^

Здраве

A
A
A

Паролиза на съня

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Парализата на съня е състояние, което се проявява при сън и е свързано с функционирането на мускулната система. Нека разгледаме по-подробно признаците, методите на лечение и превенцията.

Наблюдавали ли сте ситуация, когато по време на нощно събуждане не можете да се движите? Това състояние се нарича нощна ступор и изисква специално внимание. За една нощ могат да настъпят до пет такива гърчове, придружени със силно усещане за страх, слухови или зрителни халюцинации. Но това не е заплаха за живота. Към днешна дата патологията все още не е включена в Международната класификация на болестите. Но в диагнозата си, сонолозите и невролозите използват паразимния код. Болестта се причинява от дисбаланс между функционирането на мозъка и тонуса на мускулната тъкан.

trusted-source[1], [2], [3]

Причини парализа на съня

Много лекари и учени вярват, че неволните припадъци по време на сън - биологичен процес, осигурен от природата. Причините за парализа на съня са свързани с диссинхронизацията на процесите на двигателната система и съзнанието. Основният му фактор се основава на неправилното функциониране на нервната система. Най-често възниква неразположение при юноши, но засяга както възрастните, така и децата. Установено е, че в някои случаи причината за разстройствата е генетично предразположение.

Основните причини за дисбаланса:

 • Изместване на ежедневните биоритми поради времева зона или изменение на климата.
 • Хормонални нарушения.
 • Алкохол, наркомания.
 • Употреба на лекарства, антидепресанти.
 • Психични заболявания.
 • Липса на подходящ сън и безсъние.
 • Нарушения на нервната система, стрес, невроза.
 • Наследствена предразположеност.
 • Сънят на гърба.

Stupor се свързва с нарушение на фазата на бърз сън, когато тялото е възможно най-спокойно. Подобно състояние е възможно през периода на заспиване. В този случай възниква мускулна парализа, поради факта, че скелетните мускули се отпускат по-бързо от мозъка. Много пациенти погрешно свързват това явление с психични разстройства, но това не е така. Парализата се характеризира с нощно пробуждане в имобилизираното състояние, затруднено дишане поради натискане на гръдния кош, усещане за присъствие на някой друг наблизо.

trusted-source[4]

Патогенеза

В продължение на много векове нощните атаки бяха описани от различни учени и лекари. Много често се говореше за актове на чуждоземни сили. В много култури има разкази за същества, поради влиянието на които спасителят стана беззащитен. Около 40% от населението на света редовно се сблъскват с това заболяване, особено с юноши. Паролизата на съня може да бъде вродена и наследена. Разстройството възниква при психични разстройства, във фаза на плитки или нарушения на съня, при заспиване или събуждане. Приемането на медикаменти и наркотици, прехвърленият стрес, нощната почивка на гърба, също могат да предизвикат гърчове.

Учените са проучили много случаи на нощна ступор и всички те се основават на нарушение на фазата на сън. Патогенезата се свързва с неспокоен и плитък сън. Парализата настъпва на етапа на събуждане или заспиване. В първия случай той се нарича хипнопипик, а във втория случай е хипногатичен. В процеса на заспиване тялото постепенно се отпуска, умът става мътен. Но това не винаги се случва, в някои случаи човек, който заспива, не може да се движи или да направи дума, която причинява страх и т. Нар. Парализа. Хипнопсихика възниква след събуждане, след фаза на бърз сън. Целият процес е разделен на два етапа, чиято продължителност е около 1, 5 часа:

 • Бавно (бавно движение на очите) - истинската мечта идва във втората фаза - това е 75% от нощната почивка. Именно през този период започва процесът на възстановяване на изгубените през последния ден сили.
 • Бързо (активно движение на очите) - след бавно настъпва бърз сън и се появяват мечти. В този период синхронизацията на процесите на двигателната система и сънното съзнание са възможни, тъй като сънят вече преминава, но организмът все още не може да се движи. Тя трае около 2 минути, но получените усещания и впечатления остават в паметта. Този период може да бъде придружен от задушаване, халюцинации, шум в ушите. Паниката се увеличава значително, когато човек осъзнае, че не може да се движи или да потърси помощ. Ако човек знае какво наистина се случва, тогава острите признаци се заглаждат или преминават.

Атаките се случват само при саморазливане. Те не се появяват с бурно събуждане, т.е. Поради силни звуци, викове, чукане и други фактори. Разстройството може да бъде придружено от нарколепсия, което е неустоимо желание за заспиване. Това се дължи на патологичното състояние на мозъка, дължащо се на липсата на регулиране на съня и събуждането.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Симптоми парализа на съня

Състояние, което граничи между сън и събуждане и е придружено от зрителни или слухови халюцинации, е нощна ступор. Симптомите на сънната парализа често са объркани с неврологичните и психиатричните разстройства. Най-често това се случва при заспиване и има редица характерни черти:

 • Движението на очите е спасено, но леглото не може да говори или да се движи.
 • Слухови и зрителни халюцинации, усещане за присъствие или докосване на някого.
 • Усещането за изстискване на гръдния кош може да изглежда, че някой е на него.
 • Панически страх и мечти в действителност.

Според медицинската статистика, около 20% -60% от хората поне веднъж в живота си, но са изправени пред такова разстройство. Проблемът се основава на нарушаването на фазата на бързия сън, когато тялото е възможно най-спокойно, но няма мечти. Ако атонията, т.е. Релаксацията, идва в пълен сън, това води до парализа.

Първи признаци

Дисбалансът между функционирането на мозъка и тонуса на мускулната тъкан, както и редица други патологични състояния, има първите признаци, които му позволяват да бъде разпознат. Да ги разгледаме по-подробно:

 • Сърцебиене
 • Затруднено дишане поради чувство на натиск върху гръдния кош
 • Дезориентация в стаята
 • Страх, паника и неразбиране на случващото се
 • Има чувство, че тялото се отделя от съзнанието
 • халюцинации

Когато се появят, трябва да се отпуснете колкото е възможно повече и да изчакате малко, за да премине атаката. Особено предразположени към чувство на неудовлетвореност са хората, които са възприемчиви към предсказание, със слаба психика, интроверт и с изчерпана нервна система. Тези признаци са трудно описани като типични за повечето заболявания, но те могат да се появят с психични разстройства. Те се формират от временни смущения във функционирането на различни медиатори на мозъка.

trusted-source[17]

Синдром на парализа на съня

Нощният феномен, който се характеризира с пълно или частично обездвижване през периода на заспиване или събуждане, е синдром на парализа при сън. Спящата запазва способността ви да визуално инспектира. Това означава, че след като сте в състояние на ступор, човек може само да отвори очите си и да разгледа стаята. В този случай могат да настъпят зрителни, тактилни или слухови халюцинации. Той улавя дъх и дросели, може би усещане за присъствието на някого в стаята. Събуждайки се, спящият среща усещане за ужас, наличието на нещо опасно.

Хипнагогичните халюцинации, възникващи между сън и будност, се разделят на следните категории:

 • Натрапник - различни звуци (заглъхване, отваряне на вратите, хрипове) и появата на сенки.
 • Инкуба - задух и задушаване. Има усещане за бъдеща смърт.
 • Група на вестибуларния двигател: усещане за външно тяло, падане, левитация.

Друго от името му е синдром на старата вещица. Медицината счита тази патология за нарушение на една от фазите на съня. Физиологично, тя е подобна на естествената парализа, но не трае повече от няколко минути.

Усложнения и последствия

Какво е опасно за парализата на съня? Всеки, който се сблъскал с нощни атаки, може би се чудеше, опасно е парализата на съня. Неразположението се съпровожда от състояние на ужас, много паники, но не и заплаха за живота. След няколко минути всичко се нормализира, дишането и нормализирането на сърцето, човек заспива отново. Постоянно мислейки за предстоящата мечта, човек провокира невротично разстройство и безсъние, които изискват медицинско лечение.

В повечето случаи, ступор не е опасно, но ако се случва редовно и пречи на нощно почивка, тогава си заслужава да се види лекар. Медицинска помощ е необходима, ако по време на разстройството сте подложени на лечение за епилепсия, нарколепсия, биполярно разстройство. В други случаи се препоръчва да следвате режима, да вентилирате стаята преди лягане и да се опитате да не спите на гърба. Но ако все още се е появила атаката, не се страхувайте, защото тя се свързва с нарушения на съня и физиологичните характеристики на организма, а не с влиянието на извънземни или чужди сили.

Нощната патология не създава особена опасност за човешкия живот, но може да доведе до редица последствия. На първо място, това е нервно и психическо разстройство, състояние на стрес. Поради неразбиране на случващото се, спанерът среща усещане за страх и паника. Това е възможно, ако се появят няколко гърчове през нощта.

Но е необходимо да се разбере, че едно неприятно състояние е временно явление, което бързо ще премине. Ето защо, трябва да се отпуснете колкото е възможно повече и да не се концентрирате върху него. За да се ускори пробуждането, се препоръчва да се опитате да преместите пръстите си. Не придавайте никакво значение на виденията, възникващи по време на атаката. Това, че не сте видели или чували - не е реално.

Последици са възможни, ако човек пребивава в събитие, свързва го с различни заболявания или влияние на други световни сили. На този фон се развива невроза, проблеми със съня поради страх от преживяване на парализа. В редки случаи се свързва с дълбоки психиатрични проблеми. Но често това е знак, че тялото е заплетено в етапите на съня.

Разпадането на системата на събуждане и заспиване предизвиква много въпроси и свързани страхове. Това може да се обясни с необичайната си симптоматика. Всеки, който се е сблъсквал с тази патология, вероятно се зачуди дали може да причини усложнения.

Основните усложнения на парализата на съня:

 • Затруднено дишане
 • Чувство на ужас
 • тахикардия
 • Слухови и зрителни халюцинации

Тези симптоми могат да продължат да съществуват известно време след атаката. Ако се случи при хора със слаба психика, а след това на този фон съществуват различни нервни разстройства, изискващи медицинска помощ.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23]

Диагностика парализа на съня

Ако проблемите с нощното пробуждане се появяват редовно, трябва да посетите лекар. Диагнозата на каротидната парализа се основава на оплакванията на пациента. Проучва се симптоматиката, която причинява дискомфорт и нарушава нормалния режим. Много често на този фон е налице хронична умора и липса на сън. Събирането на анамнеза позволява да се развие правилният терапевтичен подход за елиминиране на заболяването.

Диагнозата се извършва от сонолог - специалист, който проучва проблеми със съня. По време на изследването пациентът ще бъде помолен да води дневник в продължение на няколко седмици, за да записва епизодите на парализа и усещанията, които възникват в този момент. Фамилна история е задължителна, както и нощен почивка, за да сте сигурни, че няма други патологични нарушения.

Основните методи за диагностициране на нощно явление:

 • Тестове, интервюта, интервюта - този диагностичен комплекс е необходим за събиране на оплаквания от пациенти, изучаване на признаците на синдрома и други особености от него.
 • Полизомнография - пациентът се поставя в специална лаборатория за сън за нощта. С помощта на сензори се наблюдава мозъчната активност и функционирането на дихателната система. Разглежда се движението на гръдния кош, насищането на кръвта с кислород, обемът на вдишания и издишания въздух. Това проучване ви позволява да проучите напълно всичките 5 етапа на съня, да определите нарушението и да определите причината за него.
 • Изследването на средната латентност на съня се използва за откриване на нарколепсия. Нощните припадъци могат да бъдат свързани с това неврологично разстройство, което се характеризира с прекомерна сънливост и трудности при контролиране на съня.

Основното правило за диагностика е всеобхватен подход. В допълнение към горните методи се извършват и психологични, неврологични и психологически изследвания. Определя хронологичния тип на пациента и наличието на болести, които предизвикват парализа.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28]

Анализи

При диагностицирането на всяка болест се използват лабораторни методи за изследване. Анализите позволяват по-точно определяне на причината за патологичното състояние. Не забравяйте, че парализата на съня не се отнася до медицинските диагнози, поради което тя се класифицира като паразомия. Необходимостта от лабораторни изследвания зависи от симптомите на разстройството и от възможността да се изследват предразполагащи фактори. Анализите се предписват, ако има съмнения за по-сложни нарушения, които причиняват дисбаланс между функционирането на мозъка и тонуса на мускулната тъкан.

На пациент може да бъде назначен кръвен тест за определяне на левкоцитни агенти, ако съществува риск от развитие на нарколепсия. Някои видове агенти принадлежат към генетичния материал, така че те помагат при откриването на автоимунни заболявания. Според медицинската статистика 20% от населението на света има антиген, свързан с нарколепсия.

trusted-source[29], [30]

Инструментална диагностика

Има много фактори, които могат да предизвикат нарушение на една от фазите на съня. Инструментална диагноза е необходима, за да се определи основната причина за неприятното състояние. Изследователят се занимава със сонолог и невролог.

Основният диагностичен метод е полисомнография с видео наблюдение. Той идентифицира фазите на съня, анализира техния курс и евентуални неуспехи. Лекарят получава информация за активността на мозъка, дихателната и сърдечно-съдовата система. Освен това пациентът преминава капнография и пулсова оксиметрия. Това е необходимо за проследяване и анализ на емоционално-афективни и двигателни реакции.

Ако има съмнение за мозъчна органична патология, компютърна томография и ЯМР на мозъка, ултразвук на екстракраниални съдове, се извършват. Оценява се и психоемоционалното състояние, използващо невропсихологичен преглед.

Диференциална диагноза

Диссинхронизацията на процесите на двигателната система и съзнанието е сходна при симптомите си с неврологични разстройства. Диференциалната диагностика дава възможност за отделяне на това състояние от редица други патологии. В началните етапи дефектът е подобен на паразомния, т.е. Каротидното разрушение по време на пробуждането. Основната му разлика е, че има много бързо движение на очите, както и сънливост, кошмари и объркано съзнание.

 • Парализата е подобна на парашумни кошмари. Но нощните ужаси са характерни за двете патологии. С паразомния те продължават повече от 15 минути и след тях мечтата се прекъсва. Сбивът свършва бързо, след което човек заспива отново.
 • Sleepwalking не е класифициран като признак на чувство на неудовлетвореност. Но моментната неподвижност може да я провокира. Най-често това се случва с наследствената природа на неразположението.
 • Объркването се проявява поради прекъсване във фазата на дълбок сън. Поради това, при пробуждането съществува силна мускулна слабост, която е подобна на неподвижността в нощното явление.
 • Синдромът се диференцира с епилепсия, EEG мониторинг и провокативни тестове се използват за това. Пациентът се консултира с епилептолог.

Диференциалната диагностика дава възможност да се разбере напълно ситуацията и да се идентифицират нейните истински причини.

Паролиза на съня или синдром на старата вещица

Ако през нощта се събудите от задушаване в състояние на ужас и в същото време чувствате чуждо присъствие, тогава имате сънна парализа или синдром на старата вещица. Това състояние е свързано със специфични физиологични и нарушения на съня фаза. Това се случва на етапа на заспиване или в периода преди глупостта. Човек не може да се движи, да крещи или да произнася дума. Това продължава от няколко секунди до минута, когато се събужда, спанерът се чувства паника и ужас.

Синдромът на старата вещица е изучаван в продължение на много векове и е описан в много религии, където е свързан с действията на различни външни сили. Така че, в Православието, атаките са свързани с демони, а мюсюлманската вяра ги обяснява с трикове на джинове. Митологията на различни страни по света има свое собствено обяснение за разстройството. Но въпреки паника и страх, ступорът не е опасен. За да не се получи достатъчно, за да се нормализира времето за почивка през нощта, минимизирайте стреса и други фактори, които засягат нощната почивка.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36]

Към кого да се свържете?

Лечение парализа на съня

Нарушаването на една от фазите на съня не е болест. Лечението на каротидната парализа не е лесна задача. Това се дължи на факта, че патологичното състояние не се поддава на консервативна терапия, но може да бъде хронично. Като се започне от това, дефектът от време на време преминава в етапа на опрощаване, но ако се влоши, той влошава качеството на живот и оказва негативно влияние върху централната нервна система.

Лечението се състои от следните етапи:

 • Организиране на правилната дневна рутина. Необходимо е да се изоставят лошите навици и да се води активен начин на живот. За нощни почивки трябва да се подготвите предварително: да проветрете стаята, да се къпете, т.е. Да релаксирате колкото е възможно повече. Последното хранене трябва да бъде 3 часа преди лягане.
 • Укрепване на тялото. Правилно избраният курс на витаминната терапия ще засили устойчивостта към външни стимули. Особено внимание трябва да се обърне на храната, храната трябва да бъде богата на витамини и минерали, необходими за нормалното функциониране на тялото.
 • Лечение на хронични заболявания. Това е един от факторите, които могат да предизвикат проблеми със съня. Своевременното лечение на неврологични, умствени и други заболявания е ключът към здрав сън без събуждане.

Успехът на лечението до голяма степен зависи от навременното започване на терапията. Ако дисбалансът се появява редовно за няколко гърчове на нощ, тогава е необходима помощта на невролог и сонолог.

Медицина

Тъй като диссинхронизацията на процесите на двигателната система и съзнанието не е класифицирана като заболяване, няма специфични лекарства, предназначени за нейното лечение. Цялата терапия се основава на премахването на факторите, които оказват неблагоприятно влияние върху съня и процеса на възстановяване. Но ако нефармакологичните методи не са достатъчно ефективни, тогава лекарят предписва лекарства. По правило тези лекарства подобряват процеса на заспиване и се използват за безсъние, често събуждане и други патологични състояния.

 • Ако лекарят е установил, че болката, причинена от травма и други фактори предизвиква разстройство, пациентът е предписал ибупрофен, диклофенак или други аналгетици със седативен ефект.
 • Ако парализата е свързана с емоционално разстройство, използвайте триазолам или нитразепам. При депресивно разстройство се показва хлорахидрат или амитриптилин.
 • При смяна на часови зони, работа през нощта, както и при атаки при пациенти в старческа възраст и при отслабено тяло, използвайте Flurazepam, Zolpidem или Temazepam.

Правилно избраните лекарства възстановяват нормалния сън, елиминирайки нощното събуждане, както и свързаните чувства на страх и паника. Нека разгледаме по-подробно популярни лекарства:

 1. Мелатонин

Мелатонинът е вещество, произведено от епифизната жлеза, наричано още хормон на съня. Естествената продукция зависи от биологичния часовник на тялото, т.е. От промяната на цикъла от ден на нощ. Веществото има антиоксидантна активност, предотвратява образуването на свободни радикали.

 • Индикации за употреба: нарушения на съня, безсъние, синдром на забавена сънна фаза, регулиране на биологичния цикъл с чести промени във времевите зони. Лекарството стимулира имунната система, стабилизира кръвното налягане.
 • Мелатонин има таблетна форма на освобождаване, поради което е предназначена за орално приложение. Пациенти в напреднала възраст Предписвам 1-2 таблетки 1-2 часа преди лягане, за деца над 12 години, 1 капсула преди лягане.
 • Нежеланите реакции се появяват изключително рядко. Това е възможно, когато предписаната доза е превишена. Има дискомфорт в стомаха, главоболие и състояние на депресия.
 • Противопоказан за употреба при деца под 12 години, по време на бременност и кърмене. Лекарството се приема само по лекарско предписание.
 1. Вита-мелатонин

Синтетичен аналог на мелатонин. Неговото действие се основава на инхибирането на секрецията на хормоните на аденохипофизата. Повишава нивото на серотонина, нормализира циркадианните ритми, биологичните промени на съня и събуждането. Подобрява устойчивостта на стрес, психическо и физическо представяне.

 • Индикации за употреба: лечение и профилактика на нарушения на циркадния ритъм, честа промяна на часовите зони. Помага при хронична безсъние, спонтанно нощно пробуждане и други нарушения на съня.
 • Таблетките се приемат перорално с вода. Възрастните назначават 1-2 броя. Един ден 30 минути преди лягане по едно и също време. Продължителността на терапията не трябва да надвишава 1 месец. Дозата за профилактика на патологията през нощта се определя от лекаря. Обикновено 1-2 таблетки на ден за 30 минути преди сън в продължение на 2 месеца.
 • Нежеланите реакции се проявяват от много органи и системи. Най-често пациентите се оплакват от кожни алергични реакции, обрив, сърбеж, както и нарушения на стомашно-чревния тракт. Възможни главоболия и пристъпи на мигрена, чести промени в настроението, намалена острота на зрението, мускулни болки. За да ги премахнете, трябва да спрете да приемате лекарството и да посетите лекар.
 • Противопоказания: индивидуална непоносимост към компонента на агента, левкемия, епилепсия, автоимунни заболявания, захарен диабет. Той не се използва по време на бременност и лактация, а също и за лечение на пациенти в детска възраст. В случай на предозиране се развива дезориентация и продължителен сън. За лечение се използва симптоматична терапия.
 1. Neurostabil

Добавки от растителен произход с възстановителни и успокояващи свойства. По правило той се предписва при пациенти с чести пристъпи, когато патологията е причинила страх от заспиване. Билковият състав на лекарството увеличава устойчивостта на тялото към стресови ситуации. Phyto се състои от следните компоненти: motherwort билка трева риган, фолиева киселина, божур корен, хмел шишарки, калциеви, калиев хлорид, магнезиев оксид, витамини В, A, C, D, РР.

 • Индикации за употреба: проблеми със съня, нарушения на биологичния цикъл, неврози, високи нива на стрес, повишена нервна рефлексна възбудимост, безсъние, главоболия и мигрена, чести конвулсии. Ефективен при остър и хроничен стрес със соматични заболявания.
 • Методът на прилагане и дозировката се избират индивидуално за всеки пациент. Възрастни назначават 1-2 капсули 2-3 пъти дневно по време на хранене, а за деца - 1 капсула на ден. Стандартната терапия отнема 30 дни, ако е необходимо, удължава лечението.
 • Нежеланите реакции са възможни с непоносимост към компонентите на лекарството. Тъй като Neurosteabil е от растителен произход, то се понася добре, при условие че се спазват предписаните дози. Той е противопоказан при свръхчувствителност към компонентите на лекарството, по време на бременност и лактация.

В допълнение към горепосочените лекарства можете да използвате успокояващи билкови лекарства (валериана, пустинник, божур корен), но само за целта на сонолог или невролог.

Витамини

Здравето и здравето в много отношения зависят от пълноценна почивка. Различни гърчове, чести разливи и свързан стрес, подкопават имунната система и оказват негативно влияние върху тялото. Витамините са един от източниците, които предотвратяват патологичното състояние. Нека разгледаме по-подробно кои витамини, минерали и микроелементи помагат за нормализиране на съня:

 • Витамин А - отговорен за пълния сън и здравето на нервните клетки. За попълване на запасите от това вещество трябва да ядете сушени плодове, особено сушени кайсии, сортове твърдо сирене, яйчен белтък и масло, сурови моркови и сладки картофи.
 • Витамини от група Б - нормализират процеса на заспиване, предпазват тялото от стрес, хронична умора и разрушаване на мозъка. B1 е естествен антиоксидант и облекчава нервното напрежение. Съдържа се в зърнени храни (елда, пшеница, овесена каша), морски кален, мляко. B6 елиминира нервността, помага да заспи, подобрява настроението. Съдържа се в сушени сини сливи, мляко, семена, свинско месо, картофено пюре и ядки. B12 е отговорен за пълното действие на мозъка. С недостига си има безсъние и чести атаки на нощно ступор. Витаминът е в говеждо месо, свинско месо, черен дроб, млечни продукти и яйца.
 • Витамин С - насърчава развитието на антистресови хормони, които предотвратяват нервност и раздразнителност. Съдържа се в лимони, портокали, грейпфрут, спанак, карфиол, сладки пиперки, домати, цариградско грозде.
 • Витамин D - е необходимо в случай, че след сън не се чувствате отпочинали, умора и прозяване през цялото време. Тялото получава витамин от слънцето, т.е., когато се слънчеви бани, както и от морска риба и водорасли.
 • Витамин Е - отговаря за нормалната работа на мозъка, контролира умората и сънливостта. За да компенсира недостига си, диетата трябва да има ядки, маслини и слънчогледово олио.
 • Магнезий - ако има проблеми с заспиването и честото събуждане, тогава тялото няма такова вещество. За допълването му в ежедневната диета трябва да са зеленчуци, тиквени семки, различни ядки, бобови растения и риба.
 • Калият - с липсата му, има тревожен сън, чести нощни събуждания. Калият ще се задържи в банани, зеленчуци, печени картофи с кора.

Физиотерапевтично лечение

Като спомагателен метод с дисбаланс между двигателната система и съзнанието често се използва физиотерапия. Тя има свои собствени характеристики, поради което типът на процедурата се определя от лекаря, като се съсредоточава върху тежестта на патологичните симптоми. Лечението е насочено към тонизиране и психо-стимулиране на организма за нормализиране на автономната нервна система.

Физиотерапевтичното лечение се състои от такива процедури:

 • Електрофореза със седативни, седативни лекарства.
 • Масажирайте, за да нормализира кръвообращението, облекчаване на напрежението и тревожността.
 • Електросонотерапия - въздействието на постоянен токов импулс върху централната нервна система.
 • Релаксиращи бани с морска сол, етерични масла, перли, кислород и йодид-бром.
 • Поцинковане на зоната на яката - въздействието върху нервния край на тока.
 • Акупунктура - прилагане на тялото на специални игли за акупунктура точки за стимулиране на тялото.
 • Аеротерапия - климатотерапия с използване на свободен въздух.
 • Електрослеп - обработка със слаби нискочестотни електрически импулси. За това клепачите на пациента се поставят с електроди, които предават ток на мозъка и кръвоносните съдове.

Физиотерапията се извършва в хидроапарати, санаториуми или масажни помещения.

Алтернативно лечение

Нощният феномен е известен от древни времена. За да се премахне това, се използва алтернативно лечение, което не губи значението си до този момент. Нетрадиционните методи за терапия се основават на използването само на растителни компоненти, които ефективно и безопасно облекчават разстройствата на съня, сънливостта, безсънието и други разстройства.

Популярни алтернативни рецепти за парализа при сън:

 • За бързо и лесно заспиване се препоръчва да вземете чаша топло мляко и да го разбъркате с лъжица мед. Трябва да пиете веднага преди лягане.
 • Топлата баня с ароматни масла от лавандула, мента и роза (5-7 капки) ще помогне да се отпуснете, да облекчите напрежението. По правило, след такава процедура, сънът продължава до сутринта без никакво събуждане.
 • 200 г мед, смесен с 30 мл оцет от ябълково вино до хомогенна консистенция. За 30-40 минути преди лягане, вземете няколко лъжици от сместа. Това ще ускори заспиването и ще помогне да се отпуснете колкото е възможно повече.
 • Преди да си легнете, можете да приготвите успокояващ чай с хипнотичен ефект с мента, глог и мелиса. Вземете всички съставки в равни пропорции, изсипете кипяща вода, оставете я да се разтопи в продължение на 20 минути и да я напрягате. Можете да пиете чай с мед. След такъв начин релаксиращата вана е перфектна.

В повечето случаи алтернативното лечение няма вредно въздействие върху организма, но за да се избегнат нежелани реакции, по-добре е да се консултирате с Вашия лекар.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41]

Билколечение

Най-безопасното и същевременно ефективно средство за нормализиране на фазите на съня, процеса на заспиване и елиминиране на безсъние е лечението с билки. Растителните компоненти леко действат върху тялото, без да причиняват странични реакции.

Ефективни рецепти за билкови лечения:

 • Една шепа смачкани свежи цветя на сън трева, изсипете 500 мл водка и оставете да се варят на тъмно, хладно място за 10-15 дни. Получените средства са необходими за филтриране и приемане на 10 ml преди сън.
 • 20 г билка валериан залейте 250 мл вряла вода и оставете я да варя. Получената инфузия се филтрира и се разтваря в 100 ml.
 • Една шепа сух натрошен плод глог се изсипва 400 мл вряща вода и настояват за 1-2 часа. Инфузията трябва да се филтрира и пие на три хранения в продължение на 30-40 минути преди почивка.
 • Вземете в равни пропорции билка от валериан, мента, конски шишарки, натрошен корен от цикория и мед. Всички съставки трябва да бъдат смесени, залейте вряла вода и настоявайте, докато напълно се охлади. Натоварената напитка се приема 1-1.5 часа преди нощувката.
 • Сухи цветя от невен, мащерка и майонеза в съотношение 1: 1: 1 залейте 250 мл вряща вода и гответе на слаб огън за 10 минути. Загрейте инфузията, добавете мед и пийте през нощта.

Преди да приложите билкови инфузии, е необходимо да се консултирате с лекуващия лекар, тъй като те могат да взаимодействат лошо с взетите лекарства или да засилят някои патологии на тялото.

Хомеопатия

Алтернативната медицина или хомеопатията се използват при лечението на много заболявания. Използва се за безсъние, нарушения на съня и като метод за елиминиране на сънната парализа. Хомеопатичните препарати се използват само за медицински цели, след като се определи причината за патологичното състояние.

За лечение на разстройство на сънната фаза в хомеопатичния арсенал има повече от 1000 различни начина. Формата, дозировката и дозировката на лекарството са индивидуални за всеки пациент. Това свежда до минимум риска от развитие на странични ефекти, пристрастяване или симптоми на отнемане.

Общи хомеопатични лекарства:

 • Aconite - помага при чести събуждания, неспокойни сънища, безсъние, свързано с тревожност и стрес, както и неспособност за заспиване.
 • Arnica - се използва в случай, че причината за нощна ступор е повишена физическа активност или прекомерно изчерпване.
 • Koffea - ефективен при нарушения, свързани с повишена умствена активност.
 • Nux Vomica - честото нощно събуждане, на няколко атаки от парализа за през нощта, тъмни сънища, ранно събуждане сутрин и тежък сън, тежка сънливост и прозяване през деня.

Най-добрият ефект от лечението е възможно с позитивното отношение на пациента. Колкото по-малко се занимавате с проблема, толкова по-спокоен ще бъде сънят.

Оперативно лечение

За лечение на неволни припадъци по време на сън, като правило се използват методи, различни от наркотиците. Това са различни физиотерапевтични процедури, спазване на ежедневието, хранене и много други. Използването на медикаменти се използва изключително рядко, когато състоянието на ступор е симптом на други патологии на тялото.

Оперативно лечение на каротидната парализа е възможно в случай, че заболяването се е появило, например, в резултат на дихателни нарушения, причинени от хъркане. Операцията се извършва, за да се отстрани основната причина. Пълната диагностика позволява да се разкрият всички фактори на нарушенията на фазата на съня и да се изберат най-ефективните методи за лечение.

Предотвратяване

Синдромът на каротидната парализа не е смъртоносна патология. Ето защо превенцията му е насочена към нормализиране на всички фази на съня. В повечето случаи на пациента не се дава специфична терапия, тъй като набор от подкрепящи и общи мерки за възстановяване може да елиминира разстройството.

Методи на превенция:

 • Контрол на тялото и своевременно лечение на заболявания, които могат да причинят проблеми със съня.
 • Приемане на леки антидепресанти (на растителна основа) за нормализиране на психоемоционалното минало.
 • Намаляване на стресови ситуации или прекомерно натоварване преди лягане
 • Проветрете стаята, преди да си легнете.
 • Последното хранене трябва да бъде три часа преди планираната нощна почивка.
 • Пълен осемчасов сън.

Спазването на тези препоръки помага да се възстанови пълен сън без страхове и кошмари.

trusted-source[42], [43]

Прогноза

Парализата на съня е причината за страховете на хора от различни възрасти. Тя възниква неочаквано, оставяйки зад себе си състояние на паника и ужас. Но с правилния подход към неговото лечение и превенция, той има благоприятна прогноза. Спазването на съня и събуждането, адекватното хранене и редовните упражнения са гаранция за пълноценна и здравословна нощна почивка, която няма да наруши синдрома на старата вещица.

trusted-source[44], [45]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.