^
A
A
A

Съюз на козметологията и науката

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

За разлика от вътрешните органи, които функционират в комфортни условия на постоянна влажност, температура и химичен състав на средата, съществено отсъствие на вредни фактори, механични въздействия и други неудобства, кожата е на границата на два свята: удобен, топъл и тих вътрешен свят на тялото и непрекъснато се променя, пълен с опасности от външния свят. Заемащ стратегическа позиция, кожата трябва да бъде не само защитник на всички други органи, но и чувствителен сензор, който реагира на най-малките промени в двете външни и вътрешни условия.

Като признание за опасността и реакцията към него, участват както централните механизми (мозъчни, зрителни, слухови, обонятелни анализатори), така и множество местни станции за наблюдение в тъканите и органите. И къде другаде би могъл да бъде най-важните постове, но на границата с един враждебен свят, който е в кожата, и разбира се, след това кожата се възприема аларма, тя просто се задължава да изпраща информация към централен команден пост, защото това е напълно възможно, опасността заплашва целия организъм. Ако ръката ни случайно докосва остър предмет ние otdernem своя рефлекс, защото рецепторите за болка, намиращи се в кожата ни, признава опасността, преди да сме наясно с това в ума си, и той ще изпрати команда към мускулите преди да имаме време да мисля за това. Мнозина се страхуват от насекоми, но дори и тези, които не се страхуват от тях, незабавно да зададете бръмбар с ръка и усети гъделичкане краката му, защото сензорните нерви се намират в кожата, като я е изпратил сигнал до мозъка. По този начин няма съмнение, че кожата и мозъкът, най-малкото чрез чувствителните и моторните нерви, са тясно свързани помежду си.

Логиката предполага, че подобни взаимоотношения трябва да съществуват между мозъка и другите места за защита на кожата. Клетките на имунната система се активират в отговор на проникването на патоген или злокачествена дегенерация на клетките на кожата и меланоцити следи, така че кожата не е бил повреден от UV радиация и кератиноцити, които основно се състои кожата някак информира мозъка за че те са засегнати от вредни фактори. И напротив, ако сигналът за опасност дойде до централните точки (визуални или слухови анализатори, мозъкът), той трябва да бъде изпратен до кожата, за да се подготви за защита.

Така че тялото има набор от различни адаптации, с помощта на които тя забелязва промени във външната среда и се адаптира към тях. Тъй като организмът е едно цяло, всички структури, отговорни за реагиране на външни промени и за адаптиране към тях, трябва да бъдат тясно взаимосвързани. Изследванията през последните години, принуждавайки учени са все по-убедени, че е начина по който е - кожата е не само бариера между вътрешната и външна среда, но също така и "лицето" на организма, своя прозорец към външния свят и активно взаимодейства с почти всички системи на тялото и самият е под тяхното влияние. И това означава, че е възможно ефективно да се решават кожни проблеми само като се вземат предвид връзките й с всички други органи, включително и с мозъка, с психиката или, ако желаете, с душата на клиента.

Такъв подход, който е естествен и единствен възможен за източните лекари, все още е чужд на западните лекари. Така се случи, че на Запад се прилага друг принцип за лечение на болести, когато организмът се разделя на органи и системи от органи, като всяка система от органи се обработва от тесен специалист. На Запад лекарите се опитват да разградят болестта в отделни симптоми, с които след това се борят. На изток тя е традиционно прие т.нар холистичен (т.е. Интегриран) подход към болестта, когато лекарят не е толкова важно, колкото и тя се проявява болестта, най-важното е, че болестта е, и вие трябва да намерите начин да се въвеждат в тялото върне към нормалното. Следователно, лекарят анализира вредните ефекти, на които тялото е изложено, определя дали има дефицит (или излишък) от жизненоважни вещества, какво е състоянието на ума на пациента и много други фактори. След като идентифицира възможните причини за дисбаланс, лекарят ги елиминира и след това прилага методи, насочени към активиране на собствените си защитни и възстановителни сили на тялото. Това означава, че ако един западен лекар се стреми да излекува определена болест (дори ако лечението води до увреждане на други органи), ориенталският лекар вижда своята задача да възстанови здравето. Не е известно дали холистичните принципи скоро ще дойдат в традиционната медицина (лекарите са изключително консервативни), но нищо не им пречи да бъдат приложени в козметичната практика.

Традиционният подход в козметологията е подобен на традиционния подход в медицината. Има проблем - това означава, че трябва да бъде премахнато. Например, ако кожата е суха, тя трябва да бъде намазана с мазнина, така че да запази влагата (дори ако тя не е мазнината, която кожата се нуждае). Ако кожата има бръчки, трябва да ги изгладим (на всяка цена). Ако има пигментни петна, трябва да се използват избелващи агенти (дори и да са токсични). "и има възпаление, е необходимо да се приложи антимикробна и противовъзпалителна родство (дори ако те имат странични ефекти).

Приближавайки всеки козметичен дефект с холистични позиции, казваме сто - има проблем, тогава нещо в кожата се обърка, по някаква причина нейните механизми на защита и адаптация са се провалили. Нашата задача е да анализираме факторите, които могат да имат вредни ефекти върху кожата и, ако е възможно, да ги премахнат. И трябва да сме подготвени за факта, че търсенето на тези фактори може да ни доведе до проблеми в храносмилателната система или в тайните дълбини на психиката. За разлика от методите, насочени към елиминиране на отделните симптоми, методите на холистичната медицина не осигуряват бързо решение на проблема. Но те не само премахват козметичния дефект, но и възстановяват хармонията между кожата и тялото.

Съвременната наука ни предоставя достатъчно факти, за да разберем как функционират защитните системи на кожата и как те са свързани с други системи на тялото. Важно е, че кожата, както и на други органи и тъкани, е в състояние да реагира на опасност, не само за да се предпазят от него и да се адаптират към него, но и за да се излекува, премахване на вредите, причинени от вредните фактори. През целия живот съществуват два процеса едновременно - натрупването на щети, причинени от агресивна външна среда и отстраняването им (ремонт и регенериране). Особено ярко възможностите на вътрешната лечебна сила на тялото показват плацебо ефекта, когато възстановяването идва поради твърда вяра, болезнена в лечебната сила на новото лекарство. И при получаване на информация за това как уникалния механизъм за възстановяване и самолечение на кожата, и как адаптирането към вредни въздействия, както и че е причина за провал в този съвършен механизъм, изглежда по-разумни средства за лек ефект върху кожата в ръцете на козметици.

Сега стана ясно, че провеждането на интензивни козметични процедури, без оглед на общото състояние на кожата и тялото може да доведе до много тежки последствия. За разлика от тях внимателно прилагане на общи процедури (заедно с методи за локални ефекти върху кожата) на няколко пъти да допринесат за увеличаване на ефекта от местната експозиция. Сегашното ниво на познания позволено да "отвори отново" такива изпитани от времето методи за възстановяване на масаж хармония на тялото (ръчен и вакуум), акупресура, калолечение, водолечение, ароматерапия, билкови лекарства и така нататък, като се усъвършенстваме техниката си и да подобри капацитета си и да разработи напълно нови методи на сложно въздействие, насочени в крайна сметка към възстановяването на здравето. Така че, в стремежа си да спаси и възстановяване на красотата на тялото, козметология все по-близо до идеала за холистична медицина - възстановяване на здравето и хармонията чрез активиране на вътрешния лечебна сила, силите на природата.

Козметологията и научният съюз ще бъдат перфектни, ако козметиката няма партньор, който да я придружава от незапомнени времена - търговия. Поради факта, че козметиката е стока, почти цялата информация за нея, достъпна за потребителя, е изобилно ароматизирана с рекламата. Да, козметичното производство сега използва интензивно познанията за кожата, получени в резултат на сериозни научни изследвания. Да, много козметични съставки са наистина способни да променят кожата по-добре, забавяйки стареенето й, предпазвайки я от увреждане. Да, има козметика, която наистина действа както е посочено в анотацията. Но в същото време има много козметични средства, които купуват, които купувачът придобива първите илюзии и надежди, а в най-добрия случай разочарования и в най-лошия - нови проблеми.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.