^

Здраве

Аланин аминотрансфераза (ALT) в кръвта

, Медицински редактор
Последно прегледани: 22.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Аланин аминотрансферазата (ALT) в кръвта е специфичен ензим, който показва колко стабилно е състоянието на тъканите на различни човешки органи.

Аланин аминотрансферазата обикновено е стандартно отклонение, но самият аланин е важен ензим, открит в големи количества в скелетните мускули, черния дроб, сърцето и бъбреците. Това вещество активно участва в метаболизма и синтеза на различни аминокиселини. ALT може да влезе в кръвта само в случай на увреждане на тъканите, в здравословно състояние на тъканите на вътрешните органи, ALT практически не присъства и ако се наблюдава, то в малки количества. Аланинът в тъканите също е аминокиселина, която бързо се превръща в глюкоза, която дава енергия както на централната нервна система, така и на мозъка. Укрепване на имунната система, активно участие в производството на лимфоцити, контрол на метаболизма на захари и киселини - всичко това са функциите, които аланинът изпълнява.

Стандартите, в които аланин аминотрансферазата трябва да се вмести в кръвта, са:

Референтни стойности (норма) на серумната активност на АЛАТ - 7-40 IU / l.

  • При мъжете не повече от 40-41 единици / л;
  • При жените - не повече от 30-31 единици / л.

При аналитичните изследвания на този ензим е необходима висока точност и тя е пряко свързана с приема на някои лекарства, които могат да нарушат аналитичната картина. Ето защо, преди да проверите нивото на АЛТ, трябва да се консултирате с Вашия лекар, който или временно ще отмени лекарството, или ще вземе предвид отклоненията в резултатите от анализа, свързан с лекарствената терапия. В допълнение, ALT в кръвта зависи от възрастта, например, при новородени бебета, нивото на ALT не надвишава 17 единици. Тогава количеството ALT постепенно се увеличава, което се дължи на пускането на всички защитни механизми в организма. Също така за аналитични изследвания зависи от температурата на околната среда.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Причини за повишаване на ALT в кръвта

Аланин аминотрансферазата се увеличава при такива заболявания като: 

  • хепатит, включително вирусен; 
  • токсични ефекти на алкохол, включително цироза
  • онкопроцес в черния дроб
  • медикаментозная интоксикация; 
  • сърдечно заболяване, включително неуспех; 
  • миокардит, инфаркти
  • шокови състояния с изгаряния и различни тежки наранявания; 
  • некротични лезии на скелетните мускули.

Също така, аланин аминотрансферазата в кръвта обикновено е повишена при всички бременни жени. Въпреки това, прекомерното количество ALT трябва да предупреди лекуващия лекар, тъй като такъв индикатор може да показва сериозна патология на вътрешните органи, особено на черния дроб.

Увеличаването на активността на аминотрансферазите (AST и ALT) в 1,5-5 пъти в сравнение с горната граница на нормата се счита за умерена хиперфертемия, 6-10 пъти по-умерена хиперфертемия, повече от 10 пъти по-висока. Степента на повишаване на активността на аминотрансферазите показва тежестта на цитолитичния синдром, но не показва директно дълбочината на нарушенията на действителната функция на органа.

При инфаркт на миокарда се наблюдава повишаване на активността на ALT в серума в 50-70% от случаите, по-често с обширна некроза на сърдечния мускул. Най-голямото повишаване на активността на ALT се установява в острата фаза - средно 130-150% от нормата, което е значително по-ниско от това на AST - средно 450-500% от нормата.

При заболявания на черния дроб активността на АЛТ се променя първо и най-съществено в сравнение с АСТ. При острия хепатит, независимо от етиологията, активността на аминотрансферазите се увеличава при всички пациенти. Активността на ALT, съдържаща се в цитоплазмата, е особено променена поради бързото му освобождаване от клетката и приемането му в кръвния поток, следователно определянето на активността на ALT е по-чувствителен тест за ранната диагностика на острия хепатит, отколкото AST. Времето на полуживот на ALT е приблизително 50 часа, AST се намира предимно в митохондриите, полуживотът е 20 часа, така че неговата активност се увеличава с по-тежко увреждане на хепатоцитите. Активността на АЛТ и АСТ се увеличава 10-15 дни преди появата на жълтеница с хепатит А и много седмици с хепатит В (активността на тези ензими се увеличава едновременно, но АЛТ го увеличава в много по-голяма степен). При типичен ход на вирусен хепатит активността на АЛАТ достига максимум на 2-3-тата седмица от заболяването. С благоприятния курс, активността на АЛАТ нормализира се за 30-40 дни, АСТ - за 25-35 дни. Многократното или прогресивно увеличаване на активността на аминотрансферазите показва нова некроза или рецидив на заболяването. Удължаването на периода на повишена активност на аминотрансферазите често е неблагоприятен знак, тъй като може да означава преход на остър процес към хроничен.

В острия период на вирусен хепатит във всички форми, с изключение на тежките, коефициентът de Rytis варира от 0,55 до 0,65, при тежък курс това съотношение е средно 0,83, което отразява по-значително увеличение на активността на AST. В диференциалната диагностична връзка е от голямо значение, че при алкохолни лезии на черния дроб, за разлика от вирусните лезии, е характерно преференциалното увеличение на активността на AST (коефициент на де Ritis е повече от 2).

За хроничен хепатит се характеризира с умерена и умерена хиперфертемия.

При латентни форми на цироза на черния дроб обикновено не се наблюдава повишаване на активността на ензимите. При активни форми се наблюдава персистиращо, макар и леко повишаване на активността на аминотрансферазите в 74-77% от случаите.

Дисоциация на билирубин-аминотрансфераза, т.е. Случаи на тежка хипербилирубинемия (главно поради директен билирубин) и ниска активност на аминотрансферази, заслужава внимание. Тази дисоциация се наблюдава при обструктивна жълтеница със стабилна билиарна хипертония, остра чернодробна недостатъчност. Активността на АСТ и АЛТ, както и алкалната фосфатаза се увеличават с разрешаването на хроничната сърдечна недостатъчност (пикът е обикновено 3-4 дни).

Увеличаването на активността на ALT и AST може да се открие и при практически здрави носители на повърхностния антиген на хепатит В, което показва наличието на очевидно асимптоматични активни процеси в черния дроб.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Причини за намаляване на ALT

Аланин аминотрансферазата може да бъде под нормалната за много сериозни патологии като некротична атрофия на черния дроб. Освобождаване, освобождаването на ALT в кръвния поток е възможно само в случай на поражение на хепатоцитите, техните клетъчни мембрани. В допълнение, елементарният дефицит на витамин В6 също може да повлияе на намаляването на нивата на АЛАТ.

Аланин аминотрансферазата в кръвта обикновено се определя заедно с AST - аспартат аминотрансфераза, като и двата показателя са важни за оценка на състоянието на много вътрешни органи.

trusted-source[13], [14]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.