^
A
A
A

Хепатитът убива повече хора, отколкото туберкулоза или ХИВ

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 22.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

14 July 2016, 14:30

Учените предполагат, че нова заплаха за живота на цялото човечество може да стане тип хепатитен вирус. Ново проучване, проведено от специалисти от London Imperial College и Вашингтонския университет, установи, че повече хора умират от вирусен хепатит всяка година, отколкото от СПИН, туберкулоза и малария.

Има няколко вида вирусен хепатит, инфекцията настъпва чрез храна или вода, слюнка, с незащитени сношения и фекално-орален път.

Експертите проучиха данните, получени от различни страни (повече от 180 страни взеха участие в проучването), които бяха събрани за 23 години. В резултат на това беше установено, че над 95% от смъртните случаи, свързани с хепатит форма В или С, в която се разрушава черния дроб и развитие на цироза или рак. Пациентите с тази форма на хепатит опит умора, гадене, пожълтяване на кожата, но най-често протича без симптоми и хората живеят в продължение на години, без да знае за инфекцията, докато сериозни усложнения манифест.

Също така учените установяват, че след 23 години хората са започнали да умират по-често от вирусен хепатит (с 63%), най-вече от страни с висок и среден доход. Водещият автор на изследването Греъм Кук отбеляза, че работата на колегите му представлява максималният анализ на вида хепатитен вирус в световен мащаб. Получените данни показват, че броят на смъртните случаи от тази болест надвишава 1 милион, а смъртността от други опасни болести намалява от 1990 г. Насам.

Съвременната медицина лекува някои видове вирусен хепатит и успешно разработени ефективни ваксини и лекарства, но борбата срещу болестта финансира много по-малко, отколкото, например, туберкулоза, ХИВ и малария.

В хода на изучаването на данни от различни страни, както вече беше споменато, броят на смъртните случаи от различни заболявания на черния дроб, вкл. И цироза, увеличена с 63% от 1990 г. Насам - от 890 хиляди на 1450000.

През 2013 г. Хепатитът е убил повече хора, отколкото от ХИВ (1,300,000 души), малария (855,000 души), туберкулоза (1,400,000 души).

Освен това, изследователите са открили, че хепатит е по-вероятно да умрат в Източна Азия и най-вече от форми B и C. Според експерти, една от причините за това може да които съществуват в почти безсимптомно тези видове на вируса и постепенно да доведе до тежко увреждане на черния дроб. 

Наскоро учените и медицинското училище в Хановер (Германия) и Университетът в Сколково (Русия) разработиха ново лекарство, което позволява да се контролира вирусен хепатит тип В и D, които се считат за фатални. Новото лекарство показа добри резултати в клиничните изпитвания - в комбинация с традиционните методи за лечение, 72% от пациентите напълно се възстановиха от хепатит.

Хепатит В и D вирусът е изключително опасен, защото няколко години след инфекцията се развиват цироза или рак на черния дроб при пациентите и новият инструмент дава надежда за възстановяване на хиляди хора.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.