^
A
A
A

Болестта на Алцхаймер трябва да бъде ваксинирана

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 28.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

25 July 2016, 11:20

Сенилната деменция, причинена от болестта на Алцхаймер, е най-честата форма на деменция, според някои доклади в света на това заболяване засягат повече от 47 милиона души и броят на пациентите продължава да нараства всяка година. Досега тази невродегенеративна болест се счита за нелечима и се развива главно при възрастните хора.

Последните изследвания показват, че болестта на Алцхаймер може да бъде предотвратена, а също така да се помогне на пациентите с ранна форма на заболяването. Международна група от САЩ и Австралия разработи лекарство, което е в състояние да защити срещу развитието на сенилна деменция. Според изследователите ваксината е първото в света лекарство от този вид, което действа срещу тау протеини и бета-амилоидни клъстери в мозъка, които причиняват необратими процеси.

Изследванията на новото лекарство показват, че след въвеждането на ваксината имунната система се активира и започва разработването на антитела, които разрушават някои протеини в мозъка.

Според един от изследователите от обществените Университета на Южна Австралия, подходът на ваксина за превенция на болестта на Алцхаймер и неговата характеристика е, че работи еднакво добре като анти-тау и анти-бета-амилоид, излишъкът от която е причина за деменция ,

Новите изследователи на наркотици вече са изследвали клетъчните култури на гризачи, а тестването на ваксина, включваща хора, се очаква да започне след няколко години. Въпреки успешните резултати от първите тестове е невъзможно да се каже със 100% увереност, че ваксината ще бъде ефективна и ще се появява в клиничната практика на лекарите.

Изследванията на сенилната деменция, причинени от различни заболявания, са проведени в продължение на много години и някои учени са успели да постигнат добри резултати в тази област. Например, беше установено, че има някои признаци, които показват началото на болестта на Алцхаймер. Според изследователите, първият звънец на болестта е да се намали притока на кръв към мозъка, докато други изследвания показват, че повишените нива на амилоид протеин и неговото натрупване в мозъка показва началото на необратим процес.

Новата му работа, учените са публикувани в един от най-известните научни списания, които показват, че развитието на старческа деменция настъпва увреждане на мозъка, бета-амилоидни натрупвания, нарушена мозъчния кръвоток, глюкозния метаболизъм, в допълнение, има атрофия на около 80 отдели в мозъка.

Друг екип от изследователи разработи специална програма, която помага за идентифициране на сенилната деменция в началните етапи. С помощта на програмата учените могат да поемат вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер.

Според Световната здравна организация около 8 милиона нови случаи на сенилна деменция, причинени от тази или онази патология, се диагностицират всяка година по света, до 70% от всички случаи се наблюдават при болестта на Алцхаймер.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.