^
A
A
A

За първи път,

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 29.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

17 June 2016, 10:00

В Швеция се провежда редовно преброяване на населението от повече от 250 години, а според последните данни мъжкото население неотдавна надхвърля броя на жените. Учените отбелязват, че подобна ситуация се наблюдава и в други страни, по-специално в Норвегия, Швейцария и др.

В западните страни, жените винаги са били повече от броя на мъжете, но през 2015 г. Ситуацията започна да се променя - докато в Швеция документирано, че мъжете надвишава броя на жените от 277 души, а през годината разликата се е увеличил до 12 хиляди души, и учените смятат, че броят на хората ще допълнително увеличение.

В европейските региони момчетата се раждат средно с 5 повече от момичетата, но поради голямата продължителност на живота сред жените, красивата половина на човечеството е числено по-голяма от мъжете. Експертите могат да обяснят настоящата ситуация по две причини: мъжете ще живеят по-дълго и масовото приток на бежанци е предимно млади мъже от Африка и страните от Близкия изток. Само в Швеция през последните и настоящите години повече от 30 000 подрастващи, които станаха сираци, получиха убежище.

Но, както споменахме, не само в Швеция има тенденция да се увеличава броят на мъжете. Например в Норвегия ситуацията се е променила още по-рано, отколкото в Швеция. В Дания и Швейцария броят на мъжете и жените е приблизително същият днес. В Германия преди половин век имаше 87 мъже на 100 жени, а днес - 96, а експертите предполагат, че в бъдеще броят на мъжете ще се увеличи.

Сега социолозите имат нова задача - да определят дали съществуват рискове от подобна промяна в отношенията между мъжката и женската половина на човечеството. Но някои изследователи вече се притесняват, че увеличаването на мъжката част от населението ще доведе до насилие и сексуален тормоз, тъй като много от мъжете ще останат сами.

Според скорошен доклад на СЗО средната продължителност на живота в света се е увеличила през последните 16 години. Според някои доклади хората са започнали да живеят още 5 години, въпреки че жените все още са в продължение на няколко години, продължават да изпитват мъже. Но много експерти предполагат, че мъжете в крайна сметка ще се изравнят с жените, по-специално това може да допринесе за увеличаване на броя на мъжете.

Трябва да се отбележи, че броят на жените винаги е надвишавал броя на мъжете - такива заключения са направени от учените след изучаване на ДНК от различни народи. За да се установи демографската история, специалистите използват нов метод за извличане на генетична информация - секвениране и сравняват Y хромозомата и митохондриалната ДНК.

В резултат на това те установяват, че дори преди преселването на хора от Африка, жените са били по-високо от мъжете, а в някои страни тази тенденция се запазва.

Редица специалисти предполагат, че причината за такова съотношение може да бъде полигина (когато един човек има връзки с няколко жени).

Изследователите също така отбеляза, че има регионални различия, например, жителите на Африка по-малко гени в мъжката линия, най-вероятно се дължи на разпространението на хората в Южна и Източна Африка, която започва преди около 3000 години. Но сред индианците, живеещи в Америка, са идентифицирани повече женски гени, което може да се дължи на големия брой представители на този народ в Новия свят. 

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.