^
A
A
A

Детското чувство за справедливост се проявява от 3-годишна възраст

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

24 July 2019, 09:00

Започвайки от ранна възраст, децата демонстрират остро чувство за справедливост. Те са готови да направят много, така че човек, който покаже такава несправедливост, да бъде съответно наказан, дори ако самото дете трябва да пожертва нещо за това.

Чувството за справедливост може да бъде внесено в различни интерпретации. Някои подобни идеи могат да се видят в поведението на шимпанзетата. Единствената разлика е, че маймуните реагират на присъствието или липсата на справедливост, ако това ги засяга лично. Що се отнася до хората, тук чувството се разпространява спрямо другите.

Децата, които вече са на три години, чувстват и се притесняват, ако един човек обиди друг. В същото време желанието на децата е насочено не толкова към наказване на този, който е показал несправедливост, а в помощ на жертвата.

И все пак, необходимо ли е или не за възстановяване на справедливостта? В края на краищата човек, който е нарушител, трябва да бъде наказан - дори само така, че „би било позорно за другите“. В някои случаи за триумфа на справедливостта е необходимо да се жертва нещо. На каква възраст детето е готово да прави такива жертви? Това е достатъчно трудно да се разбере, но учените от Нюйоркския университет забелязаха, че децата, като се започне от 3 или 6 години, вече имат готовността да се жертват в името на справедливостта.

В проучването участват повече от двеста деца на възраст 3-6 години. Всички тези деца бяха посетители на градския детски музей. Участниците бяха отведени в стаята, където се намираше спиралния слайд: беше позволено да се измъкне от него. Децата започнаха да се забавляват и след време им бяха показани кадри с бебе, което злонамерено разваляше и разкъсваше чужди занаяти. Обясниха на децата, че това лошо момиче скоро ще дойде при тях да се вози на хълма. Освен това участниците получиха следните възможности: напишете знак на слайда с думата „затворен“ или „отворен“. Ако се предполагаше, че слайдът ще бъде отворен, тогава това означава, че всеки може да кара с него, включително вредно бебе. А думата „затворен“ означаваше, че никой няма да се вози. Оказва се, че всяко дете е имало възможността да накаже друго дете за повреждане на чужди занаяти чрез нарушаване на собствените му интереси.

Оказа се, че всяко второ дете е изразило готовност да пожертва своето забавление. Сред тези деца имаше както тригодишни, така и шестгодишни участници.

След това експертите решиха да определят какъв фактор влияе върху желанието на децата да накажат виновните. Децата бяха разделени на групи: на едно от тях беше казано, че това момиче е същото като тях и дори принадлежи към тяхната група. На други деца беше казано, че момичето е чуждо за тях. Третата категория деца получи „специални правомощия“ при вземане на решения, като закачи на гърдите си значка на шерифа.

Оказа се, че децата са по-предразположени към наказание на „непознати“, а опцията за „прошка“ се прилага по-често за техните собствени. Но допълнителната „сила на шерифа“ промени всичко: те по-скоро попаднаха в техните ръце. Изследователите приписват това на факта, че надарен човек се чувства по-отговорен за „своите“ хора и той ще направи всичко, за да „неговите“ да не се обидят един друг.

Подробности за изследването са публикувани на psycnet.apa.org/record/2019-26829-001?doi=1

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.