^
A
A
A

Контролираме ли времето, което прекарваме с джаджи?

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

16 August 2021, 09:00

Както показват многобройни проучвания, повечето хора нямат контрол върху това колко дневно време прекарват с джаджи и колко дълго гледат екраните на монитор или смартфон.

В медицината има такова понятие като „време на екрана“ - това е периодът от време, през който човек е пред екрана на таблет, смартфон, компютър или телевизор. Не е тайна, че такъв период може да бъде доста дълъг, което има изключително негативен ефект върху много функции на организма. Продължителността на екрана често се свързва не само със зрителни увреждания, но и с развитието на депресивни състояния и неврози, появата на асоциални актове и мисли за самоубийство и формирането на дефицит на внимание в детството и юношеството. Освен това продължителното излагане на екрани на притурки се отразява негативно на качеството на съня и нарушава мозъчната дейност. Напоследък и терапевти, и психолози, както и лекари от други области говорят за това. Има много проучвания, показващи силна връзка между продължителността на екрана и появата на изразени психологически проблеми.

Не всички и не винаги са в състояние да преценят правилно времето на екрана. Разбира се, можете да го проследите по периода на активност на притурката. Доколко обаче е реална такава субективна оценка? Учени от университета Стеленбош и Университета в Осло са проучили повече от дванадесет хиляди научни материали по тази тема. В резултат на това те отделиха почти петдесет от тях, което дава възможност да се даде валидна оценка на реалното време на екрана.

Изследваните материали съдържат информация за петдесет хиляди души: както се оказа, почти всички оценки за времето, прекарано пред екраните, не отговарят на реалността. Учените обясняват, че средният потребител грешно преценява периодите, като надценява или подценява продължителността им. Само около 5% от участниците са изчислили екранното време сравнително точно.

Експертите посочват необходимостта от ясно записване на момента, когато притурката се включва и изключва, което е особено важно за деца и юноши. В повечето случаи продължителността на екранното време се подценява, тъй като се взема предвид само най -дългият период на престой пред екрана, без да се вземат предвид периодичните кратки „подходи“. Без такава информация няма да е възможно да се оцени вероятността от развитие на депресивни състояния, чувство за безполезност и самота и асоциално поведение.

Учените отбелязват, че е необходимо да се провеждат повече такива изследвания, да се информира обществеността повече за този проблем, въпреки че това изисква много усилия.

Подробностите са описани в материала на периодичното издание Nature Human Behavior .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.