^
A
A
A

Непланирана бременност? Сложете пауза

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

07 December 2016, 09:00

Екип от специалисти от Калифорния е сигурен, че развитието на плода в утробата може да бъде спряно без отрицателни последици както за жената, така и за бъдещото дете.

Докато учените успяват да спрат развитието на ембриона в тялото на майката за един месец, след което плодът продължава да се развива нормално. Според експертите е възможно да се спре бременността за много по-дълъг период от време, но това ще изисква редица допълнителни изследвания, освен това този процес изисква значителни средства от тялото на майката.

Подобно откритие е направено в Калифорнийския университет, докато се изследват процесите, които се срещат при гризачи по време на бременност. В хода на работата учените спират развитието на ембриона вътре в женските и го пускат отново. След прекратяването на бременността и сортирането женските се почувстваха добре, а малките бяха абсолютно здрави.

Както вече беше отбелязано, спирането за известно време на бременност може да бъде само за определен период от време - максимум 30 дни, но ембрионът трябва да е на ранен етап от неговото развитие, в противен случай са възможни негативни последици.

Учените в доклад също така отбеляза, интересен факт е, че тялото е в състояние самостоятелно да спре процеса на развитие на ембриона - като това се случи, така да се каже, в случай на авария, когато, например, майката или плода гладува живот застрашен от всякакви външни фактори. Главната роля в това се играе от протеина mTOR и колкото по-висока е концентрацията на инхибитори на този протеин, толкова по-дълго е времето за "пауза" по време на бременност.

Американските експерти са убедени, че откритието ще бъде полезно не само за изучаване на развитието на ембриони, но също така ще помогне за разработване на лек за рак, както и за борба със застаряването на тялото. Експерти посочват, че стволовите клетки или раковите клетки също могат да бъдат въведени в хибернация и ако учените могат да намерят механизми за управление на този процес, това ще бъде истински пробив в лечението на рака и борбата срещу стареенето.  

Според учените развитието на ембриона може да бъде спряно за по-дълъг период, но в този случай тялото на майката ще работи за износване, което естествено ще засегне здравословното състояние на жените.

Експерти отбелязаха, че това откритие, както и редица други важни открития, са направени изцяло случайно. Според ръководителя на изследователския проект подобни възможности на организма на бозайниците се превърнаха в истинска изненада за учените. Изследователите планират да проучат ефекта на mTOR протеина върху растежа на ембрионалните клетки и в резултат на това потискането на протеина доведе до "хибернация" на ембриона.

Експертите не спряха там и продължиха работата си с стволовите клетки, които бяха получени от ембриона в ранен стадий на развитие. В резултат на това тези клетки също се потапят в състояние на суспендирана анимация след манипулации с mTOR протеина.

Предполага се, че "паузата" по време на бременност намалява активността на повечето гени, но остават активни само тези, които могат да потиснат генната активност. Специалистите още веднъж подчертаха, че не са изправени пред непосредствената задача да спрат развитието на ембриона известно време или да намерят ефективен метод за лечение на рак или подмладяване.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.