^

Здраве

Магнезий в кръвта

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Магнезият е четвъртият елемент в човешкото тяло след калий, натрий, калций и вторият най-богат елемент в клетката след калий. Човешкото тяло съдържа около 25 грама магнезий, 60% от него е част от костната тъкан и по-голямата част от останалата част е в клетките. Само 1% от общия магнезий се съдържа в извънклетъчната течност. Приблизително 75% от магнезия на серума е в йонизирана форма, 22% е свързан с албумин и 3% с глобулини. Магнезият играе важна роля във функционирането на нервно-мускулната апаратура. Най-голямото съдържание на магнезий в миокарда. Физиологично, магнезият е калциев антагонист, неговият дефицит в серума се придружава от повишаване на съдържанието на калций. Колкото по-висока е метаболитната активност на клетката, толкова повече магнезий съдържа. Концентрацията на йонизирания магнезий в клетката се поддържа на постоянно ниво дори при големи колебания в извънклетъчния флуид.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Концентрацията на магнезия в кръвния серум

Възраст

Концентрация на магнезия в кръвния серум

Мек / литър

Mmol / 1

Новородено

1.0-1.8

0,5-0,9

5 месеца - 6 години

1,32-1,88

0,71-0,95

На 6-12 години

1,38-1,74

0,69-0,87

12-20 години

1,35-1,77

0,67-0,89

Възрастни

1,3-2,1

0,65-1,05

Магнезият е кофактор на редица ензимни реакции, действа като физиологичен регулатор на растежа, поддържащ запас от пуринови и пиримидинови основи. Магнезият е необходим във всички етапи на протеиновия синтез.

Основният регулатор за поддържане на концентрацията на магнезий в кръвния серум е бъбрекът. При здрави хора дневната магнезийна екскреция е приблизително 100 mg. С изчерпването на магнезий, екскрецията му намалява или спира напълно. Излишъкът от магнезий се отстранява бързо от бъбреците. Магнезият преминава през гломерулната мембрана, 80% от които се абсорбират в проксималните тубули на възходящия сегмент на веригата Henle. Големите дози на ПТХ допринасят за намаляване на отделянето на магнезий в урината (глюкагон и калцитонин имат същия ефект). Витамин D и неговите метаболити повишават абсорбцията на магнезий в тънките черва, но в по-малка степен от калций.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.