^

Анализ на АФП по време на бременност: как да се провежда и какво показва изследването

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Отклоненията в развитието на детето във вътрематочния период по-рано могат да бъдат открити само след появата на бебето. По-късно имаше ултразвук, който дадоха достатъчно информация за грубите аномалии на феталното развитие, като се започне от 10-14 седмици от бременността. Лабораторният анализ на алфа-фетопротеин стана достоен инструмент за инструменталния метод за изучаване на бъдещите майки. АСЕ по време на бременност се счита за доста популярна процедура, която още в самото начало на деветмесечния път показва и, ако е възможно, предотвратява последствията, които са опасни за детето и майка му.

Какво означава анализът на АСЕ по време на бременност?

В медицината е обичайно да се използват съкращения, за да се обозначат много сложни думи и концепции. Обикновено това са първите букви на различни компоненти на определена концепция. Например, буквите на АСЕ се използват за обозначаване на специфичен протеин, открит в кръвта на всяка бременна жена. Той се нарича алфа-фетопротеин.

Трябва да се каже, че алфа-фетопротеинът не е чуждо вещество за хората, той се произвежда в храносмилателната система (основно в черния дроб) на мъжете и жените. Вярно е, че производството му е минимално и при здрави хора не надвишава 10 IU на ml кръв.

Съдържанието на АФП в границата от 0,5-10 IU / ml се счита за норма за небременните. В основата си е гликопротеин AFP антитуморен компонент и в присъствието на черния дроб или урогениталния пролиферативно активен процес характеристика на ракови тумори, тялото в отговор включва особен самозащита от антинеопластично произвежда повече протеин. Това е моментът, който интересува онколозите, защото позволява да се идентифицират туморните процеси в черния дроб, гениталните органи, млечните жлези.

Повишените концентрации на АСЕ могат да причинят сериозни чернодробни заболявания като хепатит или цироза, които по своята същност са възпалителни и некротични в тъканите на тялото. В тези случаи анализът показва съдържанието на АСЕ в кръвта в диапазона 15-18 IU на ml. По-нататъшното повишаване на нивото на специфичния протеин показва развитието на рак.

Но това не засяга само бременните жени. При бъдещите майки, стабилното последователно увеличаване на АСЕ се счита за нормално и в повечето случаи показва, че детето се развива.

Но как е развитието на детето и увеличаването на нивото на АФП? Женският организъм е подреден по необичаен начин. Тя осигурява всичко за продължаването на семейството, така че една жена може да понесе и да възпроизведе малкото си копие. След спукването на фоликула и отделянето на яйцеклетката в една жена формира временна ендокринна жлеза - жълто тяло, чиято задача е да произвежда хормони, опазва и поддържа бременността.

Ако не възникне зачеването, жълтото тяло умира, защото не е необходимо. С бременността съществува временна жлеза, която произвежда естроген и прогестерон, докато настъпи пълното съзряване на мястото на детето. В жълтото тяло се извършва синтеза на АФП, преди да започне да се произвежда в тялото на ембриона. Не е изненадващо, че дори и при не-бременни жени нивото на алфа-фетопротеин е по-високо, отколкото при здравите мъже.

Въпреки че има жълто тяло, концентрацията на АСЕ в тялото на бременна жена и небременна жена е приблизително еднаква. Но около 5 седмици от бременността, когато плода се формира на черния дроб и храносмилателните органи наченки се появяват, ниво АФП започва да се покачва постоянно, тъй като производството на АФП среща предимно в черния дроб и червата на човешки ембрион.

Рано 2 триместър, когато приключи формирането на храносмилателната система на бебето, а в амниотичната началото на течности, за да въведете своите продукти жизнената дейност, включващи протеини и AFP варира жени и кръв анализ, чрез които отделянето се извършва и ненужни вещества от тялото на жените и околоплодната течност.

Докато бебето се развива, съдържанието на AFP в кръвта на майката се увеличава. Започвайки от 33-та седмица на бременността, образуването на органите и системите на детето се заменя с период на растеж, а нивото на ACE до най-родовете в нормата остава стабилно.

Но каква роля играе алфа-фетопротеиновият протеин в развитието на бебето, не е ли нищо, че то е толкова активно развито в тялото на детето в периода на вътрематочно развитие? Да разгледаме някои от основните му функции:

 • AFP е вид транспортни протеини, поради които протеините и полиненаситените мастни киселини, необходими за изграждането на клетъчните мембрани и тъканите на бебето, от кръвта на майката влизат в кръвта на плода. Това е необходимо за нормалния растеж и развитие на ембриона, особено през първите два семестъра на бременността.
 • Транспортирането на важни ненаситени мазнини е важно през последния месец на бременността, тъй като мазнините участват в образуването на повърхностноактивен алвеоларен комплекс - съединение, което позволява на детето да диша след раждането.
 • AFP защитава тялото на детето от негативните ефекти на женския хормон естроген, надвишаващо нивото му, може да причини неприятни дългосрочни последици под формата на туморни процеси в репродуктивната система на детето.
 • Помага да се поддържа стабилно кръвно налягане в кръвоносната система на фетуса.
 • АФП е вид защита на детето от агресивното въздействие на имунната система на майката, което може да възприеме ембриона като чуждо тяло. Протеинът намалява синтеза на антитела в тялото на една жена, което насърчава бременността и намалява риска от спонтанен аборт.

Както можете да видите, протеиновият алфа-фетопротеин е важен показател за развитието и здравето на детето, както и доказателства за това как се осъществява бременността. В същото време алармиращият фактор е едновременно повишаване на нивото на АФП по отношение на нормалните показатели и твърде ниски показатели. В първия случай можем да говорим за здравословни проблеми както за майката, така и за детето, а във втория има голям риск от сериозно забавяне на развитието на плода и ранно прекъсване на бременността.

Абревиатура Лекарите на АФП често наричат не само белтъка, но и лабораторния анализ, определен по време на бременността. Що се отнася до характеристиките на поведението и резултатите от проучването, ще говорим допълнително.

Показания за процедурата аФП по време на бременност

Веднага ще кажем, че поради увеличената честота на ранно прекъсване на бременността и раждането на деца с всякакви аномалии в развитието, спешността на пренаталните (пренатални) диагностични методи се е увеличила значително. Ако по-рано жена може да бъде регистрирана по всяко време и да премине еднократен преглед на ултразвук, лекарите просто настояват за това. Че при консултациите за жени бъдещите майки вече са били лекувани през първите седмици след зачеването, а още по-добре на етапа на планиране на бременността.

В този случай, ултразвук по време на бременност може да се извърши няколко пъти, както и при всякакви тестове, ако лекарят попадне в подозрение, че бременността се извършва с някои усложнения. Това са лабораторни тестове като AFP, hCG, антитела, хормони и др.

В идеалния случай лекарите препоръчват извършването на AFP анализ по време на бременност през първия семестър, който продължава до 13 седмици след зачеването. Най-подходящият термин е 10-12 седмици от бременността. Вярно е, че това е само препоръка. Но в някои случаи лекарите могат да настояват за ранно лабораторно изследване и причината за това може да бъде:

 • кръвна сексуална връзка между близки роднини, от които детето е зачеено,
 • присъствието в анамнезата на бременности, довели до раждането на деца с наследствени патологии или аномалии в развитието,
 • късното раждане, ако бъдещата майка е на повече от 35 години,
 • предишни спонтанни аборти, раждане на мъртви деца, продължително лечение на безплодие,
 • приемане на бременна жена в навечерието на концепцията за контрацептиви или лекарства, които могат да имат токсични ефекти върху ембриона,
 • наличието на наследствени малформации при бременни жени и епизоди на такива заболявания в рода на двамата родители,
 • злоупотреба с алкохол, употреба на наркотици и пушене

Анализът на АФП трябва да се дава и на жени, които са били изложени в навечерието или ранната бременност на въздействието на лъчение, отрови и токсини, ефекта от йонизиращото лъчение. Той се назначава, ако бъдещата майка трябваше да направи рентгенови лъчи през първите месеци след зачеването.

Според резултатите от анализа лекарите заключават, че второ проучване е необходимо малко по-късно (между 13-та и 20-та седмица от бременността). Индикацията за извършване на многократни анализи е всяко отклонение от AFP от нормата, което може да означава:

 • различни сериозни аномалии на развитието на детето,
 • неправилно функциониране и некроза на чернодробната тъкан на детето, което е възможно под влияние на вирусна инфекция, консумация от бъдеща майка на алкохол и т.н.,
 • плодът има геномни аномалии,
 • тумори на ембрионални клетки, които се развиват най-често в тестисите при момчетата или яйчниците при момичета,
 • сериозни чернодробни заболявания при най-бременни,
 • развитие в бъдеща майка на онкологията на черния дроб, пола или половите жлези.

Всяко такова подозрение на лекаря трябва да бъде потвърдено или отхвърлено чрез комплекс от изследвания, при които съставът на бременността включва анализ на АСЕ.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Техника аФП по време на бременност

Предвид всички предимства и необходимост от ранна диагностика на аномалии на развитие на плода, за бременността, анализът, извършен за тази цел, трябва да се третира с цялата сериозност и отговорност. В края на краищата дори да вземете кръвен тест изисква известна подготовка и какво можем да кажем за анализа за конкретен протеин. Най-добрият вариант е да се консултирате за теста на АФП с лекар, който ще ви каже кога да го направите и как да се подготвите правилно.

Какви са изискванията за подготовка на анализа за алфа-фенопротеин, кажете на бъдещата майка на опитен лекар:

 • един и половина или две седмици преди лабораторните изследвания при бременни жени трябва да бъде възможно да спрете да приемате някакви лекарства, тъй като активните съставки на лекарства, да попадне в кръвта, могат да нарушат изпълнението на фетален хемоглобин (хемоглобина новородени влизат съдовата леглото на майката)
 • в навечерието на доставка на кръв АФП в деня преди процедурата, трябва да промените диетата отстраняване от него мастна, солени или пикантни храни, както и пържени храни и всякакъв вид алкохол (всички, че ние ядем се отразява на работата на храносмилателната система и черния дроб, така че това може да доведе до колебания в нивото на алфа-фетопротеин),
 • в навечерието на вечерта е необходимо да се откаже късно ядене, можете да ядете до 9 часа вечер, така че на сутринта на празен стомах да посетите лабораторията,
 • Сутринта в деня на анализа не е забранено да се пие вода, но общият му обем не трябва да надвишава 100-150 ml,
 • ако няма възможност да се премине анализът сутрин, той може да се приеме следобед, но в същото време от последното хранене до вземането на кръв трябва да премине най-малко 4-6 часа,
 • за няколко дни преди изследването трябва да се намали физическата активност, повече почивка, защото всичко това засяга работата на нашите органи и може да изкриви резултатите от всеки анализ.

Както можете да видите, подготовката за анализа не предполага големи ограничения и специални процедури, но е много важна за точността и надеждността на получените след него резултати.

Процесът на вземане на кръвни проби не е много труден. Кръвта се взема с 10-кубикова спринцовка от вената. На площ от средата на рамото на жената наложи ластик и поиска да работи с юмрук, след което лекарят лекува антисептик област около подута вена и премахва турникета. Остава само точното пробиване във венозната стена и вземането на необходимото количество кръв.

След процедурата се полага парче памук, напоена с алкохол, върху раната и за известно време жената се приканва да държи ръката си наведена до лакътя.

Обемът на взетата кръв за анализ е 10 ml. Впоследствие, кръвта се изследва с помощта на устройството за анализ и специални реагенти, които позволяват на лекаря да се подчертае протеин и да се оцени концентрация и на милилитър кръв, което е важен диагностичен показател за срещащи бременност.

Най-често такъв анализ се извършва заедно с други. Стандартната диагностично изследване на бременни жени е трио от тестове: ACE, HCG и HCG, които в много лаборатории могат да бъдат предприети в същото време, тя ще има още по-голяма диагностична стойност.

Нормална работа

За да разбере дали всичко е нормално за бъдещата майка и нейното бебе, лекарите трябва да разчитат на нещо. Това означава, че трябва да има определени норми на белтъчния AFP в кръвта на майката, които да показват безплодна бременност. Но тъй като концентрацията на алфа-фетопротеин се увеличава с развитието на ембриона, тези норми са строго свързани с определени периоди на бременност. Така, през първия триместър, анализът на бременността на АСЕ трябва да дава много по-ниски стойности, отколкото във втория, а след 32-34 седмици резултатите от лабораторното изследване вече стават неинформиращи.

Но ние говорим за малки периоди от време, така че помислете правилата на АСЕ, че има смисъл не от месец и седмица след седмица на бременността, това, което ще ни помогне специална таблица, в която първата съдържа срока на бременността, а във втория и третия - долната и горната граница на нормата.

От концепцията до 13 седмици

0.5

15

От 14 до 17 седмици

15

60

От 17 до 21 седмици

15

95

От 21 до 25 седмици

27

125

От 25 до 29 седмици

52

140

От 29 до 31 седмица

67

150

От 31 до 33 седмици

100

250

От 33 седмици преди доставката

 анализът не се извършва

 

Индикатори на алфа-фетопротеин са посочени в международни единици (IU), изчислени за 1 ml кръв на бременна жена. Една система за обозначаване на концентрацията избягва объркване и неправилно интерпретиране на диагностичните резултати.

Според проучвания, преди 13-тата седмица на бременността нивото на алфа-фетопротеина в кръвта на бременна жена обикновено не надвишава 15 IU / ml. И след 30 седмици достига своя максимум - 100-250 IU на ml, което също се счита за нормално. Както виждаме, несъответствието в цифрите е доста голямо както в рамките на същия период от време, така и като цяло по време на бременност.

Докато индексите на АСЕ по време на бременност не надхвърлят горната или долната граница на нормата, няма какво да се тревожи за бъдещата майка. Но показателите над или под нормата изискват допълнителни проучвания. И колкото повече се различават от нормалните показатели, толкова по-сериозна е ситуацията.

trusted-source[12], [13], [14]

Повишаване и понижаване на стойностите

Анализът на протеин-алфа-фетопротеин, който е един от маркерите за рак, може да бъде възложен както на бременна жена, така и на човек, който няма намерение да попълва семейството. Във втория случай, проучването се предписва, ако има подозрение за туморен процес, а отрицателен резултат е излишъкът от AFP нормата. Но по време на бременност, всяко отклонение от нормата се счита за опасно и няма значение кой път се е случил.

Най-често това е нормално или повишено съдържание на алфа-фетопротеин. Повишените нива на AFP по време на бременност могат да показват следните нарушения:

 • наличието на не един, но два или повече ембриони (тази бременност се нарича мултиплициране, изисква специално внимание и е придружена от освобождаване на двойно, тройно и т.н. Количество алфа-фетопротеин в кръвта на майката),
 • неправилно установеният период на бременност (грешката от няколко седмици може да бъде решаваща, ако се вземе предвид колко бързо се повишава концентрацията на АФП);
 • инфекции в кръвта на бременна жена, предавани от майката на плода и засягащи черния дроб на бебето, причинявайки некроза на тъканите,
 • несъответствие между телесното тегло и размера на плода с установения срок на бременността (голям плод),
 • вътрематочно забавяне на растежа,
 • развитието на пъпната херния при нероденото бебе,
 • gastroschisis - вродена патология, характеризираща се с дефект в коремната стена на фетуса, през който някои органи на коремната кухина могат да изчезнат,
 • нарушения в образуването и развитието на нервната тръба на ембриона (наличие на цепнатина в гръбначния стълб, частично или пълно отсъствие на определени части на мозъка, фронтални кости и меки тъкани - аненцефалия);
 • нарушения на развитието на бъбреците (полицистоза, липса на един или и двата бъбрека, недостатъчно развитие и т.н.) и на пикочната система при детето в ембрионалния период,
 • хромозомна патология, придружена от нарушение на физическото развитие на плода (синдром на Shereshevsky-Turner),
 • вродени заболявания на храносмилателната система, причинени от неправилна образуване на (присъствие на сляп край в червата или хранопровода, липсата на техния размер, структурата на стомашни разстройства и т.н.)
 • хидропси на мозъка в плода (хидроцефалия),
 • патологията на плацентата и т.н.

Има и други патологии и аномалии на развитието на плода, които могат да бъдат придружени от увеличаване на AFP в кръвта на майката и всяка година техният брой расте поради нашата екология, хранене, лоши навици. Но причината за лош анализ на алфа-фетопротеин може да бъде здравето на най-бременната жена.

Както знаем, растежът на индексите на АФП както в нормален живот, така и по време на бременност може да се дължи на развитие на чернодробна недостатъчност, цироза на черния дроб, хепатит и туморни процеси в черния дроб и половите жлези. Рисковите фактори са тежко затлъстяване при бъдеща майка, диабет, хипертония и токсикоза в късна бременност. Тежките аномалии на плода и сериозните здравословни проблеми в бъдещата майка създават заплаха от преждевременно прекъсване на бременността.

Ниският AFP по време на бременност също не е повод за радост. В крайна сметка, алфафетопротеин се счита ембрионални протеин, а ако това не е достатъчно в кръвта на майката, така че е налице липса на производство на това вещество в организма на детето, че не е нормално, като се има предвид въздействието върху плода АФП. Причините за намаляване на нивото на алфа-фетопротеин при бременни жени могат да бъдат:

 • развитието на плода Даун синдром или други хромозомни аномалии, като например болест Patau с присъствието на допълнителна хромозома тринадесети и множество малформации на вътрешни и външни органи, Edwards заболяване с различни умствени увреждания, причинени от тризомия на хромозома 18,
 • моларна бременност, която се характеризира с дегенерация на хорион въси около плода в структурата на балон, подобен на гроздове (тази патология обикновено води до смърт на плода или спонтанен аборт, ако не е за близнаците, сред които обикновено оцелява само едно дете)
 • смъртта на дете в утробата, което изисква спешни мерки за спасяване на живота на жена,
 • забавено развитие на плода, във връзка с което е разпределено по-малко количество алфа-фетопротеин в сравнение с това, което трябва да бъде в определен период на бременност,
 • фалшива бременност,

Ниското ниво на AFP по време на бременност може да показва опасност от спонтанен аборт или преждевременно раждане.

trusted-source[15], [16], [17], [18]

Има ли причина за безпокойство?

Бременността е време, когато вълнението и опитът за пълното развитие на бебето в утробата е привилегия не само на бременната жена, но и на нейните близки и, разбира се, на лекарите, които водят бременността. Колкото и жестоко да звучи, понякога е по-добре да прекъсне проблема с бременността, отколкото да осъди бебето, родено с тежки аномалии и малформации за вечно мъчение. В крайна сметка е много трудно тези деца да станат пълноправни членове на обществото и много от тях никога няма да могат сами да се обслужват сами, да не говорим за факта, че някои от децата се раждат неоживени.

По-ранните патологии се разкриват, толкова по-малко травма за плода и майка му ще бъде прекратяването на бременността. И в някои случаи ранната диагностика спомага за спасяването на живота на бебето или на майка му, което също е изключително важно.

Но дори отрицателните резултати от анализа на АСЕ по време на бременност не могат да се разглеждат като изречение и паника, особено след като бъдещите майки са силно засегнати от нервните проблеми. Лабораторният тест за алфа-фетопротеин може да показва само някои аномалии, но резултатите от него не са достатъчни, за да се направи диагноза. Високото ниво на АФП диагностицирана при 4-5% от бременните жени не може да бъде причина за плач, за причината за това състояние може да бъде новината за двойната радост, когато корема на майка седи няколко дъщерни дружества или sonnies.

Във всеки случай, за да се получи точна диагноза, лекарите се нуждаят от резултатите от няколко диагностични изследвания, за които вече споменахме. Това са лабораторни тестове за hCG и хормони, както и инструментално изследване, популярно при бременни жени, проведено не само за откриване на броя и пола на децата преди раждането им, наречено ултразвук (ултразвук). Само въз основа на резултатите от комплекс от диагностични процедури лекарят може точно да каже какво очакват бременната жена и нейното бебе.

И това е само една теория. В действителност доста голяма част от жените, които са получили неблагоприятна прогноза, основана на AFP по време на бременност, впоследствие раждат здрави и силни деца. В крайна сметка изборът е винаги за бъдещата майка, освен че поради тежкото положение на жените, самите лекари трябва да избират между спасяването на живота на детето или на майка му. Но принципът "надежда умира последно" не е загубил своята значимост досега, което означава, че най-доброто е да се надяваме на последно.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.