^
A
A
A

Учените са развили човешки ембрион in vitro

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

03 June 2016, 11:00

Международен екип от специалисти от САЩ и Великобритания в лабораторията е създал човешки ембрион, останал жив в продължение на 13 дни (по-ранните учени успяват да поддържат живота в ембриона само за 9 дни). Според учените, благодарение на няколко допълнителни дни от живота, те са успели да идентифицират нови аспекти на човешкото развитие в ранните етапи, които преди това останаха неизвестни за науката. Също така подобна работа може да помогне в разбирането защо някои бременности се прекъсват през първите седмици.

Етапите на развитие в ранните етапи на много животни от учени са доста добре проучени, но човешкото развитие в много отношения остава неясно.

Един от специалистите, работещи в новия проект - Али Brivanlou биолог - отбеляза, че през 21 век, учените могат да разкажат повече за гризачи или жаби, отколкото за човек, независимо от факта, че броят на експертите, които работят в тази област през последните години и вече е елиминиран няколко пропуски в този брой.

По-специално, в последната работа учените наблюдават разделянето на клетките в ембрионите и създават определена особеност, която може да се нарече уникална за хората.

Бриванвоу и колегите му открили клетки, които се появяват около 10-ия ден, и изчезват на 12-и. Сега специалистите не могат да обяснят за какво са тези клетки и какво влияят, но на височината на развитие тези клетки съставляват около 10% от ембриона. Според експерти клетките могат да представляват нещо като преходен орган (като опашка, която се появява в ембриона, но изчезва преди раждането). 

Изследването може да бъде полезна в областта на изкуственото осеменяване, например, според Норберт Gleyhera, ръководител на една от най-репродуктивни центрове в Ню Йорк, около половината от ембрионите се имплантират в матката на жени умират. Работата на Бриванвоу и неговите колеги ще помогне на специалистите да разберат какво точно се случва на този етап от развитието и как да се предотврати смъртта на ембриона след имплантиране.

Gleyher обясни, че в процеса на оплождане ин витро остава загадка и до днес, но сега развития Brivanlou (което Gleyh работил в миналото) ще ви помогне по-добре да се оцени способността на ембриона към живота, точно преди имплантирането в матката.

Въпреки всички предимства на новото проучване, способността да се развива човешки ембрион in vitro предизвиква редица етични и политически проблеми. В редица страни, включително Съединените щати и Великобритания, забранени са ембриони над 14 дни, тъй като плодът започва да се формира след това време.

Но по време на работата Бриванлоу и колегите му бяха почти сигурни, че техните ембриони няма да могат да живеят повече от две седмици, тъй като ембрионът се нуждае от допълнително хранене, тъй като расте, състоящ се от хормони и хранителни вещества. За да се каже кои вещества се изискват за нов организъм по време на развитието му, сега учените не могат, затова ще бъде необходимо да се извърши още една поредица от експерименти с ембриони от животни, за които според някои данни учените вече са започнали.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.