^
A
A
A

Бракът предпазва от алкохолизъм

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.05.2018
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

24 May 2016, 10:00

Учените твърдят, че отделни хора са по-склонни да развиват алкохолизъм, а бракът е един вид защита срещу тази зависимост.

Алкохолизмът е сериозна болест, която започва с почти незабележими симптоми и след това се развива в патологична зависимост от алкохола, унищожавайки личността на човека. Заслужава да се отбележи, че някои хора са по-склонни да развият алкохолизъм, особено под влияние на социално-икономическата среда, емоционални или умствени пристрастяване наследствени фактори, важна роля в развитието на пристрастеност се играе от вътрешни и външни фактори.

В новото изследване, учените се опитват да определят как отношенията между мъжете и жените, по-специално на брака, влияе на вероятността от алкохолизъм в бъдещето на един от съпрузите, и, както се оказа, ефектът е доста силен.

Но в същото време, ако един от съпрузите е алкохолик, тогава рискът от развитие на тежка зависимост във втората значително се увеличава.

Изследването е проведено в Университета шведски професор по психиатрия, където Кенет Кандлер и колегите му са анализирали данните от повече от 3 милиона души, които са родени между 1960 и 1990 г., всички участници са имали здравословни проблеми и са били сами по време на проучването. В резултат на това учените установяват, че сред мъжете бракът намалява вероятността от развитие на алкохолизъм с 59%, сред жените - с 73%. Също така, учените твърдят, че е необходимо да се ожени за онези, които имат близки роднини, страдащи от този вредни навик и имат наследствено предразположение към алкохолна зависимост. Но този резултат не е валиден за тези, които са били пристрастени към алкохола преди брака, в този случай рискът от алкохолна зависимост значително се увеличава през втората половина, особено за жените, живеещи с алкохолици. Според професор Кендлър, живеенето с човек, страдащ от алкохолна зависимост, е много по-лошо от това, че е самотен.

Сега учените ще разберат дали влиянието на развода върху развитието на пристрастяването към алкохола. Според учените разликата значително увеличава вероятността за развитие на алкохолизъм както при жените, така и при мъжете, тъй като тежестта на загубата на втората половина от много хора се опитва да "удави" в стъклото. Също така Кендлър и неговият екип планират да идентифицират връзката между развитието на алкохолизма и други житейски обстоятелства, например със загуба на работа, неспособност да има дете и т.н.

Между другото, учените вярват, че бракът като цяло е добър за здравето, например, в Калифорнийския университет установи, че хората с рак, омъжени, живеят по-дълго, в сравнение с единичните ракови пациенти.

След като изучават данните за пациентите с рак и наблюдават здравето си в продължение на няколко години, изследователите установяват, че смъртността сред отделните мъже е по-висока с 27%, сред жените с 19%. Според учените това може да се дължи на начина на живот и подкрепата на любим човек, който играе важна роля в борбата срещу такива болести.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.