^
A
A
A

Регистрите за шум ще ви помогнат да намерите мястото на авария при водоснабдяване

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

21 July 2016, 14:15

Сега системата за разпределение на водата губи около 30% чиста вода поради малки счупвания, които лесно се елиминират, но тъй като тръбите работят по-често под земята, трудно може да се определи точното местоположение на аварията. Най-изследователски център на Concordia University (Канада) експерти са решили да се коригира ситуацията и са разработили нов метод, който бързо и ефективно ще реши проблема на подземни течове на чиста вода - ново устройство може да открие изтичане на вода под земята, до 99,5%.

Повечето хора не мислят за начина, по който водата преодолява, преди кранът да се отвори и да се използва за преброяване на чистата питейна вода като безкраен природен ресурс. Но проблемът с изтичането на вода става все по-остър и всяка година ситуацията се влошава. Специалистите отбелязаха, че ако вече не са предприети мерки, то след 10 години 1/3 от населението на земята ще остане без чиста вода.

Канадските изследователи решиха да подобрят съществуващите системи за откриване на течове, по вина на които сега се губи до 30% от чистата вода (старите водни системи загубиха до 50%).

За да спрете изтичането и да спестите чиста вода, трябва да знаете точно къде се намира течът. Работата на багера, последващо възстановяване на повърхността над мястото на изтичане е доста скъпо и ако мястото на аварията погрешно бъде установено, цената на ремонта ще бъде 2 пъти повече.

Изследователи от "Конкордия" предложиха да се използва регистър на шума по целия водопровод за записване на шума и точно определяне на възможното изтичане. Специални единици с магнити са прикрепени към инспекционни люкове, пожарни колони или клапани, в определено време устройството се включва и записва индикаторите за 2 часа. Изследователите отбелязват, че оптималното време на устройството е през нощта, когато фоновия шум е минимален.

Малките блокове (12х5см) записват шум, а в случай, че се окаже, че е последователен, в този момент е възможно изтичане. Техниците, използващи тези устройства, ще могат да изчислят мястото на злополуката с висока точност, като използват предсказателно математическо моделиране.

Според Тарек Заид, съавтор на новия изследователски проект, новият метод за идентифициране на аварии по водоснабдителната мрежа ще намали времето и разходите за намиране на теча.

Екипът от учени вече е изпитал своето изобретение в щата Катар (страната в Близкия изток), където е минималното ниво на валежите и максималната скорост на изпарение. Според някои доклади в страната водопроводната система губи до 35% от чистата вода, дължаща се на различни счупвания по линията.

Канадски експерти са пуснати на основната система за водоснабдяване на един от университетите в Катар шум регистри и обработват данните с помощта на математическо моделиране, в резултат на извънредни ситуации, за да се определи мястото, управляван с точност до 99.5%. Също така, изследователите планират да тестват регистрите на други места и да постигат 100% точност на устройствата.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.