^

Мога ли да ям яйца по време на бременност?

, Медицински редактор
Последно прегледани: 22.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Яйца по време на бременност - продукт, който е важен компонент от диетата на бъдещата майка поради балансираното съотношение на полезни вещества в тях. Яйцата са богати на витамини А, D, В2, В6, Е, желязо, фосфор, мед, калций, кобалт и други вещества, които са толкова необходими за всеки човек, и особено за бременна жена.

trusted-source[1]

Може ли бременна да яде яйца?

Има много протеини в яйцата, които лесно се абсорбират от организма. Техният голям бонус е, че употребата им не се отразява особено на фигурата. И за много бременни жени е важно, бъдещите майки се опитват да се хранят по балансиран начин, за да не получат твърде много тегло.

В допълнение, протеинът е строителен материал за организмите на майката и нейното бебе.

В яйцето има много холин и този елемент е отговорен за умственото развитие на нероденото дете и допринася за факта, че дефектът на невралната тръба не се развива, следователно рискът от деформация и развитие на аномалии се намалява.

Пилешки яйца съдържат холестерол, толкова много бременни жени се чудят дали могат да се консумират. Но в естествените продукти съдържанието му всъщност не е високо: в 45 грама едно яйце холестеролът е 1,5 грама, калоричността му зависи от начина, по който яйцето се готви, и все пак ще бъде минимално.

Така яйцата могат да се консумират безопасно по време на бременност. Единственото изключение е случаят с хранителна алергия към яйца.

trusted-source[2], [3]

Пилешки яйца по време на бременност

Суровото яйце (протеин) съдържа 53 мг холестерол, а в варено яйце - 43 мг.

Яйцето в неговия жълтък има 1.5-2% холестерол, лецитин, ефектът от който е противоположен - повече от 10%.

Варени яйца по време на бременност

Експертите препоръчват бременните жени да бъдат сигурни, че включват яйцата за пилета в дневната диета, едно яйце на ден ще бъде достатъчно. Пилешки яйца не трябва да се консумират ежедневно - напълно е възможно да се правят бъркани яйца от няколко яйца и просто да се ядат на всеки няколко дни или да се ядат няколко варени яйца няколко пъти в даден момент.

Сурови яйца по време на бременност

Сурови яйца по време на бременност - продукт, който определено трябва да бъде изключен от диетата. Факт е, че те представляват риск от заразяване с болест като Salmonella. Консумация на цезар, превързочни материали, сурови яйца, яйце, яйчен крем. Желателно е бременните жени или да не ги ядат изобщо, или има начин да се адаптират рецептите, за да не се използват сурови яйца в тях.

trusted-source[4]

Яйца от водолюбиви птици по време на бременност

Много хора обичат яйцата на водолюбивите птици, но експертите съветват да не се ядат, дори ако не сте бременна. Факт е, че поради тях могат да се развият токсикоинфекции. Ако птицата е имала някакви заболявания, притока на кръв може да осигури проникването на микроорганизми в яйчниците, за да могат да влязат в яйцето, когато се образува. Водните птици често са обект на възпаление на яйчниците, причинителят на който е салмонела. В допълнение, черупката на такива яйца е по-пореста, така че инфекциите по-лесно проникват в яйцето. Затова не се препоръчва да се използват яйца от гъши и патешки яйца за бъркани яйца или бъркани яйца. Понякога се използват за тестови продукти (кифли, бисквити, кифлички). Ако все още решите да ядете яйце от водолюбиви птици, важно е да имате доказан доставчик, освен това трябва да се обърне внимание на спазването на режима на топлинна обработка: преди готвене, старателно измийте черупката и гответе яйцето повече от 15 минути. Но бременните жени все още не трябва да рискуват с яйцата на водоплаващите птици.

trusted-source[5], [6]

Яйца от пъдпъдъци по време на бременност

Яйца от пъдпъдъци - богати на витамини и микроелементи, незаменим аминокиселинен продукт. За разлика от яйцата от пилета, пъдпъдъците нямат холестерол. Поради това работата на кръвоносната система се нормализира и това е много полезен фактор за бременна жена. Яйцата от пъдпъдъци съдържат много фосфор и калий, което укрепва зъбната и костната система.

Бременността често се характеризира с понижаване на нивата на хемоглобина. Желязото в големи количества също присъства в пъдпъдъчи яйца, а този микроелемент увеличава броя на червените кръвни клетки и нормализира хемоглобина.

Бременните жени често страдат от разсейване, загуба на паметта и промени в настроението. Такива състояния често водят до дефицит на всеки от групата на витамин В. Яйцата от пъдпъдъци помагат за увеличаване на съдържанието на витамини в тази група. Когато пъдпъдъчните яйца се консумират, кръвта се пречиства и кръвното налягане се връща към нормалното. В допълнение, има отстраняване на радионуклиди, и това има положителен ефект върху формирането на плода и развитието на детето.

trusted-source[7], [8]

Алергия към пъдпъдъчи яйца по време на бременност

Често въпросът е дали пъдпъдъчните яйца ще предизвикат алергична реакция при бременна жена? В крайна сметка, ако бременна жена яде храна, която може да предизвика алергии, то тогава нероденото дете може да развие предразположение към алергии. Но пъдпъдъчните яйца действат точно обратното. Те имат високо съдържание на тозиоцид и това е само протеинът, който се използва в антиалергичните препарати. Поради употребата на пъдпъдъчи яйца, майката може изобщо да не се тревожи - те не предизвикват алергии.

trusted-source[9], [10], [11]

Яйце по време на бременност

Мнозина са чували за метода на старата баба - да използват натрошени яйчени черупки, за да попълнят тялото с резерви от калций. Ето няколко точки. Първо, съществува риск от заразяване със салмонела. Второ, в наше време има по-цивилизовани методи за получаване на калций. Например, калциев глюконат се продава във всяка аптека. В допълнение, има продукти, в които достатъчно високо съдържание на калций - мак, сусам, сирене, млечни продукти и много повече.

trusted-source[12]

Скъсване на гнило яйца по време на бременност

Причината за оригване на развалени яйца става сероводород (H2S). Съдържащите сяра протеини образуват газ, когато се разделят в стомаха или червата.

За да се избегне такова неприятно състояние като изтръгване с развалени яйца, можете да откажете някои храни, по-специално съдържащи сяра компоненти. Те могат да бъдат намерени в салати в ресторанти, сушени плодове, бързо хранене и месо. Основни продукти, съдържащи сяра: \ t

 • млечни продукти;
 • яйца;
 • червено месо;
 • домати;
 • цвекло;
 • сладък картоф;
 • магданоз;
 • лук;
 • горчица;
 • чесън;
 • зеле, броколи, аспержи;
 • бобови растения: в хикаме, соя, боб, леща, грах;
 • плодове: диня, банани, авокадо;
 • семена и ядки;
 • кафе и чай;
 • аминокиселини метионин и цистеин;
 • витамини Н (биотин) и В1 (тиамин);
 • някои лекарства;
 • серни бактерии.

Ако идентифицирате продукт, който причинява оригване с развалени яйца, се отказвате от употребата му след няколко дни.

Освен това все още съществуват фактори, които могат да предизвикат оригване на гниещи яйца по време на бременност. Например, наличието на бактерия Helycobacter pylori. Обикновено се диагностицира и след това се елиминира с антибиотици. Причината за това неприятно състояние може да бъде и присъствието в тялото на чревната Giardia, чревни бактерии.

Във всеки случай, струва си да се има предвид гастроентеролог, който може най-точно да определи какво точно е причинило разкъсването на развалени яйца.

trusted-source[13], [14]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.