^

Здраве

A
A
A

Домашно насилие

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Домашното насилие е насилие между съпруга и съпругата (или съжителстващите), а може би и всяко насилие в дома с деца трябва да бъде включено тук. В края на шейсетте години бе обърнато внимание на оценката на мащаба и тежестта на домашното насилие, повечето от които бяха скрити от очите преди и сега. Психологическото насилие и тежката заплаха също могат да се използват за тази цел. Тези прояви на поведение често се съчетават с прекомерна ревност, ограничения на движението и контрол върху разхода на средства. Подробен преглед на литературата по тази тема е предоставен от Смит.

trusted-source[1], [2]

Разпространение на домашното насилие

Полицията докладва само много малко случаи на насилие в семействата. Жертвите са прекалено сплашени или срам да докладват за насилието или се надяват, че този проблем ще бъде решен сам по себе си. При оценката на разпространението винаги възниква въпросът: на какво ниво на насилие конкретните действия могат да се разглеждат като домашно насилие. Според изследователи от САЩ, 25% в един момент един партньор избутва, хвърля настрана или силно достатъчно, от друга, макар и за случаи на тежко насилие (удар, хапят, удар и стреля някакъв предмет, побеждавайки или заплаха с ръце в ръка) се случват по-рядко - при 13% от браковете. Най-тежките форми на насилие (биене или използване на оръжия) се записват в 5% от браковете.

Такива проучвания също показват, че съпругите атакуват съпрузите си само леко, но обикновено има по-малко насилие и действията на съпругата най-често се провокират от насилието на съпруга й. Според Британската криминална изследност (БРИ) най-висок риск от насилие за млади жени (16-24 години), чиито жертви през 1997 г. Са 2,3%. На второ място са младите мъже (1,6% през 1997 г.). В същото време най-висок риск от домашно насилие са хората, които са се разделили с партньора си, но не са официално разведени. Една трета от извършителите на насилствените действия признават, че са под влиянието на алкохол, а 13% - под влиянието на наркотици. В две трети от случаите жертвите на домашно насилие бяха бити с юмруци и / или крака. В 11% от случаите са използвани оръжия. Според изследователите хората са по-малко склонни да съобщават за домашно насилие, отколкото други видове насилие. Възможно е изследователите за по-леки случаи на насилие да не бъдат информирани.

Причини за домашно насилие

Домашното насилие се счита за краен продукт на редица фактори. В отделни случаи, история на домашно насилие може да бъде в семейството на родителите (случва около 50% от случаите на злоупотреба с жена си), както и като принадлежащи към едно семейство или една култура, която разбира, доминиращата роля на мъжа, както и използването на насилие в семейството конфликти. Допълнителни фактори включват стрес, поради липса на платена заетост, бедност (по-голямата част от мъжете, за отглеждане на ръка при жените си, са сред групите с нисък социално-икономически статус), проблеми в работата и чувство на неудовлетвореност, както и в резултат на въздействието на алкохол (като показаха BIP). Злоупотреба могат да възникнат припадъци в резултат на освобождаване на действието на алкохола върху озлобен и се намира "на ръба" на съпруга или от действието на предишни фактори като дребна въображаем или небрежност, ревнив или "неподчинение". Разследванията на хора, които са убили или атакували съпругите им, показват модел на повтарящо се насилие, злоупотреба с алкохол и наличие на невротични и лични трудности. Сегашното психично заболяване е рядко явление. Все още не е ясно каква е ролята на жертвата в домашното насилие, до каква степен тя допринася за нея и до каква степен тя приема.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7]

Класификация на мотивите за домашно насилие

Scott предлага следната класификация на мотивите:

 1. желанието на заподозрения да се отърве от зависимите;
 2. желание за облекчаване на страданията (убиване от благотворителност);
 3. мотив, който тече директно от очевидно психическо заболяване;
 4. изгонване на собствения си гняв, отчаяние или използване като инструмент за възмездие / отмъщение ("Нищо няма да дойде от него - ако децата не могат да останат с мен, тогава те дори не го виждат");
 5. желанието да се спре безкрайно дразнещото и разочароващо поведение на детето в момента, например непрекъснат плач, плач, фактът, че той непрекъснато бърка.

Както и в повечето престъпления, може да има няколко мотива и те могат да отразяват всички аспекти на човешките емоции - гняв, жалост, ревност и негодувание, а може и да са последица от психическо разстройство.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12]

Управление на ситуацията

Основният приоритет е предотвратяването на това престъпление. Препоръките по отношение на признаването на не-случайни наранявания на деца от групата на риска включва мерки като наличието на ефективни деца се регистрирате в ситуации на риск, по-голямо здраве проверява тяхното здраве, подобряване на центрове за грижи за децата, по-тесни връзки между училищата и първични грижи, по-голямо внимание на проблема с от страна на обществото и професионалистите. Правни аспекти (Деца от 1989 година) се нуждаят от мерки за закрила на детето и да поддържат своето благосъстояние чрез използването на различни съдебни поръчки (спешна закрила на детето, медицински преглед на състоянието на детето, помощ). Също така е възможно да се преследват лица, които предизвикват домашно насилие.

Разглеждане на обвиняемия

Заключението за нанасянето на наранявания на детето се основава на данните от медицинския преглед. Решението за наказателно преследване на извършителите е взето от полицията. За да формулирате мнение за заподозрян, трябва да имате следното:

 • описание на щетите;
 • записват интервюта или изявления от хора, които могат да дават описание на децата и връзката им с заподозрени; както и
 • записват интервюта с заподозрени.

Оливър отбеляза колко лесно е да бъдеш измамен и да гледаш на злоупотреби срещу дете в така наречените хаотични семейства, в които злоупотреби от този род се предават от поколение на поколение. Злоупотребата с деца обикновено е свързана с големи, мобилни и не много добри семейства. Сред другите фактори, които са свързани с злоупотребите, трябва да се отбележи липсата на работа, минал опит в престъпността, ранното майчинство и наличието на заместващ се баща.

Управление на случаи на домашно насилие

Обикновено опитите за намаляване на нивото на домашно насилие се свеждат до следните възможности:

 1. Предоставяне на убежище на съсипания съпруг. Такива приюти са се появили като доброволна инициатива и сега са широко разпространени.
 2. Осигуряване на психологическо консултиране и работа с групи мъже, които побеждават съпругите си (със или без участието на съпруги). Тази възможност е широко предложена, но малко съпрузи се съгласяват с нея, а процентът на отпадащите от цикъла на консултиране е голям, толкова малко се знае за ефективността на този подход.
 3. Подпомагане на полицейското задържане на лице, което показва домашно насилие и го поставя в полицейско задържане (обикновено след семейно посещение). Изследванията, проведени в Канада и САЩ, доказват, че този подход може да се окаже най-ефективният начин да се спре насилието. Все още не е известно дали увеличение на степента на насилие може да се разглежда в съда и тежка присъда. Съществуват известни доказателства, че ефективността на работата се увеличава с наличието на съдебно решение за задължително посещение в групата за психологическо консултиране, но тук е необходимо потвърждение на резултатите от други изследователи.
 4. Основен проблем е рехабилитацията на жертвите на домашно насилие и децата от семействата, в които се практикува. Съгласно наличната информация жертвата на домашно насилие е доста добре подкрепена от подкрепата на други жертви на насилие, независимо дали е в подслон или в консултативна група. Особено внимание трябва да се обърне на децата: те трябва да допринесат за превръщане на индивидуалния си опит в общия контекст и да прекратят порочния кръг на предаване на модела на домашно насилие от поколение на поколение. Необходимо е също така да се справят с емоционалните разстройства на такива деца и техните чувства във връзка с домашното насилие (нервност, страдание, вина).

Не случайно увреждане на деца

Вредите, причинени на деца в резултат на насилие, се покриват при невредими. Тази концепция е развитието на синдрома на бебешкото бебе (синдром на бебето в България).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.