^
A
A
A

Физическото наказание променя мозъка на децата

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

17 June 2021, 09:00

Физическото наказание, дори в лека форма, има същия неблагоприятен ефект върху развитието на мозъка на децата като насилственото насилие. Това се потвърждава от изследванията, проведени от изследователи от Харвардския университет.

В момента има много различни родителски системи. Използването на сила, от леко пляскане до разбиване, се счита за едно от най -старите наказания за действия. От научна гледна точка подобно „възпитание“ има предимно негативно въздействие и с течение на времето води до непоправими и сериозни последици за детето.

Използването на телесно наказание от възрастни , което причинява на децата болка и дискомфорт, е често срещано явление в много страни по света, въпреки забраната на Конвенцията за правата на детето. Според статистиката само в САЩ почти във всяко второ семейство периодично практикуват този вид „възпитание“. Обществото е амбивалентно по този въпрос: някои изразяват изключително негативно мнение, докато други не виждат друг изход от ситуацията. Учените са сигурни, че телесните наранявания винаги имат пагубен ефект върху детето, дори и да е лека форма на излагане. Според изследванията съществува силна връзка между физическото насилие и развитието на тревожност или депресия, когнитивни проблеми, психични разстройства през целия живот, дори в отдалечени периоди. На ниво невронаука се съобщава, че физическото наказание е толкова тежко за децата, колкото и крайните форми на насилие.

Учените са проучили информация за няколкостотин деца на възраст 3-11 години, които са живели в семейства, които не практикуват тежки форми на насилие. Експертите извършиха ЯМР сканиране на мозъка за всички тествани деца : по време на процедурата децата бяха помолени да погледнат екран с демонстрация на хора с различни прояви на емоции. С помощта на скенер учените записват особеностите на мозъчната дейност на децата по време на реакция на определен израз на лицето на актьорите. Децата, към които родителите прилагат физически методи на възпитание, показват повишена реакция към негативни изображения на екрана. По -специално се проявява повишена активност на страничната и медиалната префронтална кора, включително дорзалната предна цингулатна кора, дорсомедиалната префронтална кора, двустранния челен полюс и лявата средна челна извивка.

Получената информация показва, че физическото наказание може да пренасочи реакциите на нервната система в негативна посока, по същия начин, както това се случва при по -тежки форми на малтретиране.

Експертите препоръчват да се изоставят такива методи на излагане, за да се избегнат негативни и дългосрочни ефекти върху детето. Психолозите съветват да се замени пляскането с разговори, които учат бебето да контролира и управлява поведението си.

Повече информация за изследването можете да намерите на страницата

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.