^
A
A
A

Най-старите ретровируси се намират в човешката ДНК

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

20 April 2016, 09:00

Генетиката разкрива в човешките ДНК ретровируси, които, вероятно, са се появили от нашите предци преди повече от милион години. Ретровирусите наричат доста широко семейство вируси, засягащи главно гръбначни, най-известният и изучаван днес представител на ретровирусите е ХИВ

Според учените това откритие ще помогне да се разбере какво боледуваха древните хора, как са били лекувани, възможно е това знание да помогне в разработването на методи за лечение на ХИВ и други ретровируси.

В човешкия геном са идентифицирани повече от 10 фрагмента от ретровируси, както и геномът на вируса, напълно запазен в оригиналната си форма. Експертите отбелязват, че могат да "извадят" древния вирус от човешката ДНК и да го направят способни да заразят агент. Джон Кофин, член на изследователската група, обясни, че експериментът е изключително интересен за академичната общност, тъй като ще позволи да се изследва "поведението" на вирусите в древността още преди появата на съвременния човек.  

Ендогенните ретровируси са в състояние да проникнат и да променят ДНК, която причинява различни генни мутации, безвреден и животозастрашаващи. В човешкия геном се откриват около 8% от гените на ендогенни ретровируси, всички влизат в некодираща ДНК, т.е. В тази част, където няма "инструкции" за производството на протеини.

Д-р Кофин и колегите му сравняват и анализират структурата на ДНК на повече от 2000 души, живеещи в различни страни. Струва си да се отбележи, че учените също са изучавали африканското население, чиито предци не са се преплитали с хора от Неандертал или Денисов. Проучването помага да се установи, че човешката ДНК съдържа много по-голям брой ретровирусни остатъци, отколкото се очаква.

Сравнявайки геномите на най-разнообразните хора, в резултат на това учените откриха онези restoraviruses, които са на разположение на отделните представители на човечеството. Учените не очакват същите резултати - броят на ретровируси е доста голяма група Coffin намерено само 20 ендогенни ретровируси, и един, който е напълно запазена вируса, други са налични само в ДНК фрагменти.

От фрагментираните части на вируса, които са доста тежко повредени и включват много повторения, специалистите не могат да обяснят как се държаха тези вируси, проникващи в човешкото тяло и какви са последствията.

Идентифицираният пълен ретровирус има всички необходими компоненти за разделяне: гените, необходими за синтеза на протеини в обвивката, включването в ДНК на клетката гостоприемник и производството на множество копия.

Според изследователската група ретровирусът, разкрит днес, е вторият, който е напълно присъстващ в нашата ДНК (първата е провирусът К113, който се намира в ДНК на 1/4 от населението на Земята).

Джон Кофин в изявление каза, че да се разбере миналото, може би, за да може в бъдеще, което е причината за откриването е от голямо значение за науката и ще позволи по-дълбоко в болестните процеси и лечение се провежда, както преди повече от милион години ще помогне да се подобри лечението на разширени ретровирусни инфекции (HIV, рак неоплазма на хематопоетичната или лимфоидната тъкан и т.н.)

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.