^
A
A
A

Новият полимер бързо ще пречисти водата

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

26 September 2016, 09:00

Ясна вода в някои райони е лукс и за да се направи водата повече или по-малко подходяща за пиене, най-често се оставя в прозрачна прозрачна бутилка под слънцето. Но такова "почистване" може да отнеме до два дни, а екип от учени от Станфорд предложи по-бърз метод за почистване на водата от замърсяване.

Ново устройство, разработено от специалисти, също се захранва с ултравиолетови лъчи и може да унищожи за кратко време до 99,9% от бактериите.

Малкият черен правоъгълник прилича на обикновено стъкло, но само на пръв поглед - върху стъклената основа се покрива молибден дисулфид, чиито ръбове са покрити с мед. Под ултравиолетова светлина и мед и молибден дисулфид се активират като фотокатализатори и започват да предизвика процеси водата, насърчаване на образуването на бактерицидни вещества, които убиват бактерии само след диспергирани.

Скоростта на новия метод е, че видимата светлина предава 50% от енергията, а ултравиолетовите лъчи само 4%. Специалистите отбелязват, че новият метод е подходящ само за замърсени с бактерии вода, с химическо замърсяване, което подобно устройство не помага.

Тестовете се провеждат с 3 вида бактерии, но учените предполагат, че устройството ще помогне с други видове бактериално замърсяване.

Учените от цял свят се опитват да намерят начин за бързо и ефективно пречистване на водата. Неотдавна експерти в Университета Корнел създадоха нов материал, който може да променя основно подхода за пречистване на замърсени води, особено в райони, където има остър недостиг на чиста вода.

Специалистите са разработили нова версия на порьозен циклодекстрин, който има повишена скорост на абсорбция (проучванията показват, че абсорбцията е 200 пъти по-голяма, отколкото при традиционните методи).

Учените отбелязват, че материалът може да абсорбира замърсителите от водата само за няколко секунди, буквално от текущия кран, т.е. Ефективно пречистване на вода при ниска консумация на енергия.

Циклодекстринът се използва главно във въздушните вкусове на известни марки, където това вещество действа като абсорбент на неприятни миризми и замърсители от въздуха.

Сега в почистващите филтри за вода се използва предимно активен въглен, но има голяма площ и по-ниска способност да абсорбира примесите в сравнение с филтрите с циклодекстрин.

Според ръководителя на научния проект новият материал има висока специфична площ и съчетава всички предимства на активния въглен и циклодекстрин, като в резултат полученият полимер е рециклируем, като същевременно се запазва неговата първоначална ефективност. Стандартните филтри с въглерод преди повторната им употреба изискват топлинна обработка и филтрите с циклодекстрин достатъчно изплакват с алкохол.

Екип от специалисти от университета Корнел отдели 625 000 долара за изследвания. Част от паричните експерти планират да похарчат за проучване на свойствата на циклодекстрин за пречистване на водата, а част от него ще бъде насочена към развитието на масовото потребление.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.