^

Диета с астроцитом

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.06.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Мозъчен астроцитом е тумор, който е предразположен към бърз и мълниеносен растеж, следователно не трябва да остава без внимание. Днес са разработени ефективни методи за лечение на това заболяване, но онкологията (и повечето астроцитоми бързо преминават през рак) не е просто болест, а специален начин на живот, в който лечението и специалното хранене трябва да бъдат логично комбинирани.

Да, съвременните изследвания показват, че някои характеристики на храненето на пациента могат да повишат положителния резултат от лечението. [1], [2], [3]  Балансираната диета, в която мазнините трябва да бъдат 4 пъти повече от въглехидратите, помага да се забави растежа на тумора.[4]

Преди това тази храна, наречена кетонна диета, се използва ефективно при лечение на епилепсия при деца. [5], [6]С появата на антиконвулсанти, храната е загубила своята стойност при епилепсия, но през последните години тя се използва активно при лечението на глиобластом и други злокачествени тумори като част от адювантна метаболитна терапия.

Кетонната диета, като хранителен вариант с ниско съдържание на въглехидрати, кара тялото да използва мазнини като източник на енергия, които, когато въглехидратите са ниски, се метаболизират в черния дроб до мастни киселини и кетонни тела. Последният, с недостиг на глюкоза, се използва от мозъка като основен източник на хранене.[7]

Глиалните ракови клетки не могат напълно да използват кетоновите тела и в крайна сметка са необходими големи количества енергия за растежа на тумора. Глюкозата, която преди е била използвана за нуждите на тумора, сега е в недостатъчни количества и кетоните не могат да я заместят. Оказва се, че тялото на пациента има пълен източник на енергия (мазнини), но туморът не го има. По този начин е възможно да се избегне анорексията, да се поддържа жизнеността на човек (има умерено количество протеин в храната, основните витамини и минерали) и в същото време се създават неподходящи условия за туморен растеж.

Ясно е, че е невъзможно да се лекува глиобластом или друг злокачествен тумор само с помощта на диета, но ако модифицираната диета допълва провежданата терапия, това ще позволи да се удължи живота на пациента и донякъде да се подобри неговото качество.

Смята се, че кетонната диета спира размножаването на туморните клетки, помага за очистването на организма от токсични продукти от разрушаване на тумора, нормализира кръвната картина, поддържа имунитета и дава на пациента сила да се бори с болестта. Същата диета може да се предписва на пациенти с епилептични припадъци.

Както при всяка диета, храненето с астроцитом на мозъка предполага период на адаптация. Не се отказвайте веднага от въглехидрати с надеждата за бърз резултат. Необходимо е постепенно да свиквате с нова диета, за да не нараните тялото си, което е отслабено от болестта.

Храната трябва да бъде колкото е възможно по-здрава и за предпочитане без синтетични добавки, които могат да намалят всички усилия към "не". Високото количество мазнини в храната предполага консумация на растителни мазнини. Това са предимно естествени нерафинирани растителни масла, които се прибавят към различни ястия. Ядките и бобовите растения също се считат за полезен продукт за рак.

Животинските мазнини не са най-добрата хранителна възможност за рак, но това не означава, че трябва да се откажете от месото, като пълен източник на протеини, риба, птици, яйца, сирене. Тези продукти са оптималната комбинация от мазнини и протеини за кетонната диета.

Необходимото съдържание на въглехидрати, витамини и микроелементи се осигурява от зеленчуци, плодове и зеленчуци. Единственото условие е изборът на зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати (главно салатни зеленчуци). Плодовете и плодовете, дори и тези с високо съдържание на захар, обикновено нямат високо съдържание на калории, но съдържат много фибри, което потиска усвояването на въглехидратите в червата. Това означава, че те не представляват опасност за раковите пациенти, а помагат да се осигури на организма хранителни вещества. Можете също да използвате зеленчукови и плодови сокове, но не и склад, към който се добавя захар и често консерванти.

За соковете при рак е специален разговор. Идеята, че само соковете могат да се консумират и астроцитомът изчезва, не се подкрепя от лекарите. Но хората вярват в лечебната сила на цвеклото [8], цитрусовите плодове и някои други видове сок по отношение на рака. И тъй като соковете не са забранени от кетонната диета, защо да не проверите истинската им сила. Нещо повече, доказан е антитуморният ефект на цитрусовите сокове и техните екстракти, така че те могат да се използват като помощно средство в съвременната онкологична терапия.[9]

Така че, ние измислили какви продукти могат да бъдат включени в диетата с астроцитома на мозъка, но все още не знаете какво не можете да ядете в тази патология. Захарта, хляба и брашното, макароните, зеленчуците с високо съдържание на въглехидрати, сладките са продукти, чието потребление трябва да бъде сведено до минимум. Консервирани храни, заведения за бързо хранене, майонеза, кетчуп и всякакви други продукти, съдържащи неестествени консерванти, химически багрила, подобрители на вкуса трябва също да бъдат премахнати от диетата. Храната трябва да бъде възможно най-естествена и здравословна.

Кетонната диета, въпреки полезността си, се смята за доста опасен експеримент върху тялото ви, така че не трябва да бягате към него, без да се консултирате с Вашия лекар. Специалистът ще ви каже какво трябва да бъде менюто на пациента, какви продукти трябва да бъдат включени в диетата, за да се избегнат страничните ефекти на диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.