^
A
A
A

1 от 8 жени срещат трудности при зачеването

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

11 July 2016, 11:45

Екип от специалисти от Обединеното кралство забеляза, че безплодието е доста често срещан проблем и повечето хора крият проблемите си от близките и обикновено предпочитат да не общуват по тази тема. Проучванията показват, че 1 от 8 жени в съвременния свят има проблеми с концепцията, между другото, силна половина от човечеството също страда от подобни проблеми, макар и малко по-рядко - 1 от всеки 10 мъже има проблеми в тази област.

След няколко изследвания, учените установили, че хората, страдащи от безплодие, бавно търсят медицинска помощ. Сега, съвременната медицина може да направи чудеса, обаче, повечето хора отказват да артикулират текущите проблеми, които не могат да се чувстват или не искат да изглеждат болни, и учените не изключват финансовата страна на въпроса (лечение на стерилитет е доста скъпо).

Експертите казват, че хората над 35-годишна възраст често страдат от проблеми с концепцията, преди тази възраст, според учените, зачеването и раждането на дете е много по-лесно. Всяка година вероятността да станете щастливи родители намалява. Също така в хода на проучването учените отбелязаха интересен факт - хората с високи доходи по-често страдат от безплодие, в сравнение с по-бедните сегменти на населението, причините за това разделение остават неизвестни.

Но развитието на безплодието може да допринесе за 2 фактора - сексуалната неудовлетвореност и депресивните състояния. Както показват научните изследвания, младите момичета, които останаха неудовлетворени от партньора си или страдаха от различни депресивни разстройства, имаха по-голяма вероятност да затруднят зачеването и носенето. Специалисти от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина възнамеряват да продължат изследванията и да установят физиологичните причини за така нареченото "депресивно безплодие".

Учените също така отбелязват, че мъжете също могат да страдат от безплодие, трудности при зачеването се срещат при мъжете над 35 г., а в по-млада възраст подобни проблеми са много по-редки. Както може да се види, ситуацията с мъжкото и женското безплодие е приблизително същото, но особено лекарите бяха изненадани от факта, че знаейки проблема си, хората не бързаха да получат медицинска помощ. Експерти отново напомниха, че съвременната медицина днес е в състояние да помогне по този въпрос, а тук, както и в други случаи, най-важното е да не пропускате времето.

Напоследък изследователи от различни американски компании са тествали лекарства за лечение на безплодие при мъжете. Според учените новите лекарства подобряват състава и свойствата на сперматозоидите - в този случай IVF може да стане за мъжете почти единственият начин да зачене дете. Спермата за IVF ще бъде прекарана през филтри на специално оборудване и инжектирана в матката. Според учените, този подход ще увеличи вероятността от зачеване до 99%, а сега експертите са признали този метод е най-обещаващи, но да го използва в медицинската практика ще започне не по-рано от 4 години, защото учените ще проведат редица тестове.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.