^
A
A
A

Климатът "разтърсва": какво ще доведе до това?

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

07 February 2018, 09:00

Учените се безпокоят: екстремни климатични събития се случват все повече и повече, а вредите от такива бедствия като наводнения, ураганни ветрове и суши, все повече и повече. По този начин климатолозите предупреждават: в бъдеще всичко ще се влоши.

Увеличаването на броя и честотата на екстремни климатични явления е един вид феномен, който експертите наричат "разхлабване" на климата. Както се изчислява от учените, през последните шест години честотата на метеорологичните събития се е увеличила с повече от 45%. През изминалата година климатолозите са записали почти 8 сто от тези явления. В същото време финансовите щети, причинени от времето, не са по-малко от 129 милиарда долара, а това не е нито много, нито малко - държавният бюджет на страна като Финландия.

Вторият важен аспект е негативното въздействие върху здравето на хората. По този начин климатичните промени водят до развитие на епидемии, до увеличаване на замърсяването на въздуха, до намаляване на работоспособността на населението.

"Въздействието на екстремния климат върху хората може да бъде ясно проследено и за съжаление е необратим процес", твърдят изследователите - представители на 24 научни групи от различни институции, както и от Световната банка и СЗО.

Пациентите в старческа възраст страдат повече от останалите, със слаб имунитет и голям брой хронични заболявания. През последните шестнадесет години селскостопанската дейност в Индия и Бразилия е намаляла с повече от 5%. Това се дължи на силното затопляне на климата в тези региони.

Когато описват въздействието върху човешкото здраве, учените отбелязват, че климатичните катаклизми доведоха до масивни епидемии от треска на денга. Всяка година лекарите определят този тип треска при 100 милиона пациенти.

Като отделен аспект се разглежда гладът. Броят на гладните в азиатските и африканските страни за 26 години се е увеличил с 24 милиона души. "Липсата на необходимото количество храна е и последица от изменението на климата през 21 век", посочват учените в своя доклад.

Положителен момент в тази ситуация, експертите установиха, че нивото на смъртност от метеорологичните събития през последните години не се е променило. Това може да означава, че хората са повече или по-малко способни да се справят със спонтанни явления.

Авторът на изследването Ник Уотс отбелязва: "Надяваме се, че увеличаването на средната годишна температура ще доведе до някои положителни последици. Например, рискът от смъртност от хипотермия в страните, които са по-близо до север, е намален.

Непосредствено преди доклада на учените бе публикуван докладът на Световната организация на метеоролозите. Според доклада миналата година атмосферното съдържание на CO 2 надхвърли 403 милиона акции, което е половината от средната стойност за последните десет години. Учените отбелязват, че през последните 800 хиляди години тази стойност е била по-малко от 280 милиона акции.

Пълният доклад за проучването е на разположение в Lancet.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.