^

Tempalgin по време на бременност

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Бременността е естествен процес за женското тяло, придружен от реорганизация на всички метаболитни реакции под влияние на хормони. Промените в хормоналния фон водят до появата на умствена нестабилност. Една жена става раздразнителна, сълзателна, нервна, по-чувствителна към въздействието на стресови ситуации. Този психически дисбаланс често е причина за силно мигренозно главоболие. Бременната жена може да бъде нарушена от други болки с различна локализация и генезис (чревни спазми, зъбобол, болки в стомаха и т.н.).

Ако болките се появяват редовно и систематично - това е причината да кандидатствате за консултация за жени. За да облекчи състоянието си с интензивна болка, бременната често прибягва до тези лекарства, които успешно са били използвани от нея в подобни ситуации преди бременността. Това е неприемливо.

Всички лекарства, възможността за употребата им и рисковете за развитието на плода, както и дозировката, трябва да се обсъждат с лекар, който наблюдава бременността. Самолечението в периода на носене на дете е неприемливо и безразсъдно. Бременната жена не трябва да се концентрира само върху проблемите си и начините за тяхното разрешаване, но също така постоянно да си спомня отрицателните последици за нероденото дете от неконтролираното използване на лекарства. Тези лекарства, които са били успешно използвани и са били ефективни преди бременността, могат да имат изключително негативно въздействие върху плода и да доведат до трагични последици.

Tempalgin е комбиниран медицински препарат с изразен аналгетик, добър антипиретичен, умерен противовъзпалителен и седативен ефект. Комбинацията от активни вещества (аналгин и темидол) е в състояние да спре болката от всякакъв произход в рамките на 20 минути - 1 час от момента на използване на таблетките. Аналгетичният ефект трае около 3-5 часа. Поради анксиолитичния теммидол ефектът на метамизол натрий (аналгин) се увеличава и седативен ефект върху тялото се появява. Скръбта на страха е отегчена, увеличена нервност и раздразнителност отслабва, тревожността намалява. По време на седацията може да продължи доста дълго време (6-7 часа).

Показания Tempalgina по време на бременност

Целта на лекарството е посочена в следните случаи:

 • силен или умерена болка (хемикрания, цефалалгия, туберкулоза, odontalgiya и др.), придружен от повишена възбудимост невропсихиатрично,
 • болка на висцерален произход и спастична природа (бъбречна, чревна, чернодробна колика ) с умерена или слаба интензивност. Tempalgin се използва в комбинация със спазмолитични лекарства,
 • болката, съпътстваща периода след операцията,
 • болка, която настъпва след травматични диагностични тестове,
 • odontalgiya,
 • невралгия, артралгия,
 • при хипертермия на тялото по време на инфекциозно-възпалителен процес, включително катарални заболявания.

trusted-source[1], [2], [3]

Формуляр за освобождаване

Tempalgin се произвежда изключително под формата на таблетки. Кръгли таблетки, двойно изпъкнали, покрити с кафяво зелено, добре разтворимо в стомаха и червата. Блистерът съдържа 10 раздела. В оригиналните картонени опаковки в завода поставете 2 блистера от таблетки (# 20) или 10 блистера (# 100).

Структура

Една таблетка Tempalgina се състои от:

 • активни вещества:
 • метамизол натрий - 500 mg,
 • триацетонамин-4-толуолсульфонат – 20 мг,

Спомагателни вещества:

 • пшеничено нишесте, магнезиев стеарат, талк, микрокристална целулоза.

Наименования на лекарствени продукти със състава на активни вещества, идентични с теммалгин: тембангинол, темдим, темпапан.

Фармакодинамика

Благодарение на комбинацията от аналгин и темпитдол, препаратът "tempalgin" има удължен аналгетичен и антипиретичен ефект. Метамизол натрий е в състояние да инхибира синтеза на простагландини, да инхибира циклооксигеназата от първия и втория тип, предотвратява разрушаването на клетъчните мембрани, забавя повишаването на температурата. Темпидол намалява чувството на тревожност, умствено възбуждане и страх. Намалява възбудимостта на двигателя, удължава и усилва аналгетичния ефект на Metamizolum sodium. Началото на анестетичния ефект се наблюдава след 20 минути - 1 час след приема на Tempalgina, продължителността на ефекта е 3-5 часа.

Фармакокинетика

Активната и пълна абсорбция на Metamizolum sodium настъпва в стомашно-чревния тракт, където веществото се свързва с плазмените протеини (80%). Максималната концентрация на веществото в кръвта се наблюдава след 30 минути - 120 минути (2 часа) след употребата на таблетки Tempalgina. Той активно се метаболизира от черния дроб чрез окисляване. Продуктите от метаболизма се екскретират от организма в червата след 10 часа. При нарушения на филтриращата функция на бъбреците клирънсът може да бъде удължен.

Абсорбцията на теммодон се появява в горните части на червата. Метаболизира се от черния дроб и по-голямата част от него се отделя от организма основно с урина под формата на метаболити и леко непроменен.

trusted-source[4], [5], [6]

Дозиране и администриране

Таблетките се консумират след хранене, без да се дъвчат и пият с достатъчно вода.

Възрастни и деца на 14-годишна възраст, Tempalgin е предписан 1 таблетка. Х 3 пъти на ден. Ако е необходимо, единична доза може да бъде 2 раздела. Максималната дневна доза е 6 таблетки.

Стандартният курс на лечение е 5-7 дни. При продължителна употреба на теммалгин е необходимо да се проследяват параметрите на периферната кръв. Дозата и продължителността на лечението с лекарството се предписват от лекар.

Tempalgin може да повлияе на скоростта на умствените и двигателните реакции. Следователно е необходимо да се въздържате от шофиране.

Употреба Tempalgina по време на бременност по време на бременност

От използването на Tempalgina по време на бременността, по-добре е да се откажете особено през първия триместър и за 1,5 месеца (6 седмици) преди раждането, тъй като превъзмогва плацентарната бариера. Възможно е да се използва във втория триместър в случай на спешност, когато ползата от терапията с това лекарство за майката превишава риска от усложнения за нероденото дете. Решението за назначаването на Tempalgina се взема от лекуващия лекар. По-целесъобразно е да откажете приема на това лекарство по време на бременността, като минимизирате рисковете за плода. Има много други лекарства с подобен ефект върху тялото и по-малко опасни за нероденото дете.

За да премахнете болка от различен произход, можете да използвате алтернативни методи. Само тези средства трябва да бъдат приемливи в периода на носене на бебето.

Tempalgin в ранна бременност

Съставът на таблетките включва аналгин, известен със своето агресивно влияние върху еритропоезата и производството на гранулоцити. По време на дългосрочна употреба той е способен да причини агнунолоцитоза и инхибиране на защитната функция на имунната система, което води до опасност от развитие на инфекциозни заболявания.

Употребата на аналгин при ранна бременност може неблагоприятно да повлияе върху по-нататъшното развитие на плода и прогресирането на бременността. През първия триместър всички органи и системи на нероденото дете се образуват активно, а отрицателното въздействие на аналгина може да доведе до нарушаване на верността на процесите на морфогенеза или да провокира спонтанен аборт. Темпидон има седативни свойства и удължава аналгетичните и антипиретични ефекти на аналгина. Няма данни за ефекта на TEMPIDON върху фетуса. Като се започне от горното, е строго забранено да се прилага tempalgin в първия триместър на бременността.

Tempalgin по време на бременност през второто тримесечие

Във второто тримесечие на бременността употребата на тамвалгин таблетки е по-малко опасна. Но назначаването им трябва да бъде диктувано от крайна необходимост. Прилагането на решение за приемане на Темпалгина или заместването й с друго лекарство или алтернативно средство за лечение трябва да бъде лекуващият лекар лекарски гинеколог. Разумно максимално допустимо количество е еднократна доза Tempalgine таблетки.

Tempalgin по време на бременност през третото тримесечие

През този период организмът на жената активно се подготвя за раждане. Производството на простагландини се увеличава и достига максимално ниво по време на раждането. Тези вещества, достигащи определена концентрация, причиняват началото на раждането. Поради това приемането на лекарства, съдържащи аналгин, през последните седмици преди раждането е нежелателно. Причинявайки се на потискане на производството на простагландини, приемането на аналгин може да доведе до нарушаване на интензивността на трудовата активност, прекратяване на контракциите или провокиране на бременност, която е опасна за майката и за нероденото дете.

Самолечението и неконтролираното използване на лекарства по време на бременността са опасни, поради което лекарят решава дали да приложи или да отмени всички лекарства.

Противопоказания

 • свръхчувствителност към компонентите на лекарството;
 • потискане на хематопоезата (може да бъде изразено чрез левкопения, агранулоцитоза, гранулоцитопения, апластична анемия);
 • нарушаване на екскреторната система;
 • сърдечна недостатъчност;
 • бременност (I триместър и 1,5 месеца преди раждането);
 • периода на кърмене;
 • деца под 14 години.

trusted-source[7], [8]

Странични ефекти Tempalgina по време на бременност

Темалгинът на лекарството може да причини странични ефекти.

 • GASTROINTESTINAL TRACT - гадене, болки в епигастриума, ксеростомия, холестаза, покачване на показателите на трансаминазите.
 • Сърдечно-съдова система - повишена сърдечна честота, хипотония или хипертония.
 • Дихателната система не изключва възможността за бронхоспазъм и пристъпи на бронхиална астма.
 • ЦНС - "илюзии на движение", главоболие.
 • Съдова система: патология на функцията за филтриране на бъбреците (когато дозата е превишена и продължителността на курса на лечение). Урината може да бъде оцветена в червено.
 • Хематопоеза - тромбоцитопения, левкопения, гранулоцитопения.
 • Алергични прояви - пруритус, парене, екзантема, уртикария, оток на Куинке и анафилактичен шок.

trusted-source[9], [10], [11]

Свръх доза

Симптоматика Темпалгин предозиране: задух, повишена сърдечна честота, болка в епигастриума, гадене, повръщане, понижаване на кръвното налягане, сънливост, объркване, гърчове.

Лечението на предозиране с тамалгин трябва да се извършва в медицинско заведение. В клиниката се измива стомаха. Те използват различни сорбенти и провеждат симптоматична терапия, насочена към поддържане на жизненоважни органи и системи (хемодиализа, принудителна диуреза, антиконвулсантна терапия).

trusted-source[12], [13], [14]

Взаимодействия с други лекарства

Tempalgin стимулира действието на етанола.

Когато се използва тамалгина заедно с тимазол и цитостатици, рискът от левкопения се увеличава.

Трансквилайзерите и седативите увеличават аналгетичния ефект на лекарството.

Кодеинът и пропанолът удължават екскрецията на аналгин от тялото.

По време на съвместното прилагане на темпралгин с барбитурати, аналгинът се отслабва.

Тамбалгиновите таблетки с едновременно приложение с хлорпромазин могат да предизвикат изразена хипертермия.

trusted-source[15], [16], [17], [18]

Условия за съхранение

Съхранението на таблетките трябва да се извършва при следните условия: сухо, неподатливо на пряка слънчева светлина, при което температурният режим е 25 градуса.

trusted-source[19]

Срок на годност

Лекарството е валидно за 48 месеца от датата на освобождаване. Не използвайте Tempalgin след края на датата на употреба. Дата на пускане и дата на изтичане са отбелязани върху блистера и оригиналната картонена кутия.

trusted-source[20]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Tempalgin по време на бременност" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.