^

Общ анализ на кръвта по време на бременност

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Общият анализ на кръвта по време на бременност е най-простият анализ, който се предписва на всички бъдещи майки. Основните показатели на този анализ дават информация за процента кръв в кръвта, съдържащ тромбоцити, еритроцити, левкоцити, нивото на хемоглобина и ESR. Тези показатели говорят за здравословното състояние на бременната жена и за това, как се извършва нанасянето на плода.

Според общия анализ човек може да научи за скрития възпалителен процес в организма, началото на анемията, алергиите, хелминтиазите и други промени, които засягат процента на образуваните елементи в кръвта. Това е най-лесният и бърз начин за диагностициране на физиологичните промени на ранен етап. За бременните жени се установяват такива норми за общия анализ на кръвта:

  • Нормата на хемоглобина е 120-150 g / l.
  • Нормата на левкоцитите е 4.0-9 n 10 9 клетки / литър.
  • Нормата на еритроцитите е 3.5-4.5 на 10 12 клетки / литър.
  • Нормата на тромбоцитите е 150-380 при 10 9 клетки / литър.
  • Честотата на ЕКС по време на бременност е до 45 mm / h.

За да се даде общ или общ анализ на кръв по време на бременност, е необходимо не по-рядко три пъти през цялата бременност. Първият път, когато се регистрира жена, след това на 20-та и 30-та седмица на бременността. Кръвта е по-добре да се приема сутрин, преди да се използва за закуска лека храна.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Към кого да се свържете?

Обяснение на изследването на кръвта по време на бременност

Тълкуването на кръвния тест по време на бременност ще предостави информация за скоростите и отклоненията. Нормата се счита за колебание на хормоналния баланс и формира елементи в кръвта. Глюкозата е нормална по време на бременност, остава на непроменено ниво, понякога леко нараства или спада - това се дължи на хормоните, които се произвеждат от плацентата.

Повишеният прием на желязо по време на бременност (понижен серумен феритин и желязо в кръвта) може да предизвика развитие на анемия при бременни жени. В допълнение, нивото на витамини и минерали намалява. Особено нуждата от калций и фосфор се увеличава, в някои случаи може да се развие остър дефицит на калций, придружен от хипопротеинемия.

Броят на тромбоцитите може да варира в различните периоди на бременността, в зависимост от физиологичните характеристики на организма на бъдещата майка - 150-380 на 10 9 на литър. Еритроцитите в кръвта на бременната жена обикновено се съдържат в диапазона 3.5-4.5 по 10 12 клетки / литър.

Броят на белите кръвни клетки в общия кръвен тест по време на бременност може да се увеличи до 15.0 10 9, тъй като много бели кръвни клетки се натрупват в тялото на матката, за да се сведе до минимум вероятността от инфекция на плода. Степента на седиментация на еритроцитите също се увеличава, докато за бременните жени индексите достигат до 45 mm / h.

trusted-source[11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.