^
A
A
A

Изкуствен орган ще се появи след 2 години

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

15 July 2016, 11:00

Според експерти, след 2 години ще се появи изкуствен панкреас за трансплантация на хора в нужда, главно пациенти с диабет, които са принудени редовно да проверяват нивата на кръвната захар и да правят инжекции с инсулин. Изкуственият орган ще се появи в клиничната практика още през 2018 г. - това е специално устройство за мониторинг на нивата на кръвната захар и автоматично регулиране на нивата на инсулина в организма.

Европейската асоциация за изследване на автоимунните заболявания вече докладва за предстоящите промени в лечението на инсулинозависимия диабет. Изкуствени панкреас, специално предназначени за пациенти с диабет тип 1 самостоятелно се определи концентрацията на захар в кръвта и да се въведат точното количество на инсулин, според разработчиците, инсулинова доза зависи от различни фактори, по-специално на физическата активност, диета на лицето и така нататък. Към днешна дата пациентите със захарен диабет тип 1 сами наблюдават нивата на кръвната захар, за да направят своевременното коригиране на нивото на захарта с помощта на инжектиране на инсулин.

Сега екипът от изследователи работи върху подобряването на устройството, за да разработи точността на работата му и да проучи проблемите на киберсигурността, за да предотврати опитите за хакерски атаки.

Също така, учените отбелязват, че устройствата, използвани за контрол на захарта - глюкомер и инсулинова помпа - всъщност "се сливат" на едно устройство - изкуствения панкреас. Според изследователите предварителните тестове на изкуствения орган са били успешни, а доброволците високо оцениха новата терапия. На първо място, всички доброволци отбелязват липсата на необходимост от постоянно наблюдение на състоянието им. Според разработчиците, всички доброволци съобщават, че с изкуствения панкреас те наистина са били свободни и са били в състояние да се занимават с ежедневни дейности, за първи път от дълго време, без да се страхуват за своето здраве.

Във всеки случай необходимостта от инсулин е различна. Пациентите контролират нивото на захарта, за да предотвратят развитието на хипергликемия (излишък на кръвната захар) или хипогликемия (критично намаляване на нивата на захарта). И в двата случая, с високи и ниски нива на захар, съществува риск от сериозно увреждане на кръвоносните съдове, нервните окончания, което в резултат ще доведе до проблеми с съдовете и сърцето.

В допълнение към глицеметъра и инсулиновата помпа пациентите с диабет тип 1 могат да изберат други лечения, например, трансплантация на бета клетки или панкреаса. Недостатъкът на тази терапия е необходимостта да се вземат лекарства, които потискат работата на имунната система. Както при цялата трансплантация на органи, така и при трансплантация на отделни бета клетки, имунитетът може да атакува чужди клетки и да унищожи повече от 80%. Специалистите от Кеймбридж отбелязват, че при трансплантация на изкуствен орган не е необходимо да се приемат имуносупресори, освен това операцията по трансплантацията е по-малко травматична.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.