^

Здраве

Запек при деца

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Запек при деца - бавно, трудно или систематично недостатъчно изпразване на червата. За повечето деца хронично забавяне на изпражненията от повече от 36 часа се счита за запек. В същото време усилването отнема повече от 25% от общото време на дефекация. Понякога при запек може да има няколко движения на червата дневно с малко количество изпражнения без чувство на удовлетворение, важно е също така да се вземат предвид промените в честотата и ритъма на стола, които са обичайни за тази тема.

Количество, цвят и консистенция на изпражненията варира значително както в една и съща детето или децата на същата възраст, независимо от храненето и условията на околната среда. Елементарна изпражнения (мекониум), е тъмно, вискозен, лепкава маса. Когато започнете хранене с мляко, вместо да стои мекониум зелено-кафяво сирене калории, които след 4-5 дни става жълтеникаво-кафяв цвят. Честотата на изхождане имат напълно здрави бебета варират от 1 до 7 пъти на ден, цвят стол не е важно, с изключение на кръвта на примеси. Някои деца украсени кал се появява само в рамките на 2-3-годишна възраст. Редки сухи изпражнения наблюдавани в нарушение на пълнене или, по-често, изпразване на ректума. Първото положение се дължи на слабостта на перисталтиката, например хипотиреоидизъм, обструктивни явления и (малформации, Hirschsprung болест). За забавяне съдържание в резултатите от червата в прекомерно изсушаване и намаляване на обем на изпражненията. Според ztoy защо не "задейства" рефлекси, за прилагане на акта на дефекация. Дефекация център, разположен в района на ПОНС близо до центъра на повръщане. Призовавайки отдолу под контрола на кората на главния мозък, при прилагането на съответните рефлекс центрове участва лумбалните и опашен гръбначния мозък, както и рецептори налягане намира в мускулите на ректума. Следователно, причината за запек може да защити тези мускули (и патология на анален сфинктер, който предотвратява неговото релаксация), аферентните влакна лумбосакрален гръбначния мозък, мускули на предната коремна стена и тазовото дъно, както и патологични промени на централната и автономната нервни системи, обикновено остатъчен органичен genezz.

При кърмачета и малки деца склонността към запек се дължи на сравнително голямата дължина на червата, докато сигмоидният дебелото черво заема правилната позиция при приблизително 40% от наблюденията.

В някои случаи течното съдържание на проксималните части на ректума може да тече около плътни изпражнения и спонтанно навън. Това състояние, често погрешно за диария, е наречено calomization. Запекът обикновено няма общ неблагоприятен ефект върху организма, въпреки че той и тревожността на околните възрастни могат да засегнат психо-емоционалната сфера на детето. При продължителна упорита запек съществува опасност от развитие на застояли явления в пикочо-половата система. Преходни запек се появяват по-често рефлексивно, например, след атака на билиарни и бъбречни колики, със заболявания на стомаха, сърдечно-съдовата система и др.

Стандартни критерии за хроничен запек: напрежението отнема най-малко 1/4 от времето на дефекацията; консистенцията на изпражненията е гъста, фекалиите под формата на бучки, усещането за непълна евакуация на червата, две или по-малко дефекации на седмица. Ако в рамките на три месеца има два или повече критерия, можете да говорите за хроничен запек.

Обикновено има 3 групи причини за хроничен запек при деца: храносмилателна, констипация с функционален произход и органичен запек. Най-честата причина за запек при деца е храносмилането. Основната грешка на диета, води до запек - количествено недохранване, липсата на диетични фибри, прекомерен прием на мазнини и животински протеин, лек готвене на недостатъчен прием на течности. Хранителната констипация се влошава със заседнал начин на живот, с употребата на алуминиеви антиациди, препарати от бисмут, калций. Основата на функционалния запек е дискордирането на контракциите и нарушаването на тона на мускулатурата на червата.

Хипертонична или спастична констипация е характерна за деца от предучилищна и училищна възраст с ваготония. Фонът за спастичен констипация е невроза, хронични заболявания на стомаха, жлъчни пътища, органи на пикочната система, чревна дисбактериоза. Фекална маса в сухо дебелото черво, да бъде под формата на бучки, разпределени в малки порции предизвиква неприятно усещане в ануса до появата на пукнатини и болезнени кръвни примеси. В тези случаи детето развива "заболяване на гърнето" и състоянието се влошава.

Хипотоничната констипация е по-често срещана в ранното детство - с рахит, хипотрофия, хипотиреоидизъм. При юноши хипотонията на червата е една от проявите на симпатикотония. При хипотоничен запек се забелязва неправилно изхвърляне на голямо количество фекално вещество след изкуствено индуцирано дефекация, което се съпровожда от изпускането на газове. Условни рефлексни брави се появяват, когато потискат естественото желание да действат като дефекация. Това се дължи на липсата на време, детето сутрин, преди да отиде на училище, заради лошото състояние на тоалетните, защото на дискомфорт, след като прехвърля от детето в акта на дефекация и загнездили под формата на условен рефлекс. Най-често срещаните органични причини за запек са болестта на Hirschsprung или вроден аганглия на дебелото черво, долихозигма, мегаколон, първичен мегарект.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Лечение на хроничен запек при деца

Преди да се предпише лекарствена терапия, е необходимо да се изключат причините за запек. При храненето на детето се въвеждат продукти с достатъчно количество фибри, увеличава се количеството течност. Необходимо е да се увеличи физическата активност, да се извършват редовни разходки, да се ограничи времето, прекарано пред телевизора или компютъра. Важно е да се грижите за комфорта на тоалетната и да следвате хигиенните процедури, за да избегнете възпаление и пукнатини в ануса. Тези мерки може да са достатъчни за преодоляване на функционалния или рефлексния запек. Ако общите мерки не са ефективни, тогава можете да изберете слабително, въз основа на природата на нарушението на чревния мотилитет.

Всичките многобройни лаксативи са разделени на 4 групи:

  1. омекотяване - рициново или зехтин;
  2. увеличаване на обема на чревното съдържание - трици, mukofalk, синтетични макрогени като forlaks;
  3. увеличаване на осмотичното налягане в червата - ксилитол, сорбитол, лактулоза;
  4. интензифициране на двигателната функция на червата - мотилиум, двигател.

Когато препоръчваме това или това слабително, трябва да предупредим пациента и родителите му, че лекарството не може да се използва систематично и за дълго време. Изкуственото стимулиране на перисталтиката на дебелото черво повишава прага на чувствителност на рецепторите и предизвиква необходимостта от усилване на стимулите.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.