^

Здраве

A
A
A

Парализа на лицевия нерв

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Функцията на лицевия нерв е да осигури функционирането на мускулатурата на лицето. Благодарение на това нервите стават възможни за предаване на настроение, усмивка, завинтване и т.н.

Парализата на лицевия нерв частично лишава човека от тази възможност.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Епидемиология

Парализата на лицевия нерв се случва сравнително често. Това може да се дължи на анатомичните му особености: нервът преминава през стеснените отвори на костите на лицевата част на черепа. Това става причина за затягането и последващата парализа.

Най-често се засяга един клон на лицевия нерв, но 2% от пациентите са диагностицирани с двустранна парализа.

Всяка година има 25 случая на 100 000 души в света и те са еднакво засегнати както от мъжете, така и от жените.

Най-високата честота на разпространение се наблюдава в извън сезона - от есента до зимата, а също и през зимата.

Според прогностичните данни работата на мускулите на лицето е в повечето случаи напълно възстановена. Това се случва в продължение на 3-6 месеца. При 5% от пациентите инервацията не се възстановява и 10% могат да възбудят отново нерва след определен период от време.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

Причини парализа на лицевия нерв

Точната причина за парализа на специалистите по лицеви нерви все още не може да бъде наречена, но болестта често се причинява от инфекциозни вирусни заболявания:

 • херпесна инфекция;
 • варицела и херпес зостер;
 • аденовирусни инфекции, ARVI, грип;
 • инфекция с вируса на Epstein-Barr (мононуклеоза);
 • поражение на цитомегаловирус;
 • поражение от вируса на Coxsackie;
 • рубеола.

Освен това, спусъка за развитието парализа на лицевия нерв може да бъде хипотермия, злоупотреба с алкохол, хипертония, травма на главата (тези на ухото), туморни процеси в мозъка, стоматологични заболявания, диабет, атеросклеротични промени в съдове, силен стрес, отит или синузит.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15]

Рискови фактори

Повечето парализа на лицевия нерв са поразителни в следните случаи:

 • по време на бременност или в следродилния период;
 • по време на вирусните епидемии;
 • при пациенти в напреднала възраст, особено при условия на слаб имунитет.

Тук са описани случаи на семейния тип заболяване, което показва, че има генетично предразположение към появата на парализа на лицевия нерв.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21]

Патогенеза

Лицевият нерв е VII-сдвоените черепни нерви, които са предмет на лицевите мускули, отговорни за репродукцията на речта, изражението на лицето и маскирането. Парализирането на този нерв може да възникне в резултат на възпалителния процес, който води до спазъм на артериалните съдове със застой в кръвообращението в капилярната мрежа. Капилярите стават пропускливи, тъканите около тях набъбват, има стискане на венозни и лимфни съдове. Това причинява нарушение на кръвта и лимфния поток.

В резултат на всички тези процеси, лицевият нерв се влошава, което е много чувствително към гладуването на кислорода. Нервният багажник се увеличава по размер, предаването на нервните импулси се влошава. Когато мозъкът изпраща команда към мускулите за определено действие, те не го получават и не реагират. Това обяснява характерните прояви на болестта - неактивността на някои мускули на лицето.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Симптоми парализа на лицевия нерв

Паролиза на лицето нерв във всеки случай започва остро, с рязко влошаване на състоянието.

Въпреки това, първите признаци могат да бъдат открити дори и в началния етап на парализа, 1-2 дни преди визуалните прояви. Това може да са следните симптоми:

 • възпаление зад ушната мида, което се дава на тилната област или лицевата част;
 • болка в окото от страна на лезията.

Първите признаци са свързани с нарастващия оток на нервната колона и постепенното му свиване.

Следните симптоми са вече по-изразени:

 • симетричността на лицето е нарушена;
 • Засегнатата страна обръща внимание на липсата на емоционалност и изражения на лицето;
 • на засегнатата страна може да се наблюдава заниженият ъгъл на устата, изгладената назолабиална нагъвка и липсата на челни гънки;
 • нарушаването на симетрията на лицето се засилва по време на опитите на пациента да говори, да се усмихва, да плаче;
 • горният клепач на засегнатата страна не се затваря напълно и окото се вдига;
 • Течните храни и напитки не се задържат в устата и се изсипват от засегнатата страна на устната кухина; функцията на дъвчене и преглъщане не е нарушена;
 • по време на дъвченето на пациента, без да чувства собствената си буза, може да я ухапе отвътре;
 • Лигавицата изсъхва, слюноотделянето често намалява (понякога се случва и обратно);
 • функцията на речта е нарушена поради неактивност на определени части на устните и устната кухина;
 • окото от засегнатата страна е наполовина отворено или напълно отворено, мигащата функция е счупена, лигавицата изсъхва (по-рядко и обратно - изобилна лакримация);
 • има нарушение на вкусовите усещания от засегнатата страна на езика;
 • слуха от засегнатата страна се усилва, звуците се възприемат по-силно от обикновено.

Оценявайки клиничните симптоми на заболяването, лекарят може да определи коя част от лицевия нерв е увредена. В зависимост от това, тези видове парализа на лицевия нерв се отличават:

 • Поражението в церебралната кора, отговорно за функцията на лицевия нерв, се проявява чрез парализа на имитиралите мускули в долната част на лицето, нервните и мускулните потрепвания. В същото време, по време на усмивката, симетрията се възстановява визуално.
 • Поражението на лицевия нерв ядро придружава от нистагъм, неспособност да бръчки по кожата чело, изтръпване на кожата от страна на пациента, мускулни спазми небцето и фаринкса областта. Понякога има едностранно разстройство в координацията на цялото тяло.
 • Поражението на лицевия нерв вътре в черепа и вътрешната част на временната кост се характеризира с парализа на мимикрия, слюнчените жлези. Можете да забележите такива признаци като жажда, промени в слуховата функция, изсушаване на лигавицата на очите.

Форми

 • Вродената парализа на лицевия нерв е свързана с неправилно полагане на мозъка по време на феталния период. Този вид парализа се характеризира с едностранно или двустранно мъжко изражение на лицето от страна на лезията, с по-ниския ъгъл на устата, с отворената и влажна очна цепка. Покритията на кожата по бузите са гладки, а по време на издишване засегнатата буза, когато се надува (знак за "платно"). Най-тежката форма на вродена парализа на лицевия нерв е синдромът на Мобиус.
 • Периферната парализа на лицевия нерв е резултат от нарушение на двигателната функция на нервния ствол. Патологията е придружена от асиметрия, пълна неподвижност на мускулите на засегнатата част на лицето. Засегнатото око на пациента често не е затворено, освен в случаите на увреждане на кръговите мускули, когато е възможно симетрично да се затварят очите.
 • Централната парализа на лицевия нерв е резултат от патологични промени в церебралната кора. Причините могат да включват заболявания, засягащи кортико-ядрените пътища, прилежащи към лицевия нерв. Най-честата локализация на централната парализа е долната част на лицето. Болестта проявява неволеви движения на мускулите - вид тик, както и конвулсивни атаки.

trusted-source[33], [34]

Усложнения и последствия

Възстановяването на нервните влакна след парализа на лицевия нерв става постепенно, значително забавящо се по време на периоди на стрес, интоксикация и хипотермия. Това създава известни трудности при лечението: например много пациенти просто губят търпение и надежда и отказват по-нататъшна рехабилитация. Ако парализата не се излекува, могат да възникнат много неприятни усложнения.

 1. Мускулна атрофия - изтъняване и слабост на мускулите поради продължителна дисфункция и нарушаване на тъканния трофизъм. Този процес се счита за необратим: атрофираните мускули не се възстановяват.
 2. Мимични контузи - загуба на мускулна еластичност от засегнатата страна, мускулни спазми, спастично съкращаване на мускулните влакна. Визуално засегнатата страна на лицето се опъва, окото се размазва.
 3. Тройката на мускулите на лицето, спастичното потрепване е нарушение на проводимостта на импулси по нервите. Това състояние се нарича и хемиспазъм или блефароспазъм.
 4. Свързаните движения - синкинезии - възникват в резултат на нарушаване на изолацията на биологичните вещества в нервния ствол. Вследствие на това възбуждането се разпространява и в други области на инервацията. Пример за свързани движения: по време на дъвчене на храна, сълзи се появяват на пациента, или когато окото се оглежда, устна на устните се повдига.
 5. Възпалението на конюнктивата или на роговицата на окото възниква, защото пациентът не може напълно да покрие окото за дълъг период от време, което води до изсушаване.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39], [40], [41]

Диагностика парализа на лицевия нерв

Диагнозата на парализа на лицевия нерв се установява от невропатолог. Обикновено това се случва още при първия преглед на пациента, но в някои случаи може да са необходими допълнителни изследвания. Най-често диагнозата се използва за изясняване на причините за парализата.

 • На първо място, на пациента се предписват тестове - например, общ кръвен тест ще покаже наличието на възпаление. Признаци на възпалителния процес ще бъдат: повишаване на ESR, левкоцитоза, намаляване на броя на лимфоцитите.
 • Инструменталната диагностика може да включва следните процедури:
 1. ЯМР е вид изследване, използвайки магнитно поле и получаване на наслоени изображения. Благодарение на изобразяването с магнитен резонанс е възможно да се идентифицират туморните процеси, съдовите разстройства, възпалителните промени в менингите и церебралния инфаркт.
 2. CT сканирането е вид рентгеново изследване, което може да открие такива вероятни причини за болестта като тумори, състояния след инсулт, нарушен перинуклеарна кръвотечение, последици от механично увреждане на мозъка.
 3. Методът на електроневрография помага да се определи скоростта на преминаване на нервен импулс. Резултатите от това изследване спомагат за определяне на възпалителния процес, увреждане на нервната система, мускулна атрофия.
 4. Методът на електромиография обикновено се комбинира с процедурата на неврографията, определяща качеството на мускулните импулси. Това ви позволява да откривате мускулна атрофия и контрактури.

trusted-source[42], [43], [44], [45], [46], [47]

Диференциална диагноза

Диференциална диагноза може да се извърши с синдрома на инсулт Рамзи-лов, с възпаление на средното ухо или мастоида, с Лаймска болест, с фрактури на слепоочната кост, с лезия на карциноматоза нервния ствол или левкемия, хронична менингит, неопластични процеси, остеомиелит, дисеминирана множествена склероза, както и синдром на Гилен-Баре.

Разликата в централната парализа на лицевия нерв от периферната

Някои трудности възникват понякога при диференциране на централната и периферната парализа на лицевия нерв.

На първо място, се обръща внимание на състоянието на фронталния мускул, отговорно за изражението на лицето. Ако функционират без промени и другите мускули на лицето са неподвижни, тогава се приема централната локализация на парализата.

В тази ситуация можем да говорим за вариант с кръвоизлив във вътрешната капсула: процесът протича с частична парализа на долната част на нерва и едновременно едностранно усещане за слабост в крайниците. Чувство на вкус, разпределение на сълзи и слюнка - без нарушения.

От практиката е трудно да се разграничи централната и периферната парализа на лицевия нерв, дори и на опитен лекар. Следователно максималното количество информация за пациента и неговото заболяване трябва да се използват за диагностициране.

trusted-source[48], [49], [50], [51], [52], [53]

Към кого да се свържете?

Лечение парализа на лицевия нерв

Медикаментите се предписват веднага след лечението на пациента за медицинска помощ. При сложната медикаментозна терапия започва основното лечение на парализата на лицевия нерв.

Диуретици

 

Метод на приложение

Странични ефекти

Специални инструкции

Фуроземид

Вземете вътре 40 mg сутрин.

Гадене, диария, кожни реакции, понижаване на кръвното налягане, замайване, сухота в устата.

Дългосрочната употреба на лекарството не се препоръчва.

Veroshpiron

Вземете 50-100 mg сутрин.

Диспепсия, блокиране, главоболие, сънливост.

Лекарството не е съвместимо с алкохола.

Противовъзпалителни лекарства

 

Метод на приложение

Странични ефекти

Специални инструкции

Нимезулид

Перорално на 100 mg сутрин и през нощта, измиване с вода.

Болка в главата, апатия, диспепсия, киселини в стомаха.

Не използвайте за дълго време.

Нурофен

Вземете вътре 0.2-0.8 g до 4 пъти на ден.

Гадене, метеоризъм.

Препоръчва се напитката да се изпие с мляко.

Глюкокортикоиды

 

Метод на приложение

Странични ефекти

Специални инструкции

Преднизолон

Средната доза е 5-60 mg на ден. Лекарството се приема веднъж дневно, сутрин.

Слаби мускули, храносмилателни нарушения, пептична язва, замайване, повишено кръвно налягане.

Лекарството не се предписва за системни гъбични лезии.

Дексаметазон

В началото на заболяването интрамускулно се прилага 4-20 mg от лекарството до 4 пъти на ден.

Гадене, конвулсии, главоболие, повишаване на теглото, алергии, кръвоизливи в лицето.

Наркотикът се отменя постепенно поради риска от синдрома на "отдръпване".

Антивирусни лекарства

 

Метод на приложение

Странични ефекти

Специални инструкции

Зовиракс

Приемайте 200 mg 5 пъти на ден, в продължение на 5 дни.

Храносмилателни нарушения, главоболие, умора, алергичен обрив.

По време на лечението със Zovirax трябва да пиете много течности.

Ацикловир

Приемайте 200 mg 5 пъти на ден, в продължение на 5 дни.

Болка в корема, главоболие, сънливост, алергии.

Лекарството не трябва да се приема дълго време.

Спазмолитични лекарства

 

Метод на приложение

Странични ефекти

Специални инструкции

Spazmol

Вземете 1-2 таблетки до 3 пъти на ден.

Сърцебиене, понижаване на кръвното налягане, световъртеж, алергии.

Не се препоръчва за глаукома и хиперплазия на простатата.

Drotaverinum

Приемайте 40 до 80 mg три пъти дневно.

Намаляване на кръвното налягане, главоболие, гадене, алергии.

Лекарството не се предписва за тежки чернодробни и бъбречни проблеми.

Невротропни лекарства

 

Метод на приложение

Странични ефекти

Специални инструкции

Карбамазепин

Вземете вътре 100-400 mg до 3 пъти на ден. Дозирането се увеличава постепенно.

Треперене в крайниците, депресивни състояния, тревожност, алергии, храносмилателни разстройства.

Лекарството не е съвместимо с алкохола.

Barbiphen

Вземете средно 200-500 mg на ден.

Слабост в мускулите, замайване, раздразнение на стола, нервност.

По време на лечението, нуждата на организма от витамин D може да се увеличи.

Витаминни препарати

 

Метод на приложение

Странични ефекти

Специални инструкции

Пиридоксин

Въведете интрамускулно в количество от 50 до 150 mg на ден.

Понякога - алергия, повишена изолация на солна киселина в стомаха.

Това изисква внимание при стомашната язва и дванадесетопръстника.

Тиамин

Влезте интрамускулно веднъж дневно за 25-50 mg. Продължителността на лечението е 10-30 дни.

Алергии, изпотяване, сърцебиене.

Инжекциите могат да бъдат болезнени.

Средства за холинестераза

 

Метод на приложение

Странични ефекти

Специални инструкции

Неостигмин метилсулфатната

Вземете вътре 10-15 mg до 3 пъти на ден.

Гадене, главоболие, аритмия, недостиг на въздух.

По време на лечението е желателно да се откаже от шофирането.

Галантамин

Консумирайте в количество от 8 до 32 mg в три разделени дози, измийте с вода.

Разлики в кръвното налягане, подуване, жажда, диспепсия, мускулни спазми, нарушения на уринирането.

Лекарството не се предписва за патологии на пикочната система.

Лекарствата се предписват само от лекар. Най-често лечението се извършва в болница, тъй като е много трудно да се лекува качествено парализата на лицето у дома. Освен това това може да доведе до различни негативни последици.

Физиотерапевтично лечение

Физиотерапията се използва като спомагателен, но задължителен терапевтичен метод за парализа на лицевия нерв. Възможно назначаване на такива физиотерапевтични процедури:

 • UHF е нагряването на тъканите с електрическо поле, което води до подобряване на трофичните процеси, премахване на отоците и възпаление. Продължителността на една UHF сесия е около 10 минути. Курсът на лечението обикновено се състои от около 10 сесии, които се провеждат всеки ден или 3-4 пъти седмично.
 • UVA на засегнатата част на лицето може да се използва, като се започне от около 6 дни след началото на заболяването. Ултравиолетът активира синтеза на хормони, подобрява работата на имунитета, което има положителен ефект върху възстановяването. Курсът на лечение може да се състои от 7-15 сесии.
 • DMV терапията е използването на електромагнитни дециметрични вълни за активиране на метаболитните процеси в засегнатите тъкани на лицето. Процедурата продължава около 10 минути. Курсът може да бъде кратък (3-5 процедури) или стандартен (10-15 процедури).
 • Електрофорезата с дибазол, витамини, просерин е ефектът от определени дози електрически ток, с помощта на които лекарството може да проникне в засегнатата тъкан. Продължителността на една сесия за електрофореза е около 20 минути. Продължителност на лечението - от 10 до 20 сесии.
 • Диадинамичните токове помагат да се възстанови работата на мускулите, което води до тяхното спастично намаляване. В същото време, едемът се отстранява и се възстановяват нервните влакна. Лечението обикновено е продължително: може да са необходими 10 до 30 процедури за възстановяване.
 • Приложенията с парафин или озоцерит ускоряват процеса на регенерация и насърчават бързото възстановяване. Приложението се прилага за 30-40 минути. За да се възстанови инервацията при парализа на лицевия нерв, тя може да отнеме около 15 процедури.

След всяка сесия на физиотерапия е важно да предпазите лицето си от течения и студ, тъй като рязкото спадане на температурата може да влоши протичането на възпалителния процес.

Масажни процедури за парализа на лицевия нерв

Масажът с парализа на лицевия нерв се счита за много ефективен, но го прекарва, заобикаляйки острия период на заболяването. Първите масажни сесии се предписват не по-рано от една седмица след началото на заболяването. Какво представлява терапевтичен масаж от парализа на лицето?

 • процедурата за масаж започва с нагряване и месене на мускулите на врата, като се използват бавни склонове и въртене на шията;
 • по-нататъшно масажиране на тилната област, като по този начин укрепва лимфния поток;
 • масажирайте скалпа;
 • преминават към масаж на лице и храмове;
 • Важно: движенията по масаж трябва да са леки, плитки, така че да не предизвикват мускулни спазми;
 • добре е да се използват движения на потискане и отпускане;
 • ходенето се извършва по лимфните съдове;
 • лицето се масажира от централната линия до периферията;
 • трябва да избягват масажирането на локализацията на лимфните възли;
 • масажирайте вътрешната част на бузата с палец;
 • в края на процедурата отново масажирайте мускулите на врата.

Масажната процедура трябва да продължи не повече от 15 минути. Общата продължителност на курса е до пълното излекуване на пациента.

Специална гимнастика

Гимнастиката с парализа на лицевия нерв се състои от набор от упражнения за загряване на шийния регион и областта на раменете. Пациентът седи срещу огледалото, за да може да види отражението му. Това гарантира качеството на изпълнените упражнения.

По време на сесията лицето трябва да се отпусне. Направете 5 повторения на всяко от следните упражнения:

 • пациентът повдига и сваля веждите си;
 • мръщи;
 • изглежда възможно най-надолу, докато затваря очите си;
 • извит;
 • движи очните топки в кръг;
 • усмихнат със стиснати устни;
 • Повдига и спуска горната устна, показваща горния ред зъби;
 • Спускане и повдигане на долната устна, демонстриращо долната част на зъбите;
 • усмивки с отворена устна кухина;
 • Той притиска брадичката си към гърдите си и изтръпва;
 • движи ноздрите;
 • се опитва да надуе бузите си, последователно и едновременно;
 • събира въздух и го удари, сгъвайки устните си с "тръба";
 • се опитва да свири;
 • черпи бузите си;
 • Спускане и повдигане на ъглите на устните;
 • Повдига долната устна към горната, а горната - към долната;
 • прави движенията на езика с затворени и отворени устни.

Ако някое упражнение се провали, препоръчително е да се отпуснете и да извършите движения на главата си с пръсти по засегнатата част на лицето.

Обикновено предложената серия от упражнения се повтаря до 3 пъти на ден.

Хомеопатични лекарства за парализа на лицевия нерв

Хомеопатията също предлага редица лекарства, които ще спомогнат за ускоряване на възстановяването на парализата на лицето. Хомеопатичните препарати не трябва да бъдат основата на терапията, но могат да подобрят ефекта от други лечения. По-подробно - относно лекарствата, предлагани от хомеопатите, за облекчаване на състоянието на парализа на лицевия нерв.

 • Traumeel C е инжекционен препарат в ампули. Обикновено назначавайте 1-2 ампули от 1 до 3 пъти седмично под формата на мускулни инжекции. Продължителността на лечението е поне 1 месец. Възможна е комбинирана употреба с Traumeil маз и таблетки.

Лекарството рядко причинява алергия, но може да има зачервяване и малко оток на мястото на инжектиране. В такава ситуация се препоръчва консултация с лекар.

 • Nervocheel е хомеопатично лекарство, което подобрява функционирането на нервната система, насърчава функционалното обновяване на нервните влакна, елиминира ефекта от стреса и умората. Лекарството се приема 1 таблетка три пъти дневно, разтваря се под езика за половин час преди хранене. Лечението продължава за около 3 седмици. Характеристики на лекарството: през първата седмица на приемане на Nervocheil е възможно временно влошаване на състоянието, което се счита за вариант на нормата.
 • Hyrill е лекарство, използвано за парализа на лицевия нерв, което е следствие от вирусни инфекциозни заболявания. Хирел приема 1 таблетка три пъти дневно, като се разтваря под езика. Продължителността на приема се изчислява от лекаря.
 • Валерианел е успокояващо средство, което може да се използва за неврози, невропатии, неврастения. Приемането на това лекарство може да служи като отлична профилактика на рецидиви на парализа на лицевия нерв. Наркотикът е предписан 15 капки с ½ чаша чиста вода, три пъти на ден за половин час преди хранене. Продължете да отнемате 20-30 дни.

Оперативно лечение

Лекарят може да прибегне до хирургическа интервенция, ако лекарството не очаква очаквания ефект в продължение на 9 месеца. Преди това не е необходимо да се предписва операция, тъй като лекарствата все още могат да имат положителен ефект. Ако отнеме повече от 1 година, тогава хирургичното лечение вече е безсмислено, защото по това време вече има атрофични промени в мускулната тъкан, които не могат да бъдат възстановени.

В повечето случаи се използва хирургична интервенция за нервна исхемия, която се развива поради хроничен отит или след нараняване на главата. Също така, операцията е подходяща за механично разкъсване на нервния клон.

Обобщавайки, можем да различим следните ситуации с парализа на лицевия нерв, което може да изисква помощта на хирург:

 • травматично разкъсване на нервния ствол;
 • неефективност на продължаващото лечение за около 9 месеца;
 • туморни процеси.

Как се извършва операцията?

 • При притискане на лицевия нерв процедурата е както следва:
 1. вместо ухото се прави разрез;
 2. се разпределя мястото на излизане на нерва от стилофиларния отвор;
 3. външната стена на дупката се разширява със специални устройства;
 4. се прилага припокриване.

За операцията се използва обща анестезия.

 • За да шият нервен багажник, повреден от разкъсване, се извършват следните хирургични процедури:
 1. вместо ухото се прави разрез;
 2. под кожата се откриват краищата на разкъсания нервен ствол, които се почистват за най-добро сцепление;
 3. краищата са зашити заедно едновременно или първо преминават през различна, по-къса пътека;
 4. в някои случаи може да е необходимо да се трансплантира нервът от друга част на тялото, например от долната част на тялото.

Операцията е доста сложна, но рехабилитационният период обикновено не е дълъг.

Алтернативно лечение

 1. Полезно е да се слагат компреси от пюре на базата на бъз. Плодовете се надуват и смилат, разпределят се върху повърхността на чиста кърпа и се прилагат като компрес върху засегнатата част на лицето за половин час. Процедурата се провежда два пъти на ден.
 2. Очаква се добър ефект от редовното използване на дати с мляко, които се консумират три пъти на ден за 6 бр. Продължителност на лечението - 1 месец.
 3. Те събират топла вода в устната кухина, в която се добавят няколко капки валерианска тинктура. Съхранявайте лекарството в устата си, не поглъщайте, 3-4 минути.
 4. Вземете мумии сутрин, през деня и през нощта за 0,2 g, в продължение на 10 дни. След още 10 дни приемането се повтаря. Обикновено има три такива курса за лечение.

В допълнение, можете да използвате и билкови лечение в съответствие със следните рецепти.

 1. Вземете 100 грама градинска трева, налейте 1 чаша гореща вода и настоявайте за нощта. Пийте 1 ч. Л. Между храненията, изцедено мляко.
 2. Подгответе еквивалентна смес от коренище на валериан, билков риган, бял равнец и имел. Пригответе инфузията в размер на 1 супена лъжица. Л. Смес на чаша вода. Пийте лекарство в 100 ml три пъти дневно в продължение на 20 минути преди хранене.
 3. Подгответе еднаква смес от мента, мелиса, риган, мащерка, имел, майонеза. Изсипете 1 супена лъжица. Л. Смес от 200 ml вряща вода, настоявайте за един час и вземете 100 ml два пъти дневно между храненията.
 4. Вземете 1 супена лъжица. Л. Запушване на трева, налейте 200 ml вряла вода и настоявайте за 2 часа. Пийте лекарство за 60 ml до 4 пъти на ден.

trusted-source[54], [55], [56], [57], [58], [59]

Предотвратяване

За да се предотвратят повторни пристъпи на парализа на лицевия нерв, могат да се използват специални методи за превенция. За да направите това, е достатъчно да използвате следните полезни съвети:

 • Не позволявайте прекомерно охлаждане на лицето и главата, обличайте времето, избягвайте течения;
 • Не пренебрегвайте лечението на настинки и вирусни заболявания, вземете подходящите лекарства навреме за първите признаци на заболяването;
 • се грижи за нервната система, не се притеснявайте, избягвайте неприятни разговори и скандали;
 • правилно почивка: желателно е да прекарвате време в природата, да плувате, да се занимавате с активен спорт;
 • яде правилно, избягвайте строгите диети, ядете достатъчно храна за растенията;
 • два пъти годишно, да приемат курс от мултивитаминови препарати с витамини от група В, които са много необходими за нормалната работа на нервните клетки и проводимостта на влакна;
 • поддържане на имунитет, темперамент, вземане на въздушна баня;
 • периодично масажирайте лицето си сутрин и през нощта, като използвате леки движения.

trusted-source[60], [61], [62], [63], [64]

Прогноза

Повечето случаи на парализа на лицето нерв самолечение за 1.5-2 месеца. При възрастните пациенти тези статистики имат по-неблагоприятна прогноза: парализата може да продължи в 40-60% от случаите.

Възможно е да се предскаже резултатът от заболяването, като се има предвид степента на увреждане на нервите: колкото повече това увреждане е по-изразено, толкова по-дълго ще бъде възстановяването. В тежки случаи, ако пациентът закъснее да потърси медицинска помощ, симптомите на заболяването може да продължат да съществуват дълго или за цял живот.

Периферната парализа на лицевия нерв обикновено има по-благоприятен курс, за разлика от централната лезия.

trusted-source[65], [66], [67], [68], [69], [70], [71]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.