^
A
A
A

Стареене и фотографиране

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Тя се казва, че модата за тен предадена парижки легендарната Коко Шанел, когато се върна от круиз по Средиземно море, е бил поразен от бледо парижки красоти бронза тен. Скоро капризна мода направи завой на 180 °, а дамите не напускат дома си без шапки с широка периферия, дълги ръкавици и воали, отидете на плаж, където отначало плахо, а след това по-смело оголвайки телата им, замествайки горещите лъчи на слънцето.

Според друга теория, модата за тен се появява, когато бледа кожа започва да се свързва с упорита работа в затворени помещения на фабрики и заводи, а тенът се превърна в привилегия на тези, които могат да си позволят да прекарват много време на открито, релаксиращи и спортуване. Каквото и да е, в почти всички европейски страни и в Америка, тен се е превърнала в символ на здраве и активен начин на живот, и толкова много хора, особено в ранна възраст, лежеше под палещите лъчи на слънцето, за да изгори и замаян, опитвайки се да го получите.

В Америка поколението, което толкова активно се сприятелява със слънцето, е поколение от хора, родени по време на следвоенния бум през 40-те и 50-те години, или от бейби бум. Годините минавали, и лекарите започнаха да забележите, че стареенето на кожата при родените в следвоенния бум на има свои собствени характеристики - остри бръчки, грапавост, кожата грапавост, пигментация петна, наличието на зони на уплътнени и люспест кожата клонки разширени съдове в бузите. Тези промени се срещат само в райони, изложени на силна слънчева радиация, а в областта, обикновено са защитени от слънцето (например, в долната част на корема на вътрешната част на бедрата и т.н.), на кожата, обикновено изглежда много по-добре. Необходимо е внимателно проучване преди лекарите да стигнат до единодушно заключение - не възраст, но слънчевата радиация е отговорна за появата на тези признаци. Както се оказа, UV лъчението, макар и да няма такива унищожителни ефекти като йонизиращото лъчение, все пак има достатъчно енергия, за да причини увреждане на ДНК и други кожни молекули.

Сега, следните признаци на увреждане на кожата от слънцето или фото-оцветяване:

  • бръчки, появяващи се в областта на колагеновото увреждане;
  • неравна кожа, настъпваща в области на натрупване на атипичен еластин (соелова еластоза);
  • суха кожа;
  • разширяване на повърхностните съдове (телеангиектазия);
  • пигментни петна (слънчево лентие);
  • актинична или слънчева, кератоза (петна от червеникава кондензирана, люспеста кожа).

Най-често се наблюдава фоточувствителност при хора с лека кожа на възраст над 50 години, както при хора със сладка кожа, които се появяват по-рядко. Концепцията за фототерапия е революционизирала козметологията. Преди това, учените смятат, че застаряването на населението не може да бъде предотвратено, или подмладяване на кожата остарял и че всички опити да се създаде средство за изглаждане на бръчките и възстановяване на кожата младежки блясък, обречен на неуспех. Оказа се, че кожата, повредена от слънцето, поддържа запас от жизненост, която може да бъде събудена. Сега са разработени редица инструменти и методи, които могат частично да премахнат признаците на фоточувствителност. Въпреки че те се рекламират като средство за "бръчки" или "стареене", трябва да се разбира, че в този случай не става дума за истинската подмладяване, но "лечение" (или по-точно - на възстановяването на) кожа увредена от слънцето.

Досега е натрупана богата информация за отрицателния ефект от ултравиолетовото действие върху кожата. Ултравиолетовият спектър се представя от три групи лъчи.

  • Ултравиолетови лъчи С (UVC, къси UV, далечни UV) лъчи с най-къса дължина на вълната (100-280 nm). Те имат най-вредно въздействие върху човешкото тяло. Влиянието им обаче е минимално, тъй като те се адсорбират от озоновия слой и практически не достигат земната повърхност
  • Ултравиолетовите лъчи В (UVB, средна UV) са лъчи със среден диапазон на дължината на вълната (280-320 nm). Те увреждат кожата възможно най-много, но ефектът им значително се отслабва от облачността, а проникването се забавя от облеклото и обикновените прозоречни стъкла. Адсорбцията и дисперсията на UVB в атмосферата се наблюдава, когато слънцето е ниско в близост до хоризонта (рано сутрин и късно вечер), на високи географски ширини, а също и през зимата.

Най-малката абсорбция и дисперсия на тези лъчи се наблюдава на половин ден, на ниски географски ширини и през лятото.

  • Ултравиолетовата светлина А (UVA, дълго UV, близо UV, черна светлина) - лъчите с най-големите дължини на вълните индикатори (320-400 нм) от увреждащото действие на UVA 1000 пъти по-слаб от UVB. Въпреки това, те са много по-добре, за да достигне до повърхността на земята, както и влизането им не зависи от времето на деня, ширина и време на годината. Известно е, че тези лъчи не се задържат от озоновия слой, дрехите не се оцветяват през облаците. Ето защо много модерни сгради използват оцветено стъкло, което е не само определена архитектура и естетическо решение, но и защита срещу UVA.

Източникът на ултравиолетова радиация е не само слънцето, но и соларните лампи. Смята се, че малка част от ултравиолетовата лампа може да произвежда газоразрядни лампи. По отношение на флуоресцентни лампи ихалогенни лампи, телевизионни екрани и компютърни екрани, те не са източници на ултравиолетова радиация. Важно е да запомните, че бял пясък, сняг, вода отразяват до 85% от слънчевата радиация. Ето защо, пребивавайки на плажа или в планината, човек получава почти двойно повече енергия поради отражение и разсейване на лъчите.

Ултравиолетовите лъчи А и В се различават по дълбочината на проникване в кожата - тя е пряко пропорционална на дължината на вълната. Известно е, че 90% от UVB блокиран роговия слой, докато UVA може да проникне в по-дълбоките слоеве на епидермиса и повече от 50% от тях биха могли да влязат в папиларен и ретикуларни дермата. Поради тази причина, когато лъчите Б са изложени, епидермисът се променя и когато се повлияват лъчите А, структурните промени в основното вещество на дермата, нейните влакнести структури, микроциркулационното легло и елементите на клетката.

Механизмите на действие на ултравиолетовите лъчи върху кожата и последствията от тях са подробно проучени. Известно е, че UVC имат подчертан мутагенен ефект. UVB причинява слънчево изгаряне, отчасти слънцезащитен. Основната отрицателна последица от UVB е доказаната канцерогенеза, която се индуцира поради клетъчни мутации. Ултравиолетови лъчи Причинява пигментация на кожата, т.е. Слънчев тен. Тези лъчи са най-малко еритеметогенни, поради което този спектър от ултравиолетови лъчения е представен в лампите на солариуми. UVA и UVB, защото канцерогенеза, известно е, усилващ ефект срещу лъчи греди Б. Някои изследователи смятат, че лъчите и играят важна роля в развитието на меланом от лъчите на Б. Във връзка с това е необходимо да се подчертае значението на прилагането на слънцезащитен крем означава от действието на лъчите А и В едновременно.

Комбинираният ефект на действие върху кожата на ултравиолетови лъчи включва редица морфологични промени. Известно е, да повлияе пролиферация и диференциация на кератиноцити, фибробласти, меланоцити (стимулация промяна на клетъчни елементи, увредена ДНК ремонт). Той се оказа, че комбинираният ефект от лъчи А и В ще доведе до редица сериозни нарушения на местната имунната наблюдение. По-специално, профила брой поколение immunosupressivngh цитокини в кожата (например, IL-10), намаляване на естествени килърни лимфоцити, които участват в елиминирането на туморни клетки, появата на CD8-лимфоцити, стимулиране на апоптоза Лангерхансови клетки, индуциране на епидермален транс tsisizomerizatsii уроканова киселина (ендогенен компонент кредитирани имуносупресивен ефект). В допълнение, UVA са основната причина за развитието на фоточувствителността. Повечето от дерматози, свързани с вродени или придобити повишена чувствителност към ултравиолетова, възникнат или утежнени от излагане на дълга дължина на вълната на спектъра е. Тези дерматози включват фотоалергични реакции, порфирия, слънчева уртикария, лупус еритематозус, ксеродерма пигментозум и други заболявания.

Трябва да се подчертае, че ултравиолетовите лъчи А са свързани с процеса на стареене на кожата на гръбначния стълб ryznovidn - фотостареене. Характеризира се с някои морфологични прояви, различни от биологичното стареене. Под действието на UVA в епидермиса възниква неравномерно уплътняване на роговия слой и епидермиса обикновено поради неравномерното ускорение на базални кератиноцити пролиферация и нарушения на кератинизацията процеси. Се развива дисплазия на кератиноцитите. Дермисът е оформена хронично възпаление, влакнести структури са разрушени, особено еластични влакна (хомогенизиране, сгъстяване, усукване и фрагментиране на еластични влакна, намаляване на техния диаметър и брой - "слънчева еластоза"), има сериозни промени малокалибрени съдове. Последно допълнителни води до преструктуриране на малките кръвоносни съдове и образуване на телангиектазии

Известно е, че продължителното излагане на UVA, например прекомерната употреба на солариуми, предизвиква структурни промени в кожата, подобни на продължителното излагане на слънце. Подходящо е да се подчертае значението на дозираната употреба на солариуми.

Изключва остър и хроничен ултравиолетов ефект, предизвиквайки различни клинични прояви.

Клиничните признаци на остра ултравиолетова експозиция включват слънчево изгаряне и пигментация на кожата. Слънчево изгаряне е прост дерматит и се проявява чрез еритема и едем (1-ва степен) или еритема и образуването на мехури (втора степен). Изгарянето от трета степен е изключително рядко, главно при кърмачета, и е придружено от топлинен удар. Смята се, че наличието на слънчево изгаряне първа степен е възможно, ако човек в рамките на 24 часа получи 4 минимална доза еритема, и 2-ра степен - 8. Пигментация или тен, има незабавен и забавено. Instant потъмняване на кожата се появява в рамките на няколко минути след излагане на слънце и се свързва с photooxidized вече синтезиран меланин и неговото бързо преразпределение на дендритите на меланоцити и освен това, в епидермалните клетки. Забавената пигментация настъпва след 48-72 часа и се свързва с активен меланинов синтез в меланозомите, увеличаване на броя на меланоцитите и активиране на синтетични процеси в преди това неактивни меланоцити. Тези промени са отражение на защитните свойства на кожата в отговор на ултравиолетовото лъчение. Забавената пигментация може да се обясни и с образуването на вторична пост-възпалителна пигментация в резултат на прост дерматит или изгаряне.

Клинични признаци на хронична експозиция на ултравиолетова радиация са: изменения на съдовете, пигментация заболявания, novobrazovaniya кожата, промени в тургора, еластичност, модел на кожата. Съдови промени в резултат на хронична експозиция ултравиолетовото облъчване представени устойчиви дифузно зачервяване, образуване на телеангиектазии, екхимоза в области, най-изложени на облъчване (лице, ръце, теменна и тилна област, в задната част на врата и т.н.). Нарушения на пигментацията се проявява под формата на лунички, слънчеви лунички, dyschromia, hronicheskiskogo идиопатична гутатен gipomelanoza и poykilodermii. Този комплекс от клинични прояви, заедно с признаците на фоточувствителност, е наречен в английската езикова литература "слънчева повредена кожа" ("слънчева повредена кожа"). Прекомерното UFD най-често се свързва с развитието на кожни тумори, като например актинична кератоза, базиома, сквамозноклетъчен карцином, меланом.

Промените в гръбначния стълб, еластичността и кожуха са основата за фоточувствията. Клинично, фотостареене на кожата изглежда суха, грубата му, подчерта модел на кожата, намалява тургор и еластичност на кожата. Последствията от тези промени са плитки повърхностни и дълбоки бръчки. В допълнение, когато фотостареене отбележи жълтеникав оттенък на кожата, dyschromia, лунички, телангиектазии, себорейни кератози комедонът старчески на. Прави впечатление, че сложните промени в кожата, свързани с хронична експозиция Юви е добре описани в дерматологията в началото на миналия век (например, "кожата на морските лица", "кожни селяни", "ромбовиден врата атрофия», Фавр-Racouchot болест и т.н.). ,

При оценяване на естеството на промените в кожата, свързани с възрастта, е важно да се вземе предвид видът на стареенето. Морфологичните и клиничните признаци на фоточувствителността имат своя собствена характерна картина, която се различава от тази при други видове стареене.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.