^
A
A
A

Хормони и кожа

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Хормоните играят важна роля във физиологията на кожата, така че нарушаването на хормоналния баланс незабавно засяга неговото състояние. Например, дисбалансът на хормоните на щитовидната жлеза може да доведе до прекомерна сухота на кожата. Намаляването на нивото на половите хормони при менопаузата води до по-бързо стареене на кожата, увеличаване на растежа на косата по лицето и тялото.

С излишък от естрогени може да се увеличи пигментацията на кожата и да се появят тъмни петна. Мъжки полови хормони (андрогени) причина атрофия на хормон-зависими космените фоликули на главата, което води до загуба на коса и стимулира секреция на себум, което е важен фактор за патогенезата на мазна себорея и акне. Активно проучете ефекта върху кожата на хормона на растежа и дори опитайте да го използвате, за да подмладите цялото тяло на възрастните хора.

На практика няма хормон, който да не повлиява на кожата, така че хормоните могат да бъдат мощно средство за засягане на кожата. Но в козметологията, употребата на хормони (както и други вещества със системно действие) е забранена. Поради това популярността на веществата, които, когато се прилагат върху кожата, могат да имат ефект, подобен на ефекта на хормона (това е очевидният ефект, а не молекулния механизъм на действие) е толкова голям. По своята структура това вещество може да прилича на молекула на хормона (въпреки че това сходство е понякога много отдалечено). Такива съединения включват, например, фитоестрогени - най-популярната група от козметични "хормонални заместители", получени от растения. Фитоестрогените ще бъдат посветени на отделен раздел на сайта.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.