^

Магнезий В6 по време на бременност

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Магнезият и витамин В6 са много важни елементи, които участват активно в много биохимични процеси в човешкото тяло. Този комплекс се предписва от акушер-гинеколози на тези бременни жени, чиято матка е в увеличен тонус и има опасност от спонтанен аборт.

Защо се използва магнезий В6 по време на бременност?

Магнезият се смята, може би, за един от най-важните макронутриенти в тялото на бременна жена. Участва в повече от 200 биохимични процеси. Магнезият и витамин В6 помагат да се контролира процесът на прехвърляне на генетична памет на дете от майка му. Магнезият също така отпуска мускулите, намалява възбудимостта (ако се увеличава), успокоява нервната система. Трябва да се помни, че детето се нуждае от витамини и макроелементи не по-малко от майка си, поради което по време на бременност често е необходимо да витаминирате вашата диета, да приемате специални витамини и минерални добавки.

Ако бременната жена е диагностицирана с недостиг на магнезий и витамин В6, тя има следните симптоми:

 1. Лош сън.
 2. Гадене.
 3. Често умора.
 4. Нервност и ирационална раздразнителност.
 5. Запек.
 6. Чувство за изтръпване в гръдния кош.
 7. Появата на гърчове.

В някои случаи гинеколог може да предпише този макросъдържател на тези жени, които имат тахикардия, хипертония и сърдечни проблеми по време на бременност.

Има ли В6 магнезий вредни по време на бременност?

Независимо от факта, че магнезият няма противопоказания и не може значително да навреди на здравето на бъдещата майка, ако я приемете според инструкциите, най-добре е да се консултирате с Вашия лекар, ако трябва да приемате магнезий B6 или не. Факт е, че е възможно да се определи недостига на магнезий и витамин В6 в кръвта на бременна жена само с помощта на лабораторни изследвания. При отпускане на бременност се извършват специални рутинни анализи, за да се определи нивото на тези вещества.

Показания Магнезий В6 по време на бременност

Основната индикация за магнезий B6 бременната жена е липсата на магнезий и витамин В6 в тялото на жената, която проявява развитието на лезии на кожата и косата, промени в мускулния тонус, спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Следователно, веднага щом симптомите започват да се появяват по време на бременността, изброени по-горе, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

trusted-source[1], [2], [3]

Формуляр за освобождаване

Магнезий B6 Forte

Лечение на базата на активни съставки магнезиев цитрат и пиридоксин хидрохлорид помага за попълване на магнезиев дефицит и витамин В6 в тялото. Ако един месец данни получаващи хапчета пациент не е загубил основните симптоми на тези вещества дефицит (раздразнителност, умора, безсъние, стомашни спазми, сърцебиене), лечението се счита за подходящо.

Дозата се определя индивидуално, като се започне от установеното ниво на магнезий и витамин В6 в кръвта. Ако една бременна жена е била диагностицирана фенилкетонурия, бъбречни неизправност, алергия към магнезий, или пиридоксин, галактоземия наследствен тип, магнезий B6 Forte приемащи забранено. Не използвайте едновременно с levopodoy.

Допускане Магнезий B6 Forte в някои случаи може да причини диария, болка в корема, метеоризъм, гадене, алергии.

trusted-source[4], [5], [6]

Магнезий B6 Evalar

Лекарствен продукт на базата на активни съставки на магнезиев аспартат с витамин В6. Аспартовият магнезий или бионаличността на органичната магнезиева сол се толерира от тялото на бременната жена достатъчно добре. В същото време, не се наблюдават странични ефекти от червата или стомаха. Пиридоксин хидрохлорид (витамин В6) спомага за засилване на действието на магнезий и подобрява абсорбцията му.

Вземете магнезий B6 Evalard се препоръчва за една таблетка в процеса на хранене, изцедена с достатъчно течност. Лечението продължава около един месец, но може да продължи или да се повтори, ако има такава нужда.

Motherwort Forte с магнезий B6

Наркотик на базата на активните съставки на екстракта от майонеза, магнезиев карбонат и витамин В6. Той се различава от антиконвулсантно, седативно, диуретично и кардиотонично действие.

Дозировката е индивидуална и се определя от лекуващия лекар. Като правило не приемайте повече от две таблетки дневно по време на хранене, изцедени с достатъчно течност. Пациенти, които са били диагностицирани с язва на стомаха, алергия към компонентите средства, ерозивен гастрит в остър стадий, като това лекарство е забранено.

Фармакодинамика

Нека да разгледаме фармакодинамиката и фармакокинетиката на препарати на базата на магнезий В6 по време на бременност, използвайки примера на "Магнезий B6 Forte".

Магнезият се счита за важен макро елемент, който взема активно участие във функционирането на клетките и метаболизма.

Например, той помага да се регулира мускулната контракция и да се правят нервни импулси към тях. Повечето магнезии в човешкото тяло са в костната тъкан. Магнезиевият дефицит по време на бременност е доста често явление. Това се дължи на неправилното хранене, наследствеността и факта, че плодът отнема известно количество минерал.

Витамин В6 или пиридоксин хидрохлорид, който също се намира в тези таблетки, активно участва в подобряването на проникването на магнезий в клетките.

trusted-source[7], [8], [9]

Фармакокинетика

Магнезиевите соли са частично пасивно абсорбирани в стомашно-чревния тракт (нивото на такава абсорбция е 50%). Магнезият В6 се екскретира с помощта на бъбреците.

trusted-source[10], [11], [12]

Дозиране и администриране

Магнезий В6 за матката по време на бременност

Хипертонията на матката по време на бременност е една от индикациите за назначаването на магнезий B6. Най-често този симптом възниква през първия триместър на носенето на плода. Hypertonus се характеризира с факта, че матката на жената е прекалено напрегната, което значително увеличава риска от спонтанен аборт. Магнезият помага да се намали тонуса на матката, като по този начин се предпазва жената от нежеланите последици от неговия дефицит.

Раздразнителност, тежка умора, нервност, стрес и депресия сериозно засягат мускулния тонус по време на бременност. Спазмите могат да се появят във всички мускули, включително матката. За да се подобри състоянието на бременната жена, гинеколозите често препоръчват приемането на магнезий B6.

trusted-source[22]

Магнезий В6 за оток по време на бременност

Подуване често се случва по време на бременност, по-специално, през втората половина. В този случай жената има следните неприятни симптоми:

 1. Безпокойство на ръцете.
 2. Тежест в краката.
 3. Пръстените и обувките започват да жънат и търкат силно.
 4. Ако натискате пръстите си върху областта на отока, то в този момент се образува "яма", която продължава дълго време.
 5. Кожата става бледа и прекалено гладка.

Причините за появата на едем по време на бременност са много. Най-често подуването на краката е причинено от бързо растящата матка, която започва да натиска съседните органи. Такъв оток се счита за физиологичен и не представлява опасност за жената или нейното неродено дете.

Но в някои случаи отокът може да се появи по по-сериозни причини. Например, в тази категория етиологични фактори може да се отдаде на неправилното функциониране на бъбреците, черния дроб или сърцето. Важен компонент на терапията за такъв оток е укрепването на съдовата стена на артериите и вените. За тази цел лекарите препоръчват употребата на магнезий B6.

Употреба Магнезий В6 по време на бременност по време на бременност

Колко мога да пия магнезий B6 по време на бременност?

Продължителност на лекарства на базата на магнезий и пиридоксин хидрохлорид може да бъде зададен само от лекуващия лекар, въз основа на нивото на магнезий в кръвта на бременната жена, й матката тон, общото състояние на организма. Обикновено магнезият В6 се предписва за период от две седмици до един месец. Но ако е необходимо, този период може да бъде удължен.

Магнезий В6 за ранна бременност

В ранните етапи на бременността, приемането на магнезий B6 е важна стъпка по пътя към нормалното възпитание на здраво дете. През този период магнезиевият дефицит може да доведе до хипертония на матката, което е основният причинен спонтанен аборт. Магнезият B6 често се предписва, започвайки от първите седмици на бременността, особено ако жената вече е имала аборт по-рано.

Противопоказания

 1. Алергични реакции към лекарствените съставки.
 2. Остри и хронични чернодробни заболявания.
 3. Стомашна язва.
 4. Фенилкетонурия.

trusted-source[13], [14], [15]

Странични ефекти Магнезий В6 по време на бременност

 1. Алергични реакции.
 2. Гадене.
 3. Диария.
 4. Запек.
 5. Метеоризъм.
 6. Болка в корема.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Алергия към магнезий В6 по време на бременност

Повечето лекари са на мнение, че алергичните реакции към магнезий B6 са изключително редки. В някои случаи, особено ако пациентът приема концентрираната форма на този макронутриент или му инжектира интрамускулно, може да има реакции, много подобни на алергичните реакции.

Основните симптоми на алергия към магнезий B6 по време на бременност са както следва:

 1. Гадене.
 2. Повръщане.
 3. Обрив.
 4. Чревни нарушения.

Ако някоя от горните реакции се случи, спрете да приемате лекарството и се консултирайте с Вашия лекар.

trusted-source[20], [21]

Взаимодействия с други лекарства

Едновременното приемане на магнезий В6 и леводопа е напълно противопоказано, тъй като активността на втората е инхибирана от витамин В6.

Също така не се препоръчва приемането на магнезий В6 с калциеви соли или фосфати, тъй като те намаляват абсорбцията на магнезий.

trusted-source[23], [24], [25]

Условия за съхранение

Много е важно да се съхранява магнезий B6 на място, което е напълно недостъпно за малки деца. Температурата на въздуха не трябва да надвишава +25 градуса.

trusted-source[26], [27], [28]

Срок на годност

Срок на годност - до 3 години. След изтичането на този период е забранено приемането на таблетки.

trusted-source[29]

Аналози магнезий В6 по време на бременност

Основният аналог на магнезий B6 е препарата Magnelis B6. Съставът им е напълно идентичен, така че Magnelis B6 може да се приема без страх по време на бременност, ако лекарят диагностицира недостиг на магнезий.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35], [36]

Magne B6 или Magnelis по време на бременност?

Двете лекарства принадлежат към фармакологичната група лекарства, които се състоят от комбинация от минерал и витамин В6. Основната разлика между тези две лекарства е тяхната цена. Magnelis е руски подготовка, така че цената на това лекарство е много по-ниска.

Единствената разлика е разтворимата форма на тези два агента. Разтворимият Magne B6 се състои от 100 mg магнезий и два пъти повече витамин B6, отколкото в таблетките. Но преди да купите някое от тези лекарства по време на бременност, първо се консултирайте с Вашия лекар.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Магнезий В6 по време на бременност" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.