^
A
A
A

Пътища от площадката на кафе - ново екологично решение

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.05.2018
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

10 June 2016, 10:00

Кафето е една от любимите питиета на Мелбърн, но в близко бъдеще тази ароматна напитка може да се превърне в път. В Австралийския държавен университет екип специалисти използваха отпадъците от кафе, за да създадат екологични пътища, които са изключително издръжливи.

Ръководителят на научния проект Arul Arulrajah е сигурен, че различни материали, като стъкло, тухли и т.н., могат да бъдат използвани отново. Професор Арурара отбелязал, че след като е видял, че остатъците от кафе са били изпратени в боклука, той имал идеята да приложи дебелия като технически материал. След Arulradzhah с колеги кафе отпадъци, събрани от всички съседни кафенета университет и подсушете продължение на няколко дни в пещ при температура 50 0 С, след това преминава през дебел филтър, за да се отървете от бучки и се смесва с шлаката.

За да се свържат всички компоненти, учените добавиха алкален разтвор и се поставиха под преса, където се образуваха блокове с цилиндрична форма. Тестовете на блоковете, получени по този начин, показват, че те са доста силни и могат да бъдат използвани като подови материали.

Според експерти от Австралийския университет в Австралия, ако им бъде разрешено да правят нещо с отпадъците от кафе, може би скоро ще се появи екологично чиста пътна настилка. Според изследователите едно кафе на седмица оставя средно 150 кг кафе, отпадъците годишно ще бъдат достатъчни, за да се направят 5 километра от пътя. Също така, изследователите отбелязват, че пътят от площадката за кафе ще помогне да се намали количеството боклук.

Необходимостта да се обърне внимание на редица екологични проблеми, които възникват в производството на кафе, е довело до появата на редица творчески идеи за използването на утайка от кафе, например, производството на био-горива, улавянето на въглерода, 3D-печат и т.н. Също така, кафето на земята се използва активно в производството на облекло, по-специално, преди около 7 години, колекция от спортни облекла е произведена с помощта на кафе на зърна и основа. Миналата година бе издадена кафява колекция от мъжки и дамски дънки, чиято цена варираше от $ 50 до $ 55. Ръководителят на търговската марка American Eagle, Хелън Кан, отбеляза, че кафето на площадката абсорбира лоши миризми и бързо изсъхва, създадените на нея дънки могат да се мият много по-рядко. Производителите не определят конкретен период, след който джинсите трябва да бъдат изпратени до пералната машина и препоръчваме да се съсредоточите върху собствените си чувства.

Според Хелън Кан "дънките" на "кафе" могат да се носят, докато човек почувства необходимостта от измиване. В допълнение към намаляване на разходите и времето, за да се измие, тези дънки за защита на господаря си от ултравиолетовите лъчи - за сметка на микроскопичната структура на основания, той на практика отразява ултравиолетовите лъчи и предпазва кожата. Единственият недостатък на "кафе" дънки е, че те са лишени от характерната миризма на кафе, което, разбира се, ще разстрои кафеварките. 

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.