^
A
A
A

Стволовите клетки помагат за лечение на парализата

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

26 April 2016, 09:00

Американските експерти наскоро заявиха, че са успели да възстановят двигателната активност на животни с увреждания на гръбначния мозък - резултатите от изследванията, които те са публикували в една от научните публикации. Струва си да се отбележи, че този научен проект е уникален, защото по-ранните специалисти не можаха да повлияят на процесите на регенерация в гръбначния стълб, те продължиха доста дълго, а не винаги възстановяването беше завършено.

В Калифорнийския университет екип от неврофизиолози провежда експерименти с плъхове с увреден гръбначен мозък. В работните стволови клетки се вземат матрици, които впоследствие се оформят в неврони на гръбначния мозък. Специалисти инжектираха клетки към парализираното животно директно в гръбначния мозък, в резултат на което постепенно се възстановява неговата цялост. Наблюденията показват, че клетките, въведени в гръбначния мозък, започват да функционират с времето, докато работата им е напълно идентична с първоначалните клетки на мозъка. Новите клетки се включиха активно в образуването на нови тъкани, благодарение на които по-ранните парализирани животни отново можеха да се движат.

Ръководителят на изследователския проект, Марк Tushinskogo отбележи, че благодарение на новата техника в близко бъдеще специалистите ще имат възможност да се възстанови мобилността на хората, което води до сериозни наранявания, остана парализиран и прикован за инвалидна количка. Изследователският екип обяснява, че най-важната част от нормалната работа на системата за задвижване на гръбначните животни е гръбначната тракт, дълго време всички изследвания в тази област, завърши с неуспех, а след това най-накрая, групата Tushino успя да постигне положителен ефект.

Сега учените планират да провеждат експерименти с по-големи животни. Изследователският екип също така заяви, че въпреки факта, че първите експерименти са успешни, винаги има случайни фактори, тъй като по-ранните изследвания, както вече беше споменато, не можаха да възстановят двигателната активност на лабораторните животни.

Учените са почти сигурни, че техниката може да се използва за лечение на хора, но преди да започнете да клинични проучвания за потвърждаване на техниката за безопасност, да учат дългосрочни ефекти в животински модел, и да изберат най-подходящия тип клетки за трансплантация на човека. За плъховете учените са избрали невронни прогениторни клетки на плъхове и хора, които са способни да се развиват в различни типове клетки. След въвеждането в гръбначния мозък на животното клетките запълват увредените зони и се свързват с цели неврони, след което се възстановява предаването на сигнала и се връща мобилността.

Стволовите клетки са незрели клетки, които се намират в различни многоклетъчни организми. Характерно за такива клетки е способността им да се самовъзобновяват и да образуват нови клетки, а също и да се превърнат в клетки на различни органи и тъкани на тялото. Това е способността на заинтересованите учени и стволовите клетки да станат един от основните обекти на изследването, особено в областта на регенеративната медицина. 

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.