^

Здраве

Клиничен фармаколог

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Клиничният фармаколог е специалист, чиято работа е да изучава лекарства. Той трябва да се занимава с въпроса за ефекта на лекарството върху човешкото тяло. По правило клиничен фармаколог работи с пациенти, които приемат определени лекарства, предписани от лекар. Той съветва хората по отношение на комбинирането на тези или други лекарства един с друг. А в задълженията си включва и избора на оптимални дози за конкретно лице. В някои случаи помага да се избере аналог на лекарството и да се информира пациентът за всички лекарствени форми на необходимото лекарство.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Кога трябва да отида при клиничен фармаколог?

Можете да кандидатствате за помощ на този специалист по всяко време. И не непременно за някакво специално лечение. Клиничният фармаколог е в състояние да помогне на човек с избор на определено лекарство. Не, той няма право да се противопоставя на лекарското предписание, но може да предложи аналог. Освен това, ако има някакво съмнение относно предписаната доза, можете също да се свържете с този специалист. По принцип клиничен фармаколог помага на главния специалист и няма право да го замени.

Какви тестове трябва да правя, когато се свържа с клиничен фармаколог?

Обикновено хората, на които вече е предписано определено лечение, се обръщат към този специалист. Този лекар просто им помага да определят оптималната доза консумация на наркотици. Той, като обмисля всички характеристики на тялото, се опитва да намери най-доброто лечение. В някои случаи той замества предписаните лекарства, при подобни, но само след одобрението на главния специалист. Направи си нещо, няма право. Клиничният фармаколог е консултант в областта на лекарствата.

Какви диагностични методи използва клиничният фармаколог?

По правило той анализира предписаното лечение. Ако не е подходящ за пациента, опитайте се да намерите аналози на лекарства и да вземете нещо наистина ефективно. В края на краищата, в повечето случаи лекарят предписва лечение въз основа на анализа на човек. Клиничният фармаколог проучва все по-подробно и следи напредъка на лечебния процес. Ако не се наблюдава ефект, предписаното лечение се преглежда и се избират други лекарства. В крайна сметка, на първо място трябва да се избере ефективно лечение, въз основа на характеристиките на тялото на специалист.

Какво прави клиничният фармаколог?

Основната област на действие на този лекар помага на хората да избират лекарства. Той може да проведе консултация и съветва кое лекарство може да бъде подходящо за конкретен пациент. Естествено, той няма право да се противопостави на предписанието на лекаря, но може да посъветва аналог на лекарството, ако това не е налице. В допълнение клиничният фармаколог също определя оптималната доза на лекарството.

В крайна сметка всичко зависи от индивидуалните характеристики на човека. Задачите на лекаря също включват консултиране за определени лекарства.

Какви заболявания се лекуват от клиничен фармаколог?

Трябва да се разбира, че специалист в областта не лекува пациенти. Той просто съветва хората за употребата на наркотици. Клиничният фармаколог не може да замени водещ специалист. Неговите задължения включват администриране на дозата на лекарството и коригиране на лечението, но само по отношение на определянето на оптималното количество консумация на лекарства. Освен това той определя и аналозите на лекарството и, ако е необходимо, ги определя на пациента. Клиничният фармаколог следи състоянието на дадено лице, докато приема определени лекарства.

Съвети на клиничен фармаколог лекар

Не се опитвайте сами да оправите лечебния процес. Всичко това се извършва само под строгото ръководство на специалист. Само клиничен фармаколог е в състояние да разбере проблема и да предпише наистина ефективно и оптимално лечение. Независимо от това, нещо, което трябва да се коригира, е забранено. Само специалистът е в състояние да се справи с тези проблеми. Този лекар работи заедно със специалист в тази област и няма право да назначава нещо независимо. Само след одобрение от началния лекар клиничният фармаколог може да извърши каквито и да било действия.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.