^

Кръвен тест за hCG по време на бременност: тълкуване на резултатите

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Едно от най-важните лабораторни изследвания в акушерството е анализът на hCG по време на бременност или определяне на човешки хорион гонадотропин в кръвта.

Това е положителен анализ на ЧХГ в началото на бременността, е ясен показател за успешно оплождане яйцеклетка, образуване на зиготата, следван от бластоцист - с въвеждането на матката ендотела й фобластната и началото на развитие на ембриона.

HCG - какво е това?

HCG е gonadotropom, биологично активен хетеродимерен гликопротеин съединение над двеста аминокиселини, т.е. Хормон получаване на някои биохимични процеси по време на бременност. Като част от двете субединици на ЧХГ - алфа и бета. Алфа-субединица се състои от 92 аминокиселини са идентични счита хормони като лутеинизиращ (LH), фоликулостимулиращ хормон (FSH) и тироид-стимулиращ (TSH). И  с vobodnaya бета-субединица на човешки хорионгонадотропин  (бета-HCG) се състои от 145 аминокиселини и определя уникалните свойства на хормона.

Тя се нарича хорионна, защото се произвежда от временния орган на ембриона - неговата вилищна черупка - от хориона. Процесът на образуване на хория от трофобластните клетки и екземебрионовия мезодермон на вътрешния бластоцист лист се извършва непосредствено след прикрепването му към маточната стена.

След около седмица хорион трофобластни клетки започват да произвеждат човешки хорионгонадотропин, който взаимодейства с рецептори LHCG ембриона и помага за поддържане на жълтото тяло, докато осмото та седмица на бременността. Това е много важна функция на ЧХГ по време на бременност, тъй като за образуването и функционирането на плацентата се синтезира от жълтото тяло друго гонадотропин - прогестерон, който поддържа подтискане на овулацията бременност стимулиране на трансформация на ендометриума и образуването на капилярната мрежа.

В допълнение, поради отрицателния си заряд, hCG отстранява имунните клетки на майката от ембриона, предотвратявайки отхвърлянето на плода през първия триместър. Също така, този хормон играе роля в пролиферацията на ембрионални клетки. След диференциацията им в типове тъкани и пълно образуване на плацентата (по време на четвъртия месец на бременността), синтезата на hCG поема плацентата.

При 85% от бременните жени, нивото на hCG в кръвта се удвоява на всеки 48-72 часа през първите четири седмици от бременността. Хормонът първо се открива в кръвта и след това в урината.

Когато е възможно да се направи анализ на hCG по време на бременност и когато тестът за hCG показва бременност? Възможно е да се направи анализ на hCG в ранните етапи на бременността 12 дни след закъснението на следващия месец. Кръв тест ще покаже бременността 10-11 дни след зачеването, а на 12-14-ия ден хормонът може да бъде открит в урината.

Въпреки че нивата на hCG в урината обикновено са по-ниски, отколкото в серума, екскрецията на хормона в бъбреците се използва в бързи тестови ленти. Отговаряйки на въпроса, какво е по-надеждно - анализ на HCG или тест за бременност? - Акушер-гинеколозите подчертават по-високата чувствителност на анализа на hCG в кръвта. Това означава, че при изследване на кръвна проба можете да установите факта на бременност няколко дни по-рано, отколкото да използвате тест.

Освен това, ако тестът за бременност на жена се използва за кратко време след предполагаемата концепция, когато нивото на hCG, включително урината, не е достатъчно високо, се получава фалшив отрицателен резултат. Вижте също -  Тест за бременност у дома

Показания за процедурата HCG по време на бременност

На първо място, анализът на hCG по време на бременност се приема, за да потвърди факта на бременност.

Също така, този анализ позволява наблюдение на хода на бременността, особено при диабет и гестоза при бременни жени; да се установи замразена (неразвита) бременност; ранна диагностика на извънматочна (извънматочна) бременност; за да се идентифицира и предотврати опасността от произволно прекратяване на бременността (обичайния спонтанен аборт); за да се определи недостатъчността на плацентата.

За идентифициране на генетични аномалии на ембриона (синдром Patau, синдром на Даун, Edwards, Turner, Klinefelter, Albright) и ембрионален забавяне на растежа на бременност пренатална скрининг се извършва - с помощта на кръвен тест за бета-ЧХГ във времето 9-12 и 16-18 седмици.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Подготовка

Правилата за вземане на тест за бременност на HCG са прости и цялата подготовка за това е, че последното хранене трябва да бъде 6-8 часа преди да вземе кръв от вената; три дни преди процедурата трябва да ограничат приема на протеин от животински произход и физическа активност, както и да не приемат никакви лекарства. Доставянето на кръв е предписано за сутрешните часове - на празен стомах.

Техниката напълно съответства на метода за вземане на кръв от периферната вена чрез стерилни затворени системи за еднократна употреба (спринцовка-тръба с игла).

Колко е използван при бременност? Кръвта се взема в рамките на 10-15 минути, а декодирането, като правило, е готово след два или три дни.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Нормална работа

Абсолютните показатели за нивото на хорионния гонадотропин в кръвта отсъстват при бременност, но за всеки термин има определен диапазон на съдържанието му, което осигурява нормално носене на плода.

Трябва да се вземе предвид съществуването на различни нива на дялове на ЧХГ в кръвната плазма (MIU / мл, IU / мл или нг / мл) са различни и затова резултатите и анализ на правилата, приети, което води до много проблеми по време на бременност.

Смята се за нормално да се анализира hCG в ранна бременност със следните показатели: 1 - 2 седмици - 25-300 mIU / ml (mU / ml), 2-3 седмици -1500-4900. В същото време може да се смята за нормално на ранен етап да се увеличи hCG с 35% на всеки 48 часа или 50% на всеки 72 часа.

Приетата норма на анализа на hCG по време на бременност в седмици от момента на зачеването (в mIU / ml) е:

  • за период от 3-4 седмици - 1110-31500;
  • 4-5 седмици - 2600-82400;
  • 5-6 седмици - 23000 -150000;
  • 6-7 седмици - 27000 - 233000;
  • 9-12 седмици - 25700-290000;
  • 13-16 седмици - 6170-253000:
  • 17-24 седмици - 4700-165000;
  • 25 седмици и повече - от 3640 до 117 000.

За периода от 11 до 13 седмици средната статистическа стойност в диапазона от 50 000-55 000 mIU / ml се приема като норма. Също така, средните индекси за седмици (от 14-ти до 21-ви) са дадени в публикацията -  Хорион гонадотропин в кръвта

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Тълкуване на hCG анализ при бременност

Нивото на HCG под 5 mIU / ml се счита за отрицателно; положителен показател, т.е. Когато жената забременее, е 25 mIU / ml и по-висока. Ако резултатът показва 6-24 mIU / ml, тогава се изисква втори тест (7-10 дни) за потвърждаване на бременността.

Какъв трябва да бъде анализът на hCG по време на бременност? Както беше отбелязано по-горе, нивото на този хормон е динамична и непрекъснато се увеличава, достигайки връх изпълнение в периода от 9-12 седмици, а след това започва да намалява постепенно, след 20 седмици нивото се стабилизира, но хормон, произвеждан от плацентата продължава до края на бременността.

HCG не трябва да се открива нито в кръвта, нито в урината седмица след раждането. Нормата на HCG при не-бременни пациенти е 0-5 mIU / ml; При жени в постменопауза, нивото на hCG до 14 mIU / ml може да се счита за нормално.

Важно е да се следи покачването и понижаването на нивата на hCG. Кръв тест за hCG при извънматочна бременност се провежда ежеседмично, за да се определи нивото на хормона в динамиката, което се оказва по-малко изразено, отколкото при нормална бременност. Прочетете повече -  Ектопична бременност

Значително намаляване на съдържанието на този хормон в кръвта се наблюдава в случаи на застрашени спонтанен аборт и вътреутробно развитие, бърз спад в резултатите от анализа показват, ЧХГ, когато пропусна аборт и в случаите, когато плода умира в периода след 9-12 седмици. Повече информация в статията -  Как да определите замразена бременност?

Увеличаването на нивото е възможно благодарение на развитието на многоплодна бременност, генетично определени фетални аномалии, захарен диабет и гестоза при бременни жени. Също така, нивото на hCG може да се появи над нормата, когато пациентите са сгрешили с условията на зачеването. Но въз основа на нивото на човешки хорион гонадотропин в кръвта, един лекар може правилно да оцени гестационната възраст на плода.

За откриване на фетални хромозомни аномалии в плода бебето се провежда  пренатална диагностика на вродени заболявания :  ултразвуково изследване на протеин-А кръвна плазма (PAPP-A), анализ на нивото на свободен естриол, за поддържане произведени плацента gonadotropa инхибин-А, както и анализи на ЧХГ и AFP по време на бременност (за период от 14-25 седмици). Какво е АСЕ и какъв е нейният анализ, подробно см. -  Анализ на алфа-фетопротеин по време на бременност

Нормалният растеж на hCG е показател за жизнеспособна бременност. Като акушер-гинеколози казват, времето, прекарано с анализ на бременността ЧХГ е важно, тъй като по-рано една жена научава, че тя е бременна, толкова по-скоро тя ще можете да променяте навиците, които могат да си и нероденото й дете да навредят.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.