^
A
A
A

СЗО: Не насилие срещу деца

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

26 July 2016, 09:00

СЗО и нейните партньори представиха няколко възможности за превантивни действия, насочени към борба с всички форми на насилие срещу деца или подрастващи. Препоръчителните действия вече са тествани и за всеки се появиха определени резултати. Според СЗО, ако комбинирате всички действия в един комплекс, можете значително да намалите броя на новите случаи на насилие срещу деца.

Според едно скорошно проучване, през изминалата година от различни форми на насилие, включително и сексуално и психологическо, претърпял почти един милиард деца, юноши убийство е водеща причина за смърт, 1 в 4 деца страдат от физическо насилие, а 1 от 5 момичета, изложени на насилие в секс поне веднъж в живота си.

Според СЗО-препоръчва превантивен план за действие, е необходимо да се приемат закони, които ограничават свободния достъп на подрастващите до всякакъв вид оръжия и да се гарантира пълното им съответствие (особено в африканските страни южните) или да се въведе наказателна отговорност за лица, които използват тежки форми на наказание за деца, които не са рядкост в Европа.

Освен това трябва да се обърне внимание на понятията и ценностите на различните народи - в редица страни (Индия, САЩ, Южна Африка) има стереотипи относно формата на поведение на мъжете и жените в обществото.

Необходимо е също така да се увеличи доходите и подобряване на финансовото състояние на семействата с деца, да се разработи програма за рехабилитация на малолетни и непълнолетни правонарушители, да оказва подкрепа на родители и настойници, за да се осигури безопасна среда в училищата, подобряване на социалните умения на деца и юноши.

Според ръководителя на отдел Етиен Круг, който сега има все повече доказателства на глобалните проблеми и негативните последици от злоупотребата с деца, но в същото време, има реални данни за ефективността на действия, препоръчани от СЗО. Сега е важно да се използват познанията, придобити в правилната посока, и да се предоставят на децата и юношите благоприятни условия на живот, за да се предпазят от възможно насилие от всякакъв вид.

Комплексът от действия е разработен съвместно с Центровете за контрол на заболяванията в САЩ, Детския фонд на ООН и редица други организации. Представяне на набор от превантивни действия е с час на началото на работата на партньорството за справяне с насилието над деца, чиято цел е да обедини правителствата, агенциите на ООН, граждани, изследователски групи за разработване на практически решения на проблемите, да се ускорят план за действие и да се предотврати всяка проява на насилие срещу деца. СЗО, като съорганизатор на партньорството, ще подкрепи изпълнението на плана за въвеждане на превантивни действия в страните.

СЗО инициатива също е насочена към постигане на поставените цели в областта на устойчивото развитие и прилагане на най-високия ръководен орган на СЗО, според които е необходимо да се ограничи възможността за проява на някаква форма на насилие над деца и за засилване на ролята на органите на общественото здравеопазване в борбата срещу всяка форма на насилие, включително по отношение на жени, юноши и деца.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.