереността му, в кой алкохол му е помагала по-рано. В Съединените щати, за разлика от други страни, много анонимни алгоглиски групи не са включени доброволно, а чрез съдебно решение или чрез пробация. Много пациенти са склонни да се обърнат към анонимни алгоглици, индивидуални съветници или групови терапевтични групи са по-подходящи за тях. За тези, които търсят други подходи към лечението, съществуват алтернативни организации, като "Живият кръг на възстановяването" (организации за самопомощ, които се борят за трезвостта).

Лечение на алкохолизъм

За да се намалят симптомите на отнемане, се въвеждат и седативи с кръстосана толерантност към алкохола. Поради възможни увреждания на черния дроб, трябва да се използват бензодиазепини с кратко действие, например оксазепам, който се предписва в дози, достатъчни за предотвратяване или намаляване на симптомите. При повечето алкохолици се препоръчва лечението с оксазепам да започне с доза от 30-45 mg 4 пъти дневно с допълнителен прием от 45 mg на нощ. В следващата доза се коригира в зависимост от тежестта на състоянието. Наркотикът постепенно се отменя в рамките на 5-7 дни. След изследването, неусложненото спиране на алкохола може ефективно да се лекува в извънболнична обстановка. При откриването на соматични усложнения или анамнестични индикации за епилептични припадъци е показано хоспитализация. За да се предотврати или обърне развитието на нарушения на паметта, е необходимо да се попълни недостигът на храни и витамини, предимно тиамин.

Лечението на алкохолизма трябва да се използва в комбинация с психотерапия.

Дисулфирам нарушава метаболизма на ацеталдехида (междинен продукт на окисляването на алкохол), което води до натрупване на ацеталдехид. Пиенето на алкохол в рамките на 12 часа от приема на резултати дисулфирам в зачервяване на лицето в рамките на 5-15 минути, последвано от интензивно разширяване на кръвоносните съдове на лицето и шията, конюнктивална хиперемия, пулсиращо главоболие, тахикардия, хиперпнея, хиперхидроза. При употреба на големи дози алкохол след 30-60 минути може да се появи гадене и повръщане, което може да доведе до хипотония, замаяност, понякога до припадък и колапс. Реакцията на алкохол може да продължи до 3 часа. Малко пациенти ще приемат алкохол на фона на дисулфирам поради тежък дискомфорт. Също така, избягвайте лекарства, които съдържат алкохол (например, тинктури, еликсири, някои кашлица сиропи и настинки, продавани на борсата, които могат да съдържат 40% алкохол). Дисулфирам е противопоказан при бременност и при декомпенсация на сърдечносъдови заболявания. Извънболничен, той може да бъде назначен след 4-5 дни от въздържание от пиене на алкохол. Началната доза от 0.5 g в рамките на 1 път на ден за 1-3 седмици, след това поддържащата доза е 0.25 g веднъж дневно. Ефектът може да трае от 3 до 7 дни след последното приемане. Периодичните прегледи на лекаря са необходими, за да се подпомогне продължаването на приема на дисулфирам като част от програмата за трезвост. По принцип, употребата на дисулфирам не е установена и много пациенти не спазват предписаното лечение. Спазването на такова лечение обикновено изисква адекватна социална подкрепа, като мониторинг на приема на лекарството.

Налтрексон, опиоиден антагонист, намалява честотата на рецидив при повечето пациенти, които го приемат непрекъснато. Налтрексон се приема 50 mg веднъж дневно. Малко вероятно е да бъде ефективен без съвет от лекар. Acamprosate, синтетичен аналог на гама-аминомаслена киселина, се дава 2 грама 1 път на ден. Acamprosat намалява нивото на рецидив и броя на дните на пиене на алкохол, ако пациентът е в състояние на пиене; Подобно на налтрексон, той е по-ефективен, ако се прилага под наблюдението на лекар. Налмефен и топироматът понастоящем са в процес на изследване на способността им да намаляват апетита за алкохол.

Синдромът на абстиненция на алкохол е потенциално смъртоносно състояние. Относно белодробни прояви на отказване от алкохол, пациентите обикновено не излизат на лекар, но по-тежки случаи, общ преглед, откриване и корекция на водно-електролитен дисбаланс, недостиг на витамини, особено въвеждането на високи дози тиамин (начална доза от 100 мг / м).

Алкохолизмът е много по-лесен, по-лесен и по-евтин за предотвратяване на най-ранните етапи. За това, разбира се, се нуждаем от системна стратегия на държавно ниво. Но семейството може да направи много в тази област, трябва да се започне от най-ранна възраст - да внуши основите на обща култура, се култивира способността да премахват стреса в здравословен начин - музика, спорт, създаване на семейна атмосфера на доверие, без пристрастия към диктатура или съучастие, всепозволеност. Задачата е трудна, но още по-драматична и още по-трагична може да сложи край на историята на живота на пациент с алкохолизъм.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42]

Предотвратяване

Детоксификацията е само първата стъпка по пътя към възстановяване. Целта на дългосрочното лечение е пълно въздържание - това се дължи главно на поведенческите методи. Разглеждат се внимателно възможностите на лекарствата за улесняване на този процес.

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48]

Дисулфирамът

Дисулфирам блокира метаболизма на алкохола, което води до натрупване на ацеталдехид, причинявайки субективно неприятно усещане за горещи вълни скоро след приемането на алкохол. Познаването на възможността за развиване на тази реакция помага на пациента да не спира да пие алкохол. Въпреки че дисулфирамът е доста ефективен от фармакологична гледна точка, клиничната му ефективност не е демонстрирана в клинични проучвания. На практика много пациенти спират да приемат наркотика, било защото искат да възобновят приема на алкохол, или защото смятат, че вече не се нуждаят от наркотиците, за да останат трезви. Дисулфирам се използва в комбинация с поведенчески техники, доброволни или задължителни, предназначени да убедят ежедневната употреба на лекарството. Очевидно в някои случаи лекарството е полезно.

trusted-source[49], [50], [51], [52], [53], [54], [55], [56], [57], [58], [59], [60], [61]

Налтрексон

Друго лекарство, използвано като адювант при лечението на алкохолизъм, е налтрексонът. Опиоидните антагонисти се използват за първи път при зависимост от опиоиди. Блокирайки опиоидните рецептори, те отслабват действието на хероин и други опиоиди. По-долу, налоксон (опиоиден антагонист с късо действие) и налтрексон са тествани върху експерименталния модел на алкохолна зависимост. Този модел се създава на плъхове, на които се научава да пият алкохол, за да избегнат токов удар на лапите. Друг модел е създаден чрез избирането на лица, които са имали предпочитание към алкохола, което се извършва от няколко поколения. Трябва да се отбележи, че някои примати са по-лесно обучени да избират алкохол в теста за свободен избор - тези животни оценяват ефекта на антагонистите на опиоидните рецептори. Както налоксонът, така и налтрексонът отслабват или блокират склонността да пият алкохол по тези експериментални модели. Други проучвания показват, че алкохолът активира ендогенната опиоидна система. Блокадата на опиоидните рецептори предотвратява повишаването на нивото на допамин в съседното ядро, причинено от употребата на алкохол, т.е. Работата на механизма, с който се предполага, че се свързва усилващият ефект на алкохола.

Налоксон

По този начин, на експерименталните данни служат за основа на последващи клинични изпитания на налтрексон в алкохолици, лекувани в програмата за един ден в болница. Налоксон - опиоиден антагонист е кратко действие - се абсорбира слабо, когато се приема орално. За разлика от налтрексона се абсорбира много добре от червата, и има висок афинитет към опиоидните рецептори и неговата продължителност на действие в мозъка е 72 часа. Блоковете някои от усилващата Първоначалната контролирано клинично изследване е показано, че в сравнение с плацебо налтрексон повече ефектите на алкохола и намалява жаждата за алкохол.

В същото проучване беше показано, че алкохолиците, които приемат налтрексон, са имали значително по-малко пристъпи, отколкото тези, приемащи плацебо. Тези резултати са потвърдени от други изследователи, а през 1995 г. FDA одобри използването на налтрексон за лечение на алкохолизъм. Въпреки това беше подчертано, че алкохолизмът е сложна болест, а налтрексонът се използва по-добре в цялостната програма за рехабилитация. При някои пациенти лекарството помага значително да намали желанието и да отслаби ефекта от алкохола, ако пациентът "се разпадне" и отново започне да го използва. Лечението трябва да продължи най-малко 3-6 месеца, докато редовността на приемане на лекарството трябва да се контролира.

Акампростат

Акампростатът е производно на хомотаурин, което също може да помогне при лечението на алкохолизма. Ефективността на лекарството е доказана при някои експериментални модели на алкохолизъм и при двойно-слепи клинични изпитвания. Според експерименталните данни акампозиста действа върху GABAergic системата, отслабва пост-алкохолната свръхчувствителност и също е антагонист на NMDA рецептора. Остава неясно защо това действие е полезно в тази ситуация и дали клиничният ефект на лекарството е свързан с него. В голямо двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване, акампростат има статистически по-значителен ефект от плацебо. Наркотикът вече е регистриран в няколко европейски страни. Важно е да се отмени, че акампозистата има напълно различен механизъм на действие от налтрексон, което дава възможност да се надяваме възможността да се обобщи ефектът им в комбинирано приложение.

trusted-source[62], [63], [64], [65], [66], [67], [68], [69], [70], [71]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.