^
A
A
A

Как точно да отгатнете датата на падежа?

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

15 June 2021, 09:00

Експертите са предложили нов диагностичен метод, който помага да се определи датата на раждане с максимална точност.

За да изчислят кога бременната жена трябва да роди бебе, лекарите използват информация, събрана от ултразвуково сканиране, а също така разчитат на датата на последната й менструация. Именно тази дата дава приблизителна представа кога е могло да настъпи зачеването. Ултразвукът също ви позволява да сравните периода със степента на вътрематочно развитие на бъдещото бебе.

Въпреки това, въпреки използваните логически изчисления, грешката все още остава значителна: грешката може да бъде до 5 седмици. Много специалисти допълнително използват други показатели, като например дължината на шийката на матката. Този метод обаче не винаги "работи".

Представители от Станфордския университет се ангажираха да решат този проблем с помощта на кръвен тест. Те проведоха проучване, включващо няколко десетки бременни жени, които бяха във втория триместър на бременността . По време на експеримента учените няколко пъти взеха кръвта на жените за анализ - бяха оценени нивата на различни биологични маркери, протеини, вещества, които се появиха в резултат на метаболитните процеси. След това резултатите бяха сравнени с тези, открити в деня, в който участниците в проучването започнаха да раждат.

В резултат на работата учените успяха да изолират 45 молекулярни компонента, които могат да показват приближаването на началото на раждането. След това изследователите провериха отново своите предположения, като разгледаха анализите на още десет бъдещи майки. Всъщност беше възможно да се предвиди датата на падежа след около три седмици.

Може би единственият недостатък на този метод е, че анализите трябва да се извършват многократно и поне няколко пъти през целия гестационен период. В края на краищата специалистите трябва да определят динамиката на изолираните молекули. Например нивото на плацентарния хормон 17-хидроксипрогестерон е показателно: рязкото му повишаване подсказва, че е по-време на жената да се подготви за раждане. Подобен показател е повишената концентрация на имунния протеин IL-1R4-т. Нар. Рецептор тип IV за интерлевкин-1. Увеличението на тази стойност показва, че раждането ще започне след около месец.

В момента учените се опитват да подобрят и изяснят списъка с диагностични показатели, да определят честотата и честотата на вземане на кръвни проби за анализ. Експертите посочват важен момент: по този начин е възможно да се определи не само времето на нормалното раждане, но и датата на преждевременно раждане. Възможността да се подготвите предварително за преждевременно раждане на дете е друг шанс за оцеляване на такова бебе.

Материалите са представени на страницата TheScientist

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.