^
A
A
A

Вирусът на имунодефицита е чувствителен към сероводород

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

12 January 2022, 09:00

Установена е способността на сероводорода да инхибира оксидативния стрес и възпалението, което се появява по време на антиретровирусно лечение, което позволява контролиране на ХИВ.

За да блокират ХИВ, лекарите използват специално антиретровирусно лечение, което се състои в едновременно приложение на многопосочни лекарства, които инхибират различни вирусни протеини, което инхибира възпроизвеждането на инфекциозен агент. Ретровирусите са неклетъчни микроорганизми, способни да бъдат включени в клетъчния геном. Често под въздействието на ХИВ терапията той просто се „скрива“ вътре в генома, гените му се дезактивират, нови протеини и инфекциозни частици не се образуват.

Но са известни ситуации, при които тази схема се нарушава и вирусът не иска да се „крие“. В допълнение, антиретровирусната терапия често е придружена от нежелани странични ефекти: клетката започва да натрупва токсини в себе си, процесите на оксидативен стрес се увеличават, което впоследствие води до развитие на тежко възпаление с увреждане на вътрешните органи.

Учените отдавна работят за подобряване на лечението на ХИВ. Важно беше да се намери лекарство, което да даде възможност за прекъсване на антиретровирусната терапия без страх от възобновяване на активността на инфекциозния агент. И наскоро такъв инструмент беше представен от индийски експерти - оказа се, че е сероводород, добре познат токсичен газ с характерен аромат на гнило яйца, дължащ се на процеси на органичен разпад. Малко хора знаят, че наличието на сероводород в малки количества е показано в нашето тяло - вътре в клетките и тъканите, по време на повечето биологични и химични реакции. Например, сероводородът е необходим за смекчаване на оксидативния стрес и намаляване на изобилието от реактивни кислородни видове.

Експертите отбелязват, че по време на възобновяване на активността на вируса на имунодефицита активността на ензима, отговорен за показателите на сероводород вътре в клетките, рязко намалява. При изкуствено инхибиране на тази ензимна активност се нарушава оксидативния баланс, променя се работата на гените и се активира ХИВ. Възможен е и обратният процес: с увеличаване на съдържанието на сероводород в клетката вирусната активност се потиска, възпроизводството му се инхибира. Точният механизъм на действие на сероводорода е следният: на фона на появата му вътре в клетката се отваря импулсен път, който предпазва структурата от оксидативен стрес. В същото време активността на провъзпалителния протеин е затворена и протеинова субстанция е прикрепена към ДНК близо до вирусните гени, което поддържа техния „сън“. По този начин сероводородът има многостранен ефект, задържайки вируса на имунодефицита. На този етап специалистите разработват лекарства, които могат да допълнят или дори да заменят антиретровирусното лечение, което значително ще подобри прогнозата за пациенти с ХИВ.

Пълните подробности са предоставени в източника - списание eLife

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.