^

Биохимичен анализ при бременност

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Биохимичният анализ по време на бременност се отнася до задължителни тестове. С помощта на биохимичен кръвен тест можете да разберете за наличието на огнища на възпаление в тялото, да установите нарушения в работата на всички системи и органи.

За анализ вземете венозна кръв на празен стомах, в навечерието е по-добре да не ядете храна с консерванти, мазни храни, пийте само вода по-добре. Анализът се извършва при регистрация на 28 и 34 седмици.

Подробният преглед на кръвта дава възможност да се запознаете с такива показатели:

 • Съдържание на протеини (албумини, глобулини).
 • Съдържанието на липидни фракции (фосфолипиди, триглицериди и др.).
 • Съдържанието на въглехидратните фракции, глюкозата.
 • Съдържанието на ензими (холинестераза, креатин киназа, липаза и др.).
 • Състояние на електролитния баланс (процент на желязо, калий, магнезий, натрий, фосфор и др.).
 • Идентификация на маркери на дефицит на желязо - серумно желязо, LHS, трансферин, феритин.
 • Съдържанието на билирубин в кръвта.
 • Съдържанието на урея, креатинин, урея.
 • Съдържанието на антитела.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Към кого да се свържете?

Анализ на феритин при бременност

Анализът на феритин при бременност е с голяма диагностична стойност. Въз основа на анализа на данните могат да се идентифицират на ранен етап от развитието на желязодефицитна анемия, и по време на бременност е много важно, защото от липсата на желязо обикновено страда не само на майката, но и за плода (да провокира развитието на кислород глад).

С помощта на анализа е възможно не само да се диагностицира анемията във времето, но и да се оценят железните храни в организма, да се открият огнища на хронично възпаление, да се диагностицират туморни заболявания.

Анализът на феритин е най-удобният метод за диагностициране на феритин. Той също така дава възможност да се оцени качеството на асимилацията на желязо, пропорционално на процента на феритин в кръвта. Нормално феритин 13-150 г / л. Ако си процентни увеличения do400 г / л или повече, то предполага чернодробни патологии в остра или хронична фаза на хронична бъбречна недостатъчност, в някои неопластични заболявания (белодробен карцином, карцином на дебелото черво, карцином на лезия черен дроб, простата, левкемия в острата фаза, болест на Ходжкин). Когато съдържанието на феритин е по-малко от 10-15 μg / l, се развива неусложнена анемия на железен дефицит.

Кръвта за анализ е по-добре да се приема сутрин, на празен стомах, последното хранене не трябва да е по-рано от 8 часа и храната трябва да е лека и не-питателна. Също така, анализът не може да бъде извършен, ако лечението се провежда паралелно.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Анализ на захарта при бременност

Анализът на захарта по време на бременност се дава многократно през целия период на бременността. Бъдещата майка дарява не само урина, но и кръв за захар - така че можете да наблюдавате всякакви физиологични промени в тялото й и навреме, за да забележите такова нарушение като диабет.

Бременността е един от факторите, допринасящи за развитието на диабета, така че е в "интересна" позиция, трябва да обърнете специално внимание на нивото на глюкозата в кръвта и урината. Рисковата група включва тези бременни жени, които:

 • Те имат наследствено увлечение за диабет.
 • Бременната е на повече от 35 години.
 • Бременната има наднормено тегло или фиксира факта на затлъстяване.
 • По-рано бременността беше сложна или завършила със спонтанен аборт.
 • Бременните са лекувани за безплодие с хормони.
 • Бременната жена вече има големи деца (това означава латентна форма на диабет).

За да се направи анализ на захарта при бременност, е необходимо два пъти - за 8-12 и 30 седмици. Ако при първата доставка се регистрира повишаване на концентрацията на захар в кръвта, се извършва допълнителен TSH тест, за да се провери как панкреаса се справя със задачата си. Правилно е да давате кръв на захар сутрин, на празен стомах, за да не получите фалшив резултат.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33]

Анализ на коагулацията по време на бременност

Анализът на коагулограмата по време на бременност трябва да се извършва от абсолютно всяка жена. С помощта на този анализ можете да разберете колко бързо кръвосъсирването и кървенето се елиминира физиологично. Изместването на степента на коагулация може да доведе до много сериозни усложнения при бременност. Така че, тенденцията към тромбоза може да предизвика удар, инфаркт, тромбоза на вените и да доведе до аборт. Също така, високата степен на кръвни съсиреци може да повлияе на здравето на плода - да доведе до образуване на мозъчни аномалии.

През цялата бременност коагулограмата трябва да се анализира най-малко три пъти. За предаването на кръвна проба е необходимо на празен стомах, последното хранене не трябва да е по-рано от 8 часа. Ако има отклонения в резултатите от тестовете за коагулация, може да се наложи да поставите отново кръвта или да извършите допълнителен преглед. Ако бременната жена има разширени вени, заболявания на черния дроб или автоимунни патологии, анализът трябва да се извърши повече от три пъти, дори ако бременността е без опасни усложнения.

Нормален анализ за коагулация по време на бременност:

 • Стойността на APTTV е 17-20 секунди;
 • Значение фибриногена – до 6,5 г/л;
 • Значимостта на лупусния антикоагулант отсъства;
 • Броят на тромбоцитите е 131-402 хиляди / мкл;
 • Стойността на протромбин е 78-142%;
 • Тромбинното време е 18-25 s;
 • Стойността на D-димера е 33-726 ng / ml;
 • Стойността на антитромбин III е 70-115%.

trusted-source[34], [35], [36], [37], [38]

Анализ на лупус по време на бременност

Анализът на лупуса по време на бременност трябва да се извършва безпроблемно, тъй като заболяването може да се появи в неизяснена форма, но впоследствие значително усложнява хода на бременността. Лупусът по време на бременност може да причини:

 • Пред-еклампсия е тежко състояние, при което бъбречната функция се повлиява и се повишава кръвното налягане.
 • Нежелание за бременност. Една четвърт от бременностите с лупус се прекъсват спонтанно или водят до мъртво раждане.
 • Раждане преди мандата.
 • Вътремастероидно забавяне на растежа и развитие на фетуса.
 • Плацентна тромбоза. Поради имунния конфликт се образува голям брой фетуси при лупуса и това води до намаляване на пропускливостта на плацентата и липсата на хранителни вещества и кислород в плода.

Когато лупусът се потвърди при бременна жена в хронична форма, индивидуален режим на лечение е подготвен не само да подкрепя тялото на майката, но и да поддържа нормалното му развитие и развитие. Ако намерени ро и La антитела в кръвта на жените, това означава, че нероденото дете вече ще има неонаталния лупус, проявява обрив и намаляване на броя на тромбоцитите. Но след 3-6 месеца болестта преминава, но е възможно бебето да има лека сърдечна патология, изискваща допълнително лечение.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43], [44], [45]

Анализ на антитела при бременност

Анализът на антителата по време на бременност се провежда, за да се изключи възможността за конфликт на резус между майката и нероденото дете. Ако бъдещата майка има отрицателен Rh и плодът има положителна, тя често става причина за спонтанен аборт или предизвиква хемолитична болест при бебето. По-добре е да се отговори на въпроса за определяне на резус кръвна група и да се определи дали е налице алоимунна антиеритроцитни антитела в кръвта, преди да планирате бременност или ранен стадий, да предприемат необходимите мерки, за да бъдещи майки. Ако бъдещата майка е Rh положителна и плодът е отрицателен, тогава бременността не е застрашена и няма причини за развитие на хемолитична болест.

Антителата са специфични протеини, повишаването на нивата на някои от тях може да повлияе неблагоприятно на здравето на плода. Ако съдържанието на антитела е по-високо от 1: 4, ще бъде необходимо да се подлагат на ултразвукова процедура по-често, за да се следи състоянието на плода. Ако по време на бременността титърът на антителата не се увеличи, това е предпоставка за успешното носене на плода.

Да давате кръв за тест за антитела по време на бременност е по-добре сутрин и не яжте твърде много мазнини и протеинови храни в навечерието. При потвърждаване на факта на Rh-конфликт и с висок титър на антитела се взема решение за специалното пушене на бременност.

Биохимичният анализ по време на бременността дава възможност да се следят промените в организма на бъдещата майка по време на бременност и на ранен етап, за да се диагностицират аномалиите и да се осигури ефективно и правилно лечение на проблема.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51], [52]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.