^
A
A
A

Учените са разказали за опасностите от пластика за здравето

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 30.05.2018
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

11 August 2017, 09:00

Специалисти от Австралия откриват връзка между състава на пластмасата и развитието на някои хронични патологии.

Няма нито един човек, който в живота си няма да срещне пластмаса - защото той ни заобикаля почти навсякъде. Прозорци, мебели, пластмасови съдове, пластмасови играчки и домакински предмети - с всичко това се занимаваме ежедневно.

Фактът, че пластмасите отделят химикали, е известно дълго време. Въпреки това, от дълго време никой не може да докаже как освобождаването на тези химикали засяга нашето здраве. Днес учените казват: за да се намали степента на опасност за здравето, е по-добре да се заменят пластмасовите продукти с дървени, метални или керамични.

През последните няколко години медицински експерти сериозно обсъждат потенциалната опасност от фталати - в повечето страни по света тези вещества вече са заменени от други, по-малко вредни компоненти. Въпреки това, общото търсене на продукти с съдържание на фталат в света практически не се намалява.

Какво представляват опасните фталати? Учените се опитаха да отговорят на този въпрос.

Представители на Университета в Аделаида и Южноалуминиевия институт по медицина и изследвания изследваха подробно ефекта на фталатите върху здравето на 1500 възрастни мъжки доброволци.

Средната възраст на участниците в експеримента е била 35 години - на тази възраст човек може да натрупа максимално вредни химични съединения. По време на предишни експерименти се наблюдава, че приемането на полуготови продукти и продукти в опаковки, както и сладката сода води до натрупване на фталати в тялото.

"Ние сравнявахме нивото на фталатите в кръвта с показателите за общата честота на участниците. Установено е, че тези химични компоненти повишават риска от развитие на миокардна исхемия, хипертония и диабет тип 2 ", казва ръководителят на изследването д-р Zumin Shi.

Резултатите от проучването се оказват надеждни, тъй като те отчитат специфичните черти на начина на живот на участниците и някои социални фактори.

Дори при хората, които страдат от прекомерно телесно тегло - и имаше 82% - основният рисков фактор са всички същите фталати.

"Преди това вече проведохме изследвания за ефектите на фталатите върху здравето на децата и възрастните хора. Сега анализирахме връзката между състава на пластмасата и здравния статус на силните 35-годишни мъже ", каза професор Ши.

Сега учените се опитват да разберат как химическите компоненти могат да доведат до развитието на няколко патологии едновременно. Предполага се, че пластмасата засяга работата на жлезите с вътрешна секреция. Трябва обаче да се отбележи, че на фона на повишено ниво на фталати се наблюдават маркерите на хроничната възпалителна реакция при изследваните пациенти.

Преди почти 15 години учените са доказали, че моно-компонентите на фталатите активират производството на интерлевкини, които поддържат възпалителния процес. Ако фталатите всъщност водят до възпалителни промени в съдовете, тогава всички връзки на веригата са свързани.

Може би вече е време, че човечеството ще трябва сериозно да мисли за това, което го заобикаля и какво трябва да яде.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.