^

Акушерски седмици на бременността

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Седмиците на бременността по акушерство са термин, който помага на жената и гинеколозите да следват периода на бременност на детето. Нека да разгледаме по-отблизо характеристиките на всяка седмица на бременност в акушерство.

Веднага след като една жена научи, че е бременна, първото нещо, което тя започва да прави, е да изчисли бременността си. Има две дефиниции на гестационната възраст, ембрионални и акушерски. И това разделение на дефиницията на срока на бременността плаши много бременни майки.

Трябва веднага да се отбележи, че всички стандарти, таблици и размери по отношение на бременността са описани и изчислени за акушерските седмици на бременността. Поради това е целесъобразно да се изчисли периодът на акушерско бременност, тъй като това е точно периодът, който вашият гинеколог ще има и този период е необходим, когато се регистрирате при консултация с жени. Моля, обърнете внимание, че е необходимо да се регистрирате в предината клиника до 12 бременни седмици.

Акушерските седмици на бременността се определят на първия ден от отсъствие на менструация след началото на бременността. Ембрионният период на бременността е терминът на зачеването, като правило тя изостава от акушерството в продължение на 2 седмици. Така например, акушерският срок е 20 седмици, а ембрионалният период е 18 седмици. Помага да се определи продължителността на бременността и ултразвук въз основа на размера на плода, както и размера на матката. Понякога анализът за нивото на hCG се използва за определяне на срока на бременността, но трябва да се направи през първите 12 седмици от бременността.

Нека да разгледаме характеристиките на всяка акушерска седмица на бременността, което ще помогне да се проследят промените, които се появяват в тялото на бременна жена, както и развитието на бебето.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

1 бременна седмица за акушерка

1 акушерска седмица на бременността показва, че женското тяло се готви за оплождане. Това означава, че около 300 хиляди яйца чакат спермата. По това време започва менструацията и преструктурирането на цялото тяло.

Бременността през първата седмица на седмицата показва, че централната нервна система работи върху преструктурирането на хормоналния фон. Подобни процеси протичат в женското тяло всеки месец преди оплождането. След оплождането започва образуването на бъдещото бебе. И това предполага, че бъдещето на майката изисква максимална отговорност за тялото й. 1 Акушерска седмица е само началото на бременността, но това е много важно време, защото през този период тялото започва да работи за две.

trusted-source[7]

2 бременни седмици на акушерка

На втората акушерска седмица на бременността тялото е в разгара си, за да се подготви за торене. Така че до края на втората седмица започва овулацията и през този период има най-голяма вероятност за успешно оплождане. След като е извършено оплождането, жената все още не подозира, че е бременна.

2 седмица на майчинство на бременността преминава без специални симптоми, които биха показали бременност. Забавени менструация не е пристигнала още, нивото на хормоните не са се преместили далеч от подготовка за менструация, така главоболие, болка в долната част на корема и странни хранителни навици не предизвикват съмнение за бременност.

3 седмица на бременността на акушерката

3 седмици на бременността, както и втората не предизвикват подозрения за бременност от страна на жената. Въпреки липсата на очевидни признаци, в тялото с пълна скорост има промени. Разделя се яйцето и започва да се произвежда имуносупресивният протеин. Това вещество играе много важна роля през третата седмица на бременността. Ако тялото не го е произвело, тогава ембрионът ще се възприема като чуждо тяло и имунната система се опита да го унищожи.

3 Седмица на бременността по акушерство е периодът преди имплантирането. В женската матка ендометриума нараства, докато морулата се дели и става блатна и надеждно прикрепена към стените на матката. Моля, имайте предвид, че това е най-критичният период на бременността. Тъй като в този момент всичко зависи от това колко успешно са били имплантирани бластоцистите в ендометриума. Ако бластоцистът не се имплантира или не се поддаде добре на стените на матката, тогава една жена ще се разболее. Но жената дори няма да подозира, че е имала аборт, защото тялото ще я представи под формата на лека неизправност на менструалния цикъл. Но ако процесът на имплантиране е успешен, тогава до края на третата акушерска седмица на бременността, бластоцистът става кухи и в него започва да расте малък ембрион с опашка и глава.

На третата акушерска седмица на бременността, бъдещото бебе тежи около 2 μg и височината му е 0,15 mm. Но през този период детето е поставило гени, които са отговорни за неговата тежест, височина, цвят на косата, очи, кожа и пол. Бременната жена не знае за бременността, тъй като външните симптоми са напълно отсъстват, единственото нещо, което започва да се безпокоя - сутрин сутрешно гадене, което често е погрешно за проблеми с стомашно-чревния тракт.

4 седмица на бременността на акушерката

4 Седмицата на бременността е втората ембрионална седмица. Първите четири седмици на бременността са период на изчакване за жена, която иска да забременее, защото тялото не дава "интересна" позиция на бъдещата майка. През този период в женското тяло има сериозни хормонални промени, които подготвят тялото да работи за двама.

На четвъртата акушерска седмица на бременността е настъпила, че очакващата се майка започва да изпитва първите симптоми на бременност. Раздразнителност, резки промени в настроението, странни хранителни навици, подуване на гръдния кош, умора и сънливост, често желание за уриниране. Но понякога подобни признаци на бременност се възприемат като предменструален синдром.

Бъдещото бебе за 4 седмици от бременността се нарича ембрион и неговият размер не е повече от 1 мм. През този период има диференциация на ембрионалните тъкани, активно развитие на мембраните на детето, плацентата и извънбрачните структури. Така че до средата на седмицата кръвообращението между майката и детето се коригира, ембрионът е здраво прикрепен към стените на матката. Бъдещото бебе започва да получава хранителни вещества и кислород от майка си.

До края на 4-ата акушерска седмица на бременността, характеристиките на детето вече са се формирали, има рудименти на червата, белите дробове, черния дроб, щитовидната жлеза и панкреаса. И в този момент бебето образува вестибуларен апарат. Ако в този период има разделяне на ембриона, тогава бъдещата майка ще има близнаци или близнаци, ако разделянето не достигне края, тогава ще се раждат бликащи близнаци.

Както и през първите три седмици, една жена не може да каже със сигурност, че е бременна. Тестовете показват отрицателен резултат, узи може да види само жълтото тяло на бременността, което показва, че тялото е претърпяло овулация. Но най-лошото е, че спонтанен аборт или спонтанно прекъсване на бременността може да се случи в продължение на 4 седмици и бъдещата майка няма да разбере за това. Всичко ще приключи с леко кървене, което жената ще вземе предвид за неочаквано започната менструация. И това е на 4 седмици от бременността в тялото на бебето може да бъде различни патологии. За да се предотврати това, една жена трябва да се грижи за себе си, да води здравословен начин на живот и да изоставя лошите навици.

5 бременност седмица акушерка

5 Седмица на бременността по акушерство е периодът, в който организмът на фетуса се развива активно, клетките се делят. По това време плодът вече е образувал нервна тръба, която завършва в ембриона на мозъка. Това е образуването на нервната система. Също тази седмица бебето вече е развило сърце и система от кръвоносни съдове. Само си представете, но плодът е с размер 2 мм и сърцето вече е активно.

За една жена, седмицата на бременността в акушерката е времето, в което тя научава, че ще има бебе. Положителните емоции, които оцелялата майка преживява през този период, са много важни за бебето, тъй като това дете напълно зависи от това, което майката чувства. Хормоналните промени в женското тяло са ясно изразени. Кръвта съдържа високо съдържание на прогестерон и естроген, които са отговорни за успешния и здрав курс на бременност и за прекратяване на овулацията.

5 Седмицата на бременността по акушерство е идеалното време да се научите и да се уверите, че бременността се развива в матката, а не в близките органи. Ако бременността е нормална, тогава hCG в кръвта се удвоява всеки ден, чакайки бебето. През този период е много важно да поддържате стабилно емоционално състояние, да не сте нервни и да избягвате стресови ситуации, тъй като всичко това засяга хормоналния фон на жената и оттам развитието на бебето.

trusted-source[8]

6 бременност седмица акушерка

На 6-та седмица на бременността на акушерката бебето е като малка ухо и е заобиколено от амниотична течност. Бебето се развива активно и признаци на бременност по това време са ясно изразени.

6 Седмица на бременността по акушерство за бъдеща майка е истински тест. Тъй като през този период една жена може да започне да страда от токсикоза, да започне да взима рязко или да намалява теглото си. Гърдите набъбват и започват да нараняват. И на 6-та седмица гинекологът може да потвърди бременността по време на рутинен преглед, тъй като матката е много разширена. Този факт позволява на гинеколога да изчисли гестационната възраст и да определи приблизителната дата на раждане. През този период, с помощта на ултразвук, бъдещите родители могат да видят как сърцето бие тяхното бъдеще бебе.

7 седмица на бременността на акушерката

В 7-та седмица на бременността на акушерката феталното яйце е здраво прикрепено към стените на матката, шийката на матката е в спокойно състояние. Стъпката, която матката отделя, става гъста и поради това се формира корк, която огражда и защитава матката. Този корк идва преди раждането и изглежда като кафяво или зацапване.

Седмицата на бременността на акушерката е краят на ембрионалното развитие на плода и началото на нео-феталния период. През този период бъдещото дете престава да бъде ембрион и започва да носи гордото заглавие на човек. Детето е образувало човешки черти.

През този период бебето расте по размер, тъй като мозъкът започва да расте, появяват се нервни влакна и се развиват зрителни органи. Размерът на бебето е почти 2 см, има огъване на гръбначния стълб, гръбнакът се образува и расте. Дръжките и краката придобиват форма като лопата. Плацентата променя структурата си, за да гарантира, че бебето и майката имат непрекъснато и надеждно кръвоснабдяване.

trusted-source[9]

8 седмица бременност акушерка

8 Седмицата на бременността в акушерството носи много промени в женското тяло. Матката расте и прилича на ябълка по размер. В момент, когато трябва да започне менструацията, жената може да почувства леки контракции. Също така тази седмица е много важно развитие на плацентата, тъй като това е единствената връзка между майката и бебето.

В женското тяло има истинска хормонална промяна, защото тялото започва да работи за две. Прогестерон, естроген и пролактин разширяват артериите, така че кръвта да тече по-бързо към бебето. В допълнение, тези хормони са отговорни за производството на мляко от жена, което позволява на стомаха да расте благодарение на тазовите връзки.

През този период жената чувства постоянно гадене, стомашните проблеми се влошават, няма апетит и слюноотделяне. Това означава, че има признаци на ранна токсикоза. На гърдите халосът около зърното се помрачи и на тях се появиха малки възли, т.е. Уголемени потни жлези. На 8-та седмица на бременност в акушерство е необходимо да посетите консултация за жени, ако това не е направено преди. Гинекологът ще проведе първичен преглед, ще определи комплекс от тестове, за да потвърди нормалния ход на бременността.

Що се отнася до бебето, тази седмица той вече е създал вътрешни органи, но те са в ембриони и все още не са на тяхно място. Размерът на бебето е почти 20 мм, а теглото - около 3 грама.

9 седмица на бременността на акушерката

На деветата седмица на бременността на бебето, бебето започва да изправя гърба си, опашката отива, но главата все още е голяма и непропорционална. Вече са оформени очи, но те са затегнати мембрана, на узи можете да видите ушите, гъбите и широките ноздри. Постепенно се развива врата, но брадичката все още е здраво притисната към гърдите.

На 8-та седмица бебето активно се развива и развива мозъка. През този период се формира малък мозък, който отговаря за координирането на движенията. Надбъбречните жлези са положени, които са отговорни за развитието на адреналина. Белите дробове образуват бронхи, които на този етап от развитието на бебето приличат на малки тубули. Размерът на бебето е около 30 мм, а теглото е около 4 грама.

Ръцете и краката продължават да се образуват, но горните крайници се развиват по-бързо от долните крайници. Дланите изчезват върху дланите и пръстите им започват да се образуват. Бебето има мускулна система и може да се движи. Движението на бебето майка не се чувства, но може да се проследи с ултразвук. Плацентата преминава в бебешките хранителни вещества и я снабдява с кислород.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15]

10 седмица на бременността

10 Седмицата на бременността е последната седмица на етапа на ембриона. Бебето вече развива всички органи и определя всички необходими параметри на тялото. В следващите акушерски седмици на бременността, всички органи, като бебето, ще растат и се развиват, но основата им е поставена през първите 10 седмици.

На 10-та седмица бебето става все по-като бебе, размерите му достигат 40 мм и теглото му, около 5 грама. Пръстите вече са отделени, се появяват зъбни основи и вкусове на езика. Мозъкът се развива активно, сърцето се формира. Външните сексуални признаци все още не са се формирали, но ако едно момче расте в матката, тестисите започват да произвеждат тестостерон - мъжки хормон.

Бебето е в период на развитие на фетуса и практически не е застрашено от различни видове аномалии. Бебето има пръсти, крака и дръжка се образува и много скоро бебето ще започне да суче пръст. Също така, бебето е образувало уши, горна устна и лакътни стави, в допълнение, бебето неволно се движи. Кожата на бебето все още е прозрачна и съдовете са видими под него. Постепенно се образува диафрагма и се развиват млечни зъби. На 10-та седмица бебето има свой собствен кръвен тип.

За бъдещата майка 10 бебешка седмица на бременността се съпровожда от повишена възбудимост, резки промени в настроението. Всичко това е резултат от действието на хормоните. Има промени в външния вид. Жената започва да се възстановява, увеличава гърдите, щитовидната жлеза е леко уголемена, венците се разхлабват.

trusted-source[16], [17]

11 бременност седмица акушерка

11 акушерска седмица на бременността дава облекчение на тези жени, които преди това страдат от тежка токсимия. Но това не важи за всички, много от тях ще продължат да страдат от сутрешните болести и промени в настроението. На 11 седмици размерът на бебето е от 60 до 80 мм, тегло - 10-15 грама. Бебето расте много бързо и по това време размерите му приличат на размера на голяма слива.

На 11-та седмица бебето започва да вдига глава, вратата му ясно се появява и гръбнакът се изправя. Развийте дръжки и крака, има реакция на захващане. Бебето се движи по-ясно. Ако докосне стените на матката, то отблъсква от нея.

11 седмица на бременността на акушерката дава възможност на бебето да реагира независимо на стимули от външния свят. Дете може да наруши кашлицата или треперенето на майката при транспортиране. В допълнение, бебето започва да мирише, благодарение на амниотичната течност, която влиза в носните проходи. Детето реагира рязко на храната, която майка му използва, така че през този период си заслужава да обърне специално внимание на диетата. През този период започва да се формират външни сексуални знаци, но да се знае, че сексът на бебето на узи все още не е възможен. На 11-та седмица бебето има ректума, бебето започва да се прозява, но кожата все още е прозрачна. Особеността на 11-та седмица на акушерската бременност е, че точно този период позволява да се определи продължителността на бременността със 100% точност.

trusted-source[18], [19]

12 бременност седмица акушерка

На 12-та акушерска седмица на бременността размерът на детето е от 60 до 90 мм, а теглото му е 17 грама. Ако сравните теглото на бебето в предходните седмици на бременността, можете да видите, че бебето расте динамично. На 12-та седмица майка вече може да чуе сърцето на бебето. През този период използването на ултразвук може да открие пола на детето, но има възможност да се правят грешки. През този период бебето вече е създало храносмилателна система, която активно работи. Детето получава глюкоза от храната на майка си.

Що се отнася до бъдещата майка, на 12-та седмица матката се увеличи значително и вече не се побира вътре в бедрените кости. Матката може да се палпира над пубиса. По това време симптомите на токсикозата практически изчезват, но продължават хормоналното преструктуриране. Жената все още е придружена от резки промени в настроението, липса на внимание, слабо концентриране на внимание, възмущение и сълзи. Най-важното за майка на 12-та седмица е да поддържа оптимистично настроение, да яде здравословна храна и да води активен начин на живот, но не натоварва тялото.

13 седмица на бременността на акушерката

13 Седмицата на бременността на акушерството е 11-та ембрионална седмица на бременността, с други думи, тя е 3 месеца бременност. 13-та седмица от бременността е преходът между първия и втория триместър на бременността. Този период е най-спокоен както за майката, така и за бебето.

За едно бебе, 13-та седмица е много важна, тъй като това е периодът, в който най-накрая се формира неразривната връзка между майка и дете. Плацентата е напълно развита и това е гаранция за производството на естроген и прогестерон в необходимите количества. Дебелината на плацентата от около 15 mm, той действа като бариера за детето от токсични вещества, които могат да бъдат в майката и бебето доставя всичко необходимо за живот и развитие на минерали. По време на този период на бременната жена, в случая на заболяване може да започнете да приемате антибиотици и не се страхувайте, че между възниква или наркотици нея и бебето й Резус конфликт се отрази негативно върху развитието на бебето.

trusted-source[20], [21]

14 седмица на бременността

14 Седмична бременност - това е вторият триместър, който приближава времето на появата на бебето. През този период бебето активно расте, което може да се наблюдава под формата на малка корема в майката. Бебето заема цялата маточна кухина и се издига още по-високо. Височината на бебето достига 140 мм, а теглото - 50 грама.

Тази седмица бебето започва да произвежда панкреатични и тироидни хормони, а черният дроб отделя жлъчката. На пръстите започва да се формират отпечатъци и да се формират основите на млечните зъби. Малкото лице става по-закръглено, носът, бузите и челото изпъкват напред. Създават се потни жлези и се появяват малки косми по главата и кожата. Кожата на бебето е набръчкана, прозрачна и много нежна. През кожата все още можете да видите кръвоносни съдове, затова бебето е червено.

Бебето започва да се отчайва, тъй като работят уретерите и бъбреците. Урината отива в амниотичната течност. Бебето активно произвежда кръвни клетки през костния мозък. Детето може да види и чуе дали майката слуша силна музика или ярката светлина попада в корема, а след това детето започва да се движи по-бързо. През този период яйчниците се образуват при момичета, а при момчетата - простатата, всичко това се спуска в перитонеума, в областта на тазобедрената става. На 14-та седмица детето започва да се гримира, вече знае как да се прозява, изправя врата и смуче пръст.

trusted-source[22]

15 бременност седмица акушерка

15 акушерска седмица на бременността дава на бъдещата майка много промени в тялото. На първо място, теглото на една жена се увеличава средно с 3 кг, признаци на токсикоза изчезват, но все пак могат да се появят неприятни и дори неочаквани симптоми, причинени от действието на високи нива на хормони.

На 15-та седмица мама започва да усеща как се движи бебето си, но можете ясно да почувствате този процес от 16 до 22 седмици на акушерството. През този период бебето вече "знае" какво е настроението на мама и разбира какво се случва около него. Детето може да изпита емоции и да ги изрази с помощта на изражения на лицето и жестове. По това време на бременността всички гинеколози препоръчват бъдещите майки да започнат да говорят с детето.

Системата на кръвообращението се подобрява на 15 седмица и захранва самостоятелно всички органи и съдове на бебето. Сърцето на детето бие по-често, отколкото при възрастните, тъй като всеки ден преминава около 24 литра кръв. Клепачите му все още са затворени, но вече усеща светлината. Теглото на бебето е около 75 грама, а височината е 150-160 мм.

16 бременност седмица акушерка

16 Седмица на бременността по акушерство е период на значителни промени в женското тяло. Тялото се променя и се простира, тъй като бебето вече е малко. През този период стрии могат да се появяват на корема, гръдния кош, бедрата и бедрата. Може да има и пигментни петна, които се наричат маски за бременност. На корема може да се появи кафява линия, която се появява поради налагането на меланин, но след бременност тя се отклонява. Бъбреците растат през този период и хората около вас започват да разбират, че очаквате бебето.

На дете на 16 седмица скелетът и мускулите активно растат. Постепенно, кожата се оформя, въпреки че все още е прозрачна и много тънка. Поради липсващия слой мазнини, кръвните съдове на бебето са видими. През този период движенията на бебето често се усещат. Височината на бебето е около 160 мм, а теглото му е 85 грама.

17 седмица на бременността в акушерството

На 17-та акушерска седмица на бременността, развитието на бебето се забавя. През този период той е развил вече формирали органи и изгражда мускулна маса. Бебето започва да диша, като по този начин тренира гърдите. Главата се издига и пада, благодарение на по-силната мускулна система. Млечните зъби вече са се образували, които са потопени дълбоко в кухината на венците. На 17-та седмица се поставят молните зъби на бебето. Теглото на детето е около 150 грама, а височината му е 170 мм.

17 седмица на бременността на акушерката е важна за гинеколога, тъй като през този период лекарят определя състоянието на матката и сърдечния ритъм на бебето. Бъдещата майка трябва да извърши редица тестове и да премине през ултразвук. На 17 седмица бременната трябва непременно да направи коагулограма. Това е специален анализ, който ще ви позволи да научите за кръвосъсирването. Резултатите от този анализ ясно показват как ще се осъществи доставката. Ако жената има ниско съсирване на кръвта, предписват се профилактични лекарства, за да се избегне кървене, това се отнася и за кръвта с повишена коагулация.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

18 бременност седмица акушерка

18 акушерска седмица на бременността се характеризира с активен растеж и развитие на бебето. Скелетът става силен и ранните пръстови отпечатъци остават за цял живот. Растежът на бебето през този период е от 140 до 180 мм, а теглото е около 200 грама. Бъдещата майка непрекъснато се чувства, както настоява детето, освен това, детето вече знае как да спи и да преглъща. Постепенно развива храносмилателната система, червата натрупва оригиналните изпражнения, но червата се изпразва само след раждането на бебето.

Ако майката чака момчето, тогава на 18-та седмица той развива простатата. Кожата на детето в този период е полупрозрачна и червеникава. Сърцето работи усилено, което помпи до 29 литра кръв на ден.

trusted-source[31]

19 седмица на бременността на акушерката

На 19-та бременна седмица на бебето бебето значително увеличава размера си и добавя тегло. Тегло около 250 грама, и височина 220 мм. През цялото тяло на бебето растат пух, който покрива и защитава тялото на бебето до края на третия триместър на бременността. Понякога, дори и след раждането на бебето, можете да забележите малък пух по ушите и бузите на бебето.

На 19-та седмица бебето покрива с грес. Това е първородното млечно вещество, което надеждно защитава кожата на бебето от водната среда. Това е много важно, тъй като е трудно да си представим какво ще се случи с бебето, ако кожата му е във водата в продължение на 9 месеца.

През този период плацентата продължава да расте, осигурявайки на детето достатъчно хранене. Формирани основи на молари, така че през този период, майката трябва да яде добре, има повече продукти с калций. Тъй като това се отразява на здравето на бебето. Много учени твърдят, че през този период бебето може да вижда сънища, така че бъдещите майки трябва да бъдат щастливи и спокойни, така че бебето да се чувства удобно.

20 седмица на бременността на акушерката

На 20-ата акушерска седмица на бременността или петия месец теглото на бебето е около 300 грама, а височината е 220-230 мм. По това време бебето вече е образувало кожа и слой от подкожна мазнина. Мастният слой постепенно се увеличава, като им осигурява всички органи. През този период плацентата постепенно се отдалечава от шийката на матката и се издига по-високо. По-големият размер на матката измества вътрешните органи на бъдещата майка. Той силно натиска пикочния мехур и причинява стагнация на урината. Следователно, през този период жената често трябва да посещава тоалетната, дори и да не изпитва такова желание.

Също така, през този период, очакващата се майка започва да усеща сърбежа на кожата и понякога кожата може да стане жълта. Причината за това е повишена екскреция на жлъчната киселина. Ето защо, при първите признаци на пигментация или сърбеж, бременната жена трябва да се обърне към гинеколога. Лекарят ще предпише тестове, които трябва да се лекуват и стабилизират черния дроб.

trusted-source[32]

21 седмица на бременността на акушерката

21 акушерска седмица на бременността се придружава от наддаване на тегло на бъдещата майка, като правило от началото на бременността е +6 кг. Матката расте по размер и променя формата си на яйцеклетки. На 21 седмици теглото на бебето е около 350 грама, а височината е 220-250 мм. Малкото лице на бебето е покрито с малки бръчки и бръчки, но скоро ще бъдат загладени, тъй като количеството подкожна мазнина се увеличава. Детето непрекъснато избутва, докато се движи свободно в матката. Обемът на амниотичната течност в този период е около 500 ml.

На 21 седмица бъдещата майка може да почувства непрекъснат глад поради факта, че детето се развива активно. Има странни хранителни навици. Много бременни жени отбелязват, че през този период ноктите и косата се разрастват силно. И косата може да се появи там, където те не са били там преди, но не се притеснявайте, тъй като тя се причинява от хормони и след раждането всички ще преминат. През този период майката трябва да наблюдава честотата на движенията на детето. Така че, липсата на движения, случайни трепери или обратно активно движение на бебето може да покаже сериозни проблеми. Ето защо трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да разберете дали има някакви заплахи за детето.

22 седмица на бременността на акушерката

22 Седмица на бременността по време на акушерството е времето на активен растеж на бебето. Детето има ясна контур на лицето, носа, устните, дори ресничките. Кожата на бебето все още е набръчкана, но пухът става по-виден. Поради натрупването на мастна тъкан, лицето е закръглено и плода става като новородено бебе.

За бъдеща майка, 22-та седмица на бременността е времето на активно посещение в гинекологията. Тъй като бебето вече е оформено, лекарите имат много проза, за да разкрият патологии или възможни отклонения във функционирането на тялото или функционирането на отделните органи. Тази седмица една жена трябва да направи узи. С помощта на ултразвук, гинеколог може да определи количеството на амниотичната течност и тяхната прозрачност.

Мама и бебето растат, бебето расте по размер и по-голяма, но мама също не изостава, тъй като детето се нуждае от място за растеж. През този период е много важно майката да поддържа правилна, здравословна диета и да упражнява специални упражнения за бременни жени. Това ще ви позволи да се подготвите за раждане и е по-лесно да прехвърлите трудовите си дейности.

23 седмица на бременността

23 акушерска седмица на бременността или с други думи 5.5 месеца чакане на бебето. През този период мозъкът на бебето се развива активно, от втория месец на бременността той е нараснал почти десетократно. През този период майката трябва да е по-на открито, така че бебето ще получи достатъчно кислород. Избягвайте стрес и стрес, тъй като това може да доведе до недостиг на кислород в бебето ви.

Бебето вече е формирало храносмилателната система и стомашно-чревния тракт, всичко това работи. Под кожата все още се натрупва мастна тъкан. Също тази седмица слезката на детето започва да работи, развива кръвни клетки и контролира тяхното качество. Посещението през този месец ви позволява да определите пола на бебето. Тъй като момчето вече е формирало скротум, а момичето има яйчници.

Растежът на бебето на 23-та бременна седмица е около 290 мм, а теглото му е до 500 грама. През този период бебето спи много, но се събужда всеки час. През този период учените записват бърза фаза на сън в бебето.

trusted-source[33]

24 седмица на бременността на акушерката

24 седмица на бременността на акушерката е края на шестия месец. Това е най-приятният и тих период на бременност. Тъй като опасните ранни срокове преминаха, и преди срещата с бебето все още има време.

През този период се образува тялото и тялото на бебето, но бебето все още е много тънко, тъй като мастните запаси започват да се натрупват. Теглото на бебето е около 600 грама, а височината е около 300 мм. Тази седмица бебето ще започне активно да расте и да се възстанови, тъй като тялото му започва да произвежда растежен хормон. На 24-та седмица бебето развива конвулсии и жлебове в мозъка и също така работи система от потни и мастни жлези. Бебето може да чуе, рефлексите се подобряват, той може да различи вкуса на амниотичната течност и да разбере какво има настроението на майката.

Когато детето расте, често чувствате как се движи, реагирайки на звуци и светлина. Бебето все още може да се обърне, като сигнализира с дрънкулки в матката. Въпреки това бъдещата майка се чувства добре. Но през този период могат да започнат проблеми с пикочния мехур, движението на червата, както и главоболие, умора и подуване на краката.

trusted-source[34]

25 седмица на бременността на акушерката

25 Седмица на бременността по акушерство е времето на активен растеж на корема на бъдещата майка. Освен това този период е най-благоприятен в случай на преждевременно раждане. До 25-тата седмица на бременността теглото на една жена се е увеличило с 7-8 кг, а до края на бременността ще се увеличи с 5-6 кг.

През този период бебето активно се движи, теглото му е 700-800 грама, а растежът е 300-340 мм. Ако сложите ухото си срещу корема на майчинството, можете да чуете как сърцето на детето бие, а когато се движи, можете да видите как петата излиза. На 25 седмици матката се увеличава до размера на футболна топка и значително пресира стомаха и диафрагмата. Това е така, защото бременната жена може да се притеснява от киселини в стомаха.

Но 25-та седмица на акушерската бременност е изпълнена със сериозни притеснения. В този момент може да възникне аборт, така че всяка майка да следи внимателно секрециите и усещанията си. След като една жена забеляза петна и болки в корема, трябва спешно да потърсите медицинска помощ. Между другото, 25-та седмица е седмият месец на бременността.

През този период кожата на бебето постепенно се разпространява и бръчките и бръчките изчезват. Всичко това се дължи на факта, че постепенно натрупващите се подкожни мазнини започват активно да изпълняват функциите си. Кожата на бебето вече не е прозрачна, но има ярък, червен цвят. Всичко се дължи на факта, че кожата е напълно импрегнирана с капиляри и кожата все още е тънка.

26 бременност седмица акушерка

На 26-та акушерска седмица на бременността бебето активно се развива и получава сила. Теглото му е около 800 грама, а височината му е около 350 мм. Хлапето вече е развило свой собствен начин на събуждане и сън. Няколко пъти на ден той почива, а през останалото време активно се стреми и се развива.

Бебето вече е формирало всички сетива, но усещането за миризма ще работи само след раждането, така че сега тя все още не е развита. По това време бебето започва да отваря очите си, знае как да различава тъмнината от светлината, реагира на звуците. С остри или силни звуци бебето трепери и след като чуе приятна музика започва да се движи активно.

През този период е много важно за бъдещата майка да яде правилно, прекарва повече време на чист въздух, така че бебето да диша по-добре кислорода. А също така да изключим всички стресови и нервни ситуации, тъй като състоянието на здравето и състоянието на майката засягат бебето.

trusted-source[35]

27 бременност седмица акушерка

27 бременност е период на развитие на бебето на ендокринната система, която контролира производството на хормони. Организмът на детето активно произвежда растежен хормон, който позволява да се регулират процесите на метаболизъм в клетките и да се стимулира растежа на целия организъм и всички органи. Шчитовидката и панкреасът започват активно да работят, които независимо осигуряват нуждите на тялото. Хлапето добре поглъща всички хранителни вещества, които достигат до него чрез плацентата. Следователно бъдещата майка трябва внимателно да следи диетата си.

На 27-та бременна седмица на бебето бебето продължава да се движи активно, тъй като все още има достатъчно място в матката за извършване на движения. Бебето чува, отваря и затваря очи, спи и играе, т.е. Има пълен ден, като майка си. Теглото на бебето през този период е 900-1000 грама, а височината е 340-360 мм. През този период бременната жена трябва да почива повече и да прави приятни неща, тъй като всичко това има благоприятен ефект върху бебето, освен това бебето непременно трябва да говори.

trusted-source[36]

28 бременност седмица на акушерката

28 бременна седмица на акушерката е съпроводена с активен растеж и развитие на бебето. Движенията на детето не са толкова големи и интензивни, тъй като местата в матката стават все по-малки. Но детето все още може да падне и да промени позицията си. Височината на бебето е 380 мм, а теглото му е повече от 1 кг. На 28 седмици с помощта на ултразвук можете да видите колко добре се формират ръцете на бебето, краката са малки.

През този период, и това е два месеца преди раждането, жената може да почувства чувство на безпокойство. Обикновено това се дължи на страха от преждевременно раждане и раждане като цяло. Следователно, бъдещата майка започва внимателно да следи състоянието си и да контролира всички симптоми. Много гинеколози препоръчват на 28-та седмица от бременността да следи отблизо движението на бебето.

На седмия месец, когато носете бебе, една жена може да почувства силна болка в областта на лумбалната област и коленете. Усеща се като болката, която настъпва при радикулит. Може да има и нарушение на седалищния нерв, тъй като разширената матка започва да оказва натиск върху всички органи и системи. Това състояние доставя на бъдещата майка много неудобства, така че гинеколог може да предпише строга почивка на леглото.

29 бременност седмица акушерка

На 29-та акушерска седмица на бременността бебето продължава да расте и майка му започва да изпитва много дискомфорт, поради чести желания да отиде до тоалетната. Също така, една жена може да има стомашни проблеми и запек.

Що се отнася до бебето, което означава, че растежът е почти 400 мм, а теглото е около 1 кг 200 грама. Поради телесните мазнини детето може да регулира и поддържа температурата на тялото си. Имунната система работи перфектно, което благодарение на плацентата предпазва бебето от външни инфекции и бактерии. Бебето напълно е формирало млечните зъби, но всички са в венците.

29 седмица на бременността на акушерката е осмият предпоследният месец на бременността. Бъдещата майка може да претърпи остри промени в налягането и може да се появи подпухналост. Запушването се дължи на факта, че бъбреците нямат време да премахнат цялата течност, която майката пие, така че трябва да намалите сумата. През този период се препоръчва да се откаже от активния сексуален живот, тъй като това може да причини плацентарно разрушаване и появата на кърваво изливане и в резултат на това - раждане.

trusted-source[37], [38]

30 седмица за бременност

30 Седмица на бременността по акушерство е времето на чести посещения при консултация с жена. Жената трябва да отиде при гинеколога най-малко веднъж седмично. Движенията на бременната стават гладки, тъй като теглото, натрупано върху гръбначния стълб и краката, е натискащо. Необходимо е внимателно да следите позата и леко да ставате от леглото, от началото на преврата на ваша страна, а после да ставате.

Растежът на бебето на 30 седмици е 400 мм, а теглото е 1300 грама. Бебето има начин на живот, който може да се различава от майка си. Така че, когато майката отива да спи, бебето може активно да се блъсне и да се движи. През този период детето изисква много внимание, необходимо е да говорите с него и да се отпуснете под приятна музика.

На 30-та акушерска седмица на бременността една жена започва да се чувства кратка и не е редовна контракция. Това се дължи на силен стрес на матката, което е да се отпуснете, трябва леко да масажирате стомаха. Що се отнася до екскрементите в този период, те се увеличават по обем. Ако има секреция в кръвта, това означава отделяне на плацентата, затова е спешно да потърсите медицинска помощ.

trusted-source[39]

31 бременност седмица акушерка

31 акушерска седмица на бременността - период на остра кулинарна лудост. Една жена е готова да яде всичко наведнъж и солена, кисела и сладка, също постоянно жадува. Лекарите обаче силно препоръчват да се държат в ръка, особено по отношение на течността, тъй като това е причината за изтичането.

На 31 седмици теглото на бебето е 1500 грама, а дължината от короната до кокалчето е 410-420 мм. През този период бебето развива мозък много бързо, бебето вече разграничава гласовете и звуците. Зрението постепенно се развива, но много по-лошо от слуха.

През този период костите на таза започват да се отклоняват от жената, това се осигурява от тялото, за да се улесни процеса на раждане. Костите стават по-еластични поради специалния женски хормон - релаксин. Но този хормон има своите недостатъци, защото, поради разнопосочни кости, бременната жена придобива походка на патица. Състоянието на бременната жена през този период е стабилно, жената и нейното тяло продължават да се подготвят за среща с бебето.

На 31-та седмица една жена може да получи болка в долната част на корема, болка в гърба и необичайно отделяне. В случай на такива симптоми е необходимо незабавно да се обадите на линейка, тъй като има много голяма вероятност за преждевременно раждане. За да се избегне раждаемостта, една жена се поставя на "опазване". Затова на 31-та седмица е необходимо да се подготви всичко, от което се нуждае бъдещата майка в болницата.

32 бременност седмица акушерка

32 Седмична седмица на бременността - това е почти окончателният ход за майката и детето. През този период е много важно да говорите с бебето, да му кажете как го обичате и да чакате, тъй като тази информация ще бъде отложена завинаги от бебето. Що се отнася до размера на бебето, растежът е около 420 мм, а теглото е 1700 грама. Сега работата на женското тяло и бебето е напълно синхронизирана и се работи, за да се гарантира, че бъдещата майка има мляко за храненето на бебето. За тези цели надбъбречните жлези започват да произвеждат хормон, който стимулира производството на мляко.

На 32-та седмица една жена може да забележи на тялото си рулото, което се е появило поради хормонално изпръскване. По това време и бебето започва да расте коса, но вместо оръдия, истински косми. Бъдещата майка е трудно да се движи и движенията и ударите на бебето причиняват дискомфорт и дискомфорт. Коремът нарасна много и отвори долните ребра.

Много жени през този период започват да се оплакват от болка от запек и подуване, което буквално се спука. За да спрете болката, трябва да изключите от диетата си всичко, което може да причини образуването на газове и ферментация. Но категорично е забранено да се използват лаксативи, тъй като такива лекарства могат да предизвикат преждевременно раждане. Жената трябва да почива повече и да носи специална защитна превръзка, която поддържа стомаха и облекчава натоварването от гръбначния стълб.

trusted-source[40]

33 бременност седмица акушерка

33 Акушерска седмица - времето, когато бебето започва да се подготвя за раждане. По правило през този период детето се спуска към шийката на матката и се придържа към него. Растежът на бебето през този период е 430 мм, а теглото му е около 2 килограма. От тази седмица детето отново прави скок, започва да се възстановява. Всичко това е необходимо, за да може бебето да спечели необходимото тегло преди раждането.

Що се отнася до майката, на 33 седмици жената се чувства неудобно, когато лежи. И всичко това, поради факта, че стомаха пресича диафрагмата и белите дробове и не позволява нормално да диша и също така спира движението. Ето защо се препоръчва да почивате в седнало положение. Укрепване на желанието за тоалетна, така че през нощта, майка ми може да отиде от 5 до 10 пъти в тоалетната.

Тази седмица жените започват да се притесняват от болки в гърба, тъй като гръбначният стълб е силно зареден поради допълнителното тегло. За да улесни състоянието на бъдещата майка, гинеколог може да предпише лекарства или превантивна гимнастика преди лягане. Дори тази седмица майката и бебето имат последното преди раждането на узи.

34 седмица на бременността на акушерката

На 34-та бременна седмица на бременността лицето на бебето стана гладко и променя цвета си от червено до розово. Това се случи поради повишаване на подкожната мастна тъкан. От тази седмица до бебето бебето е ограничено в движение. Бебето се е разраснало толкова много, че може само да движи дръжките и краката. Активните движения на бебето се наблюдават, като правило, 1-2 в рамките на 10 минути.

Размерите на детето тази седмица са се увеличили, теглото му - 2 кг 200 грама, при ръст от 450-470 мм. Бебето продължава да укрепва костите, така че майката трябва да се погрижи, че в диетата си има достатъчно храни с високо съдържание на фосфор и калций. Но не се препоръчва да приемате лекарствата с калций, тъй като това може да доведе до бързо осификация на бебето и да причини много проблеми както за майката, така и за бебето.

Ако на 34 седмици една жена забелязва, че при нейното заустване, което прилича на млечница или зацапване, е необходима спешна медицинска помощ. Тъй като бременната жена може да има вагинална кандидоза. Но освобождаването от кръв е симптом на плацентата. При нормална бременност, екскретите в този период трябва да бъдат еднакви, не изобилни и без мирис.

trusted-source[41]

35 седмица на бременността на акушерката

35 акушерска седмица на бременността е края на 8 месеца. Няколко седмици и майка и бебето ще могат да се срещнат. Размерът на бебето през този период е 470-490 мм, а теглото му е 2,5 кг. Детето изглежда като дете. Очите и косата вече са оцветени, а под кожата все още се образува мазнина, така че бузите и лицето са закръглени.

В предпоследната седмица на бременността жена набива от 10 до 15 килограма. Всичко това засяга благосъстоянието на бременната жена. Трудно е да се обличаш, трудно е да си легнеш, дори е болезнено да дишаш. В допълнение, гърбът е постоянно подут и поради седнало положение кръвообращението в крайниците може да бъде нарушено. Следователно всеки час трябва да се движите, да ходите малко и да правите кръгово движение с таза.

Особено внимание трябва да се обърне на секрециите в този период, тъй като е пренатален. Те трябва да бъдат чисти и без мирис. Ако бъдещата майка все още продължава да прави секс, значи си струва да спрем. Тъй като сексуалните връзки могат да причинят травма на раждането, вагиналната инфекция или преждевременното раждане.

36 бременност седмица акушерка

На 36-та седмица на бременността бебето намалява двигателната си активност. Това се дължи на факта, че тялото на детето, както и тялото на бъдещата майка се готви за финала. Детето вече е заело позицията, в която ще се роди. Теглото на бебето през този период е повече от 2,5 кг, а растежът е почти 500 мм. Моля, обърнете внимание, че след 36-та акушерска седмица на бременността бебето официално се счита за пълноправно.

На 36-та седмица майката постоянно може да усеща леки съкращения. Но не го плашете, защото рождените белези ще са дълги и болезнени. Коремът с бебето започва да пада, което увеличава вече силния натиск върху пикочния мехур. Сега майка ми още по-често се придвижва към тоалетната, защото искам не само "за малката".

Ако говорим за секрети в този период, тогава щепселът на лигавицата може да излезе, което сигурно блокира входа на влагалището в началото на бременността. Поради това, секрециите стават изобилни, придобиват розов лигавичен цвят. Цервикалът става по-мек и леко се отваря.

37 седмица на бременността на акушерката

37 Седмицата на бременността по време на акушерството е времето, когато може да започне работа по всяко време. Според статистиката, бебетата се раждат от 37 до 42 бременни седмици на бременността и това се счита за норма. Така че преди 42 седмици се раждат момичета, по-късно - момчета. Ако чувствате редовни болезнени контракции и вече сте преминали амниотична течност, незабавно отидете в болницата, тъй като бебето е готово да се появи.

Теглото на бебето през този период е почти 3 килограма, а растежът е повече от половин метър. Лицето на лицето е напълно оформено, бузите са закръглени, ушите са оформени, ръцете и краката са тромави, но кожата все още е розова на цвят. Детето продължава да се развива и обработва получената информация. Сънят е разделен на пасивна и активна фаза.

Когато бебето се възстанови, майка ми също получи тегло. До 37-та седмица теглото на майката вече се е увеличило с 15-17 килограма. Много жени може да имат храносмилателни проблеми, както и гадене и повръщане, диария. Всичко това подсказва, че женското тяло се опитва да се отърве от шлаката и се готви за предстоящото натоварване по време на раждане. Може да има болка, която е свързана с факта, че бебето се натиска върху чатала. Болката в гърба се влошава. Много внимателно е необходимо да се наблюдават секрециите, така че ако станат розови и лигави, лигавицата е изчезнала, което означава, че матката започва да се отваря. Незабавно се обадете на линейка, защото сте започнали да раждате.

trusted-source[42], [43]

38 бременност седмица акушерка

Бъдещата майка е в чакащо състояние, тъй като доставката може да започне по всяко време. Така че, според статистиката, само 10% от жените, които раждат не за първи път, могат да понасят бебето. Жените, които раждат за пръв път, трябва да различават признаците на наближаващите раждания.

За разлика от майка, детето продължава да се натоварва и да расте. Така че теглото на бебето е от 3100 до 3200 грама, а растежът е повече от 500 мм. Детето изучава света в корема на майка си, така че трябва да поговорите с него и да му кажете колко го очаквате.

На 38-та седмица на акушерката стомахът на майка ми потъна, натоварването от диафрагмата наляво, стана по-лесно да диша. Но в същото време натоварването на долната част на гърба се увеличава и болките в перинеума постоянно възникват. Ако има болезнени контракции, трябва незабавно да отидете в болницата. Също така тази седмица броят на екскрементите се увеличава. Причината за това - излизане от слизестата щепсела, която надеждно затвори матката от първите седмици от бременността.

39 седмица на бременността в акушерството

На 39-та бременна седмица на бременността бебето може да се роди и се счита за норма. Обърнете внимание, ако теглото на майката се увеличи с 10-15 килограма, тогава жената има едно дете, а ако е 20 или повече, майката ще има близнаци или дори трикратно бебета.

Растежът на бебето в този период е около 52 сантиметра, с тегло 3400 грама. Бебето имаше красива глава, а зрението му се подобряваше. Детето вече може да фокусира външния вид и да реагира на движението. Бебето е в стръмно положение, тъй като местата в корема на майката са много малки, така че коленете на бебето се притискат към брадичката (тази позиция се нарича позицията на ембриона). Но в този период има редица опасности. Така че пъпната връв, която захранва хранителните вещества в тялото на бебето от майката, може да се увие около врата и да се превърне в сериозен проблем по време на раждане.

На 39 седмици, една жена дори по-често отива в тоалетната, защото е последният месец на бременността на пикочния мехур е най-силен натиск. Тялото на майката се подготвя за раждане, матката започва да се разгъва, омекотява и свива. Ако една жена започне болезнени контракции, тогава трябва незабавно да отидете в болницата, тъй като това е началото на раждането.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48]

40 седмица на бременността на акушерката

40 Седмица на бременността на акушерството е една от последните седмици на раждане на бебе. Следователно, бъдещата майка трябва да е готова за това, че раждането може да започне във всеки един момент. Растежът на бебето през този период, около 530 мм, и тегло 3400-3600 грама. При детето мастният слой е перфектно разработен, затова кожата изглежда еластична, розова и суха. На черепа на бебето се образува фонтан, т.е. Разликата между костите на черепа, покрита с кожа. Пролетта е необходима, за да може бебето да преживее раждането по-лесно. След раждането фланеанелът на главата на бебето позволява на мозъка да расте по-бързо.

Ако една жена има контракции, които траят не повече от минута, а интервалът между тях е 5 минути - това е знак за раждане. През този период жената започва изобилно освобождаване и това е нормално, тъй като това е сигнал на тялото, че е готов за раждане. Ако разпределението е изобилно, тогава тече амниотичната течност на жената. Но ако изхвърлянето се свива, жълто или зелено и придружено от сърбеж, жената незабавно трябва да потърси медицинска помощ.

trusted-source[49]

41 седмица на бременността на акушерката

На 41-та седмица на бременността теглото на бебето е повече от 3500 грама, с височина около 55 сантиметра. Бебето продължава да расте ноктите и косата. Бебето има активно черво, така че започва да се образува мекониум. Мекониумът излиза веднага след раждането на бебето, но в някои случаи може да излезе преди появата на бебето, тогава бебето ще се роди зелено. Но не се уплаши, бебето е наред, просто е изцапано в мекониум.

Раждането на детето е много близко и може да започне във всеки един момент, поради което майката трябва да следи отблизо здравословното си състояние. Ако изборът е станал по-рязко, а те са придобили леко розов цвят на лигавицата, а след това е знак, че слуз щепсел излезе и скоро ще се отклони околоплодната течност, което означава, че на труда ще започне. За да се гарантира, че доставката не е изненадана, бъдещата майка трябва да подготви всичко необходимо в дома на майчинството и е желателно предварително да реши къде и кой ще приеме доставката.

Акушерските седмици на бременността са възможност за наблюдение и наблюдение на процеса на бременност. За една жена това е чудесна възможност да научите всичко за това, как се развива бебето й. За акушерските гинеколози седмиците на бременността са възможност да се контролира процесът на бременност и в случай на патологии или други опасни ситуации да се намери решение навреме.

trusted-source[50]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.